GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De cate ori am avut drum spre Brasov, am zarit pe deal zidurile impunatoare ale Cetatii Rupea. Dorind sa antrenam cu drumul pe micuta nostra de un anisor pentru a o pregati de un eventual concediu mai indepartat, ne-am hotarat sa venim pana aici.
Cetatea Rupea e unul din cele mai vechi vestigii arheologice din Romania, avand o “varsta” de 5500-3500 i. e. n.
Pe vremea dacilor acest asezamant s-a numit Ramidava. Se spune ca aici s-a sinucis Decebal, in anul 106 e. n. , in aceasta cetate dacica construita pe stanca de bazalt.
Razboaiele importante din trecut au facut ca locuitorii sa se refugieze si sa-si construiasca adaposturi pentru a se proteja, astfel ca Cetatea Rupea a fost construita de mai multe generatii, ajungand ca la sfarsit sa aiba forma unui melc, format din trei ziduri concentrice iar in varf o mica locuinta, cea care a fost candva cetatea dacica.
La poalele dealului erau multi localnici la picnic. Am lasat si noi masina aici si ne-am dus spre cetate. Tarif 3 lei /adult, copiii gratis.
Am intrat pe Poarta/Turnul Principal al Cetatii de Jos si ne-am trezit in anul 1850. In stanga am remarcat o locuinta (Locuinta paznicului – 1850), care pastra urme de vopsea si avea si geamuri (sparte). Intreband paznicul, ne-a spus ca cetatea fusese locuita pana acum 5 ani.
Zidurile Cetatii de Jos au si ele tencuiala, dar e cazuta in multe locuri. Repararea zidului s-a facut in 1974, fiindca aici s-a filmat finalul celebrului film al lui Sergiu Nicolaescu – “Nemuritorii”.
In apropiere se afla o fantana, construita in 1623, adanca de 59 metri, care are o legenda: daca un cuplu bea apa din fantana, ei vor ramane vesnic impreuna. Din pacate, s-a baut apa pana de curand, dar acum fantana este plina de cutii, peturi, hartii, astfel ca nu se mai poate consuma.
Atmosfera medievala e intregita de o mica padure aflata aici in curtea interioara. Lasand imaginatia sa-si faca de cap, parca vedeam haiducii pe cai intrand in cetate... Printre arborii inca neinfrunziti se zareste intrarea in Cetatea de Mijloc. Urcam delusorul pana la cetate si observam in jur multe viorele, erau ca niste mici covoare violet!
Intram pe poarta si ajungem in secolul XV. Aici cetatea este mult mai deteriorata. In dreapta zarim cateva incaperi, Camera Judelui Regal, Camera Judelui Scaunal, mai departe zarim o alta camera, Capela Cetatii. In multe locuri, langa ziduri, sunt gropi imense si mereu ne uitam dupa fata cea mare. In stanga, la o distanta mica fata de zidul Cetatii Mijlocii, se gaseste Cetatea de Sus, construita pe o stanca de bazalt. In dreapta sunt niste scari inguste pe care urcam.
Intram astfel in secolul XIV. Aici, niste sasi au gasit ruinele unei cetati dacice si s-au pus pe construit pentru a se proteja in timpul rascoalei impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Ungurii au numit-o ‘Cohalom’, adica gramada de pietre, conform placutei explicative de la intrare, dar mult inainte de asta, cetatea taraneasca a fot numita de localnici ‘Reps’, iar pe placuta explicativa eu zic ca ar trebui modificat si a se da ori ambele denumiri, ori cea care a fost prima. Constructia cetatii a inceput in anul 1324.
Chiar in varf sunt ruinele unei incaperi. Privind in jos, peste ziduri, avem parte de o priveliste impresionanta asupra zidurilor cetatii.
Panorama la 360 grade este superba, localitatea Rupea se observa in intregime si in departare zarim chiar si Muntii Fagaras, acoperiti inca de zapada. Din pacate, aparatul foto nu poate surprinde muntii, ei se confunda cu cerul albicios, chiar daca e soare.
Dupa ce ne delectam privirea cu vederile in toate directiile, strabatem din nou timpul pana ce ajungem in zilele noastre.
Acum, la sfarsit, o veste buna: paznicul ne-a spus ca cetatea va fi restaurata, cel mai probabil incepand cu luna aprilie a acestui an. Cetatea va fi inchisa pe o perioada de apx. trei ani, cat vor dura constructiile. Va fi foarte interesant acum, ca am vazut ruinele, sa vedem cetatea reconstruita si cu siguranta vom reveni. Chiar si acum, erau turisti, iar dupa reconstructie vor veni, cred, mai multi, dovedind interes pentru asemenea locuri.
Cateva informatii istorice le-am preluat de aici:: click aici
Si click aici
Trimis de biancuta in 09.04.10 10:10:44
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.03830000 N, 25.21151000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
In copilarie am trecut si eu pe aici, dar nu mai imi aduc bine aminte de acele locuri. Citind impresiile tale m-am hotarat sa adaug si aceasta cetate pe lista mea must see Felicitari!
Cu multi ani in urma am fost si eu pe acolo, dar nu imi aduc aminte sa fi fost locuita cetatea. Oricum merita sa astept 3 ani sa o revad restaurata.
Paznicul cetatii ne-a dat aceasta informatie, ea se refera doar la "Locuinta paznicului", probabil cel care a fost inaintea celui de acum.
Si eu astept sa o vad restaurata.
Multumesc pentru iluminare nu am auzit de Cetatea Rupea pana la review-ul tau.
Ma indoiesc ca va fi restaurata in urmatorii ani dar cine stie poate se intampla un miracol.
Un mare vot.
În ultimii ani am tot văzut cetatea din şosea, apoi mai bine de pe centura nou construită.
În perioada 2005, când vroiam să îmi introduc studenţii în lumea medievală, apărea un articol cam aşa:
”"Janos Keresztes s-a mutat abuziv in cetatea Rupea, acum 23 de ani. Creste impreuna cu nevasta-sa gaini, o vaca, un cal, un porc si cultiva un strat de ceapa. Banii, ca sa traiasca, ii ia de la turistii dornici sa viziteze cetatea...
, continuarea click aici
Era un sentiment de neputință, dar și o aberație a democrației. Mă bucur că lucrurile nu au rămas așa.
Multi ani a stat acel om in cetate...
Paznicul ne-a mai spus o mica poveste, dar pe site-urile citite de mine nu am gasit informatii, de aceea nu am pomenit nimic.
Aceasta cetate a fost cucerita de-a lungul timpului de tatari sau turci. Se spune ca cereau fete tinere, dar acestea, ca sa nu fie lasate pe mana lor, se aruncau de sus, peste ziduri, preferand moartea.
David, daca intr-adevar se va restaura, vei putea trece peste cativa ani. Sper sa fie la fel de impresionanta cum e si acum. (mie personal imi place mai mult o cetate in ruine, fiindca are un farmec special, prin necunoscut si misterul pe care-l degaja si sunt mai veridice).
Foarte frumos biancuta! Am vizitat si noi cetatea acum 2 ani si ne-a deranjat faptul ca era lasata sa se deterioreze. Si noua ne-a spus paznicul ca vor incepe restaurarile curand, au trecut 2 ani de atunci si nu s-a intamplat nimic. Un vot de restaurare din partea mea!
Multumesc, Florina38. Imi pare rau sa aud despre lucrari. Oare paznicul spune la fel tuturor? Poate se incearca demult restaurarea, dar din lipsa fondurilor s-a intarziat. El spunea ca s-au obtinut aceste fonduri si se va incepe zilele acestea...
web, acum vad ca sunt in urma, am fost in aprilie, nu in martie...
Mutat în rubrica "Cetatea Rupea, RUPEA [BV]" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmasterX -
Cetatea Rupea a fost deja restaurata, am vizitat-o in luna iulie 2014. Voi incerca un review cu poze de anul trecut; urmeaza sa revenim in zona in prima saptamana din august ac.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cetatea de (fix) 700 de ani din Țara Ovăzului — scris în 01.09.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cetatea Rupea, o cetate care iti va intra in suflet! — scris în 01.09.23 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Obiectiv musai de vizitat daca sunteti in judetul Brasov — scris în 21.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La cetatea Rumidava - sau Rupea în alte cuvinte — scris în 05.09.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Cetatea Rupea – dupa renovare — scris în 11.04.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cetatea Rupea - Spirala spre cer — scris în 19.10.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Rupea – antica Ramidava imbracata in haine noi — scris în 11.10.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ