GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Motto:” Trăiește ziua și ridică mâinile spre soare! ”
(The Polyphonic Spree, Light and Day)
Jurnalul meu de călătorie începe joi seara, când am ajuns la Alba cu ocazia aniversării celor 10 ani de AFA. Despre întâlnire voi scrie un alt review, tocmai de accea, sărim la ziua de sâmbătă, când am vizitat, în cadrul unui tur lung, Cetatea Alba Carolina.
Știți de ce se numește Cetatea Alba Carolina și nu Cetatea Alba-Iulia? Nici eu nu știam, însă, în urma unei căutări, am aflat că fortăreața își păstrează numele încă din anul 1775 când austriecii au numit-o așa după conducătorul lor, Carol al VI-lea.
Turul ghidat a fost în prezența unei doamne foarte drăguțe, care totuși se grăbea și exista posibilitatea de a rămâne în urmă sau de a te pierde, dar dacă vă place să stați puțin mai mult sa observați monumentele sau să faceți câteva poze, puteți opta pentru vizitarea cetății fără ghid, deoarece există la fiecare edificiu o plăcuță ce conține câteva informații, fără prea multe detalii, și un cod QR, pe care dacă îl scanați vă va trimite către o pagină web, unde este prezentată istoria punctului la care vă aflați în mod amănunțit.
Plecarea a fost la ora 10, în fața hotelului, iar turul a durat până pe la ora prânzului, aproximativ 4h, ceea ce n-a fost plăcut pentru piciorușele mele, care nu erau pregătite suficient pentru o astfel de vizită .
Primul punct de staționare a fost la prima poartă a cetății, iar apoi am urcat o pantă până la următorul obiectiv, poarta a II-a, respectiv Obeliscul ” Horea, Cloșca și Crișan ”, dedicat căpeteniilor răscoalei țărănești de la 1784. Înaintăm către ”Traseul celor trei fortificații”, trecând prin poarta a III-a, (aici m-aș opri puțin să vă spun că am fost extrem de încântată să văd esafodul pe care propria mea mama l-a încercat, punându-și latul la gat ” și mai apoi ” capul pe butuc’’, doar pentru poze :)) ) și avansăm catre poarta a IV-a și Catedrala Romano-catolică.
Ei bine, aici ne-a răzbit foamea și duși de mirosul îmbietor am mâncat mai întâi un langoș cu brânză și vanilie (delicios de bun, aș spune) și ulterior un kurtos cald împreună cu unul dintre camarazii mei, cel căruia îi era foame încontinuu și striga tot drumul că trebuie să ne oprim să mâncăm :) . Dupa masa copioasă, cel puțin pentru mine, nu și pentru camaradul meu înfometat, am mai zăbovit pe la tarabe dupa tot felul de chestii și surpriza…. grupul nostru dispăruse cu ghid cu tot. Cu amabilitatea unor alți participanți la traseu, am descoperit că ” ai noștri luptători destoinici” așa îmi place să le spun celor ce au optat pentru traseul lung (nu că aș fi optat eu personal, ci tatăl meu, alias Nasshu, care ne-a făcut această surpriză, cred, cu gandul să scape cât mai mult timp de mine și mama mea :), vizitau Catedrala Romano-Catolica. Foarte frumoasă și impresionantă, dacă mă întrebați pe mine, doar că picioarele mele au fost cele mai încântate, lenevind pentru cinci minute pe băncuțele din catedrală și dând stomacului ceva energie, deși, recunosc, nu aveam voie.
Am trecut și prin Piața Cetății, de unde mi-am luat magneți și am aflat de la un ghid, care vindea si magnetii, că în perioada aprilie – mai se pregătește un spectacol medieval în Cetatea Alba Carolina.
Turul ghidat se încheia, probabil, cu degustarea vinurilor din cramă. De ce spun probabil?
Ei bine, prietenii mei de călătorie și cu mine am staționat în dreptul Catredalei Încoronării, întrucât nu am dorit să coborâm în interiorul cetății și am așteptat cca 20 min să iasă grupul nostru de acolo. Ne-am plictisit și am decis să mergem și noi după ei, de frică să nu cumva să fi uitat deja de noi și să se fi îndreptat spre ”Pub 13”, locul unde aveam să luam prânzul, unii dintre noi, dar ce să vezi... n-am mai nimerit grupul și nici crama :)), astfel încât ne-am ținut după un alt grup, (grupul rosu, turul scurt) care își termina vizita, ca să putem ieși din cetate.
Cam atât am vizitat noi, sau doar atât îmi aduc aminte pe moment, însă a meritat să îndurăm frigul și ploaia, cetatea este splendidă și vă recomand și vouă, celor care nu ați vizitat-o până acum să mergeți să o vedeți.
P. S. Somnul dupa plimbare a fost unul dulceeeeeee.
Trimis de Nășica in 19.03.18 16:53:58
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nășica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.06876000 N, 23.57142300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Nășica:
Ce fain ai nășit tu articolul ăsta! Aștept continuarea.
@elviramvio: Mulțumesc frumos! Astăzi au fost simulări la liceu și am avut timp să scriu. Miercuri poate reușesc să scriu și despre întâlnirea AFA, văzută prin ochii mei de copil.
@Nășica:
Nu-ți neglija lecțiile, ne scrii când poți, ai talent la povestit.
O seară frumoasă să ai!
@elviramvio: Nu am să-mi neglijez lecțiile Mai am încă de recuperat ceea ce am pierdut joi si vineri. Mulțumesc, asemenea!
@Nășica: Ești minunată!
Ai povestit foarte frumos, ești talentată, frumoasă și deșteaptă!
Ai avut și glumițe, am râs pe mutește (am laringită), pozele sunt haioase, îmi vine să te mănânc, atât de dulce ești.
Așa deci, Nașu a vrut să se relaxeze și s-a dat lovit, am înțeles de ce v-a trimis in excursie.
Eu aștept să te citesc in continuare, îmi place cum scrii
Felicitări!
@krisstinna: Si mami tot cu laringita e . Va mulțumesc mult! Însănătoșire grabnică. Am să scriu din ce în ce mai mult să fiu si eu în top! )) )
”Știți de ce se numește Cetatea Alba Carolina și nu Cetatea Alba-Iulia? Nici eu nu știam, însă, în urma unei căutări, am aflat
Am vizitat cetatea de trei ori şi nu mi-am pus întrebarea "de ce Carolina"? .
Am aflat acum graţie review-ului tău. Omul cât trăieşte învaţă (chiar şi de la copii )
Felicitări pentru articol!
@Nășica: Să știi că o să-ți urmez sfatul și o să vizitez cetatea Alba Carolina și asta negreșit o să se întâmple chiar anul ăsta, al Centenarului Unirii! Pentru că mi-e jenă să spun că am fost la Alba și, înafara de hotelul Parc, n-am văzut nimic, dar nimic!!! Am zis că să mergem în Țara Vinului, că cetatea o putem vedea și singuri (evident că e mult mai mișto cu ghid, dar... nu le poți avea pe toate!). Și am zis să vedem cetatea vineri dimineata, dar am ajuns în Alba la prânz și dacă ne-am întâlnit cu gașca la hotel, apoi n-am mai plecat nicăieri, am rămas la taclale... Pe urmă am zis că nu-i nimic, poate măcar un pic duminică dimineata, dar ne-a mânat de la spate amenințarea ninsorilor și a viscolului (de care n-am scăpat până la urmă...).
Deci voi vizita. Nu știu când. Dar va fi. Când va fi să fie!
Felicitări, chiar o să crești mare, simt asta!
@crismis: Lasă vizita mai spre vară-toamnă, poate până atunci vor termina cu renovarea Sălii Unirii. Vei avea ocazia să vezi și pictura originală, a celor două bolți, așa cum a fost ea, la momentul încoronării din noiembrie 1922.
Te îmbrățișez!
@traian. leuca: Multumesc frumos! Sunt sigură că ghidul nostru a specificat asta în momentul în care am ajuns la prima poarta, dar eram aşa fascinată de zidurile cetăţii, că am şi uitat. Acasă mi-am adus aminte ce a spus şi m-am documentat .
@crismis: Mulţumesc mult! Şi eu îmi doresc sa ajung undeva pe la sfârşitul lui aprilie, începutul lunii mai, când se organizează spectacolul medieval. Am înţeles că este superb!
@Nășica: Spectacolul medieval se organizeaza de regula vinerea dupamasa la ora 4 si sambata. Tot sambata la 12 e schimbarea garzii si salvele de tun pe Traseul celor 3 Fortificatii. Va mai astept la Alba, ma bucur ca ti-a placut. Felicitari pentru articol, continua, esti pe drumul cel bun
@ioana74: Mulțumesc frumos pentru informație! Nu știam acest lucru. Acum rămâne să-l conving pe tati
@Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Nu am avut timp până acum să scriu. De acum promit să fiu activă.
@Nășica: Am vizitat cetatea ultima data anul trecut in concediu insa tot nu am vezut tot si chiar daca as fi facut-o este un loc in care merita sa mergi nu doar o singura data.
Cat despre
”am mâncat mai întâi un langoș cu brânză
sunt de acord, am facut-o si noi si inca cu mare drag.
La fel cu mare drag insa acord si eu un binemeritat vot acestui articol.
@mishu: Mulțumesc frumos! Într-adevar, langoșul a fost deeeelicios, degustat și de mama pe jumătate ).
De acord, cetatea trebuie vizitată de mai multe ori, pentru că este cu adevărat spectaculoasă.
@Nășica:
”nu că aș fi optat eu personal, ci tatăl meu, alias Nasshu, care ne-a făcut această surpriză, cred, cu gandul să scape cât mai mult timp de mine și mama mea
= eu va trecusem la ROSU, dar taticul tau a insistat ca el are copii mari si curajosi si v-a trecut la ALBASTRU.
Iar voi, smecheri, le-ati facut pe-amandoua!
Frumos ai scris! Esti o surpriza placuta!
@Zoazore: Mulțumesc frumos! Daa, tati ne-a înscris la turul cel lung, dar el și Vali, “ copiii mari “, au fost cei care s-au dat loviți
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 2000 de ani și trei fortificații — scris în 02.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Alba Iulia, traseul șanțurilor cetății — scris în 30.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Traseul celor Trei Fortificații - 2 secole de istorie condensate în câteva sute de metri — scris în 23.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La ceas de seară prin Cetatea Alba-Carolina — scris în 19.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Cetatea care nu a fost cucerita niciodata, Alba Carolina — scris în 19.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Din nou la Alba Carolina — scris în 05.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De vis, merita vizitata si re-re-revizitata — scris în 14.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ