ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul Astra. aer curat, verdeata si istorie la un loc

TIPĂREȘTE

In perioada Targului de Craciun pe care Piata Mare din Sibiu il gazduieste si care devine parca mai frumos pe an ce trece, e cam greu sa te “ dezlipesti “ de casutele multe cu produse care de care mai frumose si atragatoare, de butoaiele aflate pe post de masa si mesele amplasate aproape de chioscurile cu vin fiert, de spectacolele cu Mosul care isi primeste copii in casuta sa care cuprinde si Atelierul de jucarii si cate si mai cate. Sunt apoi restaurantele din zona imediat apropiata si apoi zona pietonala a str Nicolae Balcescu, cea mai circulata, cred din tot orasul, asta si datorita multelor magazine care cuprind branduri celebre si nu numai unde ti-ai putea petrece ore multe colindandu-le. Noi in vizitele facute de la un obiectiv la altul, am cautat in primul rand sa nu ne departam foarte mult de centru iar dupa vizita la Catedrala Ortodoxa din Sibiu, ne-am continuat drumul pe strada Mitropoliei in cautarea de noi locuri de vizitat. Nu am urmat vreun traseu prestabilit, nu am facut niciu un plan inainte asa ca totul a fost foarte lejer si placut totodata, neexistand acea rigurozitate pentru respectarea timpilor.

Si uite asa, purtati de pasi, dupa ce am facut cateva poze bisericii evanghelice Sf Ioan, ne-am trezit ca intram in parcul Astra. Auzisem de el dar chiar nu stiam pe unde este amplasat si nici nu cautasem referinte. Asa ca acum, dupa o documentare prealabila si inainte de impresiile personale am sa scriu un scurt istoric pentru ca este un loc vechi al Sibiului si merita putina atentie.

Asadar, parcul Astra este situat in centrul Sibiului fiind considerat chiar un plaman al sau, delimitat fiind de str Mitropoliei, George Baritiu, Ioan Lupas si Piata Unirii. Tot aici in imediata sa apropiere se poate patrunde si pe str Nicolae Balcescu.

Desi nu foarte mare, este un parc foarte interesant datorita aleii unde sunt amplasate busturile unor mari personalitati ale vremii. In afara acestei alei, mai este una principala ca sa zic asa, care strabate parcul pe toata lungimea sa, cu multe mici ramificati pe o parte si pe cealalta, cu o fantana arteziana draguta, cu multe masute si banci. Desi un pic cam frig, fiind deja sfarsit de noiembrie datorita vremii insorite in parc erau cateva banci ocupate.

In anul 1869, dupa ce zidurile Cetatii de pe aceasta parte au fost demolate, a aparut ideea infiintarii unui parc, insa realizarea acestui deziderat are loc abia zece ani mai tarziu, dupa infiintarea Societatii pentru Infrumusetarea Orasului, fiind de altfel si prima realizare notabila a acesteia. Infatisarea actuala a parcului este cea ramasa dupa ultimele amenajari facute in 1926.

Privind parcul din fata, de acolo unde este amplasat un bolovan ornamental si o placuta care stipuleaza faptul ca o ultima reamenajare s-a facut de catre Primaria orasului Sibiu impreuna cu Banca Transilvania, vom observa pe partea stanga cladirile maiestuoase care il delimiteaza si care adapostesc Policlinica de copii, apoi Palatul Asociatiunii inaugurat in 1905 care adapostea sala de conferinte. Urmeaza apoi Biblioteca, prima sala de teatru romanesc din Transilvania si muzeul de etnografie si pictura romaneasca. In prezent, aici se afla cea mai importanta biblioteca a Sibiului, Biblioteca Astra. Urmeaza apoi o cladire in care, in prezent functioneaza o scoala ajutatoare de hipoacuzici unde in trecut se afla Scoala Normala de fete. Cealalta latura a parcului este marginita de mai multe cladiri a caror arhitectura este cea din secolul XIX.

Acum intorcandu-ne la busturile personalitatilor romanesti care sunt grupate in acest parc si care in marea majoritate au facut parte din asociatia care i-a dat si numele, ii vom regasi incepand din fata corpului B al Bibliotecii Astra, pe poetul Octavian Goga, membru al Academiei Romane si prim ministru vreme de un an, al Romaniei, apoi pe avocatul Emanoil Gojdu, cel care pe toata durata vietii a militat pentru drepturile romanilor din Transilvania si care, la moartea sa a lasat o mostenire in valoare de 1 mld de euro la momentul actual, pentru toti romanii din Transilvania. Din pacate acest patrimoniu se afla pe teritoriul Ungariei iar politicienii nostri au multe alte activitati importante decat sa se ocupe de aceasta problema, de fapt pentru a-i indeplini lui Gojdu ultima dorinta din testamentul lasat.

Urmeaza apoi pe partea cu Octavian Goga bustul lui Badea Cartan, un alt luptator pentru drepturile romani transilvani. August Treboniu Laurian, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 are si el un bust asezat pe aleea parcului Astra. Fondatorul invatamantului romanesc in limba romana din Transilvania, Gheorge Lazar se alatura cu bustul sau celorlalte, si este urmat de cel al lui Iacob Bologa, un alt om politic implicat in apararea drepturilor romanilor din Ardeal. Urmeaza apoi sa-l privim pe George Baritiu, intemeietorul presei romanesti din Transilvania, pe Andrei Saguna fost mitropolit ortodox, pe Andrei Muresanu poet si revolutionar si pe pe Timotei Cipariu fondatorul si conducatorul primului ziar romanesc tiparit cu litere latine, “ Organul Luminarei “ si membru fondator al Societatii Academice Romane.

Plimbarea prin acest parc, dar mai ales vederea busturilor si citirea informatiilor despre cei reprezentati acolo, informatii destul de complete scrise pe placute in romana si engleza, a fost o experienta frumoasa si reconfortanta. Stiam multe lucruri despre acesti romani insa am mai aflat altele noi, ceea ce, din punctul meu de vedere a fost un lucru pozitiv si extrem de util.

Va recomand asadar o vizita in acest parc si multe poze!


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 23.12.18 14:46:33
Validat / Publicat: 23.12.18 16:02:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 470 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Totul este curat si ingrijit.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[24.12.18 17:21:00]
»

@iulian68: Parcul Astra e un adevărat element de artă de for public prin prisma monumentelor pe care le găzduiește.

Dr. Ioan Lupaș declara într-o conferință din 1912 că ridicarea unor astfel de monumente reprezintă o îndeplinirea unor datorinți față de noi înșine, față de problema educației naționale a generației actuale și a celor viitoare.

La sfârșitul lunii noiembrie a fost dezvelit încă un bust în Parcul Astra: cel al lui Alexandru Vaida Voevod (autor: sculptor Ioan Cândea), vicepreședinte al Consiliului Dirigent și membru al Guvernului României Mari.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[24.12.18 20:11:31]
»

@tata123: Intotdeauna esti prezent cu noutati si completari! ???? Noi am vizitat parcul la sf lui noiembrie dar nu era nimic nou. Multumesc pentru ecou si vizita...

webmasterX
[07.11.21 14:36:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
carmen_22_09, iulian68, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086333990097046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1