ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
6 AD. + 2 COPII -- v: 5; 11
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascada Lotrișor – o „artificială” drăguță

TIPĂREȘTE URM de aici

Un obiectiv foarte cunoscut aflat pe frumoasa vale a râului Olt, în apropierea stațiunii balneo-climaterice Călimănești-Căciulata, este înglobat în Parcul Național Cozia și poartă numele de cascada Lotrișor. Vacanța de vară din acest an a inclus o minidrumeție către această cădere de pe apă accesibilă ușor din defileul Oltului. După o scurtă oprire la parcul tematic „Poiana lui Căliman” (vezi impresii), o trecere rapidă pe la Mănăstirea Cozia (vezi impresii) și o interesantă croazieră pe râul Olt (vezi impresii) ne-am îndreptat spre cascadă.

Detalii acces. La aproximativ 5 km distanță de Mănăstirea Cozia, înainte de podul peste râul Lotrișor și de Motelul Lotrișor veți observa indicatoare către cascadă (sunt mari, vizibile, situate pe ambele sensuri de mers). Există un spațiu de parcare oarecum amenajat urmând drumeagul ce se deschide din șoseaua națională; la circa 80 m distanță găsim o poiană în care încap mai multe zeci de autoturisme. De asemenea, puteți lăsa autovehiculul în parcările localurilor/unităților de cazare aflate la aproximativ 100 m depărtare de punctul de acces spre cascadă (atenție, veți merge pe marginea drumului național).

Accesul pe drumul către cascadă este „păzit” de un angajat al Parcului Național Cozia și de o barieră. Prețul unui bilet de vizitare a Parcului, implicit a cascadei, este de 5 lei/adult – am primit un bilet format mare tipărit pe o parte cu harta parcului național, pe cealaltă parte sunt diseminate regulile de vizitare, precum și reguli de prevenire și stingere a incendiilor, alături de numere utile de telefon.

Cheile Lotrișorului. Pornim la drum urmând cursul râului Lotrișor, afluent al Oltului, bucurându-ne de susurul apei și de umbra copacilor. Avem de parcurs aproximativ 2,5 km pe fiecare sens până în zona cascadei; am văzut persoane care se certau cu ranger-ul fiindcă nu înțeleseseră bine cât au de mers până la cascadă, cei 5 km dus-întors fiind destul de incomod de parcurs în șlapi, de exemplu.

Pe drum descoperim panouri informative privind animalele existente în zonă (de ex. ursul, lupul, castroul, scorpionul carpatin), precum și locuri de popas dotate cu bănci și mese din lemn (în partea de debut a drumeției, pe malul râului).

Cheile Lotrișorului nu au o lungime foarte mare, dar pereții de stâncă dăltuiți în timp de apa Lotrișorului au un impact vizual mare asupra turistului, în zona cea mai îngustă vorbim de vreo 5 m depărtare între versanți. De la bază înălțimile par amețitoare, privim spre petecele de cer ițite dintre zidurile de piatră și ne minunăm de arbuștii care s-au încăpățânat să crească în orice crăpătură.

Cascada Lotrișor. După circa o oră de mers lejer, cu opriri dese pentru fotografii, am ajuns la căderea de apă. Puțină lume știe că această cascadă este artificială, pe traseu sau la fața locului nu este precizat acest fapt. „Urlătoarea” face un zgomot incredibil, apa aruncându-se de la circa 30 m înălțime și formând un mic lac de o culoare incredibilă.

De la nivelul drumului sau al lacului nu se observă faptul că apa râului iese dintr-un tunel artificial săpat în stâncă pe o distanță de vreo 30 m. Devierea cursului de apă prin acest tunel s-a efectuat în anul 1967 (unele surse scriu de anii ' 50 sau ' 70-' 71) pentru a facilita construirea drumului forestier care urcă în munte și evitarea blocării/inundării acestuia în perioadele ploioase. Acțiunea a constat în săparea acestui tunel înalt și lat de 3m pe o albie secundară a Lotrișorului care deja își croise drum prin stâncă. Din informațiile citite ulterior am înțeles că se poate ajunge pe o potecă până la intrarea în tunel.

Concluzii. După un popas răcoritor la cascadă (unde chiar ne-am bălăcit puțin picioarele în apa rece) ne-am întors voioși prin canionul săpat de Lotrișor până la o masă de lemn unde am degustat câte ceva din rucsac.

Chiar dacă această cădere de apă este opera omului, Natura oferă completări peisagistice armonioase. Celor aflați în zonă le recomand o plimbare până la Casacada Lotrișor – relaxează, destresează și binedispune.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.09.21 13:12:58
Validat / Publicat: 10.09.21 13:52:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 4939 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cascada Lotrișor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

zapacituPHONE
[10.09.21 14:31:44]
»

@tata123 ????: cascada asta are un farmec aparte. E ascunsă mai bine, față de altele. Pentru căutătorii de "comori", drumul spre cascadă are câteva indicii. Astfel, imediat cum intri din drumul național, la vreo 100 m, zace ascunsă, îngropată, o cantitate mare de fier-beton, din epoca construirii viaductelor peste Olt, astrucate de utilaje mari. "Mexicanii" de ocazie, neguțători de fier-vechi, ar ŕâbăi după fier, dar locul e păzit. Întregul traseu până la cascadă e impresionant, poate rămâne multă vreme așa, dacă vizitatorii ar păstra respect față de peisaj. Dacă ați fi continuat traseul și dincolo de cascadă, ați fi descoperit, la 1-1,5 km, o minune de poiană, întinsă, aerisită și străjuită pe una din laturi, de steiuri de piatră albă. În fundal de poieniță, pe vremuri, era centrul de colectat fructele de pădure și ciuperci. Pe latura stângă a poienii, începe pădurea de foioase, cu arbori imenși, unii drepți, alții culcați în litieră, dormind parcă somnul de veci, în lințoliul frunzelor scuturate. Așezat pe un astfel de arbore, poți asculta "liniștea" pădurii. La întoarcerea în drumul național, jos spre motelul Lotrișor, simți că o parte a grijilor le-ai "pierdut" în liniștea pădurii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.09.21 19:34:20]
»

@zapacitu: Mulțumesc pentru pont, chiar îmi reproșam că nu am mers măcar 150 m mai departe de cascadă pe drumul forestier, poate descopeream poteca către tunel. Dorința de a mai „prinde” un obiectiv în acea după-amiază m-a făcut să mă opresc la punct fix: cascada Lotrișor.

Traseul e relaxant, o plimbare cu o aproape nesesizabilă diferență de nivel, cu stânci dantelate și pereți găuriți de grote unde lotrii de odinioară se odihneau ori ascundeau de poteră.

O toamnă frumoasă!

Kavarnap
[19.09.21 21:22:53]
»

Eu am apucat să vizitez cascada de câteva ori acum vreo 10 ani și ceva. Nu era barieră și pentru a câștiga timp am urcat de fiecare dată cu mașina până la baza cascadei. Cam de fiecare dată ne grăbeam și noi și către alte obiective, o dată toamna în drum spre Transfăgărășan altă dată spre Păltiniș.

Și am urcat și sus, există potecuța vizibilă de jos până la ieșirea șuvoiului din tunel, unde practic începe cascada. De asemenea am urmat și drumul forestier și am găsit intrarea de sus și am parcurs tunelul în sensul apei până la ieșire unde se formează căderea de apă, e ca o peșteră dar ceva mai interesant.

N-am știut că tunelul e artificial, nici de poieniță, pe care sigur o voi căuta la următoarea vizită.

Vă mulțumesc pentru informații, acesta chiar este un obiectiv interesant.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Kavarnap, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Lotrișor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071022987365723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1