ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica fortificată Sfânta Margareta din Mediaș

TIPĂREȘTE URM de aici

În timpul vizitei la cetatea medievală Mediaș am intrat și în incinta fortificată a bisericii Sfânta Margareta

vezi impresii

Despre biserica fortificată și vizita mea aș dori să povestesc în urmăroarele.

Unde se află?

Mediașul este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu și se poate accesa pe DN14 dinspre Sibiu sau Sighișoara și pe DN14A dinspre Târgu Mureș. Calitatea drumului este excelentă pe DN14 dar pe DN14A nu prea strălucit. Orașul Mediaș de când mă știu avea și o centură de ocolire spre DN14A.

Distanța din Sibiu este de 56 km, din Sighișoara 38 km, din Târgu Mureș 61 km.

Dacă se dorește vizitarea cetății parcări amenajate se pot găsi în jurul acesteia, pe strada Cloșca, strada Unirii, strada Pompierilor, strada Mihai Eminescu, strada Brâncoveanu, strada După Zid. Noi am parcat la Turnul Forkesch dinspre strada Cloșca în parcarea amenajată din Piața Andrei Șaguna. În Mediaș există diferite zone de parcare, orarul în care se plătește este 8.00-20.00 în zile de lucru, și 8.00-14.00 în weekend. Noi ajungând după ora 13.00 acolo n-am mai plătit. Pentru plată se poate folosi aplicația Tpark.

Pentru a ajunge la biserica fortificată care se află în zona centrală a cetății se pot folosi toate străzile care pleacă de la marginea fortificației. Astfel dinspre strada Mihai Eminescu se merge pe strada Turnului, Stephan Ludwig Roth sau Petofi Sandor, dinspre strada Unirii pe Mihail Kogălniceanu, dinspre strada Cloșca pe Nicolae Iorga sau IG Duca, dinspre strada Mihai Viteazul pe Petru Rareș, dinspre giratoriul de la Dn14A pe strada Johannes Honterus.

Fortificația este înconjurată de clădiri istorice astfel dinspre Piața Ferdinand fortificația se poate accesa printr-o scară acoperită pe sub clădiri iar dinspre Piața George Enescu pe sub o poartă boltită.

Orar și tarife

Am găsit doar orarul de iarnă afișat (noiembrie-martie). Interiorul bisericii se poate vizita de marți până sâmbătă între orele 11.00-15.00. Duminică se poate vizita între 11.15-15.00. Am înțeles că vara ar fi deschis până la ora 19.00.

Slujba evanghelică are loc în fiecare duminică la ora 10.00.

Tariful de vizitare este de 10 lei. Site-ul bisericii se poate studia aici: http://www.evkm.ro/

Istoria lăcașului de cult

Biserica s-a construit în 1488. Înainte a existat un cimitir aici precum și o bazilică cisterciană. După construcția bisericii acesta s-a înconjurat de o altă fortificație, un zid de apărare cu 5 turnuri, astfel în Mediaș existând o fortificație dublă asemenea multor orașe din Transilvania. Turnul a fost supraînălțat în 1551 atingând o înălțime de aproape 70 m (68.5). Tot în același an în fiecare colț de la acoperișul turnului s-a mai construit câte un turnuleț semnificând faptul că orașul Mediaș avea drept de judecată și drept de a putea pronunța sentința capitală.

O altă curiozitată aflată din surse externe a fost că datorită înălțimii turnului de aici se puteau observa toate împrejurimile din zonă iar la un pericol iminent, (un eventual asediu) un trâmbițaș avea rolul să intervină cu trompeta lui și să cheme chiar acolo din turn locuitorii.

Iar din punct de vedere fundație opera lui dorel medieval și-a spus cuvântul. Ori planul inițial la construcția turnului a fost corect și a dăunat supra înălțarea, ori turnul s-a înclinat datorită solului. În prezent turnul este vizibil înclinat cu o deviație la vârf de 2.3 m, dar nu există pericol de prăbușire, este asemenea multor alte clădiri cu aceleași caracteristici. Biserica s-a construit în 4 etape, stilul arhitectural este gotic târziu. Biserica poartă hramul Sfintei Margareta de Antiohia.

Vizita mea

Am pătruns în fortificație dinspre Piața Ferdinand. Este intrarea secundară aici o scară acoperită construită în stil neoclasic și stil gotic tardiv. Interiorul scării acoperite nu arată prea bine, cade tencuiala din tavan și de pe pereți. Tot de aici se poate accesa fosta închisoare, temnița și tot aici există o grădiniță cât se poate de actuală, grădinița cu program normal din Mediaș nr. 5.

O dată pătruns am admirat curtea interioară, zidul de incintă și turnurile Clopotniță. Școlii, Sf. Maria, Croitorilor, Frânghierilor. Curtea este pavată cu piatră de râu, pe alocuri observăm copaci plantați.

Încastrate în incinta fortificată cu acces din interior observăm tot felul de clădiri fie în paragină, fie funcționale. Așa am descoperit o casă memorial pe care scrie că aici s-a născut Stephan Ludwig Roth, umanist, pastor luteran, istoric și profesor.

Cealaltă intrare principală de această dată doar că eu pe aici am ieșit :) este dinspre Piața Castelului/Piața George Enescu. Este destul de deteriorată și această intrare boltită.

Din curtea interioară se poate observa și biserica + turnul de aproape doar că va trebui să te uiți aproape pe verticală. Turnul este întradevăr înalt și vizibil înclinat.

Am ajuns și în dreptul ușii marcat cu un panou și îndemnând pentru vizitarea interiorului. O tanti mi-a încasat banii și a început să povestească despre istoria Mediașului și a bisericii, a început să arate în interior diverse. Am întrebat-o dacă turnul este vizitabil, mi-a zis că personalul urcă dar pentru turiști ar exista un grad de periculozitate scările interioare nefiind în cea mai bună stare. Plus că ar fi nevoie de un fond corespunzător pentru refacerea acestora doar că biserica nu dispune de acel fond.

Ar fi interesant pentru turiști o urcare observând de la așa o înălțime împrejurimile Mediașului și imaginând trâmbițașul de odinioară.

În interior am observat o navă a bisericii foarte încăpătoare și parcă un pic mai decorată decât bisericile evanghelice de obicei.

Cred că cea mai remarcabilă operă din interior este altarul bisericii. A fost realizat între anii 1480-1490 și pe altar în formă de picturi este reprezentată toată suferința lui Isus.

O altă operă remarcabilă se află pe partea opusă și este orga. Orga este opera lui Johannes Hahn. Mi-a plăcut această orgă din punct de vedere decorativ. Nu am auzit-o de și toată vara săptămânal se organizează concerte de orgă (Orgelsommer Mediaș) asta datorită faptului că orga a fost restaurată corespunzător. Un pui de orgă am observat la sol nu prea departe de altar într-un colț.

O altă operă de artă din biserică o reprezintă cristelnița din bronz care ar vrea să fie cea mai veche din țară. (secolul XIV) Nici amvonul nu se lasă mai pejos la care se ajunge printr-o scară interioară partea de sus a amvonului (baldachinul) a fost sculptat de Sigismund Moess în 1679.

Am mai observat un lucru interesant într-un colț mai îndepărtat al bisericii. Datorită unor donații prin obiecte medievale s-a putut organiza un mic muzeu permanent. Ce sînt de fapt aceste obiecte? Sînt diverse cum ar fi clopote foarte vechi, mobilier, armuri, statui, statuete, elemente de clădiri medievale, cristelnițe, sobe vechi, lăzi, etc. Doamna mi-a povestit că se încearcă să se extindă micul muzeu în moment ce se înmulțesc colecțiile. Am făcut o propunere, una din încăperile poate nefolosite și în paragină aparținând bisericii se poate transforma în muzeu.

Astea fiind scrise, mergeți și vizitați biserica fortificată. Rog WM să atașeze filmulețul la început, mulțumesc. youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.12.23 21:48:16
Validat / Publicat: 06.12.23 08:19:04

VIZUALIZĂRI: 448 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Biserica fortificată Sf Margareta ,curtea interioară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

ANILUPHONE
[07.12.23 14:29:32]
»

@AZE: Un superbonus meritat pentru o biserică care mi-a plăcut tare mult și despre care am scris și eu după ce am vizitat-o în vara lui 2017... ce de mult mi se pare!!!

Și eu am recomandat vizitarea bisericii celor ce ajung prin Mediaș, merită... și dacă ai puțin noroc poți asculta și orga!!!

Felicitări pentru vizită și articol!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în zona Mediaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047405958175659 sec
    ecranul dvs: 1 x 1