GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Spectaculos, minunat si extraordinar
Pentru cei care au drum prin judetul Caras-Severin (Parcul national Cheile Nerei situat in zona de SV a Romaniei) exista un obiectiv turistic spectaculos si anume Cascada Bigar.
In anul 2013 a fost desemnata cea mai frumoasa cadere de apa din lume de The World Geography. Pentru cei ce se asteapta sa vada cascada exact ca in pozele de pe internet s-ar putea sa fie un pic dezamagiti, exact ca aceia care se uita in pozele de prezentare ale hotelurilor si nu in pozele reale, facute la fata locului.
Daca vreti sa vizitati acest loc, nu va trebuie mare pregatire, masina de teren sau alte echipamente speciale, Dumnezeu a plasat aceasta cascada la indemana noastra, la cativa pasi de sosea, asta daca nu e multa lume si vrei sa incalci regula de oprire interzisa. Da e sa fim corecti oprim 200m mai sus de cascada unde este o parcare generoasa de vreo 50-60 locuri. Obiectivul se afla la aproximativ 145 km de Timisoara (cam 2ore- 2h 30 min), sau 40 km de Oravita daca vreti.
Ca punct de reper in cazul in care nu sunt turisti in zona si nu au blocat cat de cat circulatia in zona astfel incat sa nu treci in mare viteza, avem indicatorul de Paralela 45, nu ai cum sa-l ratezi.
Ca sa vedeti cascada mai bine se poate sa coborati prin partea dreapta cum va uitati la ea pe o mica poteca si sa va tineti de niste balustrade improvizate din cracile pomilor. Stati linistiti, nu aveti nevoie de echipament special, e vorba de vro 7 m si atat.
Ajunsi in partea de jos, avem o viziune mai exacta a cascadei. Apa se prelinge pe stanca acoperita cu muschi si determina diverse caderi de apa, mai mici sau mai mari in functie de anotimp, de ploi sau de debitul izbucului Bigar situat la 200m mai sus de cascada, din care se alimenteaza.
Cascada isi schimba fata, debitul, forma si este in continua miscare. Primavara si vara este verde, toamna are nuante ruginii impletite cu nuante de verde si galben, iar iarna este alba cu verde sau inghetata. Nu stiu sa va spun daca are ceva lumini noaptea pentru ca am vazut-o ziua, dar undeva scria ca este supravegheta video. (nu m-am uitat sa vad unde sunt camerele).
Am facut si eu cateva poze si pot sa va spun ca a meritat efortul sa conduc 2 ore prin serpentine prin creierii muntilor, prin locuri putin circulate si prin satuce uitate de lume...
Am pornit din Timisoara si am ajuns cu bine pana la Jebel, Voiteg, Denta, Moravita. Aici am facut la stanga ca daca mai mergeam inainte un pic depaseam granita...
Dupa ce am facut la stanga am ajuns pe un drum bunicel, cu multe petice si denivelari. Primul indicator imi arata ca urmeaza 20 km cu denivelari, dar dupa aia m-am obisnuit cu minciunile ca dupa ce se termina ala incepea un alt indicator care mai spunea ca urmeaza 2,3, 5, sau alte numere aleatoare de curbe si denivelari si petice... Dupa lupte seculare am ajuns si la Oravita. Inainte de oras puteti observa peisajul superb de la stanga la dreapta campie, deal si munte... ca o mica rampa de lansare catre cer...
Ajuns in Oravita ramai surprins de stradutele mici si inguste, drumul te dirijeaza spre dreapta si te intrebi de doua ori daca e sens unic sau o sa apara cineva din fata (e sens unic din fericire).
Iesim din Oravita si ne vine imima la loc pentru ce de aici drumul e perfect, nu intalnesc pana la cascada decat un motociclist, in rest sunt rupt de lume, printre serpentinele ce ma duc intr-un ritm ametitor ba in stanga, ba in dreapta... ajung mai apoi la un lac superb, aflat in dreapta si las cei 90 de cai putere sa pasca iarba in timp ce eu ma imbat de peisaj si mai surprind cateva cadre pentru eternitate.
Tembelul de telefon chitaie ca nu mai are decat 20% din viata si ma tem ca nu mai am suficient curent sa fac poze la cascada asa ca inham caii si pornim la drum. Ajungem imediat la o parcare dar nu parchez si ma opresc exact in paralela 45. Mai sunt 2-3 masini pe acolo, in rest nimic.
Dupa ce pozez in fel si chip de sus si de jos minunea, purcedem la drum eu, cu masina mea si cu mine si cu telefonul si ne grabim sa ajungem acasa inainte de lasarea serii. Pe drum, ca sa fie si mai interesanta povestea... ma intalnesc cu o gramada de masini + un autocar plin cu turisti... din ce in ce traficul se aglomeraza si nu mai sunt singur pe lume...
Trimis de mugur007 in 24.05.16 10:52:34
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mugur007); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.00349200 N, 21.95981900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Dezamăgire cascada Bigar — scris în 15.07.23 de Aangi din BISTRITA - nu recomandă
- Sep.2022 Marirea si decaderea Cascadei Bigar — scris în 20.09.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Bigar. Natura si legenda — scris în 19.01.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 După vreo 50 de ani, iar pe Valea Minișului — scris în 22.10.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Casacada Bigar si Oravita, orasul celor trei de „primul...” — scris în 08.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigăr și împrejurimile sale — scris în 21.10.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigar — scris în 30.08.19 de Ady_Maco din BUCURESTI - RECOMANDĂ