ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 18.07.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Făgărașului - legendă vie

Ilustrație video-muzicală
I Have a Yong Suster-John Fleagle


TIPĂREȘTE

La întorcerea din concediul petrecut la Sinaia (vezi impresii) ne-am propus să ne mai oprim pe drum, fără a ne stabili însă anumite locuri.

Întâmplarea a făcut să ne oprim la Făgăraș, atrași de catedrala cea mare aflată în centru. Am mai trecut în drumul spre casă (vestul țării) prin Făgăraș dar nu ne-am oprit niciodată până anul acesta. Am fost foarte inspirați și am avut norocul să nimerim chiar de Zilele Făgărașului ( ,,Cetatea Făgărașului – legendă vie”). Așa se face că am vizitat Cetatea Făgărașului, înecată în fumul micilor și grătarelor de la tarabele amenajate în apropiere.

Cetatea este în renovare dar și așa mi s-a părut frumoasă. După cum te înștiințează un panou afișat în prima curte, la sfârșitul sec. XIV a început construcția cetății care a fost precedată de o fortificație din lemn și pământ (mai precis în anul 1310, de Ladislau Kan sau Apor, prințul Transilvaniei - voievodul Ardealului - ca mijloc de apărare a regiunii - cetate regală de graniță).

Prima atestare documentară a cetății este din 1455. În sec. XV aici se găsea o cetate de apărare cu 4 turnuri de colț. De-a lungul existentei sale (1366 – 1511), numele cetății este legat de al mai multor personalități ale vremii care au stăpânit-o: Vlaicu Voda (1368), Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul (al patrulea fiu al lui Mircea cel Bătrân, 1431). În anul 1456, Iancu de Hunedoara l-a numit pe Vlad Țepeș (fiul lui Vlad Dracul) stăpân peste Făgăraș. Vlad Țepeș a venit la Făgăraș și și-a adunat oaste pentru a câștiga tronul Valahiei. În sec. XVI cetatea este transformată în castel fortificat de către voievodului Transilvaniei Ștefan Mailat (fiul unui boier român din Țara Făgărașului). Dar în 1541 cetatea este cucerită de turci iar voievodul este luat prizonier. Între anii 1599-1601 cetatea devine reședința princiară a lui Mihai Viteazul, cetatea oferindu-i adăpost atât lui cât și familiei sale în perioada răzvrătirii nobilimii. În secolul XVII cetatea devine reședință princiară a Transilvaniei. Tot acum este perioada în care voievodul Mihai Viteazu dăruiește cetatea și domeniul Făgărașului soției sale, doamna Stanca (1600). Principii Transilvaniei Gabriel Bethlem și Gheorghe Rakozi dau forma și dimensiunile actuale ale cetății Făgărașului, a fost refăcută și fortificată. Astfel, în 1630 șanțul din jurul cetății a fost lărgit și legat printr-un canal secret de râul Olt. În timpul războaielor lacul de apărare din fața cetății era umplut cu ușurință, datorită unui râu care venea din munți. Cursul acestuia a fost deviat special, astfel încât lacul să capete adâncime și să devină o stavilă în drumul invaziilor turcești și tătărești. S-a construit și un pod mobil la intrare. Cetatea este înconjurată încă și astăzi de lacul de apărare. Magaziile și pivnițele de aprovizionare ale cetății au devenit la un momentdat celule în care erau închiși țăranii și iobagii răzvrătiți. Între 1634-1660 se dublează zidurile exterioare de pe laturile de nord și de sud și se finalizează clădirea corpului de gardă din dreapta porții. Pereții și turnurile masive de piatră ale fortăreței sunt aranjate în formă de trapez cu patru colțuri, încununate de alte patru bastioane.

Accesul în cetate se realizează prin intermediul unui pod peste lacul de apărare situat în fața amplasamentului, iar castelul este situat în interiorul cetății. El are trei niveluri: subsol, parter, primul etaj, numeroase turnuri (Turnul Roșu, Turnul Negru, Turnul Prizonierilor), precum și 80 de camere. Prin construirea bastioanelor, etajare, transformare stilistică și umplerea cu apă a șanțului din jurul cetății s-a încheiat evoluția arhitectonică a Cetății Făgărașului. În perioada 1740-1780, când Maria Tereza era principesă a Transilvaniei, aspectul cetății devine foarte asemănător cu cel actual. În sec. XIX și începând cu sec. XX, construcția feudală se depreciază treptat, pierzându-și eleganța și măreția.

Astăzi, în unul din aripile castelului se află Muzeul Țării Făgărașului. Am auzit că tot aici s-ar afla și Biblioteca Municipală dar eu nu am văzut-o (poate schelele să fi fost de vină).

După ce treci de măreața poartă se găsesc două curți interioare. În prima, mai micuță, nu mi-a atras nimic privirea (dacă ar fi existat un ghid, altfel ar fi stat situația!). Când însă am intrat în cea de-a doua curte interioară am avut impresia că am ajuns în lumea lui Robin Hood. În fundal era instalat un cort cu însemne medievale iar în fața lui se duelau câțiva copii îmbrăcați în haine de epocă. Într-un alt colț stătea o mireasă așteptând probabil fotograful. Tot în curte mai erau și câțiva baloți de paie, nu-mi dau seama care era rolul lor dar, oricum, întărea nota medievală a peisajului. Ne-am retras încet în prima curte și cum nu am văzut nici un străjer de pază ne-am furișat tiptil afară, nu cumva să năvălească turcii. Și așa am revenit în lumea cea de toate zilele, atât de bine cunoscută nouă, cu multă gălăgie, agitație, fum și mirosuri care mai de care, cu comercianți binevoitori, mulți mici și bere.


[fb]
---
Trimis de vanda in 12.09.12 21:13:37
Validat / Publicat: 12.09.12 23:21:54

VIZUALIZĂRI: 1633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 în curtea interioară a cetății (a 2-a); în spate se vede cortul și copiii îmbrăcați în stil medieval
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[12.09.12 23:36:17]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

webmaster
[19.08.13 14:38:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Făgăraș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Făgăraș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042047023773193 sec
    ecranul dvs: 1 x 1