GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În articolul de astăzi o să vă povestesc despre ultima noastră vizită la Castelul Bran. Traseul ales pentru a ajunge la castel a fost următorul: Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeş – Cîmpulung – Rucar – Bran. Drumul dintre Curtea de Argeş şi Câmpulung este foarte prost cu multe gropi, în unele locuri chiar adevărate cratere. După Câmpulung drumul este bun, dar toate neajunsurile carosabilului de pe acest traseu sunt anulate de frumuşeţea peisajelor de pe culoarul Rucăr – Bran.
Prima dată am vizitat castelul în 2004, încă de la intrare am vazut o modificare, pe atunci intrarea în curtea castelului se făcea prin muzeul satului amenajat aici, acuma intrarea nu mai este prin curtea acestui muzeu. Am parcat maşina şi am pornit prin Bran, spre castel. Inainte de a ajunge la porţile catelului se trece print-un mic târg organizat în care sunt amplasate mai multe tarabe unde se vând produse alimentare din zonă, obiecte de artizanat şi suveniruri. Pe lângă muşterii din ţara noastră, am văzut mulţi străini interesaţi să cumpere iia românească. Alt produs care are trecere este caşcavalul în scoarţă de brad. Tot aici se află şi o sală unde organizatorii au pregătit pentru vizitatori un peisaj horor, legat de legenda contelui Dracula.
Branul a fost multă vreme localitatea de graniţă dintre Transilvania şi Valahia. Şi cum graniţa trebuie păzită, în anul 1212 aici a fost construit un fort din lemn din ordinul Cavalerilor Teotoni. Fortul a fost distrus de către mongoli în anul 1242. În anul 1377 regele Ludovic I de Anjou le-a dat voie braşovenilor de a ridica o cetate în locul fostei fortăreţe. În timpul domniei lui Iancu de Hunedoara cetatea a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei. La 1 decembrie 1920, Cetatea Bran a fost donată Reginei Maria de către conducătorii oraşului Braşov, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia Reginei la Unirea de la 1918. Atunci cetatea a fost transformată în castel. Imediat după intrarea în posesie, Regina a început ample lucrări de renovare sub conducerea arhitectului şef al Casei Regale, cehul Carol Liman (cel care a proiectat Pelişorul). În timpul acestor lucrări în castel s-a introdus apa curentă care provenea de la o fântână adâncă de 57 de metri săpată în stâncă şi iluminatul electric. Curentul provenea de la o mică uzina electrică şi era produs de către o turbină. Tot de la această uzină a fost introdus curentul electric şi în localitatea Bran. După abdicarea Regelui Mihai, castelul a trecut în posesia comuniştilor şi a intrat într-o perioadă de declin, fiind abandonat o perioadă, apoi transformat în muzeu de artă medievală. În anul 2009 castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmaş al Principesei Ileana. (Regina Maria a lăsat castelul moştenire Principesei Ileana). Renumele castelului este datorat şi contelui Dracula deoarece multă lume crede că aici a trăit Vlad Ţepeş cel care este asociat cu Dracula.
După ce am cumpărat biletele de intrare (25 lei de persoană) am pornit urcuşul pe o alee pietrută, lunga de vreo 100 de metri, spre castel. Acesta a fost construit în vârful unei stânci, de altfel pe partea dinspre Bran se vede o bucată de stâncă. Am ajuns la holul de la intrare care este denumit Camera de Garda, aici pe pereţi sunt fotografii cu Regina Maria şi alţi membri ai familie regale dar şi informaţii despre castel. Urcam la primul etaj şi ajungem într-o camera unde a locuit Regina Maria, camera este amenajata destul de simplu cu mobilier puţin. Urmează camera Castelanilor. In acestă camera se află o masa sculptată la care sunt aşezate trei scaune iar pe o listă sunt trecute numele castelanilor din Castelul Bran. Am ajuns şi în camera unde se află Scara Secretă. Această scară face legătura între etajele unu şi trei se ajunge Biblioteca si Solonul de muzică. Am urcat puţin pe scară pentru că cineva care iera mai sus s-a întors şi a zis că e prea strâmtă şi a trebuit să coborâm (probabil aceea persoană suferea de claustrofobie). S-a creeat puţină panică aşa că am urcat pe calea obişnuită la etajele superioare. Am ajuns şi în camera regelui Ferdinand. aici se află expusă coroana regala şi sceptrul. Printre camerele care se vizitează este şi cea a Principelui Nicolae, şi aici mobilierul este destul de simplu. Din camera prinţului se ajunge in Sala de Joc. În perioada interbelică aici erau primiţi musafirii... Ajungem într-o sala care este destinată Contelui Dracula, este expus pe perete un portret al domnitorului Vlad Ţepeş şi un portret al lui Bram Stoker cu celebrul său roman, Dracula.
Cum toate castelele au o sala de arme şi la Castelul Bran există o asemenea sală. Sunt expuse arme din diferite timpuri, săbii, iatagane, scuturi pictate cu diferite steme, armuri etc. Am ajuns şi în sala de cinema aici expus un birou din lemn lucrat la Verona. Pe un ecran rulează opt minute de film cu Regina Maria şi o parte a Familiei Regale la Bran. Am ajuns şi pe o terasă la etaj de unde se poate admira curtea interioră a cetăţii dar şi munţii care înconjoară Branul. În curtea interioară piesa de rezistenţă este fantâna din piatră în care turiştii obişnuiesc să arunce bani.
Sigur am uitat câteva camere. După aproape o oră petrecută ân interiorul castelului am ieşit de aici şi ne-am plimbat prin curtea mare a domeniului. Am trecut pe lângă o căsuţă din lemn care poartă numele Casa de ceai. Acesta a fost construită în timpul reamenajării castelului, la solicitarea Reginei Maria pentru a organiza aici petreceri vara. Tot în curte se află şi o cruce mare din piatră şi un mic iaz în care înotau în voie peştii. De aici se vede foarte bine stânca pe care este construit castelul.
După ce ne-am relaxat în curte vreo jumătate de oră am părăsit castelul, ne-am dus la tarabele cu suveniruri de langă castel de unde am cumpărat câteva cadouri pentru nepoţi şi am pornit spre casă dar drumul ales a fost diferit prin Făgăraş – Tălmaciu – Râmnicu Vălcea puţin mai lung dar mult, mult mai bun.
Făcănd o comparaţie între vizitele noastre aici diferă doar mobilierul din interior, atunci când castelul a fost retrocedat, statul Român şi-a luat tot mobilierul din castel iar noi propietari au adus alt mobilier.
Închei aici pentru că e ora 1 jumate, dar vă invit să vizitaţi acest castel.
Trimis de zlatna in 18.11.16 01:28:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.51540650 N, 25.36925840 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Bran — scris în 27.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (II) — scris în 20.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (I) — scris în 13.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Da — pentru istoria castelului. Nu — pentru Tunelul timpului — scris în 07.11.21 de Berci din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Castelul este frumos, impunator, unic... tarife bubuite — scris în 18.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 În vizită la Regina Maria sau la Dracula? — scris în 01.11.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Castelul Bran in topul celor mai vizitate obiective din Romania — scris în 04.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ