ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
22 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Din nou o plimbare la înălțime — Cappadocia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Un tip zboara cu balonul admirand peisajul rural pe care-l survoleaza.

La un moment dat isi da seama ca s-a ratacit si observand un om dedesubt coboara balonul sa-l intrebe unde se afla.

“Nu te supara, am si eu nevoie de ajutorul tau. Trebuie sa ma intalnesc cu un prieten intr-o jumatate de ora si nu stiu unde sunt. ”

“Cu placere: te afli la bordul unui balon, la 10m deasupra solului, coordonatele fiind 41 de grade latitudine nordica si 63 de grade longitudine estica. ”

La care tipul din balon nervos zice:

“Cu singuranta esti inginer! ”

“Ai dreptate, cum ti-ai dat seama? ”

“Pai foarte simplu: toate datele pe care mi le-ai dat sunt corecte din punct de vedere tehnic, dar nu-mi rezolva problema, n-am nici cea mai mica idee ce sa fac cu informatiile primite, si sunt in continuare la fel de ratacit ca si inainte. ”

Si inginerul:

“Tu cu siguranta esti manager! ”

“Ai dreptate, de unde stii? ”

“Pai e si mai simplu: Habar nu ai unde esti si nici incotro te indrepti. Ai facut o promisiune pe care habar n-ai cum s-o tii, si mai mult, te bazezi pe mine sa-ti rezolv problema.

Rezultatul e ca esti tot in rahatul in care erai si inainte de a te intalni cu mine, numai ca acum ai impresia ca e vina mea! ”

 

Sper să nu citească șeful meu acest articol, dar e singurul banc cu baloane pe care l-am găsit acum în acest moment. Da, deci se pare că am scăpat altfel n-avea cine să scrie acum, în trecut am mai încercat zborul cu parasailing (zbor la care mi s-a făcut inima cât un purice) două zboruri cu un avion mic, mic de tot (din nou inima purice). După toate acestea la zborul cu balonul am fost muuult mai relaxat și parcă doream să nu se mai termine. Îmi plac și zborurile cu avioanele comerciale dar numai cele care și aterizează nu ca zborul de marțea trecută PS752 din Teheran. Morala din toate astea? Să nu zbori acolo unde-i război, s-ar putea ca un Dorel să te confunde...

Ideea de a zbura cu balonul

Ideea a pornit citind în trecut articolele colegilor / colegelor AFA. În principiu atunci am descoperit și Cappadocia, o lume de văzut măcar o dată în viață. Ideea mi-am pus-o undeva acolo pe lista de așteptare (pe lângă multe altele) iar în momentul în care a apărut anunțul AFA privind o excursie în zonă această idee s-a concretizat. Mulțumesc AFA!!

O scurtă istorie

Dacă primul zbor cu balonul a decurs cu secole în urmă în Cappadocia primul zbor experimental a avut loc în 1989. Această vizită altfel a zonei a fost posibilă pentru turiști doar din anul 1997. În prezent putem discuta de o industrie întreagă, atât de dezvoltată încât guvernul turc a trebuit să limiteze zborurile la 150-160 baloane maxim pe zi. Pentru a înțelege cum funcționează această industrie în următoarele voi lua ca exemplu echipa care ne-a facilitat acest zbor.

Cei care ne-au înălțat deasupra Cappadociei și-au început activitatea în 2013 cu sediul în Goreme. Dispun de baloane cu nacele de 4,8, 16 și 20 de persoane. Echipa de 25 de persoane este compusă din 4 piloți, 4 organizatori, 2 funcționari și 12 lucrători la sol și aceștia din urmă fiind destul de importanți care participă de la transportul baloanelor/turiștilor la locul de lansare, umflarea baloanelor, urmărirea zborului, ajutor la aterizare, recuperarea materialelor. Zborul se face cu programare, dacă condițiile meteo nu permit nu se zboară, banii se primesc înapoi. Am întrebat de incidente din ultimii ani, răspunsul a fost zero.

Un zbor se poate programa în orice lună a anului dar se zboară numai dinimeața. Durata zborului standard este 1 oră plus-minus ceva timp în funcțiile de condițiile de aterizare. La acest tip de zbor se folosesc baloanele cu 20 de persoane. Zborul lung durează 1,5 ore și se folosește o nacelă de 16 persoane. Al treile tip de zbor este cel privat în care clientul hotărește câți/cât timp și pe unde să zboare. Aici de regulă se folosesc nacele mici pentru 4-8 persoane, bănuiesc că și prețul este pe măsură. Oricum în ciuda faptului că echipamentele costă foarte mult industria asta este foarte profitabilă dacă discutăm de un preț mediu de 170 euro/persoană/zbor standard de 20 persoane X mai multe baloane X 30 de zile, oare cât iasă??

Un amănunt destul de important este prețul. Cererea este foarte mare, iar baloanele sînt limitate la 150 bucăți, deci să nu ne gândim la o reducere semnificativă de preț chiar dacă o negociere este posibilă... Tocmai am intrat pe un site în care prețurile la un zbor standard erau între 170 și 200 euro de persoană. Eu am plătit 150 euro datorită colegilor AFA, mulțumesc.

Zborul nostru

Ziua de 17 noiembrie a început la o oră imposibilă, în prima secundă după trezire am dorit să pleznesc atât telefonul personal cât și cel fix din camera hotelului Perissia. În a doua secundă mi-am dat seama de ce sună și am fost sus.

La 5.30 am plecat din hotel spre Goreme sediul agenției organizatoare a zborului. Așa cum știam deja la sediul agenției care are amenajată o cafenea la parter a avut loc un prim mic dejun din ziua respectivă. Acest mic dejun a conținut cafea, ceai, suc, produse de patiserie, prăjituri și fructe. Pentru a rămâne oarecum treaz (dormeam pe picioare încă) am ieșit la o scurtă plimbare în vecinătatea clădirii din centrul localității Goreme. Erau minus 2 grade.

După finalizarea formalităților a urmat drumul de la agenție până la locul de ridicare a baloanelor de pe dealurile din vecinătatea localității, cu ajutorul unor mașini de teren și microbuze. Pe drum am văzut baloane peste tot luminate de focul arzătoarelor în întunericul dimineții.

Am ajuns la locul de ridicare unde balonul meu l-am găsit cât de cât umflat dar încă culcat la pământ. Pentru umflare se folosesc niște ventilatoare mari cu motor termic iar de la un anumit nivel se folosesc deja arzătoarele încă din poziția culcat. Balonul o dată ridicat este gata de zbor, pentru a urca în nacela cu 5 compartimente (4 compartimente pentru câte 5 turiști și un compartiment pentru pilot, Murat Yavuz îl cheamă, plus buteliile de gaz atât de necesare ridicării. Pentru urcare ne-a fost foarte utilă o scară. Balonul nostru neavând cameră atașată un angajat a făcut fiecărui turist o poză acesta este și singura în care mă văd în balon.

A urmat momentul ridicării de la sol, la o singură acționare a arzătoarelor balonul se mișcă foarte repede pe verticală. Spectacolul a început de fapt a fost 3 în 1. Primul spectacol a fost dat de natură, peisajul selenar din această zonă, al doilea spectacol tot de la mama natură răsăritul de soare și al treilea spectacol de mâna omului adică cele 150 de baloane pe cer. Combinația a fost perfectă pentru ziua care nu se va uita tot restul vieții. Pilotul a fost unul profesionist a combinat zborul la o înălțime considerabilă cu zborul la altitudine foarte joasă deplasându-se chiar în văile atât de renumite ale Cappadociei.

Ce am văzut mai exact de sus? Obiectivele turistice la momentul zborului au fost o necunoscută urmând să le vizitez la sol în următoarele zile. Dar urmărind fotografiile și filmele făcute de mine pot spune că pe drumul balonului care a început între Goreme și Uchisar și s-a terminat undeva mai aproape de Goreme am reușit să vedem de sus Parcul Național Goreme cuprinzând Muzeul în aer liber, Uchisar și Valea porumbeilor, Valea Zemi, Valea Iceri Dere, Valea Kiliklar și Valea Roșie, Valea Iubirii. Știam că noi am plătit un zbor standard care trebuia să dureze aproximativ o oră și am fost foarte mirat că totul a durat o oră și 40 de minute dar nu m-am supărat pentru asta am savurat timpul în plus și făcut sute de fotografii.

Am observat deja de sus că aterizarea se face direct pe platforma remorcilor trase de mașinile de teren. Echipa de la sol își cunoaște balonul, comunică cu pilotul și caută să ajungă cât mai aproape de punctul de aterizare. Atunci când balonul este aproape angajații de la sol apucă de frânghii și trag balonul spre remorcă. Așa s-a făcut și în cazul nostru totul exact. Pentru coborâre am folosit nișele din nacelă.

A urmat ceremonia zilnică pentru angajați dar unică pentru noi. Acolo pe loc lângă nacelă s-a pus o masă, pe care s-au așezat pahare, șampanie, suc, fructe, prăjituri, medalii. Șampania care conținea alcool a fost deschisă de către pilot, lumea aplauda și făceau selfie cu pilotul. Fiecare participant la zbor a primit o diplomă în care se specifică că a zburat plus o medalie tip magnet.

La sfârșit am fost transferați înapoi la hotel, cu mine fiind doi turiști cazați în Goreme am avut ocazia unui tur de centru vechi din această localitate. Superb este puțin spus.

 

Rog WM să atașeze la început, mulțumesc

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 14.01.20 00:06:48
Validat / Publicat: 14.01.20 06:32:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Ne inaltam incet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[14.01.20 06:31:59]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

micutzu
[14.01.20 10:35:56]
»

Salut. Citit si votat cu interes articolul tau despre aceasta frumoasa destinatie turistica.

Sant interesat de zona Capadociei unde voi ajunge si eu la sfarsitul luni februarie.

Nu stiu daca vremea imi va permite sa survolez zona din balon insa pentru prima data aici o sa ma multumesc doar cu vizita terestra.

Credeti ca imi sant suficiente trei zile pentru vizitarea zonei?

Cazarea o am in Goreme.

Vacante si calatorii frumoase va doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[14.01.20 11:08:29]
»

@micutzu: Buna ziua si multumesc

Parerea mea este ca 3 zile sint ok pentru vizitarea zonei

Daca vremea este buna se poate zbura se pare ca exista la ei niste preturi de extrasezon dar nu te astepta sa reduca prea mult

O zi buna

mprofeanu
[14.01.20 11:16:54]
»

@AZE: Iar amintiri frumoase! Excelent review și poze pe măsură!!

Doamne, când am văzut P31, P32, P33 și P34 mi-am dat seama cum ne-a pilotat Ali Elma, simțeam și vedeam noi cum ne aducea la doar un metru de stâncă, cum cobora și urca, dar nu mi-am imaginat chiar așa... Poza P33 este de copertă pentru mine!! Ce mică pare nacela! .... Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[14.01.20 13:25:24]
»

@micutzu: Eu zic că îți ajung trei zile, citește impresiile mele, poate îți sunt de folos, noi am fost acolo cu mașina, pe cont propriu - vezi impresii

Goreme e “crema cremelor”, ai ales excelent. Vacanță frumoasă îți doresc!

ANILU
[14.01.20 17:08:35]
»

@AZE: Foarte frumos ai prezentat zborul tău dar și mai frumoase sunt pozele cu balonul cu care am zburat și eu! Foarte bine ai surprins totul...

Eram curioasă să văd cum a decurs zborul tău...

Parcă nu-mi vine să cred că am fost acolo...

Mi-a plăcut bancul de început... dar noi știm și cred că și șeful știe că ai fost acolo în Capadocia cu balonul!!!

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune.

AZEAUTOR REVIEW
[14.01.20 18:44:09]
»

@mprofeanu: Atunci cand Ali Elma pilota intre stanci Murat al nostru se uita incolo si exclama: nu se poate

Intr-un fel speram sa treaca si el printre stanci dar a coborat doar pana acolo si a trecut la un metru de acele coloane

A fost bine si asa rau dar cel mai mult m-a bucurat durata zborului. Si inca mai stateam in aer daca se putea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[14.01.20 18:54:27]
»

@ANILU: Pai da zborul nostru ramane o amintire excelenta

Pe mine m-a impresionat si multimea de baloane de pe cer un adevarat spectacol asa cum am mentionat

Cat despre banc sa stii ca seful meu (din fericire) nu se regaseste acolo. Contrar a tuturor bancurilor despre manageri el stie aproape intotdeauna in ce directie sa se indrepte si in loc sa astepte ajutor de la noi el ne ajuta de multe ori. Jos palaria acesta este adevarul

In cazul in care va citi bancul sa stii ca are si simtul umorului

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda
[14.01.20 20:26:34]
»

@AZE: Fain de tot!

tata123 🔱
[16.01.20 10:08:06]
»

@AZE: Felicitări pentru plimbarea cu balonul, pentru curaj și îndrăzneala da a urca în nacelă. Imaginile ce ți le-ai întipărit pe retină și le-ai stocat în cufărul cu amintiri vor fi accesate de fiecare dată când vei auzi cuvântul „Cappadocia”.

Sunt experiențe care marchează anumite vacanțe și rămân de referință - se pare că regiunea Cappadocia prin ineditul și diversitatea sa îndeplinește acest rol.

Mulțumim pentru relatare și frumoasele imagini. Numai bine!

mishu
[27.03.20 19:52:49]
»

@AZE: Aceasta adevarata industrie asa cum faceai si tu calculele, ne indeplineste visele, si atunci mai conteaza ceva? Cand te afli acolo sus si in orice directie te-ai uita nu stii ce sa cuprinzi mai degraba cu privirea, ai vrea sa te poti uita peste tot in acelasi timp.

O senzatie extraordinara pe care mi-o doresc si eu dar mai am pana acolo, asa ca m-am bucurat de bucuria ta de a face aceasta calatorie, de pozele atasate si de articol, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, micutzu, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCappadocia văzută din balon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077378988265991 sec
    ecranul dvs: 1 x 1