GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești, din Com Rimetea, jud. Alba
Accesul
Accesul spre Cetate se face pe drumul DJ 107M, Buru- Rimetea- Valișoara- Aiud, din satul Coltești, vedeți indicatoare spre aceasta.
Se poate merge cu mașina până foarte aproape de intrarea în cetate, unde vă veti opri pentru ca este rupt drumul, dar puteți parca acolo, este suficient spațiu.
Dacă doriți să faceți o plimbare ușoară, puteți lăsa mașina pe un câmp unde aveți un indicator, cam vechi, pe care scrie că mai aveți de parcurs pe jos 3/4 oră. Traseul este marcat cu triunghi albastru. Drumul nu este solicitant.
Atenție, nu faceți ca noi!
Noi am lăsat mașina în sat și am pornit pe traseul indicat. Pentru ca ne grabeam sa ajungem la ora 14 la restaurantul Conacul Secuiului vezi impresii unde aveam făcută rezervarea și era deja ora 12 jumatate, ne-am gândit, adică eu, să nu mergem pe traseul marcat, ca să scurtăm durata acestuia.
Cetatea se vedea atât de frumos la orizont și părea atât de aproape, încât mi-a venit ideea să atacăm frontal zidurile acesteia, să nu o mai ocolim. Cea mai scurtă distanță este diagonala, nu? Astfel l-am convins pe soțul meu și am pornit în linie dreapta spre Cetate, peste terenuri pline de îngrășământ în care se mai vedeau din loc în loc cartofi, peste terenuri arate pe care erau baloți de paie, peste mlaștini, scaieti și ca să fie mai palpitant, la un moment dat am văzut o turmă de oi și doi câini ciobănești fugind spre noi, lătrând din toate puterile... ei, atunci am început să tremur de frică. Am schimbat unghiul de urcare ca să nu ne îndreptăm direct spre turmă și am scăpat de câini, după ce au fost chemați de cioban înapoi.
Traseul este foarte frumos, am fotografiat într-una Munții Trascăului si Cetatea, care ne înfrumusețau orizontul.
Mai aveam de urcat până la zidurile Cetății, care este construită pe un perete abrupt de stâncă, pe partea pe care doream noi să o atacăm. Ne-am găsit noi să ne cocoțăm pe stânci ca să ajungem în Cetate. Nu am reușit și nu vă recomand să faceți ce am făcut noi… doar este Cetate de apărare, o fortificație abil amplasată și construită pentru a nu putea fi cucerită ușor. Mergeți frumos, în plimbare, pe traseul ușor, marcat, pentru că acesta este cel mai scurt drum spre Cetate.
Așadar ne-am întors pe drumul de la baza și am înconjurat Cetatea până am dat de indicatotul care ne semnaliza direcția spre intrarea în Cetate.
Am ajuns inapoi cu o masina, dupa ce in prealabil ne-am imprietenit acolo cu o familie care a urcat cu masina pana la intrarea in Cetate. Am avut noroc si am ajuns si la masa la timp.
În cetate se poate intra pe două căi: una ușoară, ocolind panta abruptă și alta grea, abordând direct intrarea urcând dealul destul de abrupt. Sunt cărari pentru ambele variante.
Cetatea este frumoasă, chiar dacă a fost distrusă parțial de austrieci în anul 1703, ruinele acesteia impresionează.
Bucăți masive de ziduri groase, turnurile laterale, se poate intra în turn, ruine ale Cetății, bucati de turnuri avariate care se înalță spre cer, arcade, curtea interioară și peisajul care poate fi admirat de acolo de sus, vă vor face să vă bucurați că ați ajuns acolo. Din turnul de nord se mai păstrează azi doar trei etaje din cele cinci construite inițial.
Cetatea este construită la o altitudine de 705 m.
Aceasta a fost restaurată și amenajată cu iluminare pe timpul nopții, traseul spre aceasta fiind semnalizat cu indicatoare.
Nu este apă pe traseu, ar fi bine să vă luați la voi ca să aveți apă la nevoie.
Scurt istoric
Pe o placă comemorativă de pe turnul nordic, cu o înălțime de 20 m, datând din 1832, scrie următoarele: "Cetatea familiei Thorotzkay. Construită de Thorotzkay Ilies, vice - voievodul Ardealului, la finele secolului al XIII -lea. Arsă de trupele generalului Tiege în 1703. Acest panou s-a executat în anul 1832. "
"Cetatea a fost construită în sec. al XIII-lea de către familia nobiliara Thototzkay după invazia tătarilor din anul 1241. În anul 1470 a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În anul 1510 a revenit nobililor din Trascău. În anul 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja. În anul 1703 a fost distrusă de către trupele imperiale austriece. " sursa Wikipedia.
Recomandarea
Vă recomand o plimbare până la Cetatea Trascăului, pentru peisajele minunate care se pot admira de acolo din Cetate, pentru liniștea de pe drum. Pe lângă Cheile Valisoarei, Piatra Secuiului din Munții Trascăului, puteți observa din Cetate satele Rimetea și Coltești înconjurate de dealurile verzi, parcelele arate, o multitudine de culori foarte plăcute privirii.
Trimis de Dana2008 in 07.03.19 11:44:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
aici am ajuns noi in diagonala
- Coordonate GPS: 46.42391230 N, 23.54358440 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Cetatea Trascăului [Colțești, AB], RIMETEA [AB]" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Foarte interesantă Cetatea Trascăului. Mi-a plăcut chiar și aventura voastră cu traseul direct.
Numai bine!
@mihaelavoicu: ????????????
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Am ieșit bine, până la urmă. Am văzut Cetatea Trascaului din partea cea mai frumoasă, am dublat timpul de vizită dar am recuperat pentru că ne-am întors cu mașina de la Cetate.
A fost bine exact așa cum a ieșit vizita.
Călătorii plăcute!
Pe curând!
@webmasterX: Este corect.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Niște ruine misterioase și 2 drumuri până la ele, unul ușor, altul greu — scris în 03.10.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2019 Cetatea Trascăului și satul Rimetea — scris în 30.04.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2019 Cetatea Trascău – o drumeție ușoară și un peisaj de vis — scris în 10.07.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În vizită la Torockóvár / CetateaTrascăului — scris în 19.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Cetatea Trascăului [Colţeşti, jud Alba] — scris în 29.09.14 de spiros din DEJ - RECOMANDĂ