ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Histria – O fereastră spre lumea antică

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-am propus să scriu un review serios, fără miștocăreală sau ironii, nu de alta dar trebuie să vă conving că este ceva de capul meu, măcar pentru a vă determina să treceți la nivelul superior intelectual al înjurăturilor de mi le adresați. Dacă tot vorbeam de seriozitate, să vă spun un banc:

Un grup de arheologi, pe baza ultimelor descoperiri, a descoperit de ce a mers Moise 40 de ani prin deșert ca să -și elibereze poporul. S-a rătăcit, Moise era bărbat și bărbații nu-ntreabă niciodată care este drumul,   știu ei mai bine!

Până și mie, un om care are capul mic dar în care creierul stă lejer, îmi place să vizitez muzee. Vizitarea muzeelor este o experiență valoroasă, care îmbogățește cunoștințele, stimulează curiozitatea și oferă o legătură profundă cu istoria, arta sau cultura lumii. Trăim într-o eră digitalizată, în care informațiile sunt la un click distanță, dar, chiar și-așa, muzeele rămân locuri unice unde trecutul și prezentul se întâlnesc, iar vizitatorii pot explora artefacte și opere de artă autentice.

Muzeele sunt o sursă inepuizabilă de cunoștințe. Indiferent de vârstă sau domeniu de interes, o vizită la muzeu oferă o oportunitate de învățare activă, fie că vorbim de artă, știință, istorie sau tehnologie. Fiecare exponat vine cu o poveste proprie, iar prin descoperirea acesteia, vizitatorii își pot îmbogăți înțelegerea despre lumea din jurul lor, ne permit să intrăm în contact direct cu artefactele și operele care au modelat civilizațiile.

În plus, vizitarea unui muzeu este o activitate relaxantă și recreativă, perfectă pentru a petrece timp de calitate singur, cu familia sau prietenii, oferă un spațiu calm, unde te poți plimba, reflecta și absorbi informații într-un ritm propriu. Ritmul meu e destul de încet, așa că până înțeleg eu ceea ce văd ajung să mă considere administratorii drept exponat.

Rezumând, c-am făcut-o destul pe deșteptul, muzeele nu sunt doar locuri unde sunt expuse obiecte vechi sau opere de artă, ci adevărate centre de cunoaștere, inspirație și reflecție. Vizitând muzee, ne putem deschide orizonturile, ne putem conecta cu trecutul și putem descoperi noi modalități de a privi lumea.

De-aia spun eu că, aflându-mă la mare, sătul de atâta copt la soare și băut bere, am decis că este timpul să mă dezvolt plenar intelectual și să abuzez de niște spații unde sunt expuse exponate la care să mă ginesc și p-ormă să mă prefac c-am înțeles esența.  

Păcatul de-a mă primi în vizită a căzut pe Muzeul Cetății Histria, că era aproape de Năvodari.  

Ce este Muzeul și unde-l găsim?

Din Năvodari, pe DJ 226 până la 2 km de intrarea-n comuna Istria, de acolo veți fi îndrumați pe DJ226A, de un indicator bine plantat. Pe drumul respectiv, veți ajunge, după vreo 5 km, în parcarea din fața Complexului Muzeal al Cetății Histria.

Înființat în anul 1982 și aflat în subordinea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul Histria oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în lumea antică a cetății Histria, cea mai veche așezare urbană de pe teritoriul României. Situat într-o clădire modernă, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artefacte grecești, romane și bizantine, descoperite în urma săpăturilor arheologice din cetate și împrejurimi.

Cât costă vizitarea?

10 lei de persoană adultă doar vizitarea Muzeului, dacă vreți să vizitați tot Complexul, mai puneți 10 lei. Asta, după cum am spus, dacă sunteți persoană adultă. Dacă sunteți și mai adultă de atât, de aveți un înscris din ăla de se cheamă „Cupon de pensie” oamenii te primesc cu condiția să achiți câte 5 lei pentru fiecare parte din Complex.

De ținut minte, am întrebat dacă am voie să fac fotografii și am primit aprobarea, fără să fiu nevoit să cotizez pentru asta, pentru că nu aveam niște instalății complexe ci doar telefonul.

Ce găsim noi aicișa?

Colecția muzeului este structurată cronologic, reflectând evoluția cetății Histria de-a lungul secolelor.

La parter, sunt expuse piese din perioada greacă arhaică, clasică și elenistică, printre care se numără amfore, inscripții, vase ceramice, podoabe și basoreliefuri elenistice. Unul dintre cele mai valoroase exponate este o friză de marmură aparținând unui monument histrian din secolele II-I a. Chr., care înfățișează zeii greci Apollo, Afrodita, Poseidon și alții.

Etajul este dedicat perioadelor romane și romane târzii, unde vizitatorii pot admira sculpturi, elemente de arhitectură și obiecte de uz casnic. În prima sală a muzeului, sunt expuse și fragmente ceramice aparținând culturilor neolitice Hamangia și Babadag, alături de o statuie menhir descoperită în apropierea așezării Hamangia.

Nu o să vă obosesc cu pasaje copiate din Wiki sau alte saituri, v-am spus, pe scurt, ca să nu vă mai ia capul când mă citiți, ce vedeți la acel Muzeu.

Dacă merită?

Dacă mă întrebați pe mine, cert, spun un mare DA!

Muzeul Histria este o destinație culturală deosebită pentru cei pasionați de istorie și arheologie, oferind o imagine detaliată asupra vieții în Dobrogea antică și rolului important pe care cetatea Histria l-a jucat în regiunea de la Marea Neagră.

Cum am mai spus, vizitarea acestui Muzeu ne arată evoluția umană în decursul timpului. Gândiți-vă că, la nivelul de atunci, tehnologia era wow! Așa cum credem noi, acum, despre vremurile actuale. Ăia de vor veni, mult după noi, când vor afla că ne urcam în niște cutii, pe roți, ca să ne deplasăm, în loc să folosim teleportarea, vor râde de se vor strica. Dar, știți ceva: important e să ne bucurăm de viața de-o avem. Vorba lui Coșbuc :” O fi viața chin răbdat/dar una știu, ea ni s-a dat/ca s-o trăim!”

Așa cum vă și doresc tuturor! Acuma, după politețurile de final, mă tirez, nu înainte de-a vă mai spune un banc :

Un arheolog s-a trudit, mult timp, să traducă un document dintr-o limbă ciudată. Cînd a reușit s-a declarat tare nemulțumit.

-Ce ai pățit, de ce ești supărat?! Ce scrie în document?

la care arheologul :

-Scrie” prost cine citește” !

Gata, haidi, pa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.09.24 10:39:30
Validat / Publicat: 05.09.24 11:06:04
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 319 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Muzeul Histria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.09.24 11:05:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cetatea și Complexul Muzeal Histria, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - DOBROGEA continentală" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte muzee în Constanța și împrejurimi]

Carmen IonPHONE
[05.09.24 13:11:31]
»

@Yersinia Pestis: Să înțeleg că am fost o proastă că am citit reviewul?!! Și că, în ciuda promisiunilor de seriozitate, tot m-ai făcut să râd și de această dată?!!

Bravo, frumos îți șade să faci mișto de babe ca mine!!!

Acu', pe bune, bancul cu Moise e rupt din realitate. Dacă încurcam drumul, eu mă enervam instantaneu sau intram în panică, în timp ce soțul meu rămânea calm și destins. Nu cerea niciodată ajutor sau indicații, dar nu fiindcă știa el mai bine, ci pentru că se ghida după principiul că orice drum duce undeva...

Cât despre muzee, total de acord cu tine. La Histria n-am mai ajuns însă, din păcate, din copilărie, și nu știu dacă voi mai reuși să văd situl arheologic și muzeul, care arată foarte bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][12 voturi]
Yolanda
[05.09.24 13:29:21]
»

@Yersinia Pestis: când am vizitat ruinele cetatii bineînteles ca am vizitat si muzeul, 5 lei +5 lei, traiasca cuponul de pensie. Peste tot întreb acum daca sunt reduceri pentru pensionari, vizitez muzee cât pot de mult, am timp destul la dispozitie. Pentru doamnele mai suspicioase ca nu as arata de pensionara (înca!) am pregatit cuponul... mi-a placut muzeul Histria.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.09.24 08:41:31]
»

@Carmen Ion: Sărut mâna, scuze că răspund târziu dar am avut timpul extrem de ocupat, treburi casnice, deh!

Mă bucur că te amuză ceea ce scriu! Bancul de final nu este vreun apropos, Doamne-ferește, asta ar mai lipsi, după ce că nu vine lumea pe la mine s-o mai fac și pe deșteptul!

Week end plăcut!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.09.24 08:44:30]
»

@Yolanda: Da, nouă, pensionarilor, ni se fac, mereu, hatâruri! Trebuie să fii fericită că nu arăți a pensionară, pe mine, de pe la 25 de ani, mă confundau cu faptul c-aș fi ieșit la pensie. Vorba aia, am crescut ca Făt Frumos, într-un an cât alții-n zece, așa că, la 25 de ani arătam de 250!

Zoazore
[06.09.24 11:01:31]
»

@Yersinia Pestis:

De-aia spun eu că, aflându-mă la mare, sătul de atâta copt la soare și băut bere, am decis că este timpul să mă dezvolt plenar intelectual și să abuzez de niște spații unde sunt expuse exponate la care să mă ginesc și p-ormă să mă prefac c-am înțeles esența.

Si, ca un bonus (sau bonux?) au si aer conditionat, taman bun pentru zilele in care Universul (sau cineva de pe acolo, de suuus, tare sus, a dat cuptorul la maximum)

Am citit aricolul tau cu mare placere, ca de fiecare data si nu, nu m-am plictisit! Chiar daca ai vrut sa fie serios, cateva zambete tot ai smuls.

Da, este foarte benefic sa vizitam muzee! Sunt instructive, educative si ne dezvolta intelectul (cine-l are, eu nu sbscriu!)

Si muzeul asta este chiar interesant. Dupa vizita aici ne putem face o idee despre lumile demult apuse.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.09.24 15:23:12]
»

@Carmen Ion: Cică:

” De la București la Sinaia am făcut 10 ore!

-Cum așa, pe ce drum ai venit?!

-Ei, știu, eu, o scurtătură!”

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.09.24 15:25:08]
»

@Zoazore: Sărut mâna pentru laude! Eu scriu articole serioase, voi vă prăpădiți de râs când le citiți!

Și, niet, la Muzeul Histria nu era aer răcoros, mai are și tavanul din sticlă !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea și Complexul Muzeal Histria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060070037841797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1