EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Domul și alte biserici non-mozaic din Ravenna.
Dor de Ravenna! Un oraș superb și plin de obiective, pe care l-am vizitat în trei etape diferite, trei ani consecutivi. Și numai toamna. Nu știu cum, dar așa s-a nimerit!
Aeroportul din Bolognia este cel mai apropiat (aprox. 80 Km), iar transportul până la Ravenna este asigurat prin mijloace de transport auto cu plecare din aeroport, dar numai patru curse pe zi sau cu trenul, cu plecare din gara Bolognia. Există mijloc de transport Aeroport- Gara Bolognia. Eu am folosit amândouă variantele și am considerat mai facil transportul auto, dar mai sigur de program și mai rapid, transportul cu trenul. Punctul terminus a fost și într-un caz și în altul, Gara din Ravenna.
Orașul este mic, liniștit, cochet, așezat în provincia Emilia-Romagna iar legătura cu Adriatica se face printr-un canal, de unde ușor se poate ajunge la Veneția. Aș recomanda un concediu superb, zece zile, Ravenna, Veneția!
Ravenna găzduiește un imens potențial turistic, cunoscut în special prin colecția de mozaicuri bizantine celebre în întreaga lume, caracterizate prin finețe, originalitate și culoare. Dar, în afară de Basilica di S. Apollinare in Classe și S. Apollinare Nuovo, celebra Basilica di S. Vitale, Battistero Neoniano și Battistero degli Ariani, Mausoleo di Galla Placidia, Tomba di Dante, Mausoleo di Teodorico sau Domus dei Tappeti, Ravenna se mândrește cu frumoase biserici, precum Domul și altele asemenea lui, muzee, Teatro Alighieri, palate, grădini, parcuri sau Antico Porto di Clasee.
Orașul fiind de dimensiuni reduse și obiectivele relativ apropiate, cu harta primită de la Centrul de Informații Turistice aflat în incinta gării, ne-am descurcat nesperat de ușor.
1. Duomo di Ravenna
Împreună cu Baptistero Neoniano și Museo Arcivescovile (Arhiepiscopal) , formează un tot unitar în Piazza Duomo. După vizitarea ultimelor două obiective cu superbele lor mozaicuri, am intrat în Duomo, Catedrala orașului.
Frumoasa construcție datează din sec. al XVIII-lea și a fost ridicată pe locul viran rămas după demolarea vechii Catedrale din sec. al V-lea dedicată Învierii Domnului, hram ce-l poartă și în prezent.
Am intrat în Catedrală și m-a surprins simplitatea și eleganța interiorului său în formă de cruce latină cu trei nave, un portic în formă de arc și cupola eliptică. Aici sunt conservate valoroase sarcofage din marmoră, datate din perioada paleocreștină. E de admirat un astfel de sarcofag aflat în nava dreaptă, datat sec. al V-lea, cu o frumoasă lucrare pe capac și reliefuri pe ambele fețe, ce-l prezintă pe Isus între Sf. Ap. Petru și Pavel.
De o mare valoare se bucură un Amvon din marmoră albă din sec. al VI-lea, de formă eliptică, împărțit în două părți egale, fiecare parte ornată cu panouri de formă pătrată, prevăzute cu diverse păsări în relief.
La ieșirea din Dom, mai apropiată este Zona Dantescă unde am vizitat
2. Basilica San Francesco.
Ridicată în sec. al X-lea pe un vechi edificiu de cult din sec. al V-lea, aici au avut loc funeraliile marelui Dante Alighieri, mort în exil la Ravenna la 1321. Biserica a fost refăcută în totalitate și numai cripta cu un frumos mozaic inundat a mai rămas din cea veche.
Zona Dantescă, pe lângă această biserică, mai cuprinde Museo Dantesco i Tomba di Dante și Centro Dantesco cu o frumoasă curte interioară.
La „doi pași” distanță se află Zona Centrală cu Piazza del Popolo și
3. Basilica Santa Maria dell Suffragio.
Ridicată în anul 700, a fost refăcută în sec. al XVI-lea în stil baroc. Fațada este din piatră de Istria cu statui și basoreliefuri la care au lucrat doi frați, artiști din Ravenna. În mod deosebit am admirat cupolele de interior.
Mergând spre nord pe Via Rossi, la intersecția cu Via G. Ghiselli, se află
4. Basilica S. Giovanni Battista (Botezătorul)
Clădirea datează din sec. al XVII-lea și a fost ridicată pe locul alteia mai vechi, din care se păstrează doar Campanilla și o absidă. Aspectul este puțin derutant. Campanilla din sec al IX-lea și fațada barocă din sec. al XVII-lea.
Am intrat apoi în Via di Roma, unde pe spațiul verde din fața Gării Ravenna se află
5. Basilica S. Giovanni Evangelista.
Ridicată de împărăteasa Galla Placidia (sora ultimului împărat roman Honorius) în anul 425, în urma unui jurământ făcut pe Biblia Sf. Ap. și Ev. Ioan, în timp de se afla cu copiii ei pe marea frământată de o puternică furtună, venind la Ravenna dinspre Constabtinopole.
Biserica a fost refăcută, inclusiv zidul de incintă, dar se păstrează un portic gotic din sec. al XVI-lea, din marmoră ornat cu basoreliefuri, o frumusețe!
Din pavimentul plin cu mozaicuri, au fost extrase fragmente care se păstrează expuse de-a lungul pereților celor două nave laterale. Aceste mozaicuri sunt cele mai vechi din Ravenna și prezintă printre altele, scena din ultima cruciadă.
Cele trei nave sunt separate prin 24 coloane ornate cu mozaicuri și capiteluri.
Mergând în continuare pe Via di Roma în sud, spre Porta Nuovo se deschide larga priveliște spre,
6. Basilica Santa Maria in Porto.
Situată cum am spus, pe Via di Roma și vecină cu Museo d' Arte della Cita, biserica are o fațadă somptuoasă din piatră de Istria și marmoră, formată din două benzi suprapuse. Cea inferioară în stil ionic, cea superioară, în stil corintic. Este ornată cu coloane și statui alegorice adăugată în sec. al XVIII-lea vechii biserici din sec. al XVI-lea care a fost și mănăstire. Statuile privite de la stânga spre dreapta simbolizează Caritatea, Credința, Speranța și Umilința.
Biserica este împărțită în trei nave despărțite prin stâlpi și coloane cu capiteluri. Pe altarul din transeptul stâng se află Madonna greco, un relief din marmoră din sec. al XI-lea, despre care legenda spune că a apărut în mod miraculos, din Constantinopole în anul 1100.
O altă biserică aflată în Ravenna (și nu ultima) în Piazza della Resistenza,
7. Madonna del Torrione
Ridicată pe un rest dintr- un turn al vechiului zid de apărare al orașului. Are formă octogonală și mai păstrează dintr-o altă biserică mai veche, o capelă și absida decorată în frescă.
Recomand din tot sufletul, Vizitați Ravenna!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Ravenna este un oraș de excepție pentru iubitorii de artă și de frumos.
Trimis de mihaelavoicu in 09.08.20 18:20:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Am vizitat Ravenna cu mai mulți ani în urmă. Un oraș care m-a cucerit! Mi-aș dori să-l revăd.
@Rodel: E de REvăzut, pentru că Ravenna are foarte multe de arătat! Și ce ușor se ajunge...
Mulțumesc pentru ecou și când va fi posibil, drum întins la Ravenna.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2017 Două Baptisterii în Ravenna — scris în 10.05.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Alte ”perle” din Ravenna. Sant Apollinare Nuovo și Sant Apollinare in Class. — scris în 30.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 San Vitale, ”vinul cel bun” al Ravennei — scris în 28.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ