ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Acasă la Ștefan cel Mare - Cetatea de Scaun a Sucevei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ștefan cel Mare, înainte de asaltul final, urcându-se pe cal:
- Pi cai, moldovenii mei!
Din mulțime se aude voce de răzeș:
- Șî io picai, Măria Ta!

De ce despre Cetatea Sucevei:

Iacă-așa, dacă tot a fost Ziua Națională a României, am rămas cu fiorul de patriotism în suflet, așa că am hotărât să scriu despre Cetatea Sucevei ca despre un Mausoleu al moldovenilor. Eram convins însă că pe A. F. A. o să găsesc tone de review-uri despre Cetate, printre altele și pentru că este relativ ușor de ajuns acolo, adică, ar fi o țintă abordabilă, la care se ajunge fără să faci vreun CAR sau vreo bancă.

Când colo, ce-mi văzură ochișorii: un singur review?! Și, nici măcar nu era scris de Crazy Mouse!!!

În aceste condiții, mi-am zis că pot intra și eu la joc, prind câteva minute în teren , dau trei pase de-un metru și iau prima de joc întreagă, nu?

Spun că despre Cetatea Sucevei merită să vorbești, după cum, dacă ajungi în Suceava, este tare bine să o vizitezi. Măcar așa, poate că ai norocul să-l vezi pe Ștefan cel Mare pe ziduri. Dacă îl vedeți, să stați liniștiți, nu, n-aveți vedenii de vedeți nevăzute, anual aici are loc Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, deci, ceea ce vedeți, e vreun actor.

Nu, nu vă iau la mișto, de-aia vă rog să nu mă-njurați, nici de mamă nici de tată, io-s orfan, reiterez ideea în caz c-ați uitat! :p

Unde este ea, Cetatea Sucevei:

Firesc, Cetatea Sucevei se află în Suceava. Acuma, cei care umblați prin țară știți că județul Suceava este unul dintre cele mai frumoase, altfel zis, aproape la fel de frumos ca cel al Vrancei! (Vedeți și recitiți pasajul în care vă explic de ce să nu mă înjurați!)

Suceava este un fel de Mecca al moldovenilor, în decursul istoriei a dat trei capitale, cea de la Baia, Siret și Suceava, nenumărate mănăstiri și ctitorii voievodale sau ale boierilor foarte bogați: Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna și multe altele.

Ca să răspund la prima întrebare, unde este Cetatea de scaun a Sucevei, e simplu, pe strada Aleea Cetății, iar de ajuns se poate ajunge ușor, administrația publică locală îngrijindu-se să dai peste indicatoare care să te ducă la locul cioată.

Ce este Cetatea Sucevei:

Cetatea Sucevei a fost construită de Petru I Mușat, v-aduceți aminte că l-am bârfit când am scris despre Cetatea Neamț.

Acuma, peste 2 luni, pe 10 februarie se împlinesc 628 de ani de atestare documentară.

De unde știu? Păi, oameni mai deștepți decât mine, adică, de fapt, marea majoritate a omenirii, au găsit ei o scrisoare de-a unui rege polonez care s-a împrumutat de la Petru I Mușat de 3000 de arginți frânci și, ca garanție că va restitui împrumutul a lăsat gaj Pocuția moldoveanului. Și, această scrisoare, era întocmită la, ați ghicit, Cetatea Sucevei...

Ce să-nțelegem noi de-aicea? Păi, un vodă moldovean avea lovele de putea să-mprumute regii Poloniei și avea o politică financiară extrem de bună, din moment ce primea garanții serioase pentru banii dați cu camătă. Poate c-ar trebui să-nvețe tehnica și ministrul finanțelor din ziua de azi, mă gândesc...

Petru I Mușat, este cel care a mutat și capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Aici, la Suceava, a construit mai întâi o cetate de pământ, cea de la Șcheia, sau Cetatea de Apus apoi, o alta, pe locul actualei Cetăți de Scaun, din piatră. Cetatea era ajutată și de un sistem de fortificaţii puternice, ce înconjurau Suceava, precum şi de sprijinul întăriturilor de la Zamka, Şeptilici, Burdujeni şi Salcea.

După Petru I și Alexandru cel Bun s-a preocupat de dezvoltarea cetății, construind întărituri și alte acareturi. Astfel, mânat de-un simț al frumosului și probabil, fiind gospodar, el a pavat curtea interioară a cetății, dar, nu cu borduri de marmură, ca unii politicieni actuali, ce au fost scoși basma curată de onor Justiția română!

Cetatea Sucevei a cunoscut adevărata dezvoltare sub Ștefan cel Mare. Ăsta a început să-i întărească zidurile, printre altele și pentru că tehnica militară se cam modificase: apăruse artileria, iar armatele deveneau din ce în ce mai organizate, vezi cazul armatei Imperiului Otoman, care a cam cucerit ce-a vrut ea, prin zonă.

Pe la 1476, Mahomed al II-lea, aflat în vizită de lucru prin Moldova, a cam dat cu bombardeaua-n casa lu'Fănică, avariind-o serios, numai că, oamenii din cetate, conduși de hatmanul Șendrea, au rezistat, iar turcul a plecat mofluz. După ceva ani, [o anume] Andreea M. a cucerit un alt turc dar și ăsta a avut o soartă tristă, plecând tot mofluz. Deh, soarta lor , a turcilor, în relația cu Moldova, moldovenii și moldovencele!

După aia, Ștefan a dat poruncă de s-au întărit zidurile și a săpat și-un mare șanț de jur-împrejurul cetății, adică, de fapt, pe 3 din cele patru laturi.

Deși ne-ar fi plăcut să spunem că nu, Cetatea Sucevei a fost cucerită de mai multe ori, prima oară la 1538 când Soliman Magnificul intră în cetate, predată fără luptă, pentru că garnizoana cetății și-a dat seama că n-are șanse nici măcar de-un pareggio.

Pe urmă, la 1563, hatmanul Tomșa, după un asediu de 3 luni, primește cetatea de la mercenarii unguri, care o apărau (trei luni de asediu, Hatmanul Tomșa nu a fost foarte ocupat, dacă și-a petrecut concediul acolo!).

Sub domnia lui Alexandru Lăpușneanu, capitala Moldovei se mută din Suceava, la Iași, c-așa au vrut turcii, care au mai cerut și să-și dărâme cetățile. Domnitorul, cunoscut pentru frumoasa replică ”proști, da'mulți” așa a și făcut, cu excepția uneia singure, cea a Hotinului. Cum le distrugea: prin incendiere, le umplea cu lemne și le dădea foc. Căldura excesivă crăpa piatra din care erau construite zidurile, rezultând o cantitate apreciabilă de nisip.

Vodă Ieremia Movilă, care avea boală pe turci, imediat ce a ajuns domnitorul Moldovei, a reconstruit cetatea care, la 1600, iarăși s-a predat lui Mihai Viteazul, dar a fost recucerită, cu ajutorul polonezilor care-l ajutau pe Ieremia Movilă.

Cetatea mai cunoaște o perioadă de glorie sub domnia lui Vasile Lupu, care reconstruiește cetatea. Vasile Lupu ajunge la gâlceavă cu Gheorghe Ștefan, nu, nu fostul primar PDL-ist al municipiului Piatra Neamț, ci cu logofătul căruia nu-i mai ajungea și voia și el să fie Vodă...

Pe Vasile Lupu îl apără Timuș Hmelnițky, cazac de origine și ginere de-a lui Vasile. Timuș ăsta era viteaz de numa'- numa', dar, după vreo 13 zile și-o fură și moare, iar cetatea se predă.

Cetatea este dărâmată, definitiv, sub timpul lui Dumitrașcu Cantacuzino și, asta a fost!

În anul 1684, întreagă latura de nord a cetăţii s-a prăbuşit în urma unui puternic cutremur, ca şi turnul cel mare din Cetatea Sucevei. Timp de peste două secole, Cetatea Sucevei s-a aflat în părăsire, ruinîndu-se şi mai mult. La începutul secolului al XX-lea, arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a efectuat lucrări de restaurare a Cetăţii de Scaun.

Cetatea Sucevei are și o legendă, referitoare la un tunel care ar fi construit pe sub ea, de iese tocmai, hăt, departe. Se spune că, într-o situație mai grea pentru el, Ștefan ar fi tulit-o prin acel tunel. Când a ieșit din el, a blestemat că nimeni din cine-o mai intra în tunel să nu mai iasă de-acolo! Legenda spune că au băgat două mâțe și, canci, duse-or fost, n-au mai ieșit! Astăzi nu se mai poate face experiențe cu mâțe că nu știi ce O. N. G. se ia de tine...

Ce-am găsit acolo, noi, în anul de grație 2016

Păi, prima oară, am găsit Cetatea, Nu ne-a luat tare mult, am ajuns într-o largă și frumoasă parcare.

Am ajuns la locul unde am cumpărat bilete, dupe care, am pătruns spre cetatea-n sine, care a fost refăcută.

Am trecut podul de lemn și am năvălit în interior. Sanchi, nu era niciun plăieș, cred că erau ocupați cu altele.

Ne-am bâțâit pe toate scările, turnurile și grotele de le-am găsit acoloșa, am făcut poze la greu. Ștefan nu era acasă, dar, nu ne-am supărat căci, drept este, nici nu l-am anunțat de vizită și-o fi avut și omul de mers la mall, ceva!

Nu n-am găsi niciun ghid care să ne explice ce și cum, am mers de-a oarba prin cetate, ceea ce, mă gândesc eu, nu e foarte comercial. Am stat cu ochii pe google, încercând să recunoaștem pe unde suntem. Mmm, a mers și nu prea!

Bine, nu pot generaliza, noi am ajuns pe la prânz, nu eram decât noi și cred că or fi zis și ei că putem să ne rupem gâtul pe scări singuri, fără martori.

 

Încheiere

Care vreți să aflați mai multe despre Cetatea Sucevei, puteți să folosiți o grămadă de surse, scrise sau on-line, găsiți, la liber ! Eu așa am făcut și nu mi-e rușine să recunosc !

Indiferent cum, singuri sau cu ghid, da, vă recomand să vizitați locul! Nu costă de sărăcești și-apoi, e parte din istoria asta, a noastră, de care chiar trebuie să fim mândri!

Plus că, municipiul Suceava este chiar frumos și, la o adică, vă puteți extinde vizitele și spre Bucovina, că-s oameni prietenoși, vorbăreți, după bancul de vi-l spun:

Doi moldoveni se ciocnesc, uşor, în trafic. Coboară amândoi din mașini și se iau la ceartă:
- Da cini ţ-o dat ţîie carnet, 'ăi?
- Da cini ţ-o spus că ieu am carnet, 'ăi?!

Ah, uitam, webmaster, te rog , vreau și io hegheduși : https://www.youtube.com/watch?v=n4zjPR5HjCg

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 03.12.16 20:21:14
Validat / Publicat: 03.12.16 21:09:39

VIZUALIZĂRI: 3255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cetatea. În pate, pe fundal, se vede Suceava
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

35 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 35
webmasterX [03.12.16 21:09:10] »

haidi... da: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

p şi s: vinovat şi de «[o anume]» şi de "tăierea trunchiului" acelei Andree.

Yersinia Pestis [03.12.16 21:18:22] »

@webmasterX: Eh, fie la ea, dar, din moment ce și-a anunțat ruperea relației de vasalitate față de kinetoterapeut pe-o rețea de socializare, nu cred că greșeam!

Dar, hei, e politica siteului, o respect! Seară bună! ????

webmasterX [03.12.16 21:20:40] »

@Yersinia pestis: nu a fost tehnic nicio greşeală - persoanelor arhi-publice nu li se aplică regula "numele de familie = dată personală".

A fost mai mult aşea, o (tentativă) de aducere din condei înspre stilul YP:-)

Radu Tudoran [04.12.16 01:58:22] »

Eu am postat o poza cu "Fereastra albastra". Tu vad ca ai una cu "Usa albastra" (foto 16). Sa vedem cine mai intra in club.

Zoazore [04.12.16 09:48:16] »

@Yersinia pestis: Și-uite-șa m-am plimbat și eu cu tine prin Țara lui Ștefan cel Mare. Mulțumesc, YP.

ANILU [04.12.16 10:06:33] »

@Yersinia pestis: Eu nu pot intra în club, pentru că nu am fost la Suceava și nici Cetatea nu am văzut. Am fost prin Moldova, am văzut mănăstirile dar nu am ajuns la Suceava.

Astăzi mă simt ca mama lui Stefan, soț plus tata socru, eu gătit, aranjat, vase, etc. d-ale casei...

De înjurat NU te înjur, nu am motiv, nu d-alta și eu sunt orfană, așa că te înțeleg.

Toate cele bune.

Yersinia Pestis [04.12.16 13:38:47] »

@Radu Tudoran: să zicem că orice mare artist plastic a avut anumite perioade în devenirea lui. Noi doi suntem la " albastru", alții au fost la " cubism" ori mai știu eu ce...

Yersinia Pestis [04.12.16 13:40:54] »

@Zoazore: Nu, nu prin țară ci chiar la el acasă... Apropos, tu ai bilet?! ????

Yersinia Pestis [04.12.16 13:44:17] »

@ANILU: Acuma se cheamă că ai un motiv bine întemeiat să revii în Moldova. Te asigur, nu veți avea nimic de pierdut!

Drept e că greu mai găsești cazare, dar, după jumatea lui ianuarie e liber la turism, profită deci.

Vatra Dornei e superbă iarna, garantez!

Cetatea poate fi văzută și iarna, e la fel de frumoasă!

Plus că o s-aveți ce vizita!

adri-nico [04.12.16 17:37:01] »

Alo, domnu'! Cine imi traduce si mie melodia?

Am citit textul si cind am ajuns la Andreea M., n-am inteles nimic. Am recitit o data, si-nc'o data... si nimic! Neuronu'de serviciu e pe la mall, se pare, desi io nu le am cu astfel de indeletniciri. Abia cind am ajuns la ecouri mi-a picat fisa!!!

Asa, acum sa revenim la Cetate:

1. Era pana de curent la momentul vizitei?

2. Ghidul ce sa mai fi facut acolo daca plaiesii virtuali erau in fiecare cotlon aveau scenete despre istoricul cetatii si nu numai...

3. Cartulica virtuala de aproape un metru ti-a placut?

4. S-a pus in functiune automatul de facut poze in tinute medievale?

In rest, de acord cu Suceava, Moldova si frumusetile ei!!!

P.S. - M-am simtit ca in proverbul ala cu "am batut saua ca sa priceapa magarul" Ghicesti de ce?

webmaster26 [04.12.16 19:43:22] »

@Yersinia pestis: Mutat în rubrica "Cetatea de Scaun a Sucevei, SUCEAVA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster [04.12.16 20:12:22] »

 Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia Pestis [04.12.16 20:53:01] »

@webmaster26: Sincer, nu știu coordonatele dar este evident că faceți voi niște bolmoaje și le aflați! ????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis [04.12.16 20:55:05] »

@webmaster: Mulțumesc!

mishu [05.12.16 12:04:17] »

@Yersinia pestis:

- Pe cai osteni!

- Maria Ta, caii sunt in grajd.

- Atunci pe maine

Cetatea Sucevei am vazut-o in urma cu ceva ani, poate ca o sa aduc vorba despre ea si mi-a placut ce am vazut. Iar tu cu articolele tale ma ametesti rau de tot si la fel o fac si cei ce-ti intra in joc, asa ca joaca mai departe, da' nu batuta pe loc.

Felicitari, votat cu mare placere.

Yersinia Pestis [05.12.16 21:49:13] »

@mishu: în ultimii doi ani am fost de vreo trei ori la Cetate, sincer, am crezut că foarte mulți au scris despre... După cum spuneam, Cetatea merită vizitată măcar din respect pentru istoria noastră!

Despre bătutul pe loc, oh, nu, prefer să-mi banneze contul. Reviewurile mele sunt sincere și reale, chiar am fost acolo, locurile despre care scriu!

mishu [05.12.16 21:51:32] »

@Yersinia pestis: Sa fiu cinstita nici eu nu ma gandeam ca despre Cetatea Sucevei cam lipsesc articolele, si mie mi-a placut cand am fost acolo. O seara frumoasa in continuare.

Zoazore [05.12.16 22:00:13] »

@Yersinia pestis: Dar cine-ar îndrăzni să creadă altceva? Se pot auzi, la cât de tare se aude autenticul! Și nu-i la caterincă, YP-ule! Altfel, nu te-aș mai citi!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [05.12.16 22:29:26] »

@Yersinia pestis: io am încă din secolu' trecut o dilemă (sau o fi trilemă?!?) existențială: nu cumva o fi mai corect să i se spună Cetatea de scaun AL Sucevei?

Nu era de fapt SCAUNUL subiectu' principal?!?

Ei, din această dilemă nu pot ieși... Am zis!

Yersinia Pestis [10.12.16 12:59:09] »

@Dragos: "cetatea" este subiectul, clar , c-așa vreau io, e reviewul meu!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [10.12.16 15:10:17] »

@Yersinia pestis: aha, atunci e ok!

Zoazore [11.12.16 20:10:53] »

@Dragos: Și uite ce ușor ai ieșit tu din dilemă (sau trilemă?) ! Am zis!

Yersinia Pestis [20.12.16 19:35:27] »

@Zoazore: Asta doar pentru că știu eu să explic! ????

Zoazore [20.12.16 20:39:02] »

@Yersinia pestis: Și nu-i singura ta calitate!

Lumipumi [22.12.16 10:23:52] »

Cam de pe vremea lui Ştefan cel Mare nu prea a mai fost vremea de glorie a moldovenilor!

Am glumit, sper să nu te superi, dar, într+o perioadă, Cetatea Sucevei trebuia mutată la Braşov, dacă judecam după numărul locuitorilor din Moldova care locuiau aici!

Lucien [25.02.17 21:53:27] »

@Yersinia pestis:

Ştefan cel Mare, călare, vede o hârtie lucioasă pe jos. Coboară de pe cal, ia hârtia şi citeşte cu voce tare: "Biscuiţi! "

Oştenii răspund:

- Biscuim, Măria Ta!

Mi-a plăcut cum ţi-ai desfăşurat impresiile!

danaeldreny* [26.08.17 17:43:44] »

@Yersinia pestis: Multe lucruri am mai aflat despre cetatea asta… Eu la orele de istorie cu Mihai & co ce umblau prin cetate, chiuleam și meream la cetate…

Ăla de zici că-i Stefan și umblă pe ziduri ca actoru-i de fapt Adi de la club ce face rapel de antrenament de pe zidu' cetății și cățărare la copac în șanțu' de apă ca să le arate la începători cum se face… știu sigur, mereu îl găseam acolo când aveam nevoie de el…

La Scheia a trait bunica din partea mamei toată viața și a copilărit mama

Și, da, e un tunel pe sub cetate ce iese spre Mănăstirea Zamca, spre nordul orașului… Eu n-am văzut cu ochii mei dar gurile rele spun că au dispărut și oameni în tunelele alea, nu doar mâțe - nu's ce cercetători curioși…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny* [26.08.17 17:46:29] »

@Dragos: Cetatea e a Sucevei, scaunul nu se știe al cui este... m

danaeldreny* [26.08.17 17:49:06] »

Dar deschideți poarta, cânii mă-nconjor,

Mi-au furat și șapca și mi-i frig de mor...

Yersinia Pestis [26.08.17 19:41:03] »

@danaeldreny: Ha, ce-mi văzură ochișorii: blasfemie! O moldoveancă, din Suceava, care să-și râză de Fănel Ăl mai Mare?!

Doaaamne, lumea s-o fost întors cu haida-n sus!

Așa cum spui și tu de actorul în cauză și astăzi se fac bani de pe urma lu'Fănel, deci, da, e Cel mai Mare!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, ANILU, cosstti, danaeldreny*, Lucien, mishu, Radu Tudoran, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea de Scaun a Sucevei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084955930709839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1