ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-2010
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Castelul Bran - cel mai vizitat muzeu medieval

    TIPĂREȘTE

    Aflat la mai putin de o jumatate de ora de mers de la Brasov pana in statiunea Bran, castelul cu acelasi nume este in mintea multor turisti straini legat de domnitorul Vlad Tepes pe care cei mai multi il numesc Contele Dracula.

    Istoric vorbind s-a demonstat ca Vlad Tepes nu a avut vreo legatura cu Castelul Bran.

    Din vechile documente istorice, se stie ca primii care au ridicat aici o fortareata au fost cavalerii teutoni, apoi cam o suta de ani mai tarziu, in sec. XIV, locuitorii Brasovului au ridicat pe locul fortaretei o cetate ce a inflorit in vremea lui Iancu de Hunedoara. Castelul a fost oferit cadou de aceeasi brasoveni, Reginei Maria a Romaniei, in timpul careia a fost restaurant si transformat in resedinta de vara a familiei regale, si lucru demn de toata admiratia, a fost iluminat electric.

    Intr-o frumoasa zi de februarie, printre sute de turisti romani si straini am revizitat si eu dupa multi ani Castelul Bran. Pana sa ajung la poarta gradinii ce inconjoara castelul, am trecut printre randurile de comercianti care ofera turistilor suveniruri, ce au sau nu legatura cu castelul. Eu personal nu am vazut nici o legatura intre mastile micute venetiene (probabil produse in China) si castel. Putina marfa autentic romaneasca poate fi cumparata din fata castelului, si care sa aiba cu adevarat legatura cu istoria zonei, cu traditiile romanesti si sa aduca aminte de o vizita facuta acolo.

    Biletul de intrare costa 20 Lei, suma contra careia am avut dreptul sa fotografiez, dar nu am avut placerea sa fiu insotita de un ghid care sa imi explice ceva din istoria acestui castel, sau macar sa explice destinatai inceparilor pe care le-am vizitat.

    De la poata de jos, si pana la castel se strabate un drum in panta, castelul fiind construit in varful unei stanci. Apoi de la zidurile castelului si pana la usa principala de acces se urca 48 de trepte abrupte.

    Nu tot castelul poate fi vizitat, de cand nepotul Reginei Maria (fiul Principesei Elena) a reintrat in posesia lui, dar macar i s-a pastrat destinatia ce o are de cinci decenii, accea de muzeu medieval. Putine piese de mobilier mai pot fi vazute azi in castel, printre cele mai importante fiind un pat al reginei, cateva dulapuri si un covor. Piesa de rezistenta o constituie coroana Regelui Ferdinand.

    Lipsa unui ghid care sa insoteasca turistii, este oarecum acoperita prin amenajarea in una din incaperi e unei mici sali de proiectie, unde cu ajutorul unui videproiector sunt derulate filme cu imagini din viata reglelui Ferdinand si a familiei sale regale.

    Oricine viziteaza castelui este frapat de dimensiunile extreme de mici ale incaperilor, scarilor si coridoarelelor. Cu greu imi pot imagina ca acolo isi ducea viata (chiar si numai pe timp de vara) familia regala care desigur avea curteni si un corp de paza.

    Castelul m-a impresionat ca realizare, si ca simbol ar istoriei romanilor, si tare m-ar bucura ca statul roman, sa il poata cumpara de la actualul proprietar, pentru ca si alte generatii sa il admire. (dar suma este cam mare…. se vorbeste despre 140 mil. Euro). Oricum, merita vizitat, este cel mai cunoscut castel din Romanaia si cel mai cautat de turistii straini.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 21.02.10 21:09:20
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Castelul Bran - vedere de pe una din pasarelele exterioare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4700 PMA (din 6 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [22.02.10 10:54:59]
    »

    am vazut acest castel si pe vremea comunistilor si anterior retrocedarii lui catre urmasii Ilenei (fiica cea mai mica a regelui Ferdinant si a reginei Maria) si iata si acum cu ocazia reuniunii amfostacolo, am fost placut surprins de modul cum arata castelul, a fost adus mult mai mult mobilier decat era inainte, si au aparut multe poze cu familia regala, chiar daca mobilierul si obiectele expuse nu au legatura cu castelul in sine, dupa parerea mea s-a reusit cat de cat introducerea in ambianta interbelica, atunci cand castelul era resedinta de vara a familiei regale! Trebuie vizitat macar o data!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [22.02.10 13:54:36]
    »

    cristian_h Da, si pentru mine revederea a fost placuta. Sala de videoproiectie mi s-a parut un pas inainte spre un turism modern.

    Singurul lucru unde nu s-a tinut cont de vremurile respective, este realizarea copiilor dupa costumele de epoca (cele barbatesti) care sunt realizate din imitatie de piele si sunt cusute la masina. Sunt convinsa ca se putea gasi o femeie care sa stie sa tina un ac in mana si sa il realizeze manual.

    Am mai atasat o fotografie spre exemplificare.

    zena*
    [26.02.10 15:40:18]
    »

    De dragul acestui castel, ma voi duce in weekend la Bran. Caut pe aici sfaturi despre cazare, si am dat si de prezentarea aceasta. Chiar sunt curioasa sa vad cum arata acum, de cand are stapani noi. Imi place ce ai scris si cred ca voi fi si eu incantata.

    vlaico69
    [01.03.10 20:01:28]
    »

    Pentru cei care încă nu au fost acolo:

    Castelul Bran

    click aici

    adri-nico
    [04.02.12 12:28:52]
    »

    @diaura

    Am vazut ca ai fotografiat interioarele camerelor de aproape, asta inseamna ca v-au lasat sa calcati pe covoare sau ai folosit zoomul camerei foto? V-au dat papuci de cirpa la intrarea in castel?

    Scara aia abrupta si ingusta m-a dus cu gindul la scara din Cupola San Pietro, care numara peste 200 de trepte, in melc... Deci, aici e floare la ureche. Nu am ajuns la acest castel, insa e trecut pe lista de anul asta.

    P. S. Daca citeste vreun administrator al castelului si vrea sa schimbe costumul rosu din poza P21 ca sa nu mai faca nota discordanta cu vremurile de demult, ma ofer sa il cos eu cu mina. Cap -Coada!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [04.02.12 14:31:41]
    »

    Jos la poalele stancii pe care este castelul, este poarta unde se achita biletul de intrare. Urci apoi panta care se vede in foto P18, si ajungi la zidul castelului.

    Mai urci si acolo o scara inalta (dar lata) din piatra si intri in castel, pe o usa destul de mica. Defapt, totul este mic acolo.

    Odata trecuta de poarta de jos, nu te mai intreaba nimeni nimic, dar nici lamuriri nu iti da nimeni.

    Daca ai achitat si taxa foto, ai liber la cate fotografii vrei. (stau si ma intreb acum, cine ar fi stiut daca am achitat sau nu taxa - oricum toata lumea fotografiaza: cred ca se merge pe incredere si bun simt)

    In unele incaperi, unde exista piese de mobilier, sunt cordoane care te impiedica sa atingi exponatele: dar cum camerele sunt mici, poti fotografia usor (cu sau fara zoom).

    Traseul este stabilit prin sageti. Ajungi si pe o terasa, si pe un coridor exterior de pe care se vede curtea interioara.

    Nici vorba de papuci.

    Iar costumul este de toata rusinea.

    @vlaico69:

    Nu vreau sa iti stric placerea, dar ideea este sa citim impresiile scrise de oameni, nu prezentari oficiale, impersonale. Altfel nu s-ar mai fi creat acest site.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, Diaura*, vlaico69, zena*
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048857927322388 sec
    ecranul dvs: 1 x 1