ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La cetatea Rumidava - sau Rupea în alte cuvinte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La o săptămână după excursia de la Râșnov m-am întors în județul Brașov cu scopul unei vizite la neamuri. Obișnuit fiind că orice drum trebuie combinat măcar cu o vizită la vreun obiectiv turistic m-am ținut de acest obicei. În weekendul scurt care a început sâmbăta după amiază în drum spre Brașov am deviat de la traseu spre Rupea vizitând cetatea țărănească, am înnoptat la neamuri în satul Arini din comuna Măieruș, a doua zi am vizitat Cetatea Feldioara, am vizitat alte neamuri din municipiul Brașov vizită pe care am întrerupt-o ieșind în centrul istoric pentru a revedea surt și acesta. De și pe repede înainte timpul alocat a fost suficient fiecărei vizite. În aceast prim articol voi povesti despre impresiile personale de la Cetatea Rupea.

Cum ajungem la Cetatea Rupea?

Orașul Rupea se află la drumul național/european DN13/E60 Brașov-Sighișoara. Eu am circulat pe DN1/E68 dinspre Sibiu, iar după orașul Făgăraș în localitatea Șercaia am virat spre stânga pe DN1S. Drumul 1S este ok dar puțin mai îngust decât un drum național principal. Am ieșit pe DN13 în dreptul localității Hoghiz, am virat din nou a stânga în direcția Sighișoara iar în scurt timp am ajuns la Rupea. Accesul spre cetate este marcat prin indicatoare maro. Distanța din Brașov este de 64 km, din Sighișoara 53 km, iar din Sibiu 122 km.

Câteva cuvinte despre cetate

În zona unde se află acum orașul și cetatea s-a aflat întotdeauna un masiv de piatră. Faptul că s-au descoperit multe semne că s-a locuit aici și acum 5000 de ani iar acum doar 2000 de ani dacii au avut propria cetate aici Rumidava se chema ne indică faptul că locul a fost atractiv pentru cei care au investit aici. Nici romanii atotcuceritori nu s-au lăsat mai prejos dând numele de Rupeș la acest obiectiv cucerit de la daci. Au mai trecut niște ani, romanii au plecat acasă în Italia, castrul s-a degradat. Locul strategic din punct de vedere rutier-lega Transilvania cu Moldova și Țara Românească a fost redescoperit în secolul XIV și pus în valoare prin reconstrucția cetății care a durat ceva ani să zicem 300 în secolele XIV respectiv până în XVII-XVIII. Până în 1790 s-au întâmplat diverse pe aici, de la vizitele turcilor până la epidemiile de ciumă, și altele asemenea neplăcute. După 1790-1800 cetatea s-a abandonat complet și bineînțeles s-a degradat. Nici comuniștii nu au găsit nimic valoros aici, în afară de bazaltul care doreau reciclat. Probabil sașii care în anii 50 mai existau pe aici au reușit să frâneze dorințele comuniștilor chiar au încercat să înceapă o renovare dar n-au reușit.

Din fericire autoritățile mileniului nostru au reușit să învețe ceva de la europeni adică să pună în valoare ceva vechi și foarte vechi. Banii bineînțeles tot de la europeni au venit și iată din anul 2013 cetatea Rupea este vizitabilă și plimbându-ne între zidurile sale chiar ne putem imagina cum a fost acum o mie de ani pe acolo

Câteva cuvinte și despre oraș

Localitatea s-a dezvoltat o dată cu cetatea. A fost înființat de coloniștii sași în secolul XII. Să nu uităm că în jurul oricărei fortificații din Transilvania s-au construit case în care s-a locuit în vreme de pace. În perioada asediilor locuitorii s-au refugiat în cetate. Pe urmă după asediu au ieșit să reconstruiască, să-și continue cultivarea pământului. Astea au fost vremurile pe atunci. La ultimul recensământ erau 5000 de locuitori aici. Sașii au plecat înainte și după revoluția din 1989. Cel mai importnt obiectiv turistic din oraș este Biserica fortificată evanghelică luterană. Nu am vizitat-o nu mai era timp, am trecut doar pe lângă ea și bineînțeles observată de sus din cetate cu binoclu chiar.

Structura cetății

Urmărind acum pozele făcute de mine în drum spre cetate se observă că este etajată seamănă cu acele făcute de noi din nisip și apă atunci când eram la mare sau altundeva în copilărie. După documentația citită observăm că există o cetate de jos de mijloc și de sus. Cea de sus este cea mai veche, cea de mijloc datează din secolul XVII iar cea de jos din secolul XVIII.

Program și tarife intrare

10 lei costă intrarea pentru adulți și 5 lei pentru copii. Orarul de vară este 9.00-20.00 iar orarul de iarnă 9.00-20.00. Fotografiatul este permis și nu costă nimic.

Impresiile personale

Intrând în oraș l-am traversat observând rânduiala săsească lăsată ca moștenire. Străzile erau curate carosabilul ok, parcul cochet și casele renovate. La scurt timp am văzut indicatorul maro care mă îndemna să virez la dreapta. Începe un urcuș susținut dar în scurt până ajungem la cele parcări situate una lângă cealaltă. Intrarea la cetate se face din parcarea de sus acolo am și oprit nefiind un trafic prea mare de turiști. Am plătit la casa de bilete aflat în afara zidurilor cetății iar un nene paznic ni le-a verificat la intrare. Am intrat în cetatea de jos unde zidurile sînt cele mai drepte dovadă că în secolul 18 se lucra mai exact și cu scule mai bune bineînțeles. Lucrările de la cetatea de jos au durat mai multe sute de ani mai exact începând cu secolul XIV până în secolul XIX.

Am intrat pe sub Turnul Porții un obiectiv important din această parte a cetății. Alte elemente importante pe aici sînt Turnul Slăninii folosită pentru păstarea proviziilor (cea mai importantă după părerea mea) Fântâna (la fel de importantă ca turnul slăninii în timpul asediilor era singura sursă de apă a fost săpată în 1613) Casa Paznicului, Turnul Slujitorilor, și Magazia militară. Urma ca la sfârșit să explorăm încă o dată aceste obiective din cetatea de jos și am luat-o pe cărarea principală în sus spre Cetatea de mijloc. Am lăsat în urmă fântâna acoperită aflată pe partea dreaptă, și un cort amenajat pe iarbă. Cortul era unul medieval iar lângă cort era unul venit cu mașina timpului tocmai să ne prezinte despre viața militară de atunci. Erau tot felul de arme și costume medievale expuse în fața cortului.

Am intrat pe sub următoarea poartă în cetatea de mijloc. Această poartă era cea principală în secolele XV –XVI. Pe drumul nostru am întâlnit mai multe obiective, clădiri cu diferite destinații. Prima din acestea a fost Turnul Cercetașilor. Acest turn este unul de flancare cu 3 nivele cu multe guri de tragere. Se mai numea și Turnul Greavilor. A urmat capela următoarea clădire vizitabilă. În trecut a avut și rol de apărare pe urmă locuință a capelanului cetății în același timp și lăcaș de cult.

Pe urmă am ajuns într-un loc de vârf din cetatea de mijloc acolo este un loc de belvedere spre vest și câteva bănci de odihnă. Tot aici o inscripția mi-a amintit că aici a fost Rondela o veche amenajare militară, acolo erau amplasate tunurile în formă de cerc, semicerc și era destul de eficient se trăgea ori din stânga ori din drepta ori din mijloc nu prea scăpa nimeni din cei de sub cetate.

În scurt timp aveam să intrăm în Cetatea de sus. cea mai veche se presupune că dacii și pe urmă romanii aveau castrul aici și că cetatea din prezent s-ar fi construit pe aceste ruine de 2000 de ani. Un prim obiectiv văzut de noi aici a fost Turnul Pulberăriei. Urcând tot mai sus am observat un adevărat oraș în oraș mai multe căsuțe, fiecare cu denumirea ei formau cetatea de sus. Tot aici am dat de Camera Scaunului un fel de primărie medievală, a fost construită în secolul XV. De aici se observă panorama orașului Rupea superb în luminile de după amiază târziu.

În cetatea de sus au existat aproape 100 de locuințe. Din toate acestea au rămas în picioare și conservate doar câteva. Au fost denumite simplu căsuța A, B, C, D și așa mai departe. În toate pot intra turiștii și imagina cum a fost viața pe aici mai ales în timpul asediilor care puteau să dureze și luni. Căsuțele aveau mai multe încăperi sau câte un nivel. De obicei partea de jos era destinată activităților meșteșugărești iar partea de sus locuirii.

Am ajuns în vârful cetății un loc superb de observație. Căsuța construită aici se numește Căsuța din vârf sau Camera de sus. A fost construită în 1664. Căsuța de sus am găsit-o mobilată cu o masă și scaune. Stând la masă se poate observa pe ferestre orașul Rupea. Ieșind din căsuța amplasată pe vârf am început coborârea. Mi-a plăcut mult cetatea m-am simțit bine aici și mi-am imaginat o întoarcere în timp.

Recomand cu mare drag vizita la acest obiectiv. Rog WM să atașeze următorul filmuleț, mulțumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.09.19 23:25:44
Validat / Publicat: 06.09.19 06:53:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUPEA [BV].

VIZUALIZĂRI: 1031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cetatea Rupea poză făcută dinspre cetatea de jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[06.09.19 06:52:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[06.09.19 07:44:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008
[06.09.19 08:27:30]
»

@AZE: Felicitări pentru articol si fotografiile minunate!

Am fost și noi acolo, ne-a plăcut foarte mult, am făcut sute de fotografii, așa cum obișnuim, dar nu am scris nimic pentru ca tocmai apăruse un articol când ne-am întors acasă. Am cercetat-o în amănunt pentru ca am avut timp la dispoziție. Am coborât și pe aleea din spatele cetății amenajată și electrificata. E foarte plăcută trecerea in timp.

Este splendid acolo! Panorama din cetate este superbă.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[06.09.19 10:28:45]
»

@AZE:

Superbonus!

Culmea, zilele trecute am vrut sa vizitam cetatea, dar nu a mai incaput in program.

Numai de bine.

Ne place lumt cetatea, o stiu si nerenovata si renovata.

AZEAUTOR REVIEW
[06.09.19 10:35:25]
»

@webmaster: multumesc

webmaster
[06.09.19 10:53:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[06.09.19 11:09:40]
»

@AZE: O cetate foarte fotogenică, un „melc fortificat”. Sunt interesante elementele defensive de fortificație, zona locuibilă, dar și căsuța din vârf. Priveliștile se deschid spre depărtări, poziția strategică este evidentă.

Am apreciat restaurarea cetății Rupea, dar aș fi dorit să văd câteva expoziții în spațiile disponibile în cetate, ar fi crescut valoarea vizitei.

Cetatea Rupea se află în top 3 cetăți din județul Brașov, după Râșnov și Făgăraș, atingând 100.000 de vizitatori în anul 2017.

Dacă treceți prin preajmă nu aveți cum să o ratați, e în fața ochilor, cocoțată pe un pisc.

Mulțumim pentru prezentare.

AZEAUTOR REVIEW
[06.09.19 22:02:09]
»

@Dana2008: Mulțumesc, și mie mi s-a întâmplat să vizitez ceva și acasă când urma să scriu articolul cineva mi-a luat-o înainte.

Mi s-a întâmplat în acest an după vizitarea Dino Parc din Râșnov, Crazy Mouse colegul nostru a fost pe acolo poate chiar în ziua respectivă și a scris un articol foarte fain.

Bineînțeles că și eu am scris un articol fain dar la o distanță de o lună. Am avut alte restanțe de scris până atunci.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[06.09.19 22:10:58]
»

@tata123: Mulțumesc

Am atașat câteva poze din încăperile vizitate din cetate. Ai dreptate nu există expoziție doar câteva obiecte expuse. De exemplu în magazia militară găsim niște tablouri, piese de mobilier. În turnul slăninii nu găsim nicidecum mâncare (așa cum am văzut în turnul slăninii la fortificația de la Cristian de lângă Sibiu-de fapt era un magazin foarte bine și strategic amplasat) ci niște tablouri și instrumente muzicale probabil rămas de la sași.

Deci este loc de mai bine în privința amenajării unei expoziții.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Rupea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079231977462769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1