ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    San Vitale, ”vinul cel bun” al Ravennei

    TIPĂREȘTE

    ”Orice om, la masă, pune întâi vinul cel bun... ” așa scrie în Noul Testament, la Nunta din Cana!

    De ce aș face altfel!

    După ce am văzut de trei ori orașul Ravenna și citisem cu timp în urmă că acesta ”ascunde” cele mai bine conservate mozaicuri bizantine și unica prezentare a figurii împărătesei Teodora, am concluzionat că Basilica San Vitale e ”vinul cel bun” între multele obiective din oraș, care posedă astfel de comori.

    San Vitale este perla orașului Ravenna.

    Vă spune un om care a fost de trei ori. Se ajunge foarte ușor... vezi impresii... este un oraș lejer, elegant, cu mult rafinament și ușor de parcurs, pentru că nu e aglomerat. Un singur impediment există: Prea multe de vizitat! Prea multe la care nu poți renunța, care trag de tine, precum vinul care amețește, evident, pentru cine trage la măsea! În trei cuvinte, prea mult UNESCO!

    Dar să revin la... vinul cel bun!

    Nu că era Teodora frumoasă și Justinian bărbat bine a rămas biserica o bijuterie, ci pentru că au lucrat la ea unii din cei mai buni meșteri mozaicari aduși din Grecia. Pentru că s-au întrecut pe sine și pentru că orașul a fost ferit de distrugeri. Pentru că a fost slab populat și pentru că este, să zic așa, puțin ”ocolit” de turiști. Nu are aeroport, nu are plajă, nu e o destinație de vacanță, nu are delfinariu și nici ”roată a la Prater”.

    La fiecare din vizitele făcute la Ravenna, am lăsat San Vitale la urmă, precum un ”desert”. Dar acum o voi trata precum ”vinul cel bun”, adică la început și apoi încă cinci-șase obiective cu mozaicuri de valoare, în alte reviewuri. Așa, pentru că, AmFostAcolo!

    Construcția bisericii a fost începută de episcopul Ecclesius în 527, când Ravenna era sub dominația ostrogoților și terminată în 547 în timpul Exarhatului din Ravenna (adică Imperiul Bizantin își exercita puterea prin intermediul unui Exharh, un fel de Episcop).

    Arhitectul bisericii rămâne necunoscut. Stilul e însă amestecat, roman și bizantin. Construcția în sine, cu stâlpi, pilaștri, arcade și bolți nu-și are rostul aici, pentru că, oricum astea sunt elemente total eclipsate de faimoasele mozaicuri din absida centrală.

    Totuși, trebuie spus, Biserica are un plan octogonal, cu un spațiu central în jurul căruia sunt opt abside etajate din care numai una, cea centrală este renumită pentru mozaicurile sale. Pentru renovarea sa, s-a intervenit de mai multe ori, iar cupola a fost pictată prin sec. al XVII-lea. Biserica are importanță și datorită faptului că este cea mai mare biserică din timpul împăratului Justinian, care s-a păstrat intactă până în ziua de azi.

    Așa cum am spus, numai absida centrală aste complet acoperită de mii și mii de pietricele ce alcătuiesc fantasticele desene, figuri, chenare, peisaje și scene din Vechiul Testament. Suprafața lor este mare, mozaicurile se întind pe două nivele, atât pe pereții laterali, cât și pe două bolți și strălucesc în nuanțe predominant de verde, albastru și auriu.

    Dar cele mai atractive sunt cele două panouri aflate stânga și dreapta absidei, ce înfățișează suitele Împăratului Justinian și a soției sale, Teodora.

    Justinian a fost un mare legiuitor și unul din cei mai puternici împărați bizantini. El este mozaicat pe latura stângă, în mantie regească de culoare violet, cu aură și coroană pe cap, pe brațe ține un platou cu pâinea liturgică, înfățișat ca fiind conducătorul imperiului, dar și al bisericii. Din suita sa fac parte Episcopul de Ravenna, consilieri și garda personală.

    Pe latura dreaptă, suita Împărătesei Teodora. Veșmântul său este bogat, la fel și al doamnelor sale de onoare, are coroană pe cap și multe bijuterii. Despre Teodora, istoricul Procopie spune că era o femeie frumoasă, cu fața ovală, ochi mari, negri, inteligentă, abilă și cu o mare voință de a conduce. A fost canonizată și sărbătorită pe 14 noiembrie. Și tot istoria ne spune că inițial a fost dansatoare de circ, fiica unui îngrijitor de urși, apoi actriță, dar și prostituată. Justinian, moștenitor al tronului, apoi împărat, după căsătoria cu ea, o face asociată la guvernare. Și tot Procopie spune că ea a susținut drepturile femeilor divorțate, a celor căsătorite, a prostituatelor și a legiferat pedeapsa cu moartea pentru viol. A murit de cancer la sân înainte de a împlini vârsta de 50 ani, cu 20 ani înaintea lui Justinian. Trupul neînsuflețit a fost depus în Biserica Sf. Apostoli din Constantinopol, una din splendidele biserici ctitorită de ei (din care provine și superba Pala d'Oro de la San Marco, Veneția). Mozaicul din San Vitale a fost finalizat la un an de la moartea sa. Probabil este și motivul pentru care, restul absidelor au rămas nemozaicate.

    Absida centrală, este mărginită de restul bisericii printr-un arc de boltă, mozaicat cu medalioanele celor 12 apostoli, decorată abundent în verde, albastru și auriu. Pereții laterali sunt prevăzuți cu câte doi stâlpi ce fac legătura cu absidele învecinate, deasupra cărora sunt prezentate scene din Vechiul Testament. În partea superioară, acești pereți despărțitori se unesc într-o superbă boltă împărțită în patru secțiuni, fiecare având câte un înger în haină albă, toți patru susțin un medalion central cu Mielului lui Dumnezeu pe fundalul unui cer înstelat. De remarcat modelele diferite ale celor patru secțiuni, melanjul culorilor, lumina și strălucirea acestora.

    A doua boltă, a absidei propriu zisă, mai joasă ca prima, este mărginită de doi pereți pe care se află suitele împărătești și prezintă un mozaic central cu Hristos așezat pe sfera lumii, flancat de San Vitale care primește o coroană de martir (acesta a fost un ostaș roman din părțile Ravennei, pe mormântul căruia se crede că s-a ridicat Biserica), doi îngeri și episcopul Ecclesius, cel care a fondat biserica. Sub această boltă și între suitele împărătești se află un spațiu gol cu tronul împărătesc și un frumos mozaic pe paviment.

    Ca unul care a fost de trei ori la Ravenna, recomand mai întâi, a admira și a fotografia (este liber, permis, are dezlegare) mozaicurile de paviment. Sunt de o limpezime și o varietate fantastică! Fâșiile care pornesc din fața fiecărei abside și care se întâlnesc în zona centrală, nu sunt două la fel, în ce privește modelul. Fiecare din cele opt abside are în față câte un mozaic în formă de evantai, sau coadă de păun, după care, în continuare, modelul diferă de la una la alta, inclusiv chenarele. Fără a ridica ochii la bogăția de culori în tonuri calde a mozaicurilor lucrate în aur din absida centrală, aceste minunății de pe paviment, trebuie admirate și fotografiate, bucată cu bucată. Aceasta este faza de degustarea ”vinului cel bun”!

    După care, atenție, ridici ochii!!... Rămâi fascinat, uluit, amețit și apoi îmbătat de ”vinul cel bun”!

    Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 28.04.18 06:57:40
    Validat / Publicat: 28.04.18 08:43:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: alte țări

    VIZUALIZĂRI: 2254 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Exteriorul Bisericii San Vitale, Ravenna
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    [1300 PMA] [600 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [28.04.18 08:42:04] »

    Excelentă recomandarea

    Mutat în rubrica "Biserici în Ravenna, RAVENNA" (nou-creată pe sait)

    mihaelavoicu [28.04.18 09:17:14] »

    @webmasterX: Mulțumesc! Ați servit din ”vinul cel bun”.

    doinafil [28.04.18 10:47:45] »

    @mihaelavoicu: Se pare că dau „start vot”!

    Foarte frumoasă (și) această biserică a Ravenei! Și mie îmi plac tare mult mozaicurile, fie că ele creează tablouri cu temă religioasă sau tablouri de altă natură! Acestea, religioase, mai vechi (sau mai noi) sunt mai elaborate, mai bine conturate - datorită pietricelelor tăiate cât mai mic - și parcă mai viu colorate.

    Ele, mozaicurile, față de picturile murale au avantajul că nu se degradează în timp, că sunt aproape indestructibile!

    Despre pavimente, ce să mai spun! Dovadă a avantajului mozaicului, a duranței lui în timp, este că și acum, după atâta amar de vreme, pașii nu l-au degradat!

    Felicitări, am votat pentru că mi-a plăcut, deopotrivă, și articolul și pozele!

    mihaelavoicu [28.04.18 11:15:00] »

    @doinafil: Mulțumes mult! Nu a fost ușor să scriu despre aceste mozaicuri, dar mai ales despre biserica în sine.

    Adevărul e, că atunci când ești în fața lor, aproape că nu mai știi nimic. S-au strecurat și ceva greșeli, informațiile fiind uneori puțin diferite.

    Dar tot ce contează, este puternica impresie pe care o lasă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster [03.05.18 17:08:26] »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    mihaelavoicu [04.05.18 07:47:56] »

    @webmaster: Mulțumesc pentru apreciere!

    Anul 2018 este declarat Anul European al Patrimoniului Cultural.

    Tot 2018 este și Anul Centenar. Felicitări pentru Alba Iulia!

    Saitul AFA, prin ușerii săi, nu promovează suficient acest lucru. Mai degrabă cârnații, decât frumoasele valori culturale românești, precum siturile istorice, mănăstirile, obiceiurile, tradițiile și câte alte.

    Saitul d-vs dispune totuși de multe resurse care l-ar putea, cred, dacă ați încerca, include în forma digitală de patrimoniu, cu ocazia acestei manifestări, mai ales că sloganul său este: ”Patrimoniul nostru, la confluența dintre trecut și viitor”. Numai Tata123 și câți alții, ai scobit și-au scos la iveală niște locuri uitate, despre care nici Comisia de Patrimoniu cred, habar nu au.

    Consultați ”2018 Anul European al Patrimoniului Cultural” și vă veți convinge.

    Mulțumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂBiserici în Ravenna:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063644170761108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1