ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2015
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Alba Iulia

TIPĂREȘTE

Am ajuns intr-un final in Alba Iulia, unde am petrecut doua nopti... dar ziua nu s-a terminat inca.

Ne-am cazat intr-un apartament inchiriat si anume Apartament Stadion Residence, care se afla, asa cum ii spune numele intr-un bloc situat chiar langa stadion. Am platit 310 ron pentru cele doua nopti de cazare. Apartamentul are doua camere mari, baie complet utilata (chiar si masina de spalat), bucatarie dotata cu tot ceea ce trebuie (nu am folosit-o, am avut atatea drumuri de facut, incat nu prea am stat pe ''acasa''. Dispune de balcon si tot ceea ce este necesar pt. igiena si igienizare. Am avut si loc de parcare in fata blocului. In apropiere se afla un magazin Penny si un Kaufland.

Pfiu... am ajuns, ne-am cazat si am plecat pe jos catre cetate. Nu sunt decat 1,5km de aici. Tineam neaparat sa o vedem, stiind ca a fost complet renovata si nu am gresit. Parerea de rau vine insa din faptul ca era destul de tarziu si nu am putut vizita pe indelete, dar... vom reveni candva.

Voi incerca sa scriu asa, modest, cu cuvintele mele, despre aceasta cetate incarcata de istorie, marturie a unuia dintre cele mai importante evenimente ce s-a petrecut in istoria neamului nostru si anume Marea Unire. Rog insa pe fiecare dintre voi sa vina aici si sa o descopere el insusi, sa o inteleaga.

Am ajuns initial in fata ei... mare... impresionanta... Am zarit intai zidurile de aparare, duble si apoi cele doua biserici ce stau de straja:cea ortodoxa si cea romano-catolica, una mai frumoasa ca cealalta. Am trecut podul si am admirat florile, oamenii ce se plimbau intre ziduri pe biciclete, forfota ce anima locul la acea ora. Am intrat prin barbacana lunga a portii patru si am pornit spre biserica ortodoxa, numita si ''Catedrala Incoronarii''. In fata, la loc de cinste, se afla busturile regelui Ferdinand si cel al Reginei Maria. Sub obladuirea lor s-a infaptuit Unirea. Am privit in sus la turn si am patruns pe aleea plina de flori. De o parte si de cealalta, arcade frumoase, dispuse pe un zid lung iti incanta ochii. La intrarea in biserica, pe zidul din dreapta, ni se aminteste ca aici s-a infaptuit visul lui Mihai Viteazul, dupa trei secole. Am intrat smeriti si am admirat cu ochii mari interiorul.

Am plecat mai departe... Abia acum am reusit sa admiram poarta 4. Este decorata numai pe interior. Ne-am indreptat catre biserica romano-catolica Sfantul Mihail, langa a carei fundatie s-a descoperit una mult mai veche. Din pacate, conducera bisericii nu permite sapaturi ample??? Nu o putem vizita intrucat era inchisa. Poarta in stil gotic si ormanentele cu care este impodobita o fac spectaculoasa. In spatele ei, se afla Cladirea ''Ierihon'', construita in anul 1900. Aici este o terasa unde puteti servi snacks-uri si deserturi. In imediata apropiere, in fata Palatului Princiar, statuia impozanta a lui Mihai Viteazul te face parca sa i te inclini. Aici este locul unde visul sau de a uni cele trei tari romanesti a devenit realitate in anul 1600, iar trei secole mai tarziu, in 1918, s-a realizat Marea Unire.

In partea stanga, am gasit Muzeul Unirii si Sala Unirii. Busturile celor ce au facut posibil infaptuirea marelui eveniment se afla insirate in fata cladirii. Din pacate, nu vizitam niciunul dintre obiective... era f. tarziu. A doua zi nu aveam nicio sansa sa vedem ceva. Lunea totul este inchis. Daca veniti aici, programati-va timpul astfel incat sa nu prindeti prima zi a saptamanii. Singurul muzeu pe care l-am putut vizita a fost Muzeul Principia (era 20.45 si inchidea la ora 21.00). Pret intrare:10ron adult, 5ron copil. Aici, doi ''soldati ''romani ne-au povestit istoria acestuia. Pe locul in care se afla muzeul, au fost descoperite fragmente din castrul roman Apulum, mai exact o parte a cladirii castrului roman a legiunii aXIII-e Gemina. Putem vedea locul unde erau depozitati banii. birourile ofiterilor si chiar o instalatie de incalzire romana. In curte se afla numeroase statui si alte monumente descoperite de catre arheologi.

Tot in aceasta zona admiram Monumentul Losenau, sub forma unui turnulet piramidal, ridicat in memoria unui colonel austriac Ludovic von Losenau, Monumentul Custozza si clopotul din bronz ce simbolozeaza Marea Unire din 1918,1 decembrie.

Pornim pe Via Principalis si gasim fostele terme romane, pe care le putem admira sub geamurile de sticla cu care sunt protejate. In capatul ei, gasim Poarta a-3-a, cea mai mare si mai impunatoare dintre porti, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Deasupra portii, sub soclul statuii lui Carol al VI-lea, se afla celula lui Horea. Trecem podul si ajungem in fata Obeliscului, ridicat in memoria celor trei capi ai rascoalei de la 1784-1785:Horea, Closca si Crisan. Pe soclu este scris:''Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan". Pe partea cealalta a acestuia, se afla o statuie inaripata, cu o cununa de lauri in mana.

Trecem prin Poarta a 2-a, distrusa in 1937, in timpul construirii obeliscului si refacuta pe baza imaginilor din arhiva, in 2009. La capatul rampei, se afla Poarta intai. Este impodobita cu statuia lui Venus, a lui Marte, Enea, Hercule in lupta cu leul, Perseu cu capul retezat al Medusei. Admiram toate acestea si mergem sa mancam.

Pe podul din apropiere, se afla Pub 13 Medieval. Terasa este chiar pr pod, unde am si stat de altfel. Am aruncat o privire curioasa si inauntru. Excelent decorat! Pacat ca nu am putut fotografia. Am servit o mancare delicioasa, cu portii indestulatoare si la un pret acceptabil. Tinand cont ca se afla in incinta cetatii, ne-am gandit ca patim ca la Sighisoara. Am platit 113ron pe trei portii de mancare... mmm... micii au fost nemaipomeniti... 3 beri si doua limonade. Ni s-a parut ok, nu?

Cu sufletul si stomacul puse la punct, am plecat in sfarsit spre casa, pt. a trage un somn bun. Am strabatut acelasi traseu, cu diferenta ca era noapte deja si o luna plina si galbena ne-a acompaniat tot drumul. Am fost f. dezamagiti cand, ajungand in piata, desi toate cladirile si bisericile erau luminate, Statuia lui Mihai era in bezna. Sa speram ca fost o ''defectiune''tehnica doar. Daca nu, va rugam, nu lasati asa!!

Ar fi fost mai multe de vazut, mai pe indelete, cetatea merita a fi descoperita, tanand cont de faptul ca aici se afla vestigiile a trei fortificatii, din trei epoci diferite:castrul roman, Cetatea Medievala si Cetatea Alba Carolina, realizata in stil Vauban.

Data viitoare, cu siguranta nu vom rata Museul si Sala Unirii, schimbul garzii (zilnic la ora 12.00), turul portilor romane si marea ''inclestare''intre daci si romani.

Sa nu uitam insa ca, inainte toate, istoria orasului si a cetatii din Alba Iulia este legata intai de stramosii nostri daci. Ei au ridicat primii cetatea dacica, numita Apoulon peste care au venit romanii si au denumit-o ulterior Apulum.

Si cu acestea fiind zise, inchei a doua noastra zi de ''umblare''nebuna, amintindu-va inca o data de unde am inceput-o... am plecat dimineata din Sighisoara, apoi Dumbraveni, Medias, Slimnic, Calnic, Rapa Rosie si intr-un final Alba Iulia.

Daca va mai tin picioarele, puteti veni dupa noi... mai avem multe de vizitat...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 04.09.15 23:59:09
Validat / Publicat: 05.09.15 08:25:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1465 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Gradinita de copii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.09.15 07:50:04]
»

@sed -

Ne-am cazat intr-un apartament inchiriat si anume Apartament Stadion Residence, care se afla, asa cum ii spune numele intr-un bloc situat chiar langa stadion.

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

sedAUTOR REVIEW
[09.09.15 20:50:10]
»

@webmasterX - Am sa tin cont de sfatul dvs. si voi scrie un review despre cazare imediat ce va veni momentul. Multumesc

Mitica49
[30.09.15 15:05:07]
»

Cetatea Aba Carolina este cu adevărat impresionantă. Am vizitat-o anul trecut și am plecat copleșiți de frumusețea și măreția ei. Despre restaurarea ei numai de bine. Oare alți edili nu ar putea lua exemplul celor din Alba Iulia? Sunt atâtea alte construcții, nu neapărat cetăți ce merită refăcute, cum ar fi clădirile vechi din orașe, străduțe vechi ce pot fi transformate în zone pietonale. Dar se pare că majoritatea edililor merg pe principiul "interesul poartă fesul". În rest s-auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sedAUTOR REVIEW
[01.10.15 18:05:03]
»

@Mitica49 - Doamne, dar avem atatea locuri frumoase in tara si asa cum spui, atatea cladiri vechi, dar mult mai frumoase decat cele haotic construite in ultima vreme, avem atata istorie ce asteapta sa fie descoperita... Ne-au spus la Cetatea Alba Iulia ca s-au gasit mult mai multe vestigii antice in jur, dar nu sunt lasati sa sape, sa le scoata la lumina. Da, se pare ca sunt alte interese la mijloc.

Rupea au renovat-o cu chiu cu vai...

Micul Trianon din Floresti, castelul din Racos, Baile Herculane si altele... pe toate le-am vazut... zac in paragina...

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, sed
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070375919342041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1