GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Mărășești la Mărășești ocolind 1200 de km (9). Acasă. Prin Cetatea Făgărașului
În Scoția două cetăți erau în război, se bombardau una pe alta.
Una din ele, imediat după bombardament, începe să râdă de cealaltă:
-Ha, ha, ha, numai atâta puteți! Mai bombardați-ne, fraierilor!
Cealaltă cetate:
-Trimiteți-ne bomba-napoi!
Aveam să ieșim din coridorul Transfăgărășanului pe la Cârțișoara. Ne despărțisem, ceilalți mai erau, încă, sus, pe munte, noi trecusem.
Haltă în stația PECO de la intersecția Transfăgărășanului cu drumul spre Brașov. Pauză de telefoane și de pus țara la cale, de pe urma căreia stabilim că, da, ne vom întâlni la Făgăraș, vreo 30 de km ceva mai spre Brașov.
Era undeva, pe la două după-amiaza, am socotit că, pe la 15 aveam să fim în Făgăraș. Excursia noastră era pe sfârșit, din patru familii, trei nu mai voiau să ne luăm cazare-n Făgăraș, voiau acasă, fiecare din motivele lor. Așa cum spuneam, principiul democrației: MSSM!
Făgărașul nu era, pentru mine, o necunoscută, am trecut, de-a lungul timpului pe aici de nenumărate ori. Ba, atunci când, la 16 ani, Luminița și-a luat permis de motocicletă, 125 cmc, am ajuns aici ca să-i cumpăr motor. Că nu s-a finalizat afacerea, asta-i altceva!
Spre rușinea mea, nu fusesem, never, la Cetate! Iar în agenda mea, nu era trecută această vizita la rubrica ”You must”.
Drumul spre Făgăraș a fost nimica toată. Doar un accident care ne-a limitat trecerile, dar de care am trecut relativ ușor. față de ora petrecută -n tunelul de la Bâlea, asta a fost nimic!
Ca să fim conștienți de ceea ce urma să vedem, un ochi, rapid, pe net, unde aflăm că:
”Cetatea Făgăraş are o istorie de peste 600 de ani şi a fost locul balurilor organizate de doamna Stanca, cetate de apărare, dar şi închisoare. Acum este muzeu şi merită vizitată. Este unul dintre cele mai frumoase castele din lume...
Cetatea are 66 de încăperi, întinse pe cinci niveluri. Turiştii pot admira arhitectura cetăţii, dar pot vedea şi temutele obiecte sau camerele de tortură.
Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de jilţuri şi candelabre, toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local. La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.
Cetatea Făgăraş a fost iniţial folosită pentru apărare. În secolul al XV-lea, cetatea din piatră şi cărămidă de la Făgăraş era o cetate militară, avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colţuri şi un turn de avanpost, de tip barbacană, pe latura de est. Între anii 1528-1541, Ştefan Mailat, stăpânul domeniului feudal al Făgăraşului, transformă cetatea militară de apărare într-un castel senioral fortificat. Zidurile exterioare de pe latura de nord şi de sud sunt dublate, prin interior, iar în spaţiile create a fost aplicată umplutura de pământ, realizându-se astfel ziduri de 8 metri grosime.
Cetatea a devenit celebră în momentul în care a fost preluată de Mihai Viteazul. Domnitorul a donat-o soţiei sale, Doamnei Stanca, care a locuit un an la Făgăraş. Aşa a ajuns castelul să fie locaţia cea mai căutată pentru balurile Transilvaniei. A fost perioada de glorie a edificiului. La Făgăraş se ţineau patru baluri în fiecare an. La petreceri participau toţi nobilii transilvăneni, peste 1.000 de persoane. Istoricii spun că nobilii tăiau şi câte 50 de purcei pentru o petrecere de la care nu lipseau vinul roşu şi dansurile de societate.
Pe lângă balurile renumite în toată Transilvania, Doamna Stanca organiza în cetate şi serate muzicale la care participau soţiile nobililor din zonă. După moartea lui Mihai Viteazu, cetatea a devenit fortăreaţă militară, iar Doamna Stanca avea să ajungă prizonieră între zidurile ei.
Cetatea Făgăraş a avut rol de apărare până în perioada comunismului când a fost transformată într-o închisoare de temut. Între anii 1948-1960, în Cetatea Făgăraşului au fost închişi între 600 şi 1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact nici câţi au murit, fiindcă erau înmormântaţi pe ascuns, în timpul nopţii, în gropi comune sau în cimitir. Deţinuţii treceau prin cele mai crunte torturi, menite să îi macine fizic şi psihic. În interiorul cetăţii, în Turnul Temniţă, exista o carceră, extrem de îngustă, de numai 50 de centimetri, în care puşcăriaşii erau nevoiţi să stea chirciţi, în apă foarte rece care le ajungea până la genunchi. ”- adevărul.ro
Când am ajuns în Făgăraș, suprise, erau zilele orașului!
Am parcat chiar în centru, lângă biserica ortodoxă din centrul orașului. Eram pe loc de parcare așa că polițistul local de s-a repezit spre noi nu a făcut altceva decât să ne îndrume spre Cetate: era și complicat, trebuia să traversăm drumul!
Ca-n bancul:
-Nu vă supărați, unde este locul de vis-a vis?
-Păi, pe partea cealaltă!
-Nu, nu e așa, când am fost acolo ni s-a spus că este aici!
Cetatea Făgărașului
Istoricul Cetății vi l-am spus. Acuma urmează să vă transmit, dacă pot, ceea ce am simțit eu când am fost acolo.
Cetatea este în mijlocul orașului. Este împrejmuită de un mare șanț cu apă, probabil după stilul de apărare al vremurilor de când a fost construită.
Trecem printr-o mare poartă, impresionantă chiar, și ajungem la casa de bilete. 15 lei de persoană adultă. Adriana încearcă să explice că nu am fost adult de când m-am căsătorit dar casiera râde cu subînțeles și ne cere cei 45 de lei cuveniți. Îi plătesc cu bucurie și râd de Adriana »:)
Intrăm, efectiv, în Cetate. Nu mă așteptam deloc să arate așa!
Curtea este largă, înconjurată pe toate cele patru laturi de o construcție de două niveluri.
Intrăm în prima încăpere, normal, Temnița!
Aici aveam să vedem, expuse direct sau fotografii uneltele de tortură.
După ce le vezi, da, accepți: homo homini lupus!
Am evoluat, ca specie, într-un mod foarte violent. Am găsit, mai mereu, motive de-a ne face rău fizic, unul altuia! Dacă în natură animalul mai mare îl mănâncă pe-ala mai slab, noi, oamenii, am făcut rău cu plăcere! Ne-am găsit varii motive pentru asta, am clădit idei de organizare socială și am stabilit reguli stupide pe care, dacă le încălcai, trebuia să fii torturat. Iar dacă nu le încălcai, ne plăcea să lansăm ideea preconcepută că ești altceva decât ceea ce vrei să pari.
Replica dintr-un film, în care cineva pâra pe alții:
”- Și fratele X se roagă tare mult, în fiecare zi, dar aflăm noi de ce! ”
Ca să fie clar, Cetatea Făgărașului, istoric, a fost un centru de putere.
Apoi, comuniștii, l-au transformat într-un loc de umilire, pe criterii numai de ei știute. Cel gospodar, cel care agonisise din munca lui, trebuia nu numai deposedat de bunuri ci trebuia umilit. Și cine se pricepe mai mult să umilească decât puturosul?!
Pușcăriile comuniste tocmai de aceea sunt sinistre, pentru că au încarcerat oameni care nu aveau nicio vină, alta decât aceea de a-și fi apărat munca!
Dintr-o dată, cel mai jegos din sat, puturosul puturoșilor devenise șef. Exact ca țiganul care ajunge împărat și prima oară l-a f***t pe tac'su!
Când o să vizitați muzeul o să rămâneți marcați, mă rog, eu cel puțin așa am fost, despre poveștile cu subiect și predicat despre oameni care au fost uciși de sistemul comunist. Oamenii ăia nu aveau nicio vină, alta decât aceea că nu au înțeles cum se poate ca cel care până atunci mânca din mila lor a ajuns să conducă o comunitate.
Nu vreau să fac politică, nu sunt deloc în măsură să fac eu analize sociale dar, în esență, asta este drama comunismului: au ridicat la rang de putere toți puturoșii și au promovat un sistem social în care performanța individuală era văzută ca rodul muncii tuturor. Adică, faptul că, pe munca ta, reușeai undeva, nu era meritul tău, era meritul tovarășilor, care te-au încurajat să muncești. O societate care nivelează la nivelul de jos valorile nu are cum să reziste dar, pentru a exista, produce traume umane enorme! De aceea comunismul este cea mai cumplită formă de organizare socială. Capitalismul este feroce, te mănâncă de viu dar, măcar, îți creează senzația că poți reuși prin efortul tău. Comunismul a fost cumplit prin fariseismul lui! Gata, nu mă mai dau deștept:am fost impresionat, foarte impresionat, de poveștile unor oameni omorâți de niște neica nimeni doar pentru că au crezut în idealul lor! Vișinescu să facă pușcărie până i se descompun oasele, nu a supravegheat executarea unei pedepse privative de liberate ci a raportat, mândru, numărul celor care au murit executând pedepsele, sub directa sa comandă. Iar moartea lor i s-a datorat, este un Mengele al sistemului comunist român!
Cetatea Făgărașului te lasă, deci, cu amintiri ciudate:ai de ales cu ce aminitiri vrei să rămâi, locul istoric, legat de voievozii Transilvaniei sau ai Țării Românești, ori pușcăria comunistă. Bulangiii care se duc și plâng la mormântul lui Ceaușescu ar trebui duși să vadă ce-a făcut comunismul lor iubit. Și, tot ei, aleșii sistemului de altă dată, să fie deposedați de pensiile babane, din care să fie asigurate venituri pentru orfelinate, nu pentru țiganii care nu fac nimic și au numai drepturi, doar pentru că votează, roșu, din patru în patru ani! . Pe bune, am impresia că guvernanții României sunt tare necăjiți că au un popor de guvernat. Știți cum se spune: Lume multă, oameni puțini!
Am deraiat, rău de tot, de la subiect, scuze web!
Cetatea Făgărașului se începe a fi vizitată cu curiozitate și se termină cu furie. Nu poți accepta că niște tâmpiți au stabilit rostul vieții a sute de mii de oameni, doar că așa a vrut Cominternul!
Am ieșit din cetate după vreo 4 ore. Am ieșit în afară și am văzut restul orașului. Festivalul anual era același ca în toate orașele: mici și bere! E trist pentru noi, românii, că reducem sărbătorile noastre la așa ceva! Mici și bere! Da, ne merităm soarta!
Am plecat din Făgăraș spre Vrancea, spre casă.
După vreo două ore jumate traversam Munții Vrancei. Aproape de apus am făcut o poză cu soarele care apunea printre brazi. Brazii mei, de la Vrancea!
Haidi, pa!
Rog webmaster : https://www.youtube.com/watch?v=Mjm4WEwgJHk
Trimis de Yersinia Pestis in 23.09.17 12:45:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.84464510 N, 24.97551160 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Yersinia pestis: Citii in mare viteza articolull si acordai primul vot. Am niste amintiri legate de prima mea vizita in cetate, dar nu tocmai fericite.
Din pacate trebuie sa ma grabesc sa ajung undeva, ca maine sunt la cules de vie, de fapt de struguri. S-ar putea sa fie ultimii struguri pe care ii mai culeg din acea vie.
Oricum, pe seara, incerc sa pun pe hartie amintirile mele despre cetatea Fagaras.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
Așa este, cetatea îți lasă impresii amestecate, ororile și nedreptățile comunismului stârnesc emoții puternice. Ați punctat foarte interesant și just această experiență!
@liviu49: Păi, de ce ”ultimii struguri”?! Ce, scoți via?
Uite, spre rusinea mea, nu stiam ca cetatea Fagaras a fost si temnita comunista! Stiam doar ca zona Fagaras a avut o importanta rezistenta armata antibolsevica (ex. grupul Ogoranu de la liceul Radu Negru, din Fagaras! Cu reviewul tau mai ma pusei la punct, ca s-o dau pe olteneste.
@nickro: Păi, în P08, dacă o s-o mărești, ai să vezi explicațiile. Făgăraș era închisoare pentru fostele elite ale societății antecomuniste!
Iar în muzeu sunt poze, sentințe ale unor oameni omorâți după simulacre de procese.
@Yersinia pestis:
Pe aici se rătăcea un muntean de clasa I acum mulți ani, când părinții se tot mutau cu serviciul și când se cam vorbea într-o altă limbă pe acolo.
Cât despre umilire, istoria este o roată și spun asta cu atât mai mult cu cât din familia mea au cunoscut acele temnițe ardelene și canalul!!! Nimic nu se învață din istorie, lăsăm lucrurile să revină, roata să se întoarcă. Iorga avea mare dreptate când spunea că privim istoria ca pe o piesă de teatru antic.
FELICITĂRI pentru articol!
Am stat două zile în Cetatea Făgăraș o zi în interior, cred că am făcut o mie de fotografii iar în ziua următoare în exterior. Mi-a plăcut atât de mult, lebedele plimbându-se, zidurile Cetății, mi se păre un loc atât de romantic, am spus că dacă aș locui acolo, total ziua aș fi în Cetate.
Am tot amânat să scriu articolul pentru că sunt atât de multe articole, MG, ... și eu ce sa mai spun?
Am mâncat două zile pizza foarte bună de la un restaurant de lângă Cetate.
Călătorii plăcute!
@elviramvio: Da, istoria este ciclică, mai ales dacă nu o respectăm și nu vrem s-o-nvățăm.
Dar este o poveste frumoasă, chiar dacă are și episoade extrem de dure.
Din păcate, pentru noi, poporul nostru are tragismul în sânge!
@Dana2008: Am mai spus, fiecare-și povestește trăirile, care sunt inedite! Chiar nu-mi pasă dacă reviewul meu va fi, sau nu, MG sau altceva!
Vreau doar sa transmit ceea ce am văzut!
@Yersinia pestis: Am o stare de bine, mai beau o bere după întâlnirea de astăzi cu prietenii AFA.
M-ai bulversat.
Știam că o să scrii despre Cetatea din Făgăraș și eram curioasa să citesc impresiile tale.
Am fost în Făgăraș dar cetatea era în renovare și nu am vazut-o decât zidurile exterioare.
Ai dreptate cu tot ce ai "divagat" comunism, închisori, puturoși, etc. etc.
Da, superbă poza cu apusul de soare, dar și floarea de cactus.
Toate cele bune.
@Yersinia pestis: Un loc pe care mi-am propus si eu sa-l trec la vazute, insa deocamdata nu a fost sa fie.
Iar poza facuta acasa printre brazi e minunata.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Rofri: Cetatea este foarte frumoasă, muzeul, la fel! Am foarte multe foto de-acolo, cred că mai multe de-o sută, mă uit cu plăcere la ele!
Ideea este să respectăm memoria unor oameni omorâți nevinovați!
@mishu: Vizitează-l, merită!
Da, chiar îmi este dragă poza aia!
Mulțumesc pentru vot și ecou!
@ANILU: Frumos că v-ați întâlnit, așa, la o bere, ca prietenii, vă invidiez!
Cetatea este tare frumoasă, dacă poți, viziteaz-o!
Sărut mâna, week end plăcut!
@Yersinia pestis: Da, bulversant articol, cu sentimente confuze și alambicate!
Cele mai stabile puncte sunt ”brazii Vrancei tale” și superba floare de cactus! Stabilitate și gingășie!
@Yersinia pestis: Nu am vizitat acest loc, poate voi avea puterea necesară intr-o zi
Joi am fost în cimitirul Ghencea, un eveniment nefericit pentru soțul meu m-a obligat (moral) să stau acolo patru ore. Ieșeam des din capelă și fumam, de plictiseală. Când întorc fața către partea dreaptă a capelei văd o femeie cu o găleată cu apă, cu o cârpă, aplecată peste un mormânt acoperit cu marmură albă. Spăla marmura, freca de zor. Citesc și eu pe cruce, scria Nicu Ceaușescu. Termină muierea de frecat, asează fotografia "fiului iubit", asează coroanele din flori de plastic, văd și numele Zoei trecut în josul plăcii de marmură, nume acoperit ulterior de florile din plastic.
Mirată de descoperirea făcută, îi spun cumnatului meu ce-am văzut și îmi spune că femeia e plătită, vine zilnic și spală mormintele celor doi Ceaușești. Care e al doilea? Unde e?
Păi pe următorul rând, tot pe lângă Capela unde se țin morții înainte de îngropăciune. Al soților Ceaușescu, normal. Din marmură cărămizie, lucea de curățenie și ăla, îi spălase femeia sărmană.
Mormântul Zoei nu știu pe unde era, cică Valentin ar fi îngropat-o in altă parte, pe altă alee.
M-am lungit cu ecoul dar am considerat potrivit articolului tău aceste amănunte. Unii chiar îi plâng, nu vor înțelege niciodată răul care ne-a bântuit țara și sufletele.
Felicitări pentru articol, mi-a mers la suflet.
PS: Și da, am făcut poze mormintelor, nu îmi venea sa cred ce văd
@Yersinia pestis:
Desi am vizitat-o de mai multe ori, Cetatea Fagarasului va cheama sa o vizitez din cand in cand si o fac. Imi place.
Felicitari pentru articol si vizita
@Zoazore: Păi, așa-s eu, cum ai spus, că eu nu știu ce-nseamnă!
Doare când îți trăiești viața după reguli unanim acceptate și de bun simț, care se schimbă doar pentru că așa vor niște terchea ajunși la putere.
Este un film ”Undeva în Est” care tratează fix treaba asta.
Nu e vorba că doar comuniștii au făcut asta, gândește-te că-n istorie a fost Inchiziția, Bastilia, Hitler sau, acum, USA sau Stat Islamic.
@krisstinna: Nicu, Zoe și alte beizadele nu au făcut atâta rău, erau niște favorizați, din ăștia vor fi.
Problema e că ăia de-l plâng pe Ceaușescu uită că, în ultimii ani de Regim, trăiam infect: nu mâncare, nu curent și altele.
Și, cel mai rău, suspiciunea cu Securitatea, cei care te borfăiau cum voiau!
SRI și Kovessi de azisunt pantaloni scurți față de ce făea Secu, pe vremea lui Ceaușescu.
@Dan&Ema: Păi, merită vizitată, este tare frumoasă!
Iar istoria trebuie să ne-o asumăm și, mai ales, să-nvățăm din ea!
Votat cu drag. Apusul e superb. Și floarea de cactus de asemenea. Am și eu doi cactuși care fac asemenea flori. Din păcate nu țin decât 24 de ore.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Cetatea Făgărașului - o istorie de peste 600 de ani — scris în 04.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cetate frumoasa, aflata acum in prag de renovare — scris în 16.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Cetatea Fagarasului — scris în 31.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Schimbarea gărzii la Cetatea Făgărașului — scris în 22.12.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 O vizita in timp — scris în 17.10.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Despre Cetatea Fagaras — scris în 30.05.18 de danutapop din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Cetatea Fagaras neasteptat de frumoasa — scris în 06.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ