ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica mănăstirii Colț, un obiectiv interesant din Țara Hațegului

TIPĂREȘTE URM de aici

Cetatea Colț a fost principalul nostru obiectiv pentru ziua petrecută în Țara Hațegului. Am urcat la cetate înainte de prânz (vezi impresii) și pentru că mai aveam ceva timp la dispoziție ne-am hotărât să vizităm Mănăstirea Colț din apropiere. Cele două obiective se află de o parte și de alta a văii Râușorului, doar că fortificația este cocoțată pe un pinten stâncos, în vreme ce biserica se află aproape de stradă (prin dreptul lăcașului de cult trece DJ 686 care urcă pe valea Râușorului).

Peste drum de biserică se află câteva locuri de parcare, dar noi am mers ceva mai departe pentru a lăsa mașina la umbră, chiar la intrarea în defileul Râușorului. Acolo este amenajat un foișor pe malul pârâului, un loc numai bun pentru a mânca niște sandvișuri din rucsac. După câteva minute de relaxare, am pornit la pas către biserica din apropiere.

 

Biserica mănăstirii Colț are o istorie interesantă. A fost ridicată la începutul secolului al XIV-lea, având aceiași ctitori ca cetatea din apropiere, respectiv familia cnezilor Cândea. Construită din piatră, cu ziduri având grosimea de 120 cm., biserica îndeplinea rolul unei cetăți de apărare. În acest scop, deasupra altarului a fost ridicat un turn înalt, prevăzut cu solide contraforturi și cu acoperișul în formă de piramidă. În turnul bisericii locuiau călugării în trecut, fortificația fiind amenajată asemenea chiliilor. Lăcașul de cult a fost ortodox încă de la început, dar în prima jumătate a secolului al XVII-lea calvinii i-au izgonit pe călugări din mănăstire. Din acel moment, lăcașul de cult s-a degradat treptat, iar viața monahală a fost reluată abia în ultimul deceniu al secolului trecut.

 

Ca să ajungem în curte, am urcat treptele de beton realizate în zig-zag, întrucât biserica se află mai sus de șosea. Pentru că nimeni altcineva nu mai era prezent, ne-am plimbat agale pe alee și am admirat simplitatea construcțiilor. Există și câteva bănci amplasate la marginea aleii pietruite, așa încât vizitatorii obosiți se pot odihni la umbra copacilor falnici din jur.

În apropierea bisericii există o zonă de unde am putut admira cetatea cocoțată pe munte, obiectiv pe care îl vizitasem mai devreme. Văzând că ușa bisericii era deschisă, am aruncat o scurtă privire în interior. Am observat că se intră direct în naos, iar catapeteasma, stranele și podeaua sunt realizate recent. În ceea ce privește pereții, zidurile interioare au fost tencuite, nefiind salvate decât fragmente neclare din pictura veche (am citit că pictura originală ar fi fost realizată în perioada 1350 - 1450, probabil tot de către meșterul Ștefan - pictorul bisericilor din Ostrov și din Densuș).

Hramul acestui lăcaș de cult este” Duminica Tuturor Sfinților” .


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Biserica și Cetatea Colț reprezintă două obiective turistice importante din Țara Hațegului, aflate într-un cadru natural dominat de impunătorul masiv Retezat. Iar dacă vei continua să urci pe acea vale, vei ajunge în micuța stațiune Râușor, localizată la aproximativ 1250 de metri altitudine, pe versanții nordici ai Retezatului.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Am petrecut câteva ore interesante în Țara Hațegului și ne-ar plăcea să revenim acolo!

Toate cele bune!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 22.12.20 15:12:52
Validat / Publicat: 22.12.20 15:44:31

VIZUALIZĂRI: 1084 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Un mic locatar din acea frumoasă zonă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[22.12.20 16:11:56]
»

Aici a facut Emi una din primele lui drumetii, poate chiar prima. Eu am ramas jos sa aflu cine poate deschide​​ biserica, iar el a urcat poteca lutoasa cu bunicii. Cred ca avea 5-6 ani. ​​

Felicitari pentru excursie! M-a bucurat sa citesc despre meleagurile din Tara Hategului, una din zonele turistice cele mai ofertante din tara. ​​

​​Numai bine! ????????????????

mprofeanu
[22.12.20 16:29:54]
»

@Crazy_Mouse:  Citind cele două articole ale tale despre Cetatea Colț și acum despre Mănăstire mi-am adus aminte cu plăcere despre acele frumoase locuri de lângă Râușor mica stațiune aflată la o altitudine de 1250 de metri unde am fost de trei ori. Mănăstirea este aproape de șosea ușor de văzut dar am urcat și la cetate, Castelul din Carpați, merită urcat pentru priveliștile deosebite văzute de acolo... La Râușor este și teleschi acolo se poate aborda vârful Retezat dar se ajunge și la Cabana Pietrele, excursie de o zi...

Ce trece timpul, sunt 10 ani de atunci, am văzut că panoul indicator cu explicații este încă acolo sus la cetate... ​

Floryn81AUTOR REVIEW
[22.12.20 16:41:55]
»

@Dan&Ema:  Înseamnă că Emi a început plimbările pe munte cu o drumeție interesantă, mai ales că de sus de lângă cetate se deschid priveliști foarte frumoase către înălțimile Retezatului și către valea pârâului Râușor. Noi am avut norocul să vizităm amândouă obiectivele, iar dacă biserica era încuiată probabil că nu am fi aflat atunci unde era cheia (nu am văzut pe nimeni la mănăstire).

Într-adevăr, Țara Hațegului este un areal extrem de ofertant, sperăm să petrecem acolo mai multe zile în următorii ani!

Vă salutăm cu drag!

Floryn81AUTOR REVIEW
[22.12.20 16:49:45]
»

@mprofeanu:  În acea zi nu am avut timp să mai mergem și în stațiunea Râușor, iar acest lucru mi-a provocat ulterior anumite regrete și mi-a amplificat totodată dorința de a reveni cândva în zonă. Am citit că Râușor ar fi singura stațiune de schi din masivul Retezat (nu știu sigur dacă este așa) și că s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani. Rămâne să ne convingem cândva la fața locului!

Oricum, trebuie să recunosc faptul că am citit, în ultimii ani, multe articole despre drumețiile pe potecile Retezatului și într-o bună zi vom urca și noi acolo, sănătoși să fim în primul rând!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067652940750122 sec
    ecranul dvs: 1 x 1