GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne este prag și steag și ideal
Veniți romani, veniți la Mecca noastră,
Veniți la Alba Iulia-n Ardeal
Versurile astea m-au însoțit încă de la anunțarea orașului Întâlnirii AFA 2018. Putem să nu urmez îndemnul? Nu! Mi-aș fi simțit sufletul greu, m-aș fi simțit neîmplinită. Cum sănătatea m-a cam ocolit, am ales ”Traseul Roșu”, adică cel mai scurt cu o jumătate de oră. Bine și-așa, decât deloc. M-aș fi urât eu pe mine!
Sâmbătă, 17 martie, 10:10 a. m. Ziua posomorâtă, tristă, fizic, dar însorită și caldă în sufletele noastre, pline de bucurie și tinerețe, ne-a insoțit în vizita noastră, acasă la strămoși!
Drumul n-a fost foarte greu, nici măcar pentru mine! Eroii mă chemau să-i vizitez!
N-am să urmez traseul, recunosc, n-am reținut mare lucru, deși ghida noastră, Mihaela, a fost foarte clară, explicită, îndelung răbdătoare și amabilă, răspunzând la toate întrebările puse. Eram atăt de emoționată, simțeam că pavajul îmi pulsează sub tălpi, la fiecare pas ieșea la iveală istorie curată, venită de la Daci spre noi.
Cetatea a fost ridicată pe ruinele fostului Castru Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e. n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII) și-a fost costruită între 1711-1738, după planurile trimise la Viena de mareșalul principe Eugeniu de Savoia. Terenul necesar (140 ha), a fost eliberat între 1713-1715 prin dărâmarea vechiului oraș medieval, acesta trebuind să fie mutat în partea de est a cetății (actualul oraș de jos). și are sistemul de fortificații Vauban.
Cetatea este, încă, un orășel, în adevăratul sens al cuvântului, adăpostind Hotelul Medieval (fosta Manutanță, sau depozit al austriecilor), Universitatea 1 Decembrie 1918, Muzeul Unirii, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă, spații pentru evenimente, terase…
N-am să descriu Cetatea. Date tehnice s-au mai scris pe-aici. Mult mai elaborate și mai amplu descrise de cei cu ”condei”. Eu vă descriu doar ce-am simțit eu. Ce-am văzut? Veți vedea în poze.
Ce-am simțit eu în Cetate? M-A EMOȚIONAT! Încă de la poartă, sistemul cu roată melcată, pentru coborârea și ridicarea podului, măreția construcțiilor, impozanța catedralelor! Ne-au întâmpinat leii rampanți (în poziție de atac) sus, pe poartă, gata să sară pe dușmani, atlanții tineri și bătrâni, soldații austrieci cu arma-n mână (din fericire, statui din bronz). Am pășit pe vechiul drum de care, parțial păstrate sub cupole din sticlă, am văzut sisteme de canalizare din vremea romanilor, încă funcționale.
Am vizitat Sala Unirii, care era încă în renovare, catedralele. În Catedrala Roman-o Catolică, la mormântul lui Iancu de Hunedoara, erau DOAR steaguri ungurești. Atunci, @fredutza și-a scos cocarda tricoloră și-a depus-o pe inima principelui. Eu am cumpărat un steguleț tricolor românesc și l-am înfipt între multitudinea de coronițe roș-alb-verzi!
Deși ne-a prins ploaia, parcă nici n-o simțeam! Piața Custozza. Principia, Tezaurul, zona barăcilor, Obeliscul lui Horea… O plimbare prin istorie, cu basoreliefuri frumos ornamentate, bine păstrate, un strop de aer plin, dens!
Din loc în loc, zidurile Castrului Roman ieșeu la suprafață, parca spunând: ” NOI, DACII, AM FOST AICI! Au venit romanii, dar noi AM RĂMAS AICI! Priviți și nu uitați!
În holul Sălii Unirii, ca niște gazde bune, ne-au așteptat Regele Ferdinand și Regina Maria, Mihai Viteazu intrase deja în Catedrală, Horea, Cloșca și Crișan erau gata, pregătiți să-și apere poporul de venetici, soldatul roman era de gardă la poarta PRICIPIA, și soldații austrieci erau prezenți la posturi! I-am salutat și la plecare. Sper să mai revin și să mai stau la povești cu ei, mai pe-ndelete.
Emoționant și înălțător a fost acest periplu-al meu prin istorie!
Trimis de Zoazore in 19.03.18 14:26:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.06876000 N, 23.57142300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Zoazore:
Și eu ca și Crismis aș fi vrut și Tara Vinului dar și ambele trasee prin cetate. Imposibil! Măcar ne povestiți voi ce ați aflat de la ghizi - uite că nu știam de lei rampanți, am aflat acum. Vineri dimineață când mi-ai dat adunarea în pas alergător ???? spre hotel Parc, eram chiar la Iancu de Hunedoara. Avea o cocardă tricoloră, era un grup cu ghid, probabil ei o puseseră dar până sâmbătă a luat-o... curentul!
@elviramvio: Da, cică se face des curățenie la Iancu! Păcat că nu se face nimic în acest sens!
@Zoazore: Si dupa noi au facut curatenie la 10 minute... Ma bucur ca ti-a placut Cetatea, este ca iti parea rau daca nu veneai? Ai scris un articol cu sufletul si se simte... Te pup fata draga
@ioana74: M-aș fi urât, pe bune! Mi-a plăcut! Mi-ar fi plăcut să pot merge, să n-am durerile alea și să mă pot bucura din plin!
Mulțumesc, @Ioana74, și mulțumesc Mihaela!
Si eu alaturi de Elvira si Crismis as fi vrut si la cetate dar si la degustare. Cum vineri am ajuns pe inserat si sambata am avut program full nu ne-a ramas decat duminica sa vizitam cetatea. Am facut-o pe fuga caci era foarte frig dar ne-am promis sa revenim aici cand o fi mai cald. Cand am plecat din hotel se lasa ceata afara si sotul nu ar mai fi vrut la cetate. L-am convins rapid cand i-am spus ca fiica-sa ia spus doamnei ca merge la Alba Iulia si ca luni dimineata ii intreaba ce au facut deosebit in week-end. I-am spus ca o sa-i spuna doamnei ca a fost la Jidvei si la vin prin beciuri si ca nu a vazut cetatea asa ca am luat drumul cetatii.
Iti multumim ca ai impartit cu noi experienta ta. Pupici.
@Denisa13:
Noroc că pe mine nu mă întreabă "doamna" ce-am făcut la Alba, că picam mai prost decât Ștefania!
Și noi ne-am propus inițial să vizităm măcar un pic înainte de plecare, dar prognoza meteo ne-a făcut să ne răzgândim. În plus, nu-mi place să fiu presată de timp. În plus, cred că un cer senin ar pune Cetatea mult mai bine în valoare. Sper să putem reveni curând și să avem parte de un anotimp mai prietenos!
@crismis: Voi ati avut atat un drum lung cat si cu multe obstacolo. Bine ca ati ajuns sanatosi. Initial ne-am dus sa facem o poza dar nu ne-am putut abtine in a face cativa pasi prin cetate. Am cumparat magneti si kurtos, delicios, dar am facut si multe poze. Noroc cu doamna ca altfel am fi ratat A meritat frigul indurat.
In povestea asta nu copilul ar fi picat rau ci noi, ce parinti sunt aia ce duc copilul prin crame dar nu-l duc la cetate ?
@Zoazore: Mihaela a avut emoții uriașe, cât cetatea și noi toți la un loc, i-am simțit glasul.
Mai spuneam noi prostioare să o mai relaxăm, mai întrebau și copiii ceva, frumoasă zi, frumoasă ploaie.
Domnul C o ținea langa cu mormintele, Mihaela l-a lămurit, a fost dezamăgit de lipsa cavoului
Felicitări, mă bucur că ți-a plăcut
@krisstinna: Cum putea să nu-mi placă atâta frumusețe? Am simțit-o și eu pe Mihaela emoționată, deși n-avea motive! Per total, am ieșit toți pe plus!
Mulțumesc pentru vizită și vot!
Lasă Zozo, că a fost bun şi traseul roşu, chiar dacă a fost mai scurt cu juma' de oră. Important e că Ai Fost Acolo! Tu să te faci bine, şi am să te trimit în locul lui Tibi Uşeriu la Cercul Polar, să participi la concursul Arctic Ultra!
@Safta Radu: Asta că știi că urăsc frigul, nu?
Dar nici în Sahara nu mă duc! Mai bine p-aci, pă la noi!
Deja mi-e dor de voi!
Mulțumesc pentru vizită și vot!
zuzico... si eu care credeam ca tremurau picioarele de la oboseala... si cind colo era de la emotie.
daca nu era ghida treceam ca prin brinza.
tu stiai de vulturul bicefal?
Si eu care credeam ca inoti pana la serviciu cand colo te-ai si apucat sa scrii despre Iancu. Bravo!
@adri-nico: Da, dar nu stiam de leii rampanti!
@fredutza: Am avut concediu si ieri! Deshteapta mi-s!
@Zoazore: Nu are rost sa mai comentez, articolul tau si ecourile arata cat de frumos a fost.
Acum daca eu am ales crama nu insemna ca istoria neamului nostru nu ma intereseaza, desi si noi tot de istorie am aut parte, se pare ca s-au descoperit urme ale viticulturii dinainte de Cristos, asa ca nu am nimerit-o rau nici noi .
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Păi cam ai dreptate! Vinul ăla de Jidvei e istorie pură! Vine de la Daci și chiar de mai departe!
Nu am ajuns acum in Cetate, am ales un degust virtual, (eu cu mirosul si sotul cu lucrul mai greu, ce e usor sa ridici atatea pahare, sau de atatea ori paharul?) oricum nu beau asa ca am avut o misiune umanitara pe care am dus-o la final cu brio, zic si eu, nu am avut reclamatii de la calatori
Cetatea este mai frumoasa de la o zi la alta, se investeste cu suflet la refacerea ei si se vede clar acest aspect. Poate norocul e si centenarul, poate un om cu initiativa a decis ca merita mai mult si a gestionat bine ceva fonduri, oricum noi toti avem doar de castigat.
Ma bucur pentru ca ai reusit sa faci drumetia, ca ai avut emotii, ca ai povestit.
@roth: Draga mea Cami, nu numai ca nu ai reclamatii de la calatori dar ai cele mai sincere felicitari de la mine si sotul meu! Esti o soferita minunata, as merge cu tine fara griji pana la capatul lumii. Calatorii tai de la Drumul Vinului iti multumesc si te imbratiseaza cu drag!
@Zoazore: Citind ariticolul am simțit din nou, poate mai puternic acum, emoția ce ne-a încercat la vizitele făcute, în urmă cu câțiva ani, la Cetatea Alba Carolina.
Felicitări pentru articol!
@Mitica49: Este? Si daca, peste cativa ani veti merge iar pe-acolo, s-o vizitati, veti simti tot aceeasi emotie, daca nu mai mare!
Multumesc pentru vizita si vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 2000 de ani și trei fortificații — scris în 02.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Alba Iulia, traseul șanțurilor cetății — scris în 30.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Traseul celor Trei Fortificații - 2 secole de istorie condensate în câteva sute de metri — scris în 23.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La ceas de seară prin Cetatea Alba-Carolina — scris în 19.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Cetatea care nu a fost cucerita niciodata, Alba Carolina — scris în 19.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Din nou la Alba Carolina — scris în 05.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De vis, merita vizitata si re-re-revizitata — scris în 14.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ