ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Toamna pe zidul cetatii (III)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Interesul meu pentru istoria orasului Sibiu este mare, zilele trecute am pornit in vizitarea locurilor unde au fost amplasate zidurile, turnurile si bastioanele de aparare in zona nord-vestica si vestica, o portiune nu prea conservata in timp.

Cu cat de bine au fost conservate incintele de fortificatii in zona sus-estica si nord-estica, adica zona strazii Cetatii, Bastionul Haller, strada Manejului descrise in cele 2 articole anterioare, atat mai putine au ramas in picioare in aceasta zona. Asa ca in afara de Bastionul Soldisch, Trunul Pulberariei, Turnul Pielarilor, cateva portiuni din Zidul de Aparare ramase intregi si cateva fragmente in curtile locatarilor nu a mai ramas nimic. In cea mai mare parte aceste turnuri, ziduri au fost demolate de catre autoritatilor de atunci nemaiexistand amenintarea inamicului, nevoia de construire alte destinatii, poate au avut nevoie de materialele de constructii din care s-au construit acestea.

Priviti in P1 (rog WM sa ataseze este o fotografie realizata dupa o pictura de epoca) orasul si zidurile de aparare cu cele 39 de turnuri si bastioane construite in fiecare colt posibil. Privind cu atentie incintele de fortificatii, precum si lacurile, canalele si mlastinile amenajate din afara cetatii ne dam seama cat de bine a fost pusa la punct apararea Cibinium (Sbiu) cu istoria sa datand din 1191. Abia vizionand fotografiile vechi in care se vad lacurile din jurul cetatii mi-am dat seama de ce bunica povestea mereu ca in locul casei in care locuiesc (cca 10-15 minute de mers pe jos pana la centrul istoric) a existat un lac. Eu intotdeauna am crezut ca lacul cu pricina a fost un lac natural, pe urma mi-am dat seama ca a fost sapat de mana de om, astupat tot de catre locatarii urbei. Astazi in locul acestor lacuri sint cartiere de case/vile din oras. Mai aud cate un vecin ca are pivnita inundata datorita panzei freatice ridicata si atunci imi aduc aminte de lacurile construite in scop de aparare.

Pe urma ne dam seama de forma acestei urbe, vazand de sus este ca un pentagon. Urmariti P2 care reprezinta fotografia realizata de mine dintr-un avion de mici dimensiuni. In mare parte zidurile lipsesc dar forma de pentagon a ramas gratie arhitecturii caselor de locuit de aici in mare parte declarate casa de locuit istorica. Am trasat pe foto P2 zidurile vechi de aparare iar in plimbarea din zilele trecute am incercat sa urmaresc aceste strazi. Este vorba despre traseul de la a patra incinta de fortificatii.

Am plecat de la Biserica Ursulinelor construita in secolul 15 (in articolul trecut am ajuns pana aici la urmarirea traseelor de fortificatii) Este o biserica fortificata pe latura dinspre strada General Magheru 7 contraforturi impunatoare se ridica de la baza strazii pana la acoperis.

Traseul pe locul zidurilor de aparare nu mai urmeaza directia est-vest asa cum este zidul de pe strada Manejului dinspre Biserica Ursulinelor coboara in directia nord-est (str Gen Magheru) pana aproape de locul in care astazi se afla gara CFR Sibiu si Capela Garii. Capela Garii amplasata in Piata 1 Decembrie 1918 a fost construita 1755 pe locul unei manastiri. Se poate vizita dar slujbe nu prea se tin aici. In aceasta zona dreptunghiulara din fosta cetate car nu a scapat 100% de sistematizarea din anii comunismului exista atat case vechi cat si blocuri de locuinte precum si sediile diferitor institutii.

Poarta Elisabeta (Gusteritei) se afla in acest loc iar de aici se intra pe strada istorica fosta-actuala 9 Mai. Aceasta poarta cu turn deasupra a fost construita in 1500, si demolata in 1865. De aceasta poarta trebuia sa aiba grija Breasla Cojocarilor. De aici traseul fostelor ziduri de aparare continua in directia sud vest intr-o forma de semicerc pana la Bastionul Soldisch. Aceasta portiune a fost aproape de raul Cibin, iar apropierea apei a inlesnit constructia canalelor si lacurilor de langa fortificatii in scop de aparare. De la Poarta Elisabeta si pana la Poarta Ocnei urmatoarea cea mai importanta au ramas in picioare multe cladiri istorice. Este zona unde se afla Orasul de Jos.

Poarta Ocnei aflata in partea vestica aproape de raul Cibin a fost construita in secolul 16 si trebuia intretinuta si aparata deBreasla Cizmarilor. Demolarea a avut loc in 1856. Langa Poarta Ocnei prin care se intra pe Strada Ocnei, o strada istorica existenta astazi cu legatura directa spre Podul Minciunilor si Piata Mica a ramas in picioare Turnul Pulberariei. Alaturi de turn a existat si un bastion aici. Bastioanele aveau rolul de a intari anumite puncte mai importante ale centurilor de aparare.

Turnul Pulberariei a fost construit in secolul 15. Alaturi de alte turnuri si acesta facea parte din fortificatii (a patra incinta). A servit ca depozit de pulbere si nu o data a si explodat din neglijenta celor care lucrau aici. Se poate admira in curtea liceului Carol (fost liceu Independenta) De si amplasarea este atipica (in curtea unei scoli) si poate din aceasta cauza mai greu de gasit de catre turisti, panourile cu harta centrului istoric ne ajuta la gasirea obiectivului, poarta liceului este deschisa iar acest turn gros si rotund se vede de pe strada. In apropiere in locul fostei Porti Ocnei exista cladirea de birouri de 7 etaje a fostei fabrici Independenta un fost colos industrial de pe vremea comunismului. In prezent si aceasta cladire a devenit istorie fiind parasita si intr-o stare de degradare. Experienta in aceasta zona din strada Ocnei timp de 14 ani a fost zilnica avand un job in apropiere. Strada Ocnei este o strada istorica cu multe cladiri vechi, numai bune de fotografiat. Posibilitati de parcare exista in apropiere.

Turnul Pielarilor alt obiectiv turistic ramas in picioare se afla la cca 10 minute de mers pe jos de la Turnul Pulberariei, strada se numeste Zidului si se intra de pe strada Ocnei. Turnul in forma de octogon a fost construit in secolul 15, facea parte din fortificatiile zidului de aparare. Si acest turn avea rolul de depozit de pulbere, si aceasta a mai luat foc de cateva ori, totusi gratie zidurilor si fundatiei groase a rezistat in timp. Atat Turnul Pulberariei cat si Turnul Pielarilor nu se poate vizita in interior, turistul trebuie sa se multumeasca cu vederea din exterior. Alaturi de turn sint de vazut stradutele inguste cu casele de locuit istorice din jur.

Strada Turnului acolo unde a existat Poarta Turnului o putem accesa de aici mergand pe strada Korsakov, si cotind spre dreapta pe str Valea Mare. Ajungem in strada Turnului cu legatura directa pana la Pasajul Scarilor si Piata Huet, Piata Mica.

Poarta Turnului facea parte din a patra incinta de fortificatii care intarea aceasta parte Orasul de Jos. A fost situat chiar langa raul Cibin iar o fotografie veche precum si harta din P1 arata un bastion construit pe langa poarta. Perioada constructiei a fost tot secolul 15. Astazi Piata Agroalimentara Cibin se afla in locul fostului bastion, dar prezenta cladirilor istorice din jur ne aduc aminte ce a fost o data aici.

De aici si pana la Bastionul Soldisch nu a mai ramas nici un zid, nici un turn in picioare. Ne putem imagina doar traseul fortificatiei. Daca aveam masina timpului si eram o personalitate a Sibiului din acele vremuri impiedicam demolarea zidurilor si turnurilor, iar astazi in 2016 aveam o cetate cu fortificatiile complete. Sau daca eram miliardar le reconstruiam acum.

Bastionul Soldisch este construit putin mai tarziu in secolul 17 si avea rolul de a apara aceasta parte vestica a orasului. Cu 10m inaltime din caramida si piatra si loc de manevrare a tunurilor Bastionul Soldisch a fost folosit eficient in lupta cu turcii. Cand am auzit copil fiind de un tunel subteran care facea legatura cu exteriorul eram foarte fascinat si chiar cautam iesirea pe un teren viran aflat sub ziduri pe langa soseaua Alba Iulia. Bastionul se afla la intersectia Soseaua Alba Iulia si strada Bastionului. Pe strada bastionului avem ocazia sa vedem sectionarea zidului de aparare care continua dinspre bastion in directia bisericii Sf Ioan si Parcul Astra/Piata Unirii. O portiune bine conservata a zidului se afla in curtea Liceului O. Goga Sibiu. Avand in vedere ca timp de 12 ani (si scoala generala tot aici am absolvit-o) a fost o curte frecventata de mine nu de putine ori am urcat pe acest zid istoric alaturi de colegii de scoala. Acest zid se poate vedea si dinspre curtea cafenelei Erasmus. de aici zidul nu mai exsita doar in imaginatie continuand in dreptul Parcului Astra. Acest zid alaturi de Turnul Portii Cisnadiei facea parte din a treia fortificatie (a patra a existat doar in Orasul de Jos)

Turnul Portii Cisnadiei a fost construit in secolul 14 si era poarta de intrare dinspre Cisnadie. A fost dat pentru intretinere si aparare Breslei Macelarilor. A fost demolat in secolul 19. In anii 2000 au avut loc sapaturi arheologice in acest loc, asa am putut vedea fundatiile fostei constructii. In prezent este acoperit la loc este chiar intersectia zonei pietonale Balcescu cu strada Tribunei. Am auzit ca s-a dorit refacerea turnului pana in prezent acest lucru nu s-a reusit.

Bastionul Portii Cisnadiei a fost construit in secolul 16 si intarea apararea orasului in coltul sud estic. Mai tarziu s-a construit cazarma istorica 90 peste bastion, cazarma demolata in 1987. Am vazut cazarma timp de 10 ani zilnic cu ocazia drumului catre scoala. Am asista la demolarea cazarmii. In prezent acest bastion serveste ca parcare si chiar una mare unde se gaseste loc. Intrarea este cu bariera din Piata Unirii iar iesirea langa Zidul Cetatii pe strada Cetatii.

Asa am ajuns din nou in locul de unde am inceput descrierea zidurilor de aparare exterioare, iar din motivul ca afara ninge (cod portocaliu de ninsoare) seria Toamna pe zidurile cetatii o inchei aici.

Rog WM sa ataseze la inceputul articolului DJ Project Esti tot ce am filmat in turnul bisericii evanghelice, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=UIQPyxoLb0w

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 13.11.16 14:51:45
Validat / Publicat: 13.11.16 19:40:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1892 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Bastionul Soldisch
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[13.11.16 18:11:49]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[14.11.16 12:49:13]
»

@AZE: Serialul constituie o descriere completă a urmelor rămase din puternicele fortificații ale Sibiului. Cele descrise în partea a III-a le-am căutat și văzut chiar în această toamnă. Doar Turnul Pulberăriei nu l-am admirat, deși mi-am dat seama conform hărții turistice amplasată în apropiere că se află undeva în spatele clădirilor; poarta era închisă și am bănuit că nu putem avea aces în apropierea lui.

Am mers în schimb perpedes pe multe străduțe din apropiere (Ocnei, Zidului, Turnului, Brutarilor, Olarilor etc.) unde am sesizat clădirile vechi. Din păcate, peste tot numeroasele autoturisme ocupă și aglomerează spațiul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[15.11.16 22:48:31]
»

@tata123: Ma bucur ca ati fost pe aici si Va intereseaza fostele/existentele fortificatii. Realitatea este ca nu au fost cele mai puternice ziduri mai ales cele din orasul de Jos (a patra incinta cea descrisa mai sus) Urmarind fotografiile istorice mi-am dat seama ca nu se pot compara nici ca grosime nici ca inaltime cu cele din partea sud-estica, nord-estica adica a treia incinta de fortificatii. A patra incinta cred eu ca a fost doar o suplimentare/completare a fortificatiilor avand in vedere ca Orasul de Jos s-a dezvoltat foarte mult in acea perioada. Miezul si centrul a fost prima incinta nevizibil in prezent se afla in fundatiile cladirilor din Piata Huet, doar o parte se vede din vestul bisericii evanghelice, inclusiv Turnul Scarii, pe urma a doua incinta la fel este ingropata in fundatiile cladirilor din jur cum ar fi biserica catolica, primaria Sibiu, Turnul Sfatului ar fi o parte vizibila din a doua incinta de fortificatii, precum si zidul de pe strada Centumvirilor care continua cu strada Bastionului si se intalneste cu Bastionul Soldisch. Deci partea buna a orasului (orasul de sus) a fost deja suficient de aparata, a patra incinta a fost o suplimentare. Suplimentare totusi eficienta deoarece avand raul Cibin in apropiere lipsa grosimii si inaltimii zidurilor s-a putut completa cu eficienta numeroaselor canale, santuri inundate si lacuri care erau vizibil mai numeroase (dupa vizionarea imaginilor vechi) in aceasta parte a orasului.Sa nu uitam nici de bastioanele construite pentru a intari anumite puncte mai vulnerabile.Interesanta arhitectura si amplasarea acestor bastioane,toate iasa in afara zidului suprafata de deasupra este suficienta pentru a manevra tunurile in toate directiile,vizibilitatea era buna in toate directiile deci o caracterizare generala ar fi : simplu dar eficient,cam asta a fost rolul bastioanelor.

webmasterX
[07.11.21 14:02:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.73214483261108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1