GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
SUCEAVA – Vechea cetate de scaun a Moldovei
Pe la inceputul anului 2016 primeam o invitatie la nunta, la “cucuietii din deal”, la Suceava. Nunta ce-si avea data desfasurarii prin luna octombrie, intr-o duminica. Vizitasem Bucovina de cateva ori insa nu stiu cum se facea ca mereu ratam cetatea de scaun a Moldovei.
Asa cum ii sta bine unui stalp al familiei, am intrebat consoarta daca este de acord sa mergem la nunta. Cum a spus foarte dezinvolta ca da, am confirmat prezenta la eveniment si deja ne faceam planurile de a vizita cetatea si imprejurimile. Timpul a trecut si a sosit momentul imbarcarii in masina si deplasarea spre Suceava. Bineinteles era o zi de sambata, dimineata. Cum cazarea era deja rezolvata cu mult timp inainte, la hotelul militar, nu ne-am facut prea mult griji. Am ajuns seara, ne-am cazat, am reusit sa relationam si cu viitorii socri mari, asa ca situatia era destul de “roza”, dupa cateva pahare de vin.
Ne hotarasem ca in ziua nuntii, sa vizitam cetatea Sucevei, sa luam masa de pranz prin oras, sa revenim in camera de hotel sa ne odihnim iar seara, ca orice om normal, la ora si momentul potrivit sa ne deplasam spre locul distractiei (daca poti spune asa, stiind ca trebuie sa dai banii de mancare pe 2 saptamani).
Dimineata la ora 9.30 am plecat spre cetate. Am consultat noi un oracol (navigatia de la telefon) sa ne spuna care pe unde sa mergem dar ne-am panicat degeaba…. erau multe indicatoare care ne indrumau spre obiectiv. Afara incepuse sa ploua marunt, ca deh era o zi de toamna tarzie, iar noi, incotosmanati, am plecat urmand indicatoarele. Fie ce-o fi. Am trecut pe langa o biserica tipic bucovineana cu al sau gard din piatra si am tinut drumul indicatoarelor pana cand, la un moment dat, am observat ca trotuarul pe care mergeam se termina direct in sosea. Pe stanga si pe dreapta copaci, inainte soseaua… pe unde sa o luam? Nu mai vedeam nici indicatoarele dar am observat ca din lateral venea pe o carare din padure un barbat. Am zis… draga mea, hai pe aici ca ajungem noi undeva. Am mers si spre surprinderea noastra, am ajuns unde-i place soatei foarte mult sa se pozeze…. nu va ganditi la prostii…. in cimitir. Am zis… p’aci ne este drumul, mami. Oricum la un moment dat tot aici ajungem. Hai sa mergem. Am trecut si de cimitir si am observat printre cruci un alt indicator ce ne indruma, nu catre cele sfinte ci catre cetate. Am mai mers aproximativ 4-500 m si am ajuns in dreptul muzeului satului bucovinean (despre care voi scrie intr-un alt review). Ne uitam prin gard, sa admiram peisajul, precum hotul la oratanii. Dupa ce am trecut de muzeu am ajuns in parcarea cetatii. Oare tot aici isi “parca” armasarii si Stefanut din Borzesti? In stanga parcarii era o casuta mica, cocheta, pe care scria “Casa Custodelui” si pe peretii careia era afisat tariful si programul de vizitare. Pentru adulti pretul este de 10 lei iar pentru prichindei (includem si studentii) de doar 3 lei. Luni este inchis, probabil se primeste marfa. De marti pana duminica programul de vizita incepe de la ora 10 la 22. Casa de bilete se inchide la ora 21.30.
Am intrat usor in cladire, de parca deranjam “istoria”, am cumparat 2 bilete si…. hai sa ne documentam. Se putea observa cu usurinta faptul ca cetatea a trecut prin multe etape de renovare. Zidurile exterioare, la partea lor superioara, erau completate cu piatra si se vedea diferenta de culoare. Podul ce face accesul in cetate este bine intretinut. Curtea interioara este pavata cu piatra acelor vremuri. Descoperim incaperi cu diverse destinatii: inchisoarea, pivnita, baia cu aburi, capela, etc. Acestea sunt bine amenajate si se face simtita prezenta tehnologiei. Un retropoiector afiseaza pe pereti povestea fiecarei incaperi. In camera deasupra careia o placuta ne indica faptul ca ar fi apartinut portarului cetatii, ne este prezentat rolul si locul acestuia in organizarea medievala a cetatii. De asemenea intr-o alta camera era prezentata sala armelor. Se povestea despre tipurile de arme folosite in acea vreme si mai ales de catre cine. O alta incapere adapostea jilturile diferitilor domnitori ai Moldovei. Dar cel mai mult m-a impresionat sala numita “Lapidariu” si era locul in care s-a prezentat istoria cetatii Sucevei, de la momentul construirii acesteia si pana cand a fost incendiata de turci si daramata din temelii. Daca la inceput am avut impresia ca stiu ceva istorie, invatata de pe la scoala si citita de prin carti, dupa ce am ascultat povestea cetatii Sucevei, m-am dezumflat usor. Asa am aflat ca cetatea a fost construita la ordinul lui Petru I Musat, Alexandru cel Bun si-a adus si el contributia la consolidarea ei iar cel care a definitivat lucrarea prin care devenea una dintre cele mai grele de cucerit cetati a fost Stefan cel Mare. Asa se facea ca nimeni nu putea patrunde in interior fara acceptul celor ce o pazeau. Putine sunt bataliile pe care Stefan cel Mare le-a pierdut in fata invaziei otomane. Cetatea a fost martora numeroaselor lupte, amintind de cele din 1476 sau 1484 impotriva turcilor cat si cea din 1497 impotriva armatelor poloneze conduse de regele polon Ioan Albert. In 1476, Mahomed al II-lea face o “vizită” la Suceava, însă moldovenii se dovedesc a fi neospitalieri și-i inchid ușa-n nas. Sultanul, care nu era obișnuit cu un asemenea tratament, se gândește că dacă a cucerit Constantinopole va reuși să cucerească și amărâta aia de cetate. Dă cu tunu’ da’ degeaba și, deși face multe găuri în ziduri, trebuie să se retragă că era mai mare daraua ca ocaua. Dupa acest eveniment, Ștefan mărește fortificațiile construind şi un pod mobil.
Turcii se reîntorc în 1487... tot degeaba! Iar în 1497 regele Ioan Albert al Poloniei nu face nici el mare branza si pleaca cu coada între picioare de lângă zidurile cetății.
Fiind o constructie solida si inteligenta, a trebuit sa “piara” tot de mana celor care au construit-o. Cetatea a fost incendiata de multe ori dar a fost refacuta de domnitorii ce s-au perindat pe la “conducere”.
In anul 1673 vine si sfarsitul: turcii ii poruncesc domnitorului, Dumitrascu Cantacuzino sa darame cetatea. Au pus praf de pusca la baza zidurilor iar cladirile au fost umplute cu lemne si paie, dupa care s-a dat foc. Asa s-a incheiat “povestea” celei mai renumite cetati pe care le-a avut Moldova.
Interesante sunt si parerile strainilor despre noi… toate acestea fiind cuprinse intr-o carte virtuala.
Intr-o camera din alta aripa a cetatii ne-a intampinat insusi maritul Stefan cu al sau palos… fermecat. Mi s-a parut putin abatut dar am crezut ca de vina era vremea ploioasa de afara.
Interioarele cetatii au fost partial restaurate pentru a ne arata cum era viata la curte si mai ales ce a reprezentat aceasta pentru domnitorii Moldovei. Aici au trait pe langa domnitorii mai sus amintiti si boieri cu functii inalte in administratia statului moldav.
Dupa ce ne-am documentat noi la parter, am hotarat ca era momentul sa urcam si pe zidurile de aparare. Sa vedem Suceava de sus. Se putea observa aranjarea zidurilor pe cate 3 randuri de aparare iar cetatea este inconjurata de un sant de aparare. Pe ziduri mai pot fi observate cateva tunuri.
Dupa ce am admirat si Suceava de sus, plini de ceva mai multa istorie decat stiam pana atunci, am decis ca este momentul sa ne terminam plimbarea prin cetate si sa ne indreptam spre un alt obectiv pe care-l aveam stabilit in program.
Asa cum se stie, doamna mea este pasionata pana in maduva oaselor de arta “pozatului”, si cum ne tot zbenguiam pe creneluri sa facem poze, ba cu tunuri, ba cu turnuri, ba cu imaginea orasului, brusc, cu tristete in glas ma anunta ca nu mai sunt baterii pentru aparat. Mai aruncam o ultima privire asupra cetatii, de sus, indreptandu-ne spre iesire. Va spuneam la inceputul acestei mici istorioare ca tehnologia si-a spus cuvantul in cetate. Intr-o camera, aproape de iesire, observam un aparat, ca cel ce face poze la minut iar langa el era postat un “mic manual de utilizare”. Cum sa devii o curtezana sau un cavaler, imbracat in hainele acelor vremuri. Daca tot nu mai aveam baterii la aparat, macar sa ne “scoatem parleala” cu aceste ultima poze. Ne-am invartit putin pe langa masinarie, pana ne-am dat seama cam cum functioneaza. Ne-am facut cateva poze, dar nu vedeam iesind nimic. Zic… lasa ca sunt cei de la casa de bilete si ne lamuresc ei. Cumva trebuia sa intram in posesia pozelor. Cand am ajuns la casa si am intrebat am avut cea mai mare deceptie din acea zi. Stimabilii ne-au informat ca acel aparat nu este conectat la sistemul online al cetatii (sic!) dar ca in cateva luni ii vor da drumul si ne vom putea lua pozele de acolo.
In ceea ce priveste cetatea Sucevei, ar fi desuet sa spun ca recomand vizitarea acesteia. Trebuie sa stea in constiinta fiecaruia dintre noi sa ne cunoastem stramosii si istoria.
Mergeti cu incredere si vizitati acest monument al istoriei. Nu veti regreta.
Trimis de Soso42 in 03.04.17 21:11:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Soso42); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.64398140 N, 26.27166450 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cetatea de Scaun a Sucevei, SUCEAVA" (deja existentă pe sait)
@Soso42: Uite, p-asta am ratat-o. Cetatea, zic.
Dar, întreb și eu ca omul "normal": singurul drum de acces este prin cimitir? Că nu sunt prea încântată de liniștea crucilor reci
@krisstinna: Cetatea este un obiectiv turistic pe care nu ai voie sa-l ratezi. L-am ratat si eu de cateva ori dar acum "mi-a iesit".
Referitor la drum... noi eram pe jos, masina era parcata intr-o alta zona decat cea in care eram noi cazati iar lenea de a face un ocol sa o luam ne-a impins sa mergem pe jos. Acela este drum forestiero-pietonal sa spunem, dar poti merge pe marginea soselei inca 3-400 m dupa care urmezi indicatorul care-ti arata pe unde sa o iei. Noi am luat-o mai pe de-a dreptul. Dar tot pe langa cimitir mergi. Dar stai linistita....sunt atat de linistiti locatarii, nici nu-i auzi.
@Soso42:
”Trebuie sa stea in constiinta fiecaruia dintre noi sa ne cunoastem stramosii si istoria.
asa incat si eu recomand sa fie vazuta aceasta cetate. Eu m-am plimbat pe zidurile cetatii in 2008 si pentru ca a trecut ceva timp, daca as ajunge prin zona as merge din nou acolo.
Si daca ai norocul si prinzi si o zi frumoasa, cu atat mai bine.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: E schimbare de la cer la pamint fata de cind ai fost tu si cum e acum. Eu am mai fost prin 2010-2011 cind era in renovare si n-am vazut decit exteriorul, insa la modul cum e prezentata acum (chiar daca fara ghid- n-am intrebat, nu stiu daca exista), merita sa acorzi citeva ore.
Exista si o carte mare, electronica, dar cu scrisul si pozele la fel ca in Legendele pe care le citeam noi in copilarie. Am pozat toate paginile cu gindul ca am sa le citesc acasa. NU am mai gasit timp! Asa ca "ce e in mina, nu e minciuna! ".
@Soso, ti-am luat "lucrarea" la corectat si am vazut ca ai pus poze cam putine si unele cu personaje "neistorice".
La urmatoarea excursie te rog sa nu mai apelezi la pozele mele, iti faci tu singur.
@adri-nico: mamica, decat preistorice mai bine neistorice. Arata mai bine. Daca astepti dupa mine sa fac poze... vor trece mii de Mosi Craciuni pe langa tine.
@Soso42: Frumos povestit... și eu am vizitat cetatea cu mulți ani în urmă, nu se compară cu imaginea de azi (mai ales interioarele). Am urmărit cu interes stadiul restaurării și momentul redeschiderii Cetății Sucevei, zeci de milioane de lei venind din fonduri europene. Voi reveni în zonă pentru a vedea noua față a cetății.
Tehnica multimedia modernă și expozițiile organizate în interior au mărit atractivitatea turistică a obiectivului istoric. În 2016 Cetatea Sucevei a fost vizitată de peste 132.000 de persoane.
@tata123: Multumesc pentru apreciere. Intr-adevar, se observa ca s-au investit fonduri serioase pentru refacerea si mai ales pentru repunerea acesteia in circuitul turistic.
Asa cum spun romanii (nu cei 100 de la o emisiune tv)... jos palaria in fata celor ce s-au ocupat de restaurare si si-au dat interesul.
@Soso42: draga Soso42, o promovare mai buna pentru Suceava nici ca se putea... imi pare rau ca anul trecut nu ne stiam pt ati fi ghid pe strazile Sucevei. Sa stii ca mai sunt obiective de vazut si te/va astept pentru a pasi, impreuna, pe urmele celor care au scris istoria Moldovei.
Ma angajez sa va fiu ghid pentru toti cei care ajungeti la Suceava, insa trebuie sa stiti ca trebuie sa va alocati cateva zile pt a strabate locuri pline de istorie, neincluse in circuitul turistic oficial, pornind de la Baia, locul de intemeiere a Moldovei, orasulsuceava.ro/articole ... -nascut-moldova, la Malinii lui Nicolae Labis, unde custodele casei memoriale prezinta totul in versurile poetului, absolut fabulos, la manastirea Slatina, critorie a lui Alexadru Lapusneanu si loc de rugaciune pentru Arsenie Papacioc, Ilie Cleopa, Petroniu Tănase, Antonie Plămădeală, Andrei Scrima si, in final, dar nu ultim, drumul Vitoriei Lipan din romanul Baltagul, prin muntii Stanisoarei, peste pasul Halauca (sites.google.com/site/rom ... ntii-stanisoara).
Multumesc ca m-ai facut sa vad Suceava, mai frumoasa, prin ochii vostri.
@mihaelab: Ai scris atit de frumos si ne-ai propus o lista inedita incit imi vine sa fac bagajele si sa o "taiem" spre Moldova!
Deocamdata avem alte planuri, insa nu ocolim zona, mai ales ca bunicul e de undeva linga Pascani si mergem sa il vedem o data la citeva luni.
Ma atrage casa lui Nicolae Labis, (am impresia ca socrul mare care ne invitase pe noi la nunta e din Malin sau Malini, nu stiu cum e corect. Si a tot insistat ca dupa nunta sa mai raminem ca sa ne arate zona, e un om pasionat de istorie si cultura, in casa caruiam mi-au dat lacrimile doar privind la o poza cu bunicii lui costumati in port popular, in vitrina cea mai expusa privirilor si la un tablou ce infatisan un taran roman, pictat de un autor necunoscut, care reusise sa redea chiul aspru si pumnii strinsi ai iubitorului de glie.
Sint mai Zdranga, asa, ... lumea bea si se veselea, iar eu lacrimam la aceste 2 privelisti.
@adri-nico:
draga mea, sunteti bineveniti oricand, in orice anotimp. Cand o sa ne cunosti o sa realizezi ce RAZNA si ZDRANGA suntem si noi...
Cazarea gratuita fie la Suceava fie la Sasca Mica, chiar langa Baia.
Distractia garantata in compania iepei Ţuca (care ne va plimba cu căruta), a unui superb husky numit, cum altfel decât Happy, a unui cârd de câţei şi pisici numiţi: Zgăbeaţă, Mieunel, Todoruţ, Buzdugan, Arabella, Kubetti, Kitty, Alfie şi alţii fără nume precise.
Şi nu lipseşte din peisaj corul vânătorilor într-un karaoke improvizat într-o poiana de pe malul râului Moldova.
Ceva ma face să cred că am stârnit poftă de Bucovina... lista este deschisa...
@mihaelab: Aoleu... ce frumos suna! Este foarte tentanta propunerea ta si cu siguranta o sa ii dam curs!
Socrul despre care vorbeam, este fostul sef al sotului (a iesit la pensie anul asta si l-a iubit si apreciat mult pe subalternul sau), si ne-a invitat la orice ora in Suceava si imprejurimi, dar nu ne-a ispitit cu plimbarea in caruta si nici cu atitea pisici. Avea doar una sau doua...
Ospitalieri mai sinteti voi, moldovenii!
Baiatul meu cel mic este indragostit de pisici, pe cele de la bloc le-a botezat "Meky, Lului, Parila, Prafuila, Tigru, Mitza, Tropaila, Miorlaici, Negrila, Vulpe si altii pe care nu a apucat sa ii boteze pentru ca abia s-au nascut azinoapte iar el e pe-afara sa le construiasca o casuta.
@mihaelab: Cu siguranta vom mai ajunge la Suceava. Sunt curios sa vad Baia, locul unde Stefan i-a ciomagit pe poloni. La Malini am un fost coleg de serviciu, actualmente pensionar, care ma asteapta, tatal lui a fost coleg de scoala si bun prieten cu Labis. Mi-a spus cateva istoarioare legate de prietenia tatalui sau cu marele scriitor. Am destule motive sa ajungem in zona si cu siguranta o vom face. Va dorim multa sanatate si sper sa ne vedem cat mai curand posibil.
@Soso42:
Cam cat dureaza un tur al Cetatii? Unul fara opriri prea multe pentru poze? Multumesc.
@izabiza: cam o ora pe putin. merita privite toate proiectiile din interior, citite toate inscriptiile.
@adri-nico: Multumesc mult.
Intre timp am descoperit ca prietenul Google da si timpul mediu pe care il petrec oamenii in diferite locatii/obiective turistice.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Cetatea de scaun a Sucevei - înapoi pe vremea cavalerilor — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Am cucerit Cetatea de Scaun de la Suceava — scris în 12.06.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Acasă la Ștefan cel Mare - Cetatea de Scaun a Sucevei — scris în 03.12.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Pe urmele lui Ştefan cel Mare — scris în 22.10.13 de mvr din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2012 A inceput restaurarea Cetatii Sucevei — scris în 20.05.12 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Suceava - oras plin de istorie — scris în 03.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Cetatea de Scaun - Suceava — scris în 02.02.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ