ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi: Cetatea Enisala

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Scurtă expunere. De motive:

Știm, cu toții, că România este o țară frumoasă în întregul ei. Fiecare regiune a acestei țări are locuri de o frumusețe rară, puncte de interes turistic sau istoric care să ne îndemne să le vizităm.

Îndrăznesc să spun că frumusețea se împletește fericit cu istoria, cu faptul că acest teritoriu a fost locuit dintotdeauna, strămoșii noștri lăsând urme de netăgăduit ale trecerii lor pe-aici.

În orice regiune vom merge vom găsi aceste dovezi ale existenței, din cele mai vechi timpuri, a omenirii.

Aceste semne sunt și pe teritoriul Dobrogei, cu atât mai mult cu cât Dobrogea a fost poarta de intrare a creștinismului în ceea ce va fi să devină România. Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. Arheologii au descoperit existența obiectelor din neolitic, din cultura Gumelnița.

Culmea, această regiune a avut o istorie complicată, pe aici trecând semințiile lumii antice: perșii, grecii, romanii și mai toate popoarele migratoare care au trecut pe-aici și, mai presus de toți, stăpânirea otomană.

Având trei laturi învecinate cu ape, Marea Neagră și Dunărea, Dobrogea a fost o țintă pentru călătorii lumii și a fost, încă din cele mai vechi timpuri , zonă de interes economic a diferitor seminții, multe dintre ele lăsându-și aici oameni care și-au legat viața de aceste pământuri, formând colonii sau orașe și sate, ale căror urme le descoperim astăzi.

Urmarea a fost un conglomerat de culturi care oferă un farmec aparte acestei regiuni care ne cheamă să-i descoperim frumusețea și istoria.

Dobrogea este o destinaţie în sine, ale cărei frumuseți merită a fi vizitate cu răbdare. Din păcate, superficiali fiind, apreciem că un simplu weekend ar fi îndeajuns. Uităm că Dobrogea nu-nseamnă numai litoralul Mării Negre ci mult mai mult. O enumerare ar fi dificil de făcut, pentru că poate dura mult:în afara frumuseților naturii sunt atâtea obiective istorice de vizitat.

Poate din acest motiv Dobrogea este singura regiune a României care are o Zi a ei, specială, 14 Noiembrie, data la care, în 1878, s-a unit cu România.

Pentru mine o excursie înseamnă tare mult, de fiecare dată când mă pregătesc de plecare, cu câteva zile înainte, mă pregătesc:citesc despre ce înseamnă zona unde ajung, ce-am de vizitat, care-s cele mai bune cazări, locuri de servit masa, unde să mă plimb, parcări cu plată și toate alea. Adriana râde de mine, spune că eu-mi trăiesc concediul înainte de a intra în el. Dar, așa-s eu, mă gândesc că nu știu când voi mai ajunge acolo, așa că vreau să iau cât mai multe de la ieșirea respectivă.

Când am stabilit că vom face o mini-vacanță la Sulina, m-am gândit in extenso: bine-bine, în afară de Sulina?

Stabilisem traseul așa că am căutat fiecare obiectiv din acea zonă: I. C. Brătianu- Garvăn (Cetatea Donogetia) -Isaccea (Cetatea Novodiunum, Geamia Mahmud Yazîkî) -Mănăstirea Saon - Tulcea- Enisala- Babadag (Geamia) -Frecăței (Mănăstirea Celic Dere).

Aș fi vrut și Măcin dar, a trebuit să mă opresc, ne era teamă că vom depăși ora de îmbarcare pentru trecere bac de la Galați

Acum, vă pot spune cu bucurie că am văzut tot ceea ce mi-am propus, așa că, de fudulie, mă laud și vouă.

Cei pe care vă plictisesc, scuze, răcoriți-vă și voi c-o înjurătură, ceva. Sau, dacă tot nu-s de față, puteți să mă și bateți. :p

Cetatea Enisala. Cum se ajunge

În cazul meu, am ieșit din Tulcea pe DJ 222, spre Sarichioi.

Pentru ieșirea din Tulcea m-am ținut de indicațiile ”Ioanei”, apoi, după ce am dat pe drumul de aveam nevoie de el, treaba a devenit simplă. Deși aveam emoții cu privire la calitatea șoselei, s-a dovedit că mi-am făcut griji degeaba. Drumul e ca-n palmă și nici nu era foarte circulat, ceea ce mi-a permis să mă uit la tot ce-mi arăta natura.

Vara era pe sfârșite dar căldura era prezentă, chiar în exces și moleșise plantele de pe câmp. Era, așa, o atmosferă de ”Carul cu boi” a lui Grigorescu, când deschideai geamul mirosea a iarbă coaptă, a vară bătrână.

Treci printr-o serie de localități cu nume turcești: Agighiol, Sabangia, Sarichioi.

Hopa, Sarichioi am spus? Păi, de-aicea trebuie să fim atenți, Enisala este sat în cadrul acestei comune.

La un moment dat se vede Cetatea, sus, cocoțată pe un deal, pe partea stângă cum mergi spre ea. În Sarichioi este un indicator care-ți arată că, dacă faci la dreapta, cale de 8 km, ajungi la Babadag. În partea stângă, la 4 km, ajungi la Cetatea Enisala. Fac un lucru cuminte și urmez indicatorul. Drumul este tot asfaltat și, într-adevăr, după ce intri pe un drum cumva secundar, la fel de bun, ajungi la parcarea din fața Cetății. De la Tulcea până acolo, pusesem cronometrul, erau 38 de km, făcuți în vreo 40 de minute, mers lejer, de vacanță, 80-90 de km la oră.

Cetatea Enisala. Despre ea, ca-n cărți

Cetatea, construită în perioada de stăpânire bizantină, de către genovezi, în secolul al XIII-lea și a avut un important loc militar și administrativ, fiind construită pe un deal calcaros, care străjuiește Lacurile Razim și Babadag. Numele vine de la turcescul ”Yeni-Sale” (Sat Nou, în lb. turcă), dar, a avut și numele de Heracleea.

” După ce a a aparținut o vreme despotatului Dobrogean, și după acesta, voievodului muntean Mircea cel Bătrân, cetatea a a căzut în 1421 în mâinile turcilor.

Între 1397 – 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. După cucerirea Dobrogei de către turci la 1419 - 1420, aici a fost instalată o garnizoană militară otomană.

Ulterior, datorită înaintării stăpânirii turcești dincolo de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă și Chilia (1484) și ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost părăsită. În secolul al XVI-lea, aceasta nu mai corespundea intereselor strategice și economice turcești (otomane).

Ultimul comandant otoman al cetății este Evli Çelebi, menționat în 1651. Ulterior cetatea cade în ruine. În 1741, circa 1600 de familii de lipoveni se stabilesc în localitățile din jurul cetății, adăugându-se grecilor, românilor, bulgarilor, tătarilor, turcilor și cerchezilor care trăiau deja în zonă”- www.wikipedia.

În perioada în care Dobrogea a fost teatrul de operații în cadrul războaielor ruso-turce, rușii, biruitori, au luat hotărârea de-a dărâma toate cetăețile, sedii de garnizoane turcești. Cetatea Enisala nu a fost afectată de această distrugere pentru că era deja abandonată de către forțele otomane și astfel a rămas până astăzi în picioare.

Cetatea Enisala. Așa cum am văzut-o eu.

Din locul unde parchezi mașina până sus, la Cetate, este cale de mers de vreo 5 minute. Urcușul nu este foarte abrupt, dar, oricum, îl simți.

Cetatea se profilează pe cerul senin, are o siluetă cumva maiestuoasă, chiar dacă este în ruine. Este, cu adevărat, impresionantă, mai frumoasă, așa, în ruina ei, decât Cetatea Neamțului, cea care a fost reconstituită cumva comercial.La Cetatea Neamțului nu ai fiorul că, în orice moment, ar putea s-apară un plăieș dintre ziduri , pe când aici, la Enisala este o senzație aparte. Fiecare pas care mă apropie îmi întărește convingerea și aștept, cu mai multă nerăbdare s-ajung la ea.

În fața cetății este o mică gheretuță, de unde poți să iei bilet de intrare, 6 lei de persoană adultă. După ce plătești urci pe niște scări metalice până ajungi pe platoul unde se află, propriu-zis, Cetatea.

Pauză de respirat, deși nu oboseala este cea care te oprește, cât frumusețea peisajului.

Dacă stai cu spatele la Cetate vei vedea întinderea de ape a Lacurilor Babadag și Razim. Pe Razim se pot vedea plaurii, mici insulițe care plutesc în derivă pe suprafața lacului. Aceștia se ciocnesc accidental și formează noi plauri, mai mari, practic suprafața lacului va avea, mereu, altă configurație.

Deși vară coaptă, verdele -gălbui al vegetației constrasta frumos cu albastrul lacurilor.

Mă întorc spre Cetatea Enisala, care merită toată atenția mea. Intru printr-o poartă din zidul gros, de piatră. Curtea interioară este delimitată doar de zid, în interior nu mai este nicio compartimentare. Există un turn dar accesul spre el este îngrădit de o plasă, probabil din grijă pentru siguranța turiștilor (prea) curioși. Și de aici, din interiorul cetății, remarci frumusețea arhitecturală a zidurilor și turnurilor de incinta, construite din piatră, frumos cioplită.

Am aflat că Cetatea au fost restaurată în 1991, după care a intrat în circuitul turistic, în prezent Cetatea Enisala fiind singura cetate medievala din Dobrogea.

O altă latură a cetății îți permite un bellevue asupra văii spre satul Enisala, spre Babadag.

După vreo 15 minute ies din perimetrul cetății și cobor spre ieșire.

Nu înainte de-a trece prin Muzeul Cetății, unde sunt expuse panouri cu informații despre ce-a fost Cetatea, istoria ei.

Aceasta a fost vizita mea la Cetatea Enisala. Părerea mea este că merită orice secundă petrecută acolo, măcar la gândul că, în decursul timpului, atâția pași au călcat pe acolo. Și-apoi, de ce nu, se mai umple o pată albă de pe harta României, reprezentând locuri pe care nu le cunoșteam.

Gata, pentru astăzi. În viitorul apropiat o să ajungem la Babadag, să vizităm Geamia și ce-om mai găsi pe-acolo, să nu anticipăm!

Până atunci, haidi, pa!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=KXJbI4eXw5I

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 20.09.18 12:08:51
Validat / Publicat: 20.09.18 19:23:54

VIZUALIZĂRI: 1085 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cetatea Enisala- vedere de pe platoul unde este construită
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.09.18 19:23:15]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[20.09.18 20:19:06]
»

@webmaster26: Mulțumesc!

Michi
[21.09.18 08:43:41]
»

Am vizitat-o în 2016. Mulţumesc pentru aducere aminte

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.09.18 09:30:04]
»

@Michi: Eu am ajuns pentru prima dată aici și sunt tare mulțumit!

A meritat fiecare clipă petrecută la cetate, iar drumul până acolo este chiar ușor de parcurs.

De fapt, cam tot județul Tulcea merită o vizită pe-ndelete, are foarte multe de arătat! Eu n-am văzut decât partea de nord a județului, am mai fost la Gura Portiței și la Mănăstirea Cocoș, dar, se pare, abia de-acuma am văzut ce se poate vizita în acest județ.

Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou, îți urez weekend plăcut!

Zoazore
[21.09.18 12:38:06]
»

@Yersinia pestis: Am vizitat-o pana-n '91. Era o ruina intre balarii. Eram copil si iarba era mai inalta ca mine! Tata, Dumnezeu sa-l ierte, ne povestea ce-si mai amintea si el. (I-a placut istoria foarte mult). Am revazut-o, fara s-o vizitez, din drum, cand am fost la un unchi, in Tulcea.

Imi doresc s-ajung s-o revad pe indelete, asa cum merita!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.09.18 13:21:28]
»

@Zoazore: Eu nu știu de unde țin minte de Cetatea Enisala? Poate că dintr-o poezie, ceva, nici nu mai știu!

Așa cum am tot spus, necondiționat, merită o vizită, dar din aia, calmă, fără stresul timpului.

Am avut norocul unei zile de vară senine, se vedea hăt-departe, pe lacuri și spre pădurile de pe lângă.

Mersi de vizită, vot și vorba, weekend plăcut să ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[24.09.18 12:08:16]
»

@Yersinia pestis: Frumusețea cetății Enisala e tulburătoare în anumite momente ale zilei - soarele și norii creează imagini de poveste. Am vizitat și eu fortificația care se afla altădată pe malul mării, portul genovez fiind adevărat centru de comerț, de dezvoltare economică a zonei, în general.

Mi-ar fi plăcut ca în interiorul zidurilor să se amenajeze cât de cât terenul, să se amplaseze mai multe panouri cu informații, chiar să se refacă încăperi. Muzeul e destul de sec.

Amplasarea cetății și fotografiile postate pe Internet aduc o mulțime de vizitatori la Enisala. Ar trebui să se investească mai mult în amenajarea acestui frumos element de arhitectură militară dobrogeană.

Mulțumim pentru articol și fotografii.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.09.18 13:59:29]
»

@tata123: Ca toate locurile, se poate și mai bine! Și, da, Cetatea Enisala ar merita o refaacere mai amănunțită. Dar, cum am spus, nu ca cea de la Cetatea Neamțului, care a devenit prea comercială.

Este și amplasată în mijlocul sălbăticiei, dar, cel puțin mie tocmai asta mi-a plăcut, era ca pe vremurile alea, îndepărtate... Chestie de gust!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Enisala:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057629108428955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1