GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Săseacă Fortificată Câlnic
Săptămâna aceasta am avut de făcut iar un drum cu mașina la Cluj și la întoarcere am vizitat două obiective turistice aflate foarte aproape de traseul nostru, Cetatea Câlnic și Cetatea Fortificată Cisnădie. Cetățile fortificate săsești mi-au plăcut foarte mult, le-am văzut și revăzut de mai multe ori în circuitele făcute de-a lungul timpului prin țară. Din cele șapte înscrise în UNESCO două nu le văzusem, Câlnic și Dârjiu. I-a venit rândul primei și pe la ora 11 eram în mica parcare de lângă cetate, noi și încă o mașină.
Cetatea Câlnic este unul dintre cele mai importante monumente medievale din țara noastră, fiind una dintre cele mai vechi fortificații ridicate de sașii transilvăneni la mijlocul secolului al XIII-lea. Începuturile ei sunt legate de greavul sas Chyl de Kelling, cel care a dat şi numele satului și a fost înnobilat de către regele Ștefan al V-lea, ceea ce i-a permis ridicarea cetății, care a devenit reședință nobiliară până la începutul secolului al XV-lea. Pe la 1430 cetatea a fost vândută comunității privilegiate a sașilor din Câlnic. Sătenii au ridicat încă o incintă, au construit capela, cămări pentru provizii și adăposturi în vremuri de restriște. Este mică și cu elemente de fortificare de bază, simple ca realizare tehnică. Deși nu poate concura cu marile cetăți, fortăreața din Câlnic este considerată foarte reprezentativă pentru o civilizație locală, transilvăneană, și o epocă particulară.
Spre deosebire de restul siturilor rurale cu biserici fortificate din Transilvania care au fost incluse în Patrimoniul UNESCO, la Câlnic nu iese în evidenţă Biserica, ci Turnul Donjon.
Am admirat și pozat din afară cele două turnuri ce se văd, al Porții și Donjon, cele două incinte ale cetății, Incinta Exterioară Zwinger, cea Interioară Curtina dar și Coridorul Porții. Între cele două incinte în timpurile vechi era un șanț de apă pentru apărare care acum a fost astupat. Am intrat pe ușa Barbacanei numită și Coridorul Porții, o construcţie de plan rectangular alungit, care avea rostul de a proteja intrarea și am pozat câteva informații despre cetate. Am plătit 10 lei de persoană și am vizitat interiorul.
Am urcat în Turnul Porții pentru a poza capela de sus și am mers apoi la aceasta. Capela este o constructie de tip sală, încheiată spre răsărit cu o absidă semicirculară. Accesul se face pe la vest, printr-un Portal gotic, singurul element de piatră profilată al construcției.
Am pozat Fântâna Cetății, Turnul Slăninii, ruinele Cămărilor cu Provizii și masivul Turn Donjon. Este de plan rectangular, inițial turn de locuință apoi de apărare, construit în jurul anului 1272, denumit și Turnul Siegfried. La parterul acestuia sunt amplasate cu scop decorativ Butoaie de stejar imense, de 5.000-6.000 de litri, amintind de viile renumite din împrejurimi. Am mers apoi să vizităm turnul în interior, urcând pe o scară aflată în spatele acestuia. Aici pe două nivele deschise se află Colecția de Artă Populară și Medievală donată de soții Zoe Vida și Marius Porumb. Sunt covoare, unelte, ceramică, icoane pe sticlă, costume populare, ouă încondeiate dar și instrumente muzicale.
Am revenit la casa de bilete unde am cumpărat un pliant, coniac de casă, 20 de lei sticla de 200 ml și am aflat de la doamna de la casă că la etaj sunt camere de cazare în sezonul de vară la fel ca și la Casa Parohială spre care am plecat. Doamna de la casă a fost foarte amabilă, ne-a oferit multe informații iar când eram în muzeu, singuri fiind, a venit la noi să ne spună că avem portbagajul de la mașină deschis. De ce? Nu știu, nu o încuiasem eu! Soțul a plecat repede, a găsit hayonul ridicat, se vedeau laptopul, bagajele, dar a găsit și doi oameni care o anunțaseră pe doamna și-l așteptau să vină să încuie. Le-a mulțumit iar la plecare întâlnindu-i pe șosea, ne-au salutat zâmbind.
Casa Parohială se află la circa 200 de metri de cetate, poarta era închisă dar cu puțin ajutor am urcat pe zid și am pozat-o.
Cetatea Câlnic este o cetate de mici dimensiuni, tocmai de aceea frumoasă și interesantă! Mergeți acolo și nu veți regreta!!
Trimis de mprofeanu in 25.11.23 19:31:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în SEBEȘ [AB]
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.88894400 N, 23.65957800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cetatea țărănească Câlnic [Câlnic], SEBEȘ [AB]" (deja existentă pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: Un obiectiv turistic pentru care merită să ne oprim din goana cu care suntem obișnuiți să circulăm pe șoselele patriei. Este foarte interesant și faptul că aceasta oferă locuri de cazare pe timpul verii.
Mi-a plăcut foarte mult colecția de artă populară și medievală și modul ingenios în care a fost așezată în acel spațiu deschis pe înălțime (P21-P26). Ceea ce am observat este faptul că toate instrumentele muzicale expuse sunt cele de suflat, cu toate că în Transilvania, vioara sau contrabasul sunt instrumente care nu lipsesc dintr-o formație de muzică populară.
@k-lator: Mulțumesc pentru completare, mă refer la instrumentele muzicale folosite, aici erau instrumente muzicale pentru suflat, fiind o donație a doi soți. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
@mprofeanu: Cetatea Câlnic este un exemplu reprezentativ de fortificație rurală care a evoluat de la o reședință nobiliară de refugiu - turnul donjon la o cetate țărănească destinată întregii comunități. La Câlnic și împrejurimi se vorbește despre greavi - rang nobiliar echivalent unui conte, termen săsesc din care a derivat maghiarul grof.
Pont: În localitatea învecinată - Gârbova - găsim o altă cetate aparținând unui greav de pe la 1200 și ceva, în mijlocul incintei fortificate aflându-se de asemenea un turn-donjon. În cimitirul satului se află o basilică romanică edificată tot în secolul al XIII-lea.
Am vizitat cetatea Câlnic cu mulți ani în urmă, mi-a plăcut mult, e o fortificație mai micuță, dar cu impact vizual.
Numai bine!
@tata123 ????: Mulțumesc frumos pentru completări valoroase. Am căutat ce este greav, am luat un pliant cu cetatea și acolo scria despre începuturile cetății. Am reținut și ce ai adăugat despre Gârbova. Și mie mi-a plăcut cetatea, este mai mică dar frumoasă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Cetatea țărănească Câlnic, falnică, locatie dezamăgitoare — scris în 04.10.20 de DoiCalatori din BUZăU - nu recomandă
- Jun.2020 Cetatea Calnic (AB) — scris în 14.06.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cetatea Taraneasca de la Câlnic, bine conservata si administrata — scris în 14.09.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Inca o cetate cucerita (de noi) - Cetatea Calnic, Sebes — scris în 04.03.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Alti sasi, alta treaba bine facuta - Cetatea Calnic — scris în 08.02.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cetatea taraneasca de la Calnic — scris în 02.09.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Cetatea din Câlnic - merită vizitată — scris în 02.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ