ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Fagarasului - nu o ocoliti!

TIPĂREȘTE URM de aici

Acces

Am vizitat Cetatea Fagarasului la “pachet” cu Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus (vezi impresii) si Moara cu Noroc din Ohaba in ziua plina pe care am avut-o la dispozitie in scurta noastra vacant in care am fost cazati la Casa Moga (vezi impresii).

Cetatea Fagarasului se afla chiar in centrul orasului Fagaras, judetul Brasov, si este imposibil sa nu va fi sarit in ochi zidurile cetatii daca v-ati deplasat cu masina de la Brasov la Sibiu pe E68, pe mana dreapta a directiei de mers. Pana la Sibiu sunt 75 km, iar pana la Bucuresti 223 km.

In jurul cetatii de forma patrulatera este un canal cu apa si in exteriorul acestuia, strazi care inconjoara cetatea pe cele patru laturi ale sale. Accesul se face pe un pod situat pe laterala dreptunghiului “”dinspre Brasov””. Langa intrare, exista amenajata si o parcare auto.

Program de vizitare muzeu:

Iarna: luni intre orele 12 – 16, marti – vineri orele 8 – 17, sambata – duminica 9 – 17.

Tarife:

15 lei adulti; 7 lei elevi, pensionari

Dracula

Cetatea Fagarsului este emblematica pentru Tara Fagarasului. Aici a aparut legenda lui Dracula. Printre primele acte de cruzime din palmaresul domnitorului Vlad Tepes se numara expeditia acestuia in Tara Fagarasului in anul 1460 cu scopul de a supune populatia locului. In acea perioada satul Sercaia, situat in apropiere, a fpost ras de pe fata pamantului. Aceste fapte sunt consemnate in cronicile vremii, acestea atestand atrocitatile produse si cruzimea domnitorului Vlad Tepes. Sasii din Transilvania au consemnat ca Vlad Tepes ii pedepsea pe nesupusi tragandu-i in treapa si bandu-le sangele.

Stadiul actual

Cetatea este intr-un amplu proces de renovare. Daca la cateva vizite anterioare nu am reusit sa vizitez in intregime cetatea tot din acest motiv, de data aceasta mi-am facut mai multe sperante dupa ce am citit ca cetatea este restaurata si ca gazduieste un muzeu de exceptie, muzeul Literat. Adevarul este ca procesul de restaurare nu este incheiat, lucrarile fiind undeva pe la jumatatea punerii in practica a proiectului. Acest obiectiv necesita si merita o durata de vizitare de cateva ore, iar daca vreti sa nu vizitati in graba multitudinea de sali ale muzeului va trebuie o jumatate de zi. Iar cand totul va fi gata…...

Scurta introducere

De-a lungul a peste cinci secole de existent, acest castel a indeplinit mai multe scopuri, precum acela de fortareata militara, resedinta princiara, garnizoana, inchisoare de temut sau muzeu al regiunii in contemporaneitate. Tara Fagarasului a fost un important domeniu medieval bogat al Transilvaniei. Cetatea a cunoscut diferite etape de dezvoltare. Zidul de aparare simplu si masiv, puternic marcat de patina vremii, adaposteste un castel de secol XVII, cu bastioane rectilinii in stil italian si sali interioare de factura renascentista.

Muzeul “Valer Literat” (sursa: partial din site-ul muzeului)

Muzeul Tarii Fagarasului a fost infiintat in anul 1923 pe baza patrimoniului colectionat de catre profesorul Valer Literat, sub egida ASTRA.

Din anul 2004 a primit denumirea Muzeul Tarii Fagarasului ,,Valer Literat”.

Muzeul “Valer Literat” din incinta cetatii cuprinde in patrimoniul sau peste 17.000 de piese, grupate in 20 sectii arheologice, numismatice, de carte romaneasca, arta decorativa, ceramica popular, tesaturi si arme.

“Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insiruire de momente si evenimente semnificative. In functie de continutul patrimoniului sau, expozitia de baza a fost structurata pe trei sectiuni […]: istoria Tarii Fagarasului, etnografia zonei si arta plastica si decorativa. ”

Istoric Cetate (sursa idei rezumate din ”site-ul cetatii”)

Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Cetatea Fagarasului a fost resedinta nobiliara si princiara. Alegerea Fagarasului pentru construirea acestei fortificatii se datoreaza pozitiei sale strategice, acesta fiind situat pe drumul commercial Sibiu – Brasov si in vecinatatea Tarii Romanesti. Mihai Viteazul a considerat-o 'cetate de scaun”, principele Gabriel Bethlen i-a acordat intaietate fata de Alba Iulia in modernizarea fortificatiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorita pozitiei sale intarite, in resedinta princiara.

Cercetarile arheologice au scos la iveala existenta, inaintea cetatii din piatra, a unei fortificatii din lemn cu val de pamant, construita aproximativ pe amplasamentul actualei cetatii, care a fost distrusa in secolul al XIII-lea, posibil de invazia tatara.

Cetatea cu ziduri din piatra este atestata documentar in secolului al XV-lea. Incinta era formata de un zid patrulater de tip crenelat, intrerupt de patru turnuri, trei de tip bastion si unul rotund de tip donjon, care este si cel mai inalt turn al cetatii. In aceasta perioada, cetatea Fagarasului devine o fortificatie de aparare cu caracter militar.

Cetatea de aparare se transforma in secolul al XVI-lea intr-un castel cu o puternica fortificatie exterioara si va fi inconjurata cu un zid de aparare cu fante pentru artilerie si sant de aparare. Initiatorul acestor ample lucrari a fost Stefan Mailat, voievod al Transilvaniei.

in secolul al XVII – lea, arhitectura cetatii capata forma actuala si va fi reamenajata la interioar in perioda lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei. Se vor construi logiile de pe latura de sud in stil Italian.

In 1696 Fagarsul este cucerit de habsburgi si va urma o perioada de decadere a cetatii.

Intre 1918 şi 1948, cetatea a fost garnizoana a armatei romane.

Intre anii 1948-1960, Cetatea Fagarasului a fost transformata in inchisoare pentru detinuti politici, iar dupa anul 1960, cetatea va fi dezafectata si vor iîncepe vaste lucrari de restaurare care au vizat redarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.

Vizita

In acest impresionant ansamblu se pot vizita muzeul “Literat”, curtea interioara a cetatii, curtea exterioara, cateva turnuri si incaperi, zidurile.

In ciuda calitatii pe alocuri mai modeste, sper ca pozele care insotesc articolul sa va convinga sa alocati timp vizitarii acestui obiectiv impresionant.

Cetatea Fagarasului reprezinta cel mai mare complex feudal aflat la poalele Carpatilor Meridionali si va invit sa il vizitati.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 12.02.15 21:15:41
Validat / Publicat: 12.02.15 22:54:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].

VIZUALIZĂRI: 3201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 curtea interioara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Larissa
[12.02.15 23:02:55]
»

@Dan&Ema - Foarte interesanta cetate, nu imi amintesc sa o fi vazut asa ca iti multumesc pentru sugestie. La Rasnov, Sighisoara sau Alba Iulia am ajuns de atatea ori, la Brasov merg mai mereu, trebuie sa mai imi schimb itinerariul...

Felicitari pentru review si vacante frumoase in continuare!

wolf2001*
[13.02.15 03:44:17]
»

Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus am vizitat-o de cateva ori. Dar in cetate spre rusinea mea nu am intrat pana acum. Multumim de review si cu ocazia primei ture la cabana Sambata nu vom rata nici cetatea.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.02.15 06:25:34]
»

@larissa2015: o ora cu masina din brasov spre sibiu. Reviewul meu e atat de modest fata de ce poti citi despre cetate pe site-ul cetatii si mai ales fata de ce poti vizita.

vacante frumoase si tie

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.02.15 06:29:51]
»

@wolf2001: merge la fix dupa o tura de fagaras dupa un podragu turnuri sambata.

citeste si pe ste-ul lor. Gasesti informatie f multa si de calitate despre crtate, tara fagarasului si pagini intregi despre muzeul literat.

numai de bine

tata123 🔱
[13.02.15 09:29:10]
»

@Dan&Ema - Frumoasă destinație și care într-adevăr încântă turistul cu ansamblul fortificațiilor (îmi plac la nebunie cetățile în formă de stea - stil Vauban) dar și cu clădirile interioare - mai ales după ce se vor termina total restaurările.

Am vizitat-o și eu cu mulți ani în urmă, în cadrul unui simpozion, și încă de atunci se lucra în interior. Am oservat mai recent o catedrală imensă ce se înalță lângă cetate. O fi bine, o fi rău?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, tata123 🔱, wolf2001*
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093318939208984 sec
    ecranul dvs: 1 x 1