ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Cetatea Fagarasului - punct si de la capat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Odata cu inzapezirea crestelor, ce au devenit treptat din ce in ce mai inaccesibile pentru noi, am fost obligati sa schimbam raportul si sa ne petrecem timpul liber mai mult la altitudini normale decat pe poteci de munte. Astfel am revenit la o mai veche idee de-a noastra dar care mereu a ramas pe planul doi. E vorba despre vizitarea tuturor cetatilor si bisericilor fortificate din judetul Brasov. Cu ceva timp am avut ocazia sa va povestesc despre Cetatea Taraneasca de la Rasnov (vezi impresii). Dupa o pauza mai lunga am reluat sirul vizitelor pe la obiectivele de care spuneam insa tin sa incep aceasta incursiune prin istorie cu una din cele mai mari cetati din tara si singura cetate din Brasov ce este imprejmuita de apa. E vorba despre Cetatea Fagarasului.

LOCALIZARE Cetatea este amplasata chiar in centrul orasului, mai exact in Piata Mihai Viteazul numarul 1, chiar langa noua Catedrala (inca in constructie) a Fagarasului.

ACCES Pentru cei ce vin cu masina proprie nu as putea sa le dau exact ruta deoarece nu stiu sigur cum se circula, pe cate sensuri. Stiu doar ca in dreptul cetatii, langa Catedrala, este un sens giratoriu si banuiesc ca din acel sens se intra pe undeva, caci se poate ajunge cu masina chiar pana la poarta cetatii, acolo unde este amenajata si o parcare. Pentru cei ce folosesc mijloacele de transport in comun, este simplu. Din statia de autobuz (capat de linie), care este tot langa Catedrala, chiar se vede cetatea, pe partea opusa a strazii.

DESCRIERE Perimetrul cetatii este delimitat de un sant cu apa, iar traversarea acestuia se face pe latura de est, acolo unde este amplasata si poarta de intrare. Intre santul de apa si ziduri exista, de jur imprejur, o fasie de pamant. Urmeaza ansamblul de fortificatii, care incepe cu zidurile exterioare. Acestea formeaza un patrulater, iar fiecare colt are cate un bastion. Aceste bastioane au fost denumite astfel: Bastionul Pana (numit astfel datorita formei) sau al Cuptorului -in nord-est, Bastionul Tobosarului sau Bathori -cel din sud-est, Bastionul cu Paie” sau cu Jgheaburi -in nord-vest si Bastionul cu Urechi sau Szabo Ianos -in sud-vest. Chiar daca doar ultimul poarta acea denumire, toate cele trei din urma beneficiaza de niste prelungiri ale zidurilor, ce au fost numite “urechi”.

Asa cum am mai spus, poarta este amplasata la mijlocul laturei de est. Zidul de pe aceasta latura este singurul care are pe interior incaperi, acestea constituind corpul de garda al unitatii. Aceste ziduri exterioare sunt despartite de cele interioare de un spatiu liber, pe unde se poate circula, exceptie facand latura sudica. Zidurile interioare constituie defapt cetatea propru-zisa, cele exterioare avand doar rol de aparare. Acestea sunt paralele cu celelalte si la randul lor in fiecare colt au cate un turn, cu mentiunea ca pe latura de nord mai exista un turn in plus –Turnul Pestrit, amplasat la mijlocul zidului, intre Turnul Temnita in nord-est si Turnul Negru in nord-vest. Celelalte doua poarta denumirea de Turnul Rosu, cel din sud-vest si Turnul Thomori in sud-est. Cetatea este structurata pe trei nivele (exceptie facand turnurile, care au cinci), la randul lor impartite pe camere, acestea primind fiecare cate o “titulatura”. Astfel, la primul nivel, in ordine si incepand de la poarta spre nord, incaperile au fost denumite, in functie de utilizarea lor, astfel: Casa Temnicerului, Temnita de Gradul I, Temnita de Gradul II, Temnita de Gradul III (in Turnul Temnita), Casa Vamesului, Casa Provizorului, Vestibul, Casa Economului (in Turnul Pestrit), Brutarie, Bucatarie, Casa Valetilor, Depozit (in Turnul Negru), Pivnita Capitanilor, Casa Otetului, Pivnita (in Turnul Rosu), Casa Pivnicerului, Pivnita Lunga, Pivnita (in Turnul Thomori), Casa Oteturilor, Bucataria Capitanului, Casa, Casa Mare. Urmeaza cel de-al doilea nivel, cu: Bucataria Capitanului, Casa de Jos, Casa Turnului (in Turnul Temnita), Casa 1, Casa 2, Casa Cameristelor, Casa Principesei (in Turnul Pestrit), Sala de Mese a Doamnei, Sala Bathori, Depozitul de Sus (in Turnul Negru), Sala Dietei Capela, Vestibul, Sala Bathori (in Turnul Rosu), Casa Popilor, Casa Slaninilor, Casa Prefectilor, Sufrageria Capitanului, Casele lui Mailat, Casa Fetelor (in Turnul Thomori), Vestibul, Casa Capitanului, Casa Capitanesei, Casa Vicecapitanului. Ultimul nivel era impartit astfel: Sala Noua I, Vestibul, Casa de Sus din Turnul Temnita (in turn), Casele de dupa Sala Lunga, Casa dinTurn (in Turnul Pestrit), Sala Lunga de Mese, Casa Mare, Casa Doamnei (in Turnul Negru), Casa din Turn, Casa de Audiente, Dormitorul Principelui (in Turnul Rosu), Sala de Mese, Sala Mare Bathori, Casa Drabantilor, Vestibul I, Casa de Sus din Turnul Thomori (in turn), Vestibul II, Sala Noua IV, Sala Noua III, Sala Noua II. Cele doua nivele superioare din turnuri constituiau casele de vara. Curtea interioara se gaseste in centrul cetatii si este denumita Piata Cetatii. In mijlocul curtii este amplasata o fantana si, precum in vremurile stravechi, spanzuratoarea.

In prezent cetatea gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat” si Biblioteca Municipala.

TARIFE Intrarea in cetate este gratuita, fiecare avand posibilitatea de a se plimba in portiunea dintre santul de apa si zidurile exterioare, in zona delimitata de cele doua ziduri, precum si in curtea interioara. Doar cei ce doresc vizitarea muzeului trebuie sa scoata bani din buzunar, tarifele practicate fiind urmatoarele: Bilet intrare: 6 lei pentru adulti si 2,5 lei pentru copii, Taxa fotografiere: 12 lei, Taxa filmare: 20 de lei, Taxa pentru ghid individual: 12 lei. Pentru grupuri mai mari de 15 persoane ghidul se asigura “din partea casei”. De la casa de bilete se pot achizitiona contra cost si diverse vederi, pliante sau carti.

VIZITAREA CETATII Mai intai a trebuit sa traversam santul cu apa, acest lucru putandu-l face doar pe latura estica. Am ajuns in parcarea cetatii, unde pentru lasarea masinii nu ar fi fost nevoie de achitat vreo taxa. Mai intai am facut un tur in afara zidurilor dupa care am intrat in interior. Trecuti de prima poarta, privind in stanga si in dreapta am vazut fostele locuinte ale garzii cetatii, incaperi acum darapanate si care nu se pot vizita. Inainte de a trece si de cea de-a doua poarta am facut si un tur printre cele doua randuri de zid. Cum in partea stanga accesul era blocat, am plecat in dreapta, spre Turnul Temnitei. Asa cum am mai spus, pe zidul estic (la camerele garzii), respectiv pe bastionul de nord-est nu se putea urca. Mergand pe la baza zidurilor nordice, am ajuns in dreptul Bastionului cu Paie. Dupa ce am vazut un beci si groapa de var a cetatii (ambele amplasate la baza bastionului) am urcat si in bastion. Mergand mai departe, pe la baza zidurilor vestice, am ajuns la bastionul din coltul de sud-vest (si pe acesta se poate urca). La baza acestuia exista o intrare pe unde se coboara intr-un alt beci. Din pacate, dupa ce am privit orasul si de la inaltimea Bastionului Tobosarilor a trebuit sa facem cale intoarsa, acea portiune a laturii estice fiind blocata.

Trecand de cea de-a doua poarta am ajuns in curtea interioara. Imediat in stanga am vazut o replica a unei spanzuratori. Mijlocul curtii este marcat de o fantana iar in partea vestica s-a inaltat un mic monument, pe a carui placa sta scris “In amintirea adevaratilor martiri ai neamului romanesc, din partea Parohiei Greco-catolice din Fagaras”. Cam acesta ar fi o scurta descriere a unui tur de cetate. Pentru cei ce vor sa viziteze si interiorul, intrarea este in stanga (cum se intra in curte) iar Muzeul Tarii Fagarasului este la primul nivel.

VIZITAREA MUZEULUI Muzeul are un profil mixt (istorie, etnografie si arta), expozitia permanenta fiind structurata in trei parti: “Istoria Tarii Fagarasului: arheologie, epoca medievala, epoca moderna si arme”, “Etnografia Tarii Oltului: ceramica, tesaturi, port popular, interior taranesc, icoane”, “Galeria de Sculptura Virgil Fulicea”. Intrarea in muzeu am gasit-o in stanga, chiar la capatul treptelor ce urca la primul nivel. Mai intai am intrat in camaruta unde este casa de bilete. Deoarece doream sa va ofer cat mai multe detalii dar sa va pot arata si cum arata muzeul, mai ales ca nimeni de pe AFA nu a facut-o pana acum, am considerat ca pentru aceasta comunitate merita sa achitam si taxa pentru fotografiere.

Primul hol ne ofera cateva imagini cu cetatea, date istorice si stemele din diverse perioade. Din acest hol, in stanga se intra in sala din Turnul Thumori, sala ce gazduieste diverse obiecte arheologice ce apartin evului mediu, civilizatiei dacice si romane, epocii bronzului dar si cateva fragmente de lemn apartinand primei cetati ce a fost ridicata in acest loc. Intorcandu-ne in primul hol, intrand pe o alta usa (in dreapta) am ajuns in prima dintr-o succesiune de sali, fiecare cu specificul ei. In prima sala sunt expuse, pe langa panorile cu fotografii si informatii istorice, diverse inscrisuri, obiecte de ceramica veche, numismatica. In urmatoarea sala am putut vedea diferite manuscrise si carti din secolele XVIII-XIX, cateva lazi ce au apartinut breslelor cetatii, precum si obiecte de glajarie. In cea de-a treia sala sunt expuse diverse obiecte de ceramica si o masa de olarit. Mai departe am intrat in sala dedicata etnografiei. Aici am putut vedea diverse costume populare, tesaturi, un razboi de tesut si o reconstituire in marime naturala a unui interior taranesc. Mai departe am intrat in incaperea ce contine o colectie impresionanta de icoane pe sticla. Din acesta sala am trecut in cea dedicata sculptorului fagarasean Virgil Fulicea. Din aceasta sala, unde se gasesc cateva sculpturi, se intra atat intr-o mica incapere destinata armelor cat si intr-o sala mai mare, unde de asemenea am vazut cateva sculpturi si imagini cu steme din diverse perioade. Dupa vizitarea acestei ultime sali, am facut cale intoarsa, pe acelasi traseu. Trebuie sa mentionez si sa remarc amabilitatea angajatilor cat si faptul ca am avut parte de ghid chiar daca nu eram 15 persoane.

ISTORIC Istoria acestei cetati incepe in jurul secolelor XII-XIII, atunci cand a fost construita o cetate din lemn, ce avea sa fie mistuita de flacari in timpul invaziei tatare, in anul 1241. Constructia cetatii de piatra a inceput in secolul al XIV-lea, urmand ca succesiv sa se mareasca si sa se intareasca, fiind transformata in secolul al XVI-lea din cetate militara in castel feudal fortificat. De-a lungul timpului, cetatea a trecut prin mai multe stapaniri, atat romane cat si habsburgice. Actuala forma dateaza din secolul al XVII-lea, atunci cand au avut loc ultimele faze ale constructiei, cetatea fiind transformata si in garnizoana militara. In anul 1923 a luat fiinta Muzeul Tarii Fagarasului iar dupa cel de-al doilea razboi mondial cetatea a indeplinit rolul de inchisoare comunista politica. Incepand cu anul 1962 cetatea a trecut printr-un proces de restaurare, tot atunci redeschizandu-se muzeul si luand fiinta intre zidurile cetatii Biblioteca Municipala, acestea doua functionand si in ziua de azi. In prezent cetatea trece printr-un program amplu de restaurare, ceea ce face ca o mare parte a incaperilor sa fie inchise iar decorul din curte sa nu fie unul chiar placut vederii.

CONCLUZII Desi in mare ne-a placut ce am gasit, inca se mai pot face multe si chiar ar fi pacat sa nu se investeasca serios intr-un astfel de monument istoric. Din nefericire, am nimerit exact in plin proces de restaurare, fapt care, asa cum spuneam, nu ne-a oferit chiar o imagine placuta. Am vazut schele, multe incaperi inchise, in unele locuri curtea arata a santier in toata regula. Oricum, a fost ghinionul nostru si chiar daca ne-a placut si asa, sunt convins ca dupa finalizarea lucrarilor, aceasta Cetate a Fagarasului va deveni una din cele mai frumoase cetati ale tarii.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 10.12.11 23:06:11
Validat / Publicat: 11.12.11 09:24:59

VIZUALIZĂRI: 6205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Fagarasului, privita de pe latura de sud
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[11.12.11 00:27:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[11.12.11 10:18:19]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

iulianic
[11.12.11 22:27:20]
»

Foarte bun review. Felicitari! Bine structurat si accentuand aspectele importante. O asemenea descriere ma face sa ma gandesc la momentul in care voi putea vizita si eu cetatea mai ales ca Brasovul si Fagarasul nu sunt locatii prea indepartate.

Ma bucur ca ai hotarat sa scrii si despre alte edificii de acest gen din judet. Astept reviews-urile cu mare interes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[30.12.11 13:29:06]
»

Ma bucur ca v-a placut acest review. Desi cu intarziere, revin cu acest ecou in care voi face o scurta completare. Totodata, alaturi de informatii, voi adauga si alte cateva imagini ce au legatura ce detaliile ce urmeaza.

Pasionatii de ceasuri (si nu numai) trebuie sa stie ca incepand cu luna decembrie, pana in martie, muzeul gazduieste o expozitie de orologii vechi. Aceasta expozitie temporara este desfasurata in doua incaperi si contine exponate atat din colectia proprie a muzeului cat si ceasuri din colectii private. Vizitarea acestei expozitii face parte din turul muzeului, nefiind nevoie sa se achite o taxa suplimentara.

Sper ca si aceste detalii sa fie de folos celor interesati.

florific
[31.05.13 11:04:29]
»

@Florin tarifele si programul de vizitare al muzeului s-au modificat... va rog sa le reactualizati de pe siteul oficial al muzeului muzeufagaras.ro pentru a nu avea probleme cu vizitatorii care vin la muzeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[19.08.13 14:42:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Făgăraș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
florific, iulianic, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073182106018066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1