ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 08.07.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Devei cea uitata

TIPĂREȘTE

In mini concediul de anul acesta am hotarat sa punctam cat mai multe obiective turistice, dupa cugetarea adanca "sa nu ne para rau ca am trecut pe acolo si am ratat ceva".

In drum spre Targu Jiu, venind dinspre Turda, Cimpeni, Brad am trecut si prin Deva, denumit de catre minicipalitate Orasul Cetatii.

Cetatea se vede de departe dominand de sus un oras in care m-a surprins foarte mult, in mod placut, numarul mare de copii si tineri. In centrul vechi al orasului cu greu gaseai un adult care sa nu fie insotit de un carucior de bebelusi sau de copii mai marisori.

Drumul spre cetate este usor de gasit, exista indicatoare care te indruma. De la soseaua principala care tranziteaza Deva un indicator spre dreapta iti arata pe unde trebuie sa o iei. Drumul duce chiar in fata telecabinei. Acesta nu este chiar in cea mai buna stare, a fost decopertat, urmand sa se toarne asfalt, dar nu se vedea nici un utilaj sau muncitor in zona.

In stanga telecabinei se afla Centrul Olimpic de Gimnastică din Deva, dar asa cum am aflat de la doamna care vinde bilete pentru telecabina, a ramas doar numele de acest loc care a adus atatea bucurii fiecaruia dintre noi prin intermediul gimnastelor si antrenorilor de aici.

Fiind marti dimineata, nu era lume care dorea sa urce la cetate. Doar o doamna cu rucsacul in spinare, turista ca si noi, dorea entuziasta sa vada un crampei de istorie.

Pretul unui bilet cu telecabina este de 6 lei un drum sau 10 lei dus-intors. Telecabina te incanta inca de cand o vezi, este o investitie bine facuta, iar panorama care se desfasoara in timpul urcarii este uluitoare. Se vede valea Muresului, Deva aflata la poalele dealului, precum si muntii in departare.

Dar placerea urcusului cu telecabina se incheie brusc odata ajunsi in varful dealului. Tot ceea ce se vede sunt niste ziduri daramate la care s-a incercat o restaurare, niste schele din lemn albite de ploi si de vreme in jurul zidurilor, cateva indicatoare cu "trecerea interzisa" si nenumarate buruieni care nu au tinut cont nici de istorie, nici de indicatoare. Nici macar celebra vipera nu se vede prin aceste locuri uitate de nepasarea si indiferenta unora. Doar un biet pui de soparla iesit sa se incalzeasca in razele diminetii.

Ne-am plimbat putin pe pasarelele din lemn construite pe o parte a cetatii incercand sa surprindem gloria si maretia locului. Nu am reusit sa simtim decat o imensa tristete. Poate in viitorul nu prea indepartat cineva isi va aduce aminte si de Cetatea Devei si o va smulge din ghearele buruienilor pentru a o reda unui oras care o merita si unei tari care are nevoie de ea.

Am decis sa coboram prin padurea care se intinde pana la poalele dealului. Drumul nu este greu, exista poteci, treci pe sub telecabina si prin tuneluri (noi am intalnit trei in drumul nostru) si se ajunge la parcul de sub cetate coborand cateva trepte.

Coborarea de pe Dealul Cetatii, precum si panorama vazuta din varful dealului imi indulcesc gustul amar ramas vazand cum dam cu piciorul la atatea locuri minunate si cu un potential urias.

Am punctat cu procent maxim cadrul natural pentru panorama si pentru drumul ce coboara in oras si nu pentru Cetatea in sine.


[fb]
---
Trimis de Madalina M in 03.08.12 00:30:07
Validat / Publicat: 03.08.12 08:53:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 3155 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Madalina M); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 cetatea vazuta din centrul vechi al orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Gabryel1972
[18.09.14 20:15:07]
»

Ziua buna tuturor!

Cu amintirea unei vizite in acest oras acum muuuulti ani inca intiparita in minte, am vrut sa vizitez cetatea Devei, dar si orasul, fiind aflat in Hateg si dorind sa vad si altceva in zona, in afara locurilor clasice din zona (Sarmizegetusa, Castrul Roman, etc, etc...)...

Orasul este superb, m-a surprins placut, panorama din cetate este de neuitat, calatoria cu telecabina iti ramane in memorie (traseu ca parcurgere asemanator cu cea din Brasov)... Orasul este curat, impartirea intre zona veche si cea noua este strict delimitata si se vede perfect din cetate...

Daca vreodata veti fi in zona Hunedoarei, tara Hategului, faceti-va timp ptr. o zi sa mergeti si in Deva!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Deva:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46168899536133 sec
    ecranul dvs: 1 x 1