GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Pe locul anticei cetati dacice Ramidava, plangeau parasite de multe decenii cateva ruine de piatra. Imi amintesc cand eram mica si am urcat pentru prima data aici, am descoperit o mica incinta circulara strajuita de o poarta din lemn, incinta care adapostea pe atunci cateva caprioare.
Anii au trecut si prin 2009, cu ajutorul unei finantari de 32 milioane de lei, cetatea a fost complet restaurata.
Am ajuns si eu anul acesta sa o vizitez dupa mai bine de 35 de ani de absenta nemotivata. Am ramas surprinsa de ceea ce am descoperit. Drumuri bine semnalizate, perfect realizate, parcare mare si incapatoare, taxa de intrare 10 lei si o ditamai cetatea pe care abia asteptam sa o vizitez.
Cetatea este asezata pe 3 nivele, exista 4 turnuri de aparare in care, daca te urci, poti admira o panorama deosebita asupra locurilor. Cele 4 turnuri sunt denumite astfel: Turnul Portii, Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor si Turnul Cercetasilor. Cetatea a servit ca punct de aparare si de refugiu, dar si locul unde oamenii lasau slanina la racoare. Este atestata documentar pentru prima data la 1324 sub numele de Kuholm, dar este construita pe ruinele vechii cetati dacice Ramidava. Ea a constituit si loc de refugiu pentru sasi in rascoala impotriva lui Carol Robert de Anjou.
Locul este foarte frumos restaurat si este incarcat de istorie. Personal mi-a placut la nebunie mica straduta stramta care urca printre locuinte si ajunge sus on varful dealului. Am filmat locul si sper ca filmul sa va placa si sa va faca sa vizitati aceasta cetate minunata. Cu siguranta pot spune ca cetatea este un obiectiv de neratat daca ajungeti prin zona. Intrarea costa 10 lei iar vizitarea nu dureaza mai mult de o ora. In curte veti gasi si o fantana alaturi de care se afla o tasnitoare cu apa foarte buna.
 
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film:
https://www.youtube.com/watch? time_continue=6&v=GVxDkVlpuxU
Trimis de buterfly* in 11.10.17 10:42:42
- A fost prima sa vizită/vacanță în RUPEA [BV]
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.03830000 N, 25.21151000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@buterfly: Sunt de acord ca este un loc care merita vizitat, am facut-o si eu anul acesta insa nu am apucat sa povestesc si de aceea mi-a facut mare placere sa imi aduc aminte de cele vazute acolo.
Am vazut cetatea la prima ora aproape si totusi erau ceva vizitatori acolo si veneau in continuare chiar daca eram in mijlocul saptamanii asa ca imi imaginam ce este in weekend.
Felicitari, votat cu mare placere.
@buterfly: Și mie mi-a plăcut nespus străduța strâmtă din parcela de locuințe ce fac corp comun cu stânca. „Melcul fortificat” a adăpostit zeci de astfel de locuințe.
Restaurarea Cetății Rupea a adus cu sine o explozie la propriu a numărului de turiști, întrecând cu mult estimările inițiale. În 2016 au vizitat fortificația circa 86.000 de turiști, anul acesta se crede că vor fi 100.000.
O informație pe care am citit-o în presă și care nu știu cât se popularizează la casa de bilete din fața cetății: biletul de acces în cetate oferă posibilitatea vizitării și a Muzeului de Etnografie din Rupea (jurnalul.ro/cultura/arte- ... tii-752811.html).
@buterfly: Măi Fluturaș măi, dar mult ai zburat tu vara asta și multe locuri frumoase ne-ai arătat!
”Melcul fortificat” e tare frumos și-a avut noroc să fie renovată și să nu cadă în paragină și-n uitare!
@mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Mi-a placut felul in care a fost restaurata, daca mai adaugau niste casute cu incaperi era si mai bine dar e bine si asa
@tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu stiam ca se mai poate vizita ceva cu acelasi bilet. Sincera sa fiu nici nu am auzit de acel muzeu. E bine de stiut asa ceva. Multumesc pentru informatii!
Cat despre vizitatori, te cred si eu, inainte nu mergea nimeni la cetate, erau cateva pietre si atat. E un mare pas inainte pentru zona respectiva
@Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Ohoo, stai sa vezi prin cate parti am umblat, abia m-am dezlantuit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cetatea de (fix) 700 de ani din Țara Ovăzului — scris în 01.09.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cetatea Rupea, o cetate care iti va intra in suflet! — scris în 01.09.23 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Obiectiv musai de vizitat daca sunteti in judetul Brasov — scris în 21.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La cetatea Rumidava - sau Rupea în alte cuvinte — scris în 05.09.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Cetatea Rupea – dupa renovare — scris în 11.04.20 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cetatea Rupea - Spirala spre cer — scris în 19.10.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cetatea Rupea. Cetatea Rupea este atestată documentar... :) — scris în 03.09.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ