ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aer curat, păduri, răuri și alte dalea

TIPĂREȘTE URM de aici

Un arbore mi-e mai drag decât un om, în pădure mă simt fericit - fericit în pădure unde fiecare copac grăieşte prin tine. Doamne ce minunăţie! În păduri, pe dealuri e linişte, linişte spre a te slăvi!

citat celebru din Ludwig van Beethoven

Cheile Rasnoavei sunt situate in Muntii Barsei, mai exact in Muntii Postavaru (1799 m) care fac parte din Carpatii de Curbura. Din acest varf coboara catre vest-sud-est o creasta din stanca alba calcaroasa, denumita Muchia Cheii, care se termina abrupt cu Cheile Rasnoavei. Creasta apare pe cea mai noua harta turistica sub denumirea Muchia Cheii. Apele din sudul muchiei, care au sapat superbele chei, sunt drenate de Valea Cheii.

Venind dinspre Rasnov pe DN73A veti face stanga pe aici, pe strada Cheia.

Venind dinspre Predeal tot pe DN73A, veti face dreapta, pe aici.

Zona este foarte populara printre amatorii de picnic, dar si de cei care campeaza fie cateva zile, fie perioade mai lungi!

Exista numeroase trasee montate si se poate ajunge aici folosind indicatoarele

Din drumul National 73A (DN73A) Predeal - Rasnov, pe un drum forestier, care se ramifica spre est din dreptul kilometrului 20. Drumul este bun, iar dupa aproximativ 3 km se ajunge in chei. Distante: Predeal - Cheile Rasnoavei 20 km, Brasov - Cheile Rasnoavei - 21 km, Rasnov - Cheile Rasnoavei 8 km si Bucuresti - Cheile Rasnoavei 145 km

Din Predeal - Cabana Trei Brazi se poate ajunge pe doua trasee, triunghi albastru din spatele cabanei mici de la Trei Brazi, respectiv triunghi galben de la Cabana Secuilor care se afla la 20 de minute de Trei Brazi

Din Halta Timisul de Sus pe poteca marcata cu triunghi rosu prin Spinarea Calului - Valea Cheii - Cheile Rasnoavei - Cabana Cheia

Un alt traseu usor este si cel de la Cotul Donului, din Timisu de Sus, pe la Cabana Secui, cu coborare apoi spre chei

____

Noi am fost evident cu masina. O parte din drum este asfaltat insa carosabilul este ingust si cu greu incap 2 masini una pe langa cealalta, am mai mers câțiva kilometri până în locul unde am zărit indicatorul spre Cheile Râșnoavei.

La un moment dat am ajuns la punctul de intrare in rezervatia naturala (Zona turistica Valea Lunga) unde am platit 6 lei/ adult.

Pentru ca este o zona unde se poate campa si face gratar, pentru cei care doresc acest lucru se mai plateste separat o taxa pentru autoturism. Aceasta este de 11 lei/ zi.

Pentru cei care poposesc ceva mai multa vreme exista si abonamente, de exemplu abonament de o saptamana pentru un adult 30 lei iar pentru masina tot pe o saptamana 50 lei.

Am platit 12 lei si am mers mai departe. Majoritatea zonelor de campare erau situate pe partea dreapta a drumului si erau acaparate de cei care campasera acolo. Oamenii jucau in liga mare, nu se incurcau... aveau panouri fotovoltaice, dusuri amenajate, gratare, garduri, lampi pe led si multe alte lucruri specifice.

Insa din pacate parca au cam pus stapanire pe micile zone care dadeau spre raul de langa. Unii chiar blocasera intrarile spre aceste locuri deschise spre rau, ca sa nu mai vina altii sa campeze langa ei. Nu prea mi s-a parut ok practica asta. Sunt prezente niste foisoare, montate de cei de la administratia acestui loc si erau pur si simplu transformate de turist in mici case... pusesera prelate pe margine, garduri, saltele de dormit.

Tu daca veneai si voiai sa mananci un senvis la foisor, nu aveai unde ca omul pusese stapanire pe el!

In fine, am lasat masina spre capatul rezervatiei, si am mers pe jos inapoi, atat pe drumul principal cat si pe marginea raului. Doar ca mergand pe marginea raului la un moment dat am dat in "curtea" improvizata a unuia mentionat mai sus, care pusese stapanire pe bucata aia de teren.

Exceptand manelizarea asta fortata a locului, zona e foarte faina si foarte frumoasa, aerisita, pe partea aceasta nefiind nici case sau vile. Este doar muntele, raul, si drumul pietruit (nu este asfaltat aici fiind rezervatie naturala).

Sincer vazandu-i pe conationalii mei incingand gratarele, parca mi-a parut rau ca nu am avut la mine gratarul mobil, sa trag 2-3 bucati de carne si ce o mai fi fost pe acolo. A trebuit sa ma multumesc cu mirosul imbietor de lemne si carbuni arsi.

Conform site-ului oficial exista o varietate de sporturi montane si activitati de agrement care se pot practica in Cheile Rasnoavei: alpinism, escalada, drumetii, mountain bike, bungee jumping, via ferrata, rapel, zbor cu motoparapanta, calarie, etc.

Alpinism. Desi nu sunt foarte lungi, Cheile Rasnoavei sunt spectaculoase datorita prezentei peretilor abrupti, foarte apreciati de pasionatii de alpinism. Cele mai faimoase trasee de alpinism sunt Santinela Cheilor si Surplombele de Aur, dar nici cele din Petetele sudic (Abruptul Itwig) si din Vanga Mare nu sunt de neglijat. Traseele de alpinism sunt grupate in zonele Fata de creta, Fata surplombelor, Omul de zapada, Peretele animalelor, Fata inalta si Peretele padinei inchise. Expunerea este sudica, iar roca este calcaroasa. Baza de plecare pentru peretele sudic al Postavarului este cantonul forestier Poiana Inului, de unde se ajunge la hatasul de la baza peretilor.

Escalada. De asemenea, la Pietrele lui Solomon se poate practica escalada sportiva. Pereti stancosi ai versantilor pot fi escaladati pe toata perioada sezonului cald, de primavara, pana toamna tarziu. Roca este caracterizata de fete, fisuri si surplombe. Traseele de escalada au fost realizate cu sistem de asigurare pe spituri. Exista 4 faleze de escalada: Cheile Rasnoavei, zona centrala, Bolovanul Prostului, Faleza Metalexpert si Zona lui Titus.

Bungee jumping. Aici se afla una dintre cele mai vechi, cunoscute si cautate instalatii de bungee jumping din Romania, cu o cadere libera de la aproximativ 130 metri inaltime.

Mountain bike. Traseele pentru acest sport sunt in circuit, cu o dificultate medie, fiind interesante datorita punctelor de belvedere catre Postavaru, Bugegi sau Piatra Craiului.

Trasee turistice. Cheile Rasnoavei reprezinta o destinatie perfecta pentru un sfarsit de saptamana relaxant, zona oferind si posibilitatea de campare. De aici se pot organiza drumetii, pe trasee marcate, spre Masivul Postavaru, Dealul cu Mesteceni, Stejarii Argintii, Pestera Rasnoavei si Poiana Brasov, inclusiv spre Cetatea Rasnov, aflata la aproximativ 10 km distanta.

Alte activitati disponibile in Cheile Rasnoavei sunt: tiroliana, via ferrata, rapel si zborul cu motoparapanta. Se poate campa - Poiana Inului este in acest sens o poiana superba, dar exista si pensiuni in apropiere.

____

Asadar daca aveti drum prin zona, nu ar strica o vizita aici, aveti ce vizita, va puteti plimba si respira un aer foarte curat, nepoluat si eventual si face un gratar (daca gasiti loc). Pentru amatorii de camping banuiesc ca zona aceasta este deja cunoscuta si nu trebuie sa dau mai multe detalii pentru ca ei stiu mai multe ca mine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 18.08.22 10:40:35
Validat / Publicat: 18.08.22 11:04:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Aer curat, păduri, răuri și alte dalea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24700 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.08.22 11:36:33]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mika
[18.08.22 12:34:32]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am fost de multe ori in Cheile Rasnoavei, dar nu la gratar ci pentru diferite activitați sportive. Fără supărare, trebuie să fac o mică precizare. In Cheile Râșnoavei nu se face alpinism, ca de altfel nicăieri pe munții noștri. Doar iarna putem vorbi de alpinism in Carpați, dar și atunci cu rezerve, deoarece alpismul inseamnă ascensiunea pe munți cu zăpadă și gheață permanente, deci pe munți mai inalți de 3000 m. Pe pereții din Cheile Râșnoavei se face cățărare sau escaladă. Felicitări pentru review!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[18.08.22 13:57:19]
»

@Mika: Buna Mika, multumesc pentru completari. Informatia am preluat-o de pe site-ul oficial, acolo alpinismul este notat ca fiind una din activitatile ce se pot face aici. Daca nu este alpinism, nu te contrazic, nu sunt in masura pentru ca nu practic astfel de sporturi.

Zi frumoasa sa ai.

mishu
[30.08.22 20:35:45]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Exceptand manelizarea asta fortata a locului, zona e foarte faina si foarte frumoasa, aerisita, pe partea aceasta nefiind nici case sau vile. Este doar muntele, raul, si drumul pietruit (nu este asfaltat aici fiind rezervatie naturala).

in ceea ce priveste manelizarea, sunt convinsa ca strica peisajul, si daca ai parte de zone mai putin populate nu poti decat sa te bucuri de ce iti ofera natura.

Sincer vazandu-i pe conationalii mei incingand gratarele, parca mi-a parut rau ca nu am avut la mine gratarul mobil, sa trag 2-3 bucati de carne si ce o mai fi fost pe acolo. A trebuit sa ma multumesc cu mirosul imbietor de lemne si carbuni arsi.

parca si eu inghit in sec, un gratar facut adhoc, cu ceva carne sfaraind... mmmm, o nebunie, inghit in sec si ma multumesc si eu doar cu cititul, ca altceva nu a ajuns la mine .

Felicitari, votat cu mare drag.

⭐ValentinB_88⭐PHONEAUTOR REVIEW
[30.08.22 20:45:48]
»

@mishu: Bună mishu. Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot. Mă bucur că ți-a plăcut recenzia. Mai rămâne să punem la punct grătarul. ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Râșnoavei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072803020477295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1