GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cascada Bigăr, cea mai frumoasă din lume?
Joi, 14 martie 2019, într-o zi ploioasă, am ajuns la cascada mult râvnită. Am văzut-o în fotografii pe net, am auzit povești contradictorii despre ea, ba că e foarte frumoasă, ba că alții au ajuns la ea și era secată și nu au văzut nicio cădere de apă (acesta era motivul pentru care nu m-au deranjat ploile din zilele anterioare și nici ploaia măruntă din timpul vizitei).
Știți că ați ajuns la cascadă dacă sunteți lângă un indicator înalt cu semnul Paralela 45°.
Langa acest semn este o poarta din lemn, pe care scria că ne aflăm în Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, Zona Casacada Bigăr.
Inițial, șoferul meu neobservând nici o parcare, a trecut de cascadă în căutarea unui loc unde să oprească. Astfel am ajuns la o parcare mare, cu toalete și tonete, unde era pustiu. Fiindcă ploua mărunt, am hotărât să nu lăsăm mașina în acea parcare și să căutăm ceva mai aproape de cascadă. Între parcare și cascadă este amenajată o potecă pietonală de peste un kilometru lungime.
Mașina am parcat-o lângă intrarea în Parcul Cheile Nerei-Beusnita, Rezervația Naturală Izvorul Bigăr într-un mic refugiu, unde am mai văzut parcată încă o mașină.
Am început admirarea și fotografierea cascadei de la șosea DN 57B.
Cascada Bigăr era foarte frumoasă, îmbrăcată în rochița de gală din catifea verde aprins, peste care se prelingea delicat apa. Era ca o perdea fină, în falduri de firicele de apă și stropi, fără să facă prea mult zgomot. Ea era frumoasă, ne aștepta liniștită să o admirăm și fotografiem, fără să ne cheme insistent să o privim, emițând un uruit puternic, ca alte cascade. Am rămas la șosea admirând și observând mult timp detaliile "celei mai frumoase cascade din lume" conform topului publicației The World Geography realizat în anul 2013.
Am coborât apoi de la drum pe platforma amenajată cu multe trepte și puncte de belvedere, până la baza cascadei. Picături fine de apă ajungeau până la noi de la cascadă.
Am urcat inapoi la șosea și am intrat pe sub poarta, am trecut un pod din lemn peste pârâul Miniș și am intrat pe traseul tematic, amenajat de-a lungul apei izbucului Bigăr, de la izvorâre până la vărsare în pârâul Miniș.
Un indicator ne informa că la o distanță de 210 metri se află Peștera Bigăr și Izbucul Bigăr.
Pe un alt panou sunt afișate informații despre cascadă, flora și fauna din Rezervația Naturală Izvorul Bigăr. Aceasta a fost înființată în anul 1982 si face parte din comuna Bozovici, jud. Caras -Severin.
Apa bogată în calcar a izbucului, a format un tuf calcaros peste care se revarsă în pârâul Minis sub forma cascadei Bigăr. Apa nu este potabilă.
Printre viețuitoarele posibil să le întâlnim, am văzut că era amintită vipera cu corn, ceea ce ne-a făcut să fim atenți pe unde călcăm.
Este amenajat un loc de popas într-un foișor, cu mese si banci, la care se ajunge trecând un podeț. Acolo sunteți desaupra cascadei și îi puteți privi căderea de la înălțimea de 8 m.
Drumul forestier care duce la izvorul Bigăr este amenajat: cu punct de belvedere, în partea superioară cu balustradă de sprijin, cu trunchiuri de copac decupate pe post de coșuri de gunoi pe care sunt inscripționate mesaje amuzante : "Gunoiul tău cel de toate zilele dă-mi-l mie astăzi! ") dar și de mulțumire pentru păstrarea curățeniei.
Pe traseu puteți admira o frumoasă mini cascadă.
Plimbarea spre izvor este foarte plăcută, peisajul este frumos, sunetul apei de la munte, aerul ozonat, ciripitul pasarelelor, florile, toate acestea sunt o relaxare și încărcare cu energie pentru minte și suflet. Traseul este scurt, ușor și merită parcurs.
Noi nu am plătit nicio taxă pentru că nu era nimeni să o colecteze.
Recomandarea
Fără nicio reținere vă recomand să vizitați acest loc și să admirați cascada Bigăr.
Închei cu un citat, de pe un panou, care mi-a plăcut mult:
"Călătorule, ai ajuns în lumea mirifică din sudul Banatului! Ia cu tine doar imaginile acestei lumi și lasă aici doar urmele pașilor tăi!"
Trimis de Dana2008 in 10.05.19 15:28:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.00349200 N, 21.95981900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Excelent citat, excelentă zona, excelente poze! Iar voi fi pe urmele tale și sigur voi ajunge la început de vară acolo.
Chiar dacă cascada nu va mai avea bogăția apelor din primăvară, tot o voi vedea...
Mulțumesc pentru informații și detalii!
@mprofeanu: Bună seara!
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Succes în vizita programată la cascada Bigar, pentru la vară. Sper sa prinzi cascada tot așa de frumoasă precum am văzut-o eu.
Soțul meu este " specialist în fotografie" , cele mai deosebite sunt făcute de el și mi le dă mie să le postez pe AFA.
Călătorii plăcute! Pe curând!
@Dana2008: Grupul nostru a vizitat cascada Bigar sâmbata 16 martie, cu ocazia excursiei organizate de la Baile Herculane. Cascada Bigar e mai frumoasa primavara, debitul e mare si apa se strecoara prin muschiul verde formând acel val celebru. Plus norocul ca erau turisti putini.
Cu un an înainte am fost vara, debitul de apa era redus, aglomeratie, politie care dirija traficul, taxa la pod pentru a intra pe cararea ce ducea la izbuc, comert ambulant cu de toate... dar cascada are farmecul ei indiferent de anotimp!
@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Noi am mers joi înainte de întâlnirea AFA pentru ca a fost mai comod pentru noi având în vedere că băiatul nostru nu are răbdare să fi mers în excursia organizată care dura mai multe ore.
Joi la un moment dat nu am fost decât noi, ceea ce a fost bine pentru fotografiat, multe cadre fiind cu timpi lungi de expunere.
Călătorii plăcute! Pe curând!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Dezamăgire cascada Bigar — scris în 15.07.23 de Aangi din BISTRITA - nu recomandă
- Sep.2022 Marirea si decaderea Cascadei Bigar — scris în 20.09.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Bigar. Natura si legenda — scris în 19.01.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 După vreo 50 de ani, iar pe Valea Minișului — scris în 22.10.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Casacada Bigar si Oravita, orasul celor trei de „primul...” — scris în 08.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigăr și împrejurimile sale — scris în 21.10.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigar — scris în 30.08.19 de Ady_Maco din BUCURESTI - RECOMANDĂ