ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 365 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La pas prin Sibiul istoric: Piața Aurarilor

TIPĂREȘTE

O piață mai puțin cunoscută de turistul venit să descopere Sibiul vechi. Și chiar și pentru localnici, este mai mult un loc de trecere dinspre Orașul de Sus spre Orașul de Jos. Nu este atât de cunoscută și promovată în pliantele turistice asemenea celorlalte două, Piața Mare și Piața Mică, dar merită vizitată.

Numele vine de la meșterii aurari care-și aveau atelierele aici, dar piața a avut și alte denumiri de-a lungul vremii. Astfel, între 1496 și 1947, a purtat numele de Piața Fingerling, în germană finger însemnând deget. Se spune că hoților li se tăia aici, în piață, un deget. Era o pedeapsă minoră, cele mai aspre, ca de exemplu arderea pe rug a vrăjitoarelor sau alte execuții specifice Evului Mediu, aveau loc în Piața Mare. Sub acest aspect, piața nu a avut o prea mare importanță, tăierea unui deget nefiind ceva spectaculos. O altă denumire a pieței a fost I. C. Frimu între anii 1947 și1970, după această dată ea numindu-se Piața Aurarilor.

La capătul de sus, în partea dreaptă a Pieței Mici, lângă clădirea cu frescă, de la nr. 24, se află Turnul Porții Aurarilor, ce datează din sec. al XIII-lea, și treptele pasajului Porții, ce unesc Piața Mică de Piața Aurarilor. Prin această poartă se făcea accesul în cetate, iar acum, accesul dinspre Piața Mică spre Piața ce amintește de breasla aurarilor.

Turnul Porții face acum parte dintr-o clădire cu locuințe. Pasajul treptelor poartă amprenta arhitecturii vechi din secolul al XV-lea și este locul în care am sentimentul că timpul a încremenit și, așa cum am mai scris, mă întorc într-un trecut demult apus, cel puțin cât mă aflu pe treptele pasajului și pe sub bolta Turnului. Pașii te poartă pe sub bolți din cărămidă roșie, cu arcade, apoi cobori treptele pasajului ce au de o parte și de alta case din secolele XV, XVI și XVIII. Se știe că într-una dintre case a locuit meșterul bijutier Hugo Ludecke. Toate sunt monumente istorice, chiar dacă în peisaj a apărut un local al zilelor noastre.

Clădirile păstrează elemente neogotice înglobate mai târziu în construcții din secolul al XVIII-lea. Cum cobori treptele pasajului, se deschide piața înconjurată de clădiri. Casele au ferestre mici, cu obloane din lemn și porți masive, acoperișuri cu ”ochi” ce te privesc iscoditori. Piața e mică și aproape că n-o vezi bine din cauza mașinilor, transformată în parcare de către locatari. Pare un loc înghesuit , dar ce să-i faci, mașinile sunt realitatea zilelor noastre și iată cum trecutul și prezentul se întrepătrund spre ghinionul celor care vor să simtă spiritul vremurilor vechi, dat de clădirile seculare și gândul că o breaslă își avea aici micile ateliere meșteșugărești.

Cum cobori treptele pasajului, cunoscute și sub denumirea de Treptele Fingerling, simți că te desparți de Evul Mediu și intri în contemporaneitate, cu toate că aici sunt clădiri ce numără câteva secole. Sesizez o diferență între Turnul Porții , Treptele Pasajului și Piața care pare o curte mai mare cu mai mulți chiriași, fiind un loc de socializare pentru ei , un loc în care-și spală mașinile, și mă gândesc că poate unii nici nu știu ce valoare au casele locuite de ei. Văd și o casă renovată în stil modern, cu geamuri termopan,deși este monument istoric. Cum de-o fi reușit, când în Sibiu s-a desfășurat anii trecuți campania „Da, sunt o fereastră din lemn și rămân așa”?

În anul 1496 în Piață exista o fântână cu țevi. Locul este marcat acum printr-un stâlp din ciment.

Din Piață se desprinde în dreapta o străduță ce urcă în pantă, și ea având case vechi de secole, în față, o altă stradă îngustă face legătura cu una dintre cele mai vechi străzi ale burgului. Purtând amprenta Evului Mediu, Piața Aurarilor așteaptă să fie re/descoperită de turiști și pusă în valoare. Dacă vrei să descoperi Sibiul istoric, Piața Aurarilor nu poate fi ocolită.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 02.04.15 15:51:56
Validat / Publicat: 02.04.15 23:13:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 4006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Piața Aurarilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[03.04.15 12:14:11]
»

Si reviewul dar si pozele sunt extraordinare.

Iubesc Sibiul in care am fost de multe ori, ultima data am stat 6 zile in anul 2012 la niste cursuri si l-am vizitat pas cu pas.

Imi aduce aminte de Tallinn, pacat ca guvernantii nu au bani suficienti si pentru EL.

RodelAUTOR REVIEW
[03.04.15 12:57:37]
»

@mprofeanu - Mulțumesc pentru apreciere. Nu știu cum e orașul Tallin, dar asocierea mă bucură. În Sibiu s-a investit masiv în 2007, când a fost Capitală culturală europeană, dar acum trebuie întreținut.

Dan&Ema
[03.04.15 17:38:15]
»

Piata Aurarilor va fi de-acum mai vizitata datorita tie. Si cand un sibian posteaza un articol despre urbea sa si scrie cu atat draga si te invita si in locuri mai putin promovate precum acesta, nu poti decat sa il asculti si citesti si apoi sa vizitezi locurile descrise din prea frumosul Hermannstadt.

Eu (noi) care ajungem des (cel putin o data pe an in Sibiu si pe care il admiram de fiecare data la fiecare pas, voi (vom) reveni in Piata Aurarilor.

Multumim de plimbare si poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[03.04.15 18:14:56]
»

@Dan&Ema - Acesta a fost și scopul meu: să scriu despre un loc mai puțin vizitat și cunoscut. Mă bucur că l-ați trecut pe agenda viitoarei vizite în Sibiu. Într-un oraș ce-și numără anii în secole, sunt încă multe locuri de re/descoperit.

pingo_doce
[27.04.15 16:15:48]
»

@Rodel: frumos review

webmasterX
[07.11.21 14:14:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mprofeanu, pingo_doce, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063668012619019 sec
    ecranul dvs: 1 x 1