ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica Colț, biserica renăscută a cnezilor Cândea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Biserica (Mănăstirea, Schitul) Colț este situată în Țara Hațegului la poalele nordice ale Munților Retezat, mai sus de satul Suseni (DJ 696, comuna Râu de Mori, județul Hunedoara). Trecând de satul Suseni, valea Râușor se îngustează și pătrundem între munți. În față, cocoțată pe un colț de munte în versantul drept al văii, se zăresc ruinele Cetății Colț.

Apropiindu-ne, pe partea stângă, la marginea unui fel de teren viran care poate fi folosit ca parcare, vedem un panou turistic despre Cetatea Colț. De aici pornește cărarea care duce la Cetate. Din păcate, greu de înțeles, Cetatea Colț nu a fost renovată, aflându-se acum într-o stare avansată de ruină. Cetatea Colț ar fi cea care l-a inspirat pe Jules Verne să scrie romanul ”Castelul din Carpați”. Sunt multe coincidențe deosebite și date indirecte care susțin destul de sigur această ipoteză.

Continuăm spre amonte pe drumul asfaltat, trecem pe un pod în versantul stâng al văii și imediat ajungem la o parcare lângă care se află panouri turistice referitoare la cetatea și la biserica Colț. Lăsăm mașina în parcare și urcăm spre biserică după indicator.

Date istorice

Biserica fortificată Colț și Cetatea Colț se găsesc aproximativ față în față, în versanții opuși ai Văii Râușor, dar cu cetatea mult mai sus. În mod ciudat, dar nu inexplicabil, biserica a luat numele cetății deși Cetatea Colț, este mai nouă cu câteva zeci de ani.

Ambele sunt ctitorii din sec. XIV ale cnezilor Cândea, cea mai importantă familie nobiliară din Țara Hațegului. Cu interesanta poveste a familiei cnezilor Cândea (ulterior Kendeffy = Cândea și fii) ne-am înâlnit când am vizitat fascinanta Biserică din Sântămăria-Orlea: vezi impresii

Pictura a fost realizată în perioada 1350-1450, probabil de către același meșter Ștefan care a pictat și Biserica din Densuș. Am prezentat din misterele și contradicțiile acestui monument deosebit, aici: vezi impresii

Din secolul XVII, așezământul a fost abandonat, degradându-se la ruină. În perioada comunistă se mai păstra doar turnul, iar naosul a fost transformat în grajd.

Biserica Colț, având hramul ”Duminica Tuturor Sfinților” activează în prezent ca schit cu obște de călugări. Așa cum arată acum, ansamblul monahal Colț este rezultatul unei ample restaurări făcute în ultimii 20 de ani și astfel s-a reușit reluarea vechii sihăstrii ortodoxe care a activat aici în secolele XIV-XVI.

Descrierea bisericii și a complexului monahal

Desigur, cel mai important obiectiv este vechea biserică, renovată recent. Biserica este alcătuită dintr-un naos scurt și un altar peste care stă un turn de apărare.

Biserica Colț se remarcă prin aspectul său ciudat, de fortăreață. Zidurile bisericii au o grosime de 1,2 m și sunt făcute din piatră brută, întărite cu contraforturi. Inedit pentru arhitectura bisericească este turnul de apărare construit exact deasupra altarului. În această poziție, turnul, cu ale sale trei nivele deasupra altarului, domină mai bine valea. Turnul de apărare este prevăzut cu scări foarte înguste; un horn pentru fum care ajunge deasupra acoperișului. Acoperișul piramidal din plăci de piatră al turnului este specific bisericilor vechi medievale din Țara Hațegului (la fel ca biserica din Denuș și o alta la nord de orașul Hațeg). În perioada medievală, Biserica fortificată Colț făcea parte din sistemul defensiv al Cetății Colț.

În biserică se intră direct în naos. Biserica a avut un valoros și foarte vechi ansamblu pictural, din păcate compromis acum datorită vitregiilor istoriei. În naos, lucrările de restaurare a bisericii au putut salva doar mici suprafețe de pictură, dar și acestea grav afectate. În altar, care a fost tot timpul acoperit, pictura s-a păstrat mai bine, putându-se recunoaște scenele unui amplu ”Imn acatist”.

Lângă biserică, niște trepte duc la un pavilion de lemn amenajat cu mese și bănci. În continuare, pe aleea pietruită care duce de la biserică la chilii, trecem pe lângă un fel de altar amenjat pentru aprinderea lumânărilor, după care privirea ne este atrasă de o sălbăticie ”căutată”, foarte artistică, constând în bolovani și stânci mari parcă aduse de potop (alunecare de teren) și acoperite de vegetație. În continuare urmează o clădire mare, nouă, probabil cu rol administrativ și social (chilii).

Cu ocazia vizitei făcute la Biserica Colț am realizat următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 06.03.17 10:05:04
Validat / Publicat: 06.03.17 12:13:38

VIZUALIZĂRI: 1656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 O nouă imagine a Bisericii Colț, cu turnul de apărare construit deasupra altarului, o soluție constructivă care servește scopului defensiv (turnul domină valea)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.03.17 12:13:26]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[06.03.17 17:26:13]
»

@Lucien: Ceva urme de Jules Verne?

Fie spus, urcusul la ruinele cetatii Colt pe poteca lutoasa a foat prima drimetie a fiului nostru, Emi.

Imi amintesc cand am facut cele 2 ture in Tara Hategului am fost socumentati unde sa intrebam de chei la biserici si muzee in cazul in care le gasim incuiate.

Locuri minunate dezvaluie Tara Hategului turistilor.

Felicitari. Poze super! Articol fain. Bravo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[06.03.17 18:17:23]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc! Cred că se face prea mare caz de Jules Verne, deși legătura este probabil reală. Mă miră... sau nu mă mai miră... lipsa de reacție a autorităților locale și centrale de restaurare sau măcar consolidare a Cetății Colț, monument istoric atât de interesant.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.03.17 21:54:15]
»

Cetatea e OK și așa cum e acum, ar merge o igienizare, o amenajare a traseului pînă acolo și a unui minim circuit de vizitare și o subtilă defrișare a dealului, pentru priveliște (atît de sus în jos, cît și de jos în sus).

LucienAUTOR REVIEW
[06.03.17 22:19:10]
»

@abancor: Îmi pare tare rău că nu am avut timpul și dispoziția necesare de a urca până la Cetate. Sigur ar fi meritat...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.03.17 22:32:43]
»

Să știi că merită, faci vreo 15 - 20 minute și priveliștea de sus e frumoasă. Iar din cetate a rămas destul cît să îți faci o idee. Doar că poteca nu e prea clară.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067508935928345 sec
    ecranul dvs: 1 x 1