ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Catedrala ortodoxa Sfanta Treime Sibiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Astazi voi prezenta cel mai important lacas de cult din Sibiu Catedrala ortodoxa mitropolitana cu hramul Sfanta Treime.

In orasul istoric cu prima atestare documentata din 1191 si cu descoperiri arheologice de pe vremea romanilor (Castrul Roman Cibinium) la inceputul secolului 18 credinciosii ortodocsi nu aveau nici episcop nici catedrala. Dupa 60 de ani primul episcop al credinciosilor ortodocsi din Transilvania a devenit Dionisie Novacovici la inceput cu resedinta in Brasov pe urma in Sibiu, episcopii succesori avand resedinta tot la Sibiu.

Dar sa revenim la cladirea catedralei : Episcopul Andrei Saguna a fost cel care a initiat ideea constructiei unei catedrale. Neavand fondurile necesare s-a organizat o colecta care a durat multi ani. Printre primii donatori este chiar Andrei Saguna.

Constructia catedralei a inceput abia in 1902 cu 2 ani dupa ce arhitectii Virgil Nagy si Joseph Kammer au castigat concursul de proiecte organizat, in total au participat 31 de proiecte.

Dupa arhitectii susnumiti era rândul lui Schussnig Joseph sa-si faca treaba, in calitate de inginer al orasului Sibiu. In 1904 lucrarea era gata iar cele 4 clopote sfintite isi faceau treaba constiincios. Doar pana la primul razboi mondial când 3 clopote au fost rechizitionate (se traduce sustrase) de catre armata austro-ungara pentru a le transforma in tunuri. Abia in 1926 s-au comandat altele, care isi fac treaba de atunci pana in prezent.

Octavian Smigelschi a fost cel care a realizat primele picturi interioare, cele din cupola bisericii, ulterior au contribuit pictorii Ludovic Kandler, Anastase Demian si Iosif Keber. Dupa cum se vede in fotografii picturile sint excelente.

Catedrala in prezent pe langa centru mitropolitan si obiectiv turistic serveste si ca lacas de cult pentru credinciosii ortodocs care locuiesc in centrul istoric.

Arhitectura lacasului de cult este in stil bizantin, seamana cu catedrala sfanta Sofia din Istambul. O lta curiozitate este ca in locul catedralei actuale a existat o biserica greceasca.

Accesul la biserica : Daca luam ca punct de reper Piata Mare din Sibiu, iesim din piata la coltul sud vestic acolo unde se afla Primaria Sibiu, muzeul de istorie, biserica evanghelica. Intram pe strada Mitropoliei si o luam spre sud, lasam in urma biserica reformata si ajungem in aproximativ 5-10 minute in functie de viteza de mers pe jos. Sa nu uitam de panourile cu harta centrului isotric care mereu ne reaminteste unde santem. Accesul cu auto este posibil, intrare in centrul istoric dinspre piata Unirii, lasand in urma parcarea centrala si zona pietonala str Balcescu intram pe strada Tribunei începând de aici reducem viteza si cautam loc de parcare. Catedrala se afla imediat la dreapta de intersectia Tribunei cu Mitropoliei. Locuri disponibile sint si in fata catedralei, problema este ca nu prea sint libere.

Catedrala este imprejmuita cu un gard de grilaj de fier realizat in 1905. Curtea este frumos amenajata si exista si un magazin pe partea stanga cu obiecte bisericesti aici, se numeste Libraria Arhidiocenaza. Intrari sint 2 una pe strada Mitropoliei aceasta este intrarea principala si una pe strada Xenopol, aici accesul este interzis turistilor.

Inaltimea catedralei este de 45m, lungime si latimea este de 53 x 25 m.

Elementele principale ale exteriorului in stil bizantin sint cele 2 turnuri frontale si cupola centrala. In afara de acestea mai sint cateva turnuri mai mici cu acoperis in forma de bulb fiecare cu cate o cruce pe varf. Zidaria este din caramida colorata galbena cu rosie.

interiorul este splendid, pe langa picturile descrise mai sus mobilierul a fost sculptat de catre artistul Constantin Babic si Emil Patrutiu.

Programul liturgic saptamanal de luni pana sambata : 6.30 Utrenia 7.30 Sfanta Liturghie 18.00 Vecernia. Duminica programul este : 8.00 acatistul 9.30 Sfanta Liturghie 18.00 Vecernia

Recomand ca si obiectiv turistic/participare la Sf Liturghie, merita vazut.

Rog WM sa ataseze : youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.10.16 20:43:46
Validat / Publicat: 06.10.16 21:56:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 2447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Intrarea de pe strada Xenopol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.10.16 21:56:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adrianbogdan
[07.10.16 08:37:12]
»

P02 deosebita, felicitari!

Review-ul foarte placut si presarat cu informatii pretioase.

ovidiuyepi
[07.10.16 11:36:08]
»

Încântător. Bine detailat. Felicitări!

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.16 14:06:43]
»

Foarte bun articolul.

Avem si noi in Arad o strada cu numele Andrei Şaguna dar pana acuma habar n-aveam cine a fost posesorul acestui nume sau ce personalitate istorica o fi fost.

Acuma am aflat si m-am luminat si la propriu si la figurat.

M-a surprins faptul ca in Sibiu nu a existat un lacas de cult al ortodocşilor pana la inceputul anilor 1900. Totusi era un oras important din inima Romaniei. No hard feelings, please!

O zi spectaculoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[07.10.16 15:04:07]
»

@Utube: Multumesc, doresc sa precizez pe aceasta cale ca lacase de cult ortodoxe au fost si inainte de ex biserica greceasca care a fost in locul catedralei de astazi a fost folosita de ortodocsi, doar ca nu a existat o catedrala mitropolitana. Pe urma de la infiintarea ideii de a avea o catedrala si pana la executare a trecut foarte mult timp in principiu din motive financiare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.16 15:12:01]
»

@AZE: Multam fain de precizare.

O zi deosebita.

AZEAUTOR REVIEW
[07.10.16 21:57:55]
»

@adrianbogdan: Multumesc, P2 a fost facuta dint-un avion de agrement un zbor deasupra Sibiului in august 2014. a costat 120 ron 30 min dar a meritat. Fotografia a fost decupata acolo unde se vede catedrala, originalul este mult mai mare, totusi este un foto foarte util, totul se vede din alt unghi. Personal mi-as cumpara o drona pt foto si film, sint deja foarte accesibile ca pret dar nu prea permite legislatia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[08.10.16 22:07:22]
»

@AZE: La începutul lunii septembrie am trecut pe la Catedrala ortodoxă și după vizită am ieșit pe poarta de acces secundară dinspre strada A. D. Xenopol fără probleme - nu era decât o barieră pentru autoturisme.

webmasterX
[27.11.18 09:13:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, catedrale sibiene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

webmasterX
[01.12.18 12:03:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrala Mitropolitană Ortodoxă» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, AZE, ovidiuyepi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Mitropolitană Ortodoxă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057210922241211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1