BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele Contelui Kalnoky – la Micloșoara
Așa cum spuneam în articolul despre plimbările noastre prin împrejurimile Brașovului că ne propunem să revenim la Micloșoara, iată-ne plecați la plimbare tot din Brașov spre Micloșoara. De data aceasta cu speranța că vom avea noroc să vizităm castelul... și am avut ;)
Zi de duminică, sfârșit de noiembrie, vreme bună... chef de plimbare aveam așa că am plecat la drum.
Am ajuns la Micloșoara și am parcat lângă Stone Pub în spațiul special amenajat pentru clienți.
În Micloșoara pot spune că este un Complex Kalnoky, Castelul, Pensiunea și Stone Pub. Aici la Pub este recepția, casa de bilete și bar-restaurant, deci oriunde ai vrea să mergi... pentru cazare la pensiune sau pentru vizită la castel, te oprești întâi la crâșmă... pardon la Pub... ;)
Despre pensiune nu pot spune multe... doar ca am văzut-o astă vară când am intrat cu mașina în curte. Dar sunt sigură că cine dorește cazare aici găsește informații pe net.
Stone Pub – este amenajat într-o casă veche recondiționată cu trei încăperi. Se intră direct în bar-recepție, în dreapta este sala de mese iar în stânga este camera cu suveniruri și birou administrativ.
În curte, șura și șoprul sunt amenajate pe post de terasă și tot aici sunt și toaletele.
Totul este amenajat și decorat în stil rustic transilvănean româno-săsesc-nemțesc... încerc să-mi imaginez cum sunt petrecerile aici, vara... pe terasă!!!
O doamnă ne-a întâmpinat la bar și de la ea am achiziționat biletele pentru vizita la castel. 20 lei biletul de intrare și de data asta am profitat de talonul de pensie și am beneficiat de reducere... așa că pentru pensionari este 10 lei intrarea. Și tot dânsa ne-a dat detalii cu privire la meniul din ziua respectivă... era afișat ce se poate servi... cafea, ceai, sucuri, bere, ceva tărie, supă gulaș și plăcintă cu mere... Deci după ce vizităm castelul putem veni să mâncăm... vă așteptăm cu plăcere ne-a spus doamna zâmbind... într-o limbă română foarte” ungurească” ... ;)
Zis și făcut... zic eu, dar Sorin... nu, este prea devreme... păi programul de vizitare începe la ora 11 și durează aproximativ o oră, așa că numai bine pentru masa de prânz!!!
Trecuse ora prânzului când ne-am întors pentru masă, am respectat regula afișată la intrare... am comandat și am plătit la bar și după aceea am ocupat o masă mai mică dintr-un colț... 48 lei am plătit pentru două porții de supă gulaș și o porție de plăcintă cu mere... adică 18 lei o porție de supă și 12 lei o plăcintă și tot în banii ăștia am primit și pâine... A fost bună supa și foarte fierbinte... dar plăcinta a fost foarte bună și a avut dreptate doamna că o porție este suficientă pentru amândoi...
Îmi este foarte greu să descriu acest salon unde am mâncat, o cameră joasă cu tavan din lemn cu grinzi aparente și pereți din piatră netencuiți... cu sobă cu vatră... cu multe obiecte vechi agățate sau prinse pe pereți... la o primă vedere îți dă senzația de prea încărcată dar când te așezi la masă nu mai ai aceeași senzație... pare imensă camera când treci cu privirea dintr-o parte în alta...
Am pozat tot ce ne înconjura... atmosfera este foarte rustică, amenajarea este confortabilă... chiar dacă totul și toate par foarte vechi... până și toaleta este tot rustic amenajată, dar cu tot confortul...
Se pot achiziționa diverse suveniruri și produse locale de la turtă dulce, zacuscă, gem și dulceață, siropuri și vin...
Deci, pot spune că am avut noroc de data asta, după ce am vizitat castelul am și mâncat aici...
Castelul Kalnoky – sau mai exact fosta casă de vânătoare a contelui a fost recondiționată și amenajat Muzeul Vieții Transilvănene. Se poate vizita la sfârșit de săptămână și în zile de sărbătoare între orele 11-16, cu ghid din oră în oră. Nu se poate vizita când este închiriat pentru evenimente private. Nu am să dau detalii istorice sau tehnice, am să vă spun doar câteva impresii după această vizită.
O jumătate de oră trecuse peste ora de începere a vizitei și nimeni nu dădea nici un semn... cu biletele plătite ne învârteam nerăbdători prin curtea castelului... deja se mărea grupul de turiști, când în sfârșit apare un tânăr ce s-a prezentat a fi ghidul nostru... iar noi toți eram puși pe șotii...
Aici fac o paranteză – noi suntem foarte agitați și nerăbdători și când ajungi” dincolo de munți” cum zic eu, trebuie să ai multă răbdare, așa și aici la Micloșoara și în general prin zona transilvană, oameni sunt mai calmi, mai înceți, fac totul mai așezat... noi suntem mai repeziți, mă refer la noi cei din sud...
Toată vizita noastră prin casă a fost îmbinată cu explicații și informații spuse de ghid cu glume făcute de fiecare și râsete și chicoteli... Toți turiștii prezenți aveam nevoie de explicații numai în limba română... iar ghidul un pic s-a blocat și ne-a explicat că nu stăpânește foarte bine limba română dar va încerca să se facă înțeles... ;) și de aici au apărut și chicotelile pentru că au fost momente când chiar era haios, când se chinuia să pronunțe un anume cuvânt... un exemplu doar...” acest obiect a fost găsit în mansardili lui popiu” ... și cum să nu râzi când de fapt era vorba de podul lui popa... !!!
Una peste alta a fost interesantă vizita casei, ce se prezintă pe etajul cu camerele tip vagon, cu trecere din una în alta, amenajate cu diverse obiecte donate, încercând să redea perioada funcțională a casei. Dar cel mai mult mi-au plăcut sobele de teracotă, funcționale, făcute de meșteri locali cu teracotă de la fabrica din Mediaș.
La demisol este bucătăria și sala de mese, unde ocazional se organizează mese private. La bucătărie doar se încălzesc preparatele și se servesc oaspeților. Interesat este că în sala de mese este și fântâna cu apă ce se folosește doar la baie, nu este potabilă. Sala de mese a fost amenajată cu o masă mare pe mijloc și pe laterale cu mese în separeuri, decorate în stilul tuturor naționalităților transilvănene.
Ieșirea a fost prin spatele casei din sala de mese, alta decât intrarea prin foișorul din lateralul casei.
În orice caz a meritat așteptarea ghidului pentru a vizita casa de vânătoare a Contelui Kalnoky ce găzduiește Muzeul Vieții Transilvănene... pentru că numai așa am reușit să și mâncăm la Pub.
Vă recomand să faceți o plimbare până la Micloșoara, pentru vizită... o masă sau chiar pentru cazare, eu zic că merită!
Toate cele bune.
Trimis de ANILU in 13.12.21 14:52:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BARAOLT [CV].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.01059200 N, 25.58217200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Amintiri, amintiri... Amintiri frumoase mi-a trezit povestea ta...
Ați fost norocoși să puteți mânca la cârciumă... pardon, Pub. Noi n-am avut atâta baftă, și cât ne-am fi dorit, că eram rupți de foame! Nu știu din ce motiv, dar nu se serveau decât băuturi când am fost noi acolo; mersi, nu!
Sobele mi-au plăcut și mie foarte, foarte mult, dar și oglinda superbă în care te-ai oglindit. Totul este interesant și frumos evidențiat, au făcut o treabă grozavă acolo. Cred că noi am avut totuși alt ghid, al nostru vorbea bine românește. Totuși, oamenii locului (mă refer la majoritatea, de altă etnie) mi-au lăsat o impresie foarte faină: în ciuda barierei lingvistice, sunt de treabă, respectuoși și muncitori.
Hai, mai povestește pe unde v-ați mai plimbat!...
@crismis: Îți dai seama cât ne-a plăcut astă vară la Micloșoara că am revenit acum!!! Iar acum chiar a fost pe placul nostru, am fost un grup de turiști haioși, castelul în sine este o capodoperă și merită vizitat și vizita am încheiat-o la Pub cu un gulaș... ce vrei mai mult... ahhh și m-am lipit și de o sticlă de palincă de prune... bună, pe care eu am degustat-o înainte de gulaș... am întrebat la bar și am cumpărat...
Sorin a descoperit mai multe asemena castele prin satele din zonă dar sunt cam greu de vizitat... de, nu sunt la șosea, nu prea ai ce face prin satele alea... voi pomeni de ele în povestea viitoare și poate vom reuși să le și vizităm.
Frumoasă zonă cu oameni faini și multe obiective de vizitat!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ANILU: Chiar mi-ai stârnit amintiri frumoase din vacanța de vară 2020. Castelul Kalnoky se înscrie în numărul redus de castele/conace deschise publicului vizitator. Urmaș al unui conac vechi de vânătoare, impozanta clădire de azi este întreținută excelent și găzduiește un muzeu al vieții nobiliare de altădată.
După ce ani de zile de aceste frumuseți s-au bucurat aproape în exclusivitate oaspeți de peste hotare a venit timpul să „gustăm” și noi din frumusețile acestor locuri/clădiri/obiective. Și meleagurile covăsnene au ce arăta...
Mulțumim pentru prezentare. Numai bine!
@tata123 ????: Mulțumesc pentru aprecieri și ecou!
Chiar ne-a plăcut la Micloșoara și mai ales tot complexul Kalnoky!
Aseară îi spuneam soțului despre și ce am scris pe AFA și el mi-a reamintit că tânărul ghid de la castel este descendent al familiei Kalnoky, uite eu am omis informația asta, dar uite vă spun acum. Vine la Micloșoara și îi face plăcere să fie ghid pentru cei ce doresc vizitarea casei...
Numai bine și călătorii plăcute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Castelul contelui Kálnoky - Micloșoara — scris în 03.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Primăvară la castel, castelul Kálnoky din Micloșoara! — scris în 20.05.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Contele Kálnoky si Muzeul Vietii Transilvanene din Miclosoara — scris în 08.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 O pagină de istorie și artă medievală — scris în 07.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Castelul Kálnoky – Muzeul Vieții Transilvănene — scris în 20.08.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Un obiectiv turistic de neuitat si de neratat! — scris în 12.11.12 de adry24 din PăULEşTI [PH] - RECOMANDĂ