ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2018
DE Mena
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 29.07.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Casa memoriala ' Avram Iancu ' si Cascada Pișoaia

TIPĂREȘTE

Daca tot ne aflam in zona, am zis ca de ce sa nu vizitam Casa memoriala " Avram Iancu " si apoi Cascada Pisoaia. Era o zi foarte frumoasa, la inceput de Octombrie si dupa ce ne rezolvam celelalte probleme pentru care ne duseseram la Avram Iancu, plecam inapoi spre Campeni si ne oprim la Casa lui Avram Iancu - un loc plin de istorie.

Casa Casa Memorială Avram Iancu, monument de arhitectură populară, este casa natală a lui Avram Iancu (1824-1872) supranumit "Crăişorul Munţilor", figură legendară şi lider al Revoluţiei din 1848-1849 în Transilvania.

Casa este situata in satul Incesti, la intrarea in comuna Avram Iancu, venind dinspre orasul Campeni. Este o casa specific moteasca - din 1801- cu acoperisul tuguiat si terminat cu 4 arcade semicirculare iar ferestrele sunt foarte mici. Cuprinde obiecte personale ale lui Avram Iancu - conducatorul revolutiei de la 1848-1849 tunul, sabiile, fluiele si armele Iancului.

A fost construită în jurul anului 1800 de părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria si a fost lăsată de Avram Iancu, prin testament, în 1850, "în folosul naţiunii române" împreună cu toată averea sa spre a se întemeia o Academie de drept: si citez din Testamentul lui Avram Iancu: "Unica mea vointa... Voesc dară şi hotărât dispun ca, după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul Naţiunii, pentru ajutor la înfiinţarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Naţiunii mele. "

Casa Memorială are două încăperi separate de un hol şi păstrează o parte din mobilierul şi decoraţiunile originale precum şi obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul şi armele.

Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate laviţe (banci), o masă pe colţ, pat înalt motesc, podişor (un fel de dulap), blide (farfurii), icoane, lingurar (locul de pastrare al lingurilor), ştergare (prosoape) si ţesături de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Cea de a doua încăpere este mult mai spaţioasă şi adăposteşte o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moţească, leagănul copilului atârnat de grindă. Aici pot fi admirate şi obiecte casnice între care linguri şi furculiţe de lemn, sau un ceaun. Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu şi copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.

De curand a fost renovata, cu aceasta ocazie in fata casei memoriale a fost amplasata un bust al marelui conducator - Avram Iancu.

Devenită muzeu încă din 1880, prin grija societăţii Astra, muzeul a fost extins în timp cu alte două case, cu demisol şi subsol ce încadrează casa originală.

Casa găzduieste acum o expoziţie de istorie ce reliefează tradiţiile de luptă şi una de etnografie ce oglindeşte specificul zonei (costume ce atestă portul moţesc, opinci, războaie de ţesut, diverse textile), alaturi de expoziţia dedicată marelui erou, cu documente ce redau activitatea sa din timpul revoluţiei armate, ordine de luptă, scrisori, poezii, cântece, dar şi cataloage din timpul şcolii, arme şi portrete. Tot aici se gaseste si Registrul de nasteri, in care e trecuta nasterea lui Avram Iancu.

La subsol este o căruţă încărcată cu ciubere şi tulnice cu care moţii plecau prin sate, vorba cantecului: " o plecat motu' la tara cu doniti si cu ciubara ".

Program: marţi-duminică, între 10.00-18.00. Tarif intrare: 5 lei/adult, 2.5 lei/copil.

Terminam de vizitat Casa memoriala si cativa metri mai in jos, pe aries, spre Campeni, facem dreapta de pe DN si intram pe drumul de tara care duce la cascada, nu mai fusesem niciodata acolo chiar daca am mers in Avram Iancu de mai multe ori si chiar daca eu sunt nascuta tot intr-o comuna din Apuseni.

Dupa vreo 500 de metrii de mers de la sosea, ni se dezvaluie o frumoasa cadere de apa inconjurata de bolovani gigantici si de o padure de foiase - Cascada Pisoaia sau Cascada Miresii, cum i se mai spune. Acesta are si o legenda care soune ca au existat doi indragostiti in aceasta zona. Ea provenea dintr-o familie bogata, in timp ce el, era sarac. Parintii fetei s-au opus relatiei, fapt ce au determinat-o pe aceasta sa se arunce de la inaltime. Se considera ca aceasta apa care curge reprezinta lacrimile puternice ale fetei. Altii cred ca fetele nemaritate care vin singure in aceasta zona vor auzi cum apa le sopteste numele barbatului cu, care se vor casatori.

Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos.

Este unul dintre obiectivele turistice care merită vizitate dacă ajungeți în Munții Apuseni este o creație impresionantă a naturii, din comuna Vidra. Cascada Miresii, cum mai este cunoscută, oferă un ”spectacol” răcoritor și priveliști liniștitoare, care cu siguranță vă vor impresiona, mai ales dacă sunteți sensibili la frumusețea creată de Dumnezeu.

Cred ca e faimoasa si iarna cand asa zisul val al miresei probabil ingheata...


[fb]
---
Trimis de Mena in 16.01.18 18:59:57
Validat / Publicat: 16.01.18 21:06:07

VIZUALIZĂRI: 2524 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 A 2 a incapere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.01.18 21:05:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Casa memorială Avram Iancu [Incești], VIDRA [AB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicu
[16.01.18 21:20:59]
»

Preț de câteva secunde nu am fost prima să te votez. ”tm67blu” mi-a luat-o înainte. Și știi de ce? Am admirat mult interiorul acela cu luica. Termen nou pentru mine. Am adăstat la frumoasa cascadă și la calitatea pozelor. Superbă prezentare. Felicitări!

MenaAUTOR REVIEW
[16.01.18 21:33:55]
»

@mihaelavoicu: Multumesc!

Safta Radu
[17.01.18 13:42:04]
»

Un review foarte bun, cu fotografii pe măsură. Ultima dată când am ajuns prin aceste superbe locuri a fost în luna mai anul trecut, am şi scris un review în care am amintit printre altele şi de Cascada Pişoaia şi Casa Memorială, Avram Iancu''. Sunt locuri care odată văzute îţi rămân în suflet pentru totdeauna. De altfel toată zona este superbă, cu multe obiective de vizitat, odată ajuns acolo trebuie să stai măcar câteva zile pentru a admira frumuseţile locului.

Toate cele bune!

hopyk
[18.01.18 18:10:16]
»

Frumoase locuri avem in tara asta, mai les cele folclorice bine conservate ca acesta. Felicitari pentru articol si poze!!!

MenaAUTOR REVIEW
[22.01.18 08:47:52]
»

@hopyk: Multumesc si va propun daca nu ati fost sa mergeti, muntii apuseni sunt foarte frumosi... vorba lui David Boia - poet, aforist şi epigramist român, citez:

" Munţii Apuseni:

Sanctuar zidit în piatră

Pe a ţării noastre vatră ".

Dan&Ema
[22.01.18 19:50:24]
»

@Mena:

Foarte frumos. Mi-a placut tot!

.

tata123 🔱
[23.01.18 09:25:38]
»

@Mena: Mulțumim pentru prezentarea unor obiective istorice și naturale importante din zona Munților Apuseni. Complexul muzeal „Avram Iancu” (casa memorială, muzeul, școala și biserica din localitate) a fost reabilitat printr-un proiect între anii 2010-2103. La inaugurarea din 2013 s-a dezvelit și bustul „Crăișorului”. Avram Iancu este un reper al mișcării revoluționare din 1848-1849 din Țara Moților.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[28.01.18 12:36:42]
»

@Mena: Frumoase locuri, frumoasa prezentare. Felicitari, votat cu mare drag.

MenaAUTOR REVIEW
[28.01.18 12:38:44]
»

@mishu: Multumesc! Intr-adevar sunt minunati Muntii Apuseni.

adrianaglogo
[29.06.18 09:07:54]
»

@Mena: Ia uite ca am gasit acum acest articol, cautand ceva anume.

Frumoase locuri, frumos articol. Si votul meu a adus superbonusul. Ma bucur.

MenaAUTOR REVIEW
[30.06.18 16:13:22]
»

@adrianaglogo: Multumesc frumos, mă bucur că v-a fost pe plac.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dan&Ema, hopyk, Mena, mihaelavoicu, mishu, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Avram Iancu [Incești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090090036392212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1