ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Al treilea amfiteatru roman

    TIPĂREȘTE

    Serafice acorduri de harpa ...

    Am vizitat El Jem intr-o excursie organizata, de doua zile, care cuprindea, pe langa acest obiectiv, casele berbere de la Matmata, plimbarea cu camila prin desert, cateva oaze celebre, granita cu Algeria, plimbarea cu jeep-urile prin desert pana la decorul din "Razboiul stelelor". Excursia a durat doua zile, a inclus mesele si a costat 110 euro de persoana. A meritat toti banii!

    Asadar, La El Jem am ajuns in prima zi, dimineata devreme, vazand cum soarele rasare deasupra impresionantului amfiteatru. Orasul caruia apartinea fost construit pe ruinele vechiului orasul punic, Thysdrus, si a devenit unul dintre cele mai prospere orase nord-africane in timpul apogeului Imperiului Roman, ramanand asa pana la finele ocupatiei romane. Dezvoltarea sa impresionanta se datoreaza zonei puternic agricole in care se afla, zona a plantatiilor de maslini, si a pozitiei sale la intersectie de drumuri comerciale. Ajungand sa aiba o populatie de peste 30. 000 de locuitori, aceasta asezare plina de vile, pe vremea aceea, avea nevoie de a fi animata si, astfel, a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de peste 30. 000 de locuri.

    Amfiteatrul a fost construit in anul 230 d. Hr, pe vremea imparatului Sever Alexandre, cu o lungimea totala a elipsei de 149 m lungime, 124 m latime si 56 m inaltime, aproape de dimensiunile Colosseumului din Roma. Este cel mai bine conservat amfiteatru roman (prin religia lor musulmanii nu au voie sa refoloseasca la constructii blocuri de piatra provenind de la astfel de asezari).

    A fost construit din blocuri de piatra aduse din muntii Tunisiei prin niste tunele subterane, cu ajutorul elefantilor. A fost alcatuit, dupa modelulul roman din doua arene, locuri speciale pentru aristocratie, scene speciale si inchisori pentru gladiatori, custi pentru animale si scoala speciala de instruire.

    Spre deosebire de Colosseumul din Roma, El Djem avea doua pasaje subterane care conduceau spre arena de 65 m, aici aflandu-se anticamerele, unde fiarele si gladiatorii se pregateau de confruntare. Desi orasul a fost distrus de catre invaziile arabe, amfiteatrul s-a pastrat si a dainuit peste vremuri.

    Este inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Vara are loc aici un festival international de muzica clasica si jazz, cand sunt aprinse mii de lumanari care creeaza un spectacol de lumina.

    Va recomand sa-l vizitati, pe mine m-au trecut fiorii pasind prin arena unde aveau loc lupte sangeroase, sau prin celulele unde erau tinute bietele animale si gladiatorii (bine ca aceasta "distractie" nu mai exista).


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 16.12.09 14:43:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Ruine ale amfiteatrului roman de la El Jem
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS -99 PMA (din 2 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest review

    10 ecouri scrise, până acum

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [16.12.09 16:00:13]
    »

    Pentru a putea face fotografii sau pentru a filma trebuie sa platiti la intrare 1 dinar (cam 50 eurocenti). De asemenea, la intrare merita sa va uitati atent pentru ca, pe perete, sunt imagini cu reconstructia pe calculator a intregului amfiteatru si vedeti exact cum arata el acum apropae 2000 de ani.

    crima
    [16.12.09 21:34:03]
    »

    http://www.sejurtunisia.ro/obiective-turistice/el-jem/el-jem.htm

    Admin
    [17.12.09 09:59:17]
    »

    Okey, si in acest caz este aproape evident (sincer nu am masurat cu niciun subler) ca mare parte din continut sa fie inspirat din sursa citata, fara a fi specificat acest lucru.

    Review-ul NU poate figura in concurs, alaturi de cele 100% genuine, nu ar fi corect - retrag punctajul acordat automat (acele 1000 PMA).

    Desi Regulamentul prevedea masuri suplimentare (suspendare 2 zile si penalizare procentuala din total PMA), consdier ca si in acest caz un simplu avertisment este mai potrivit (in aceste zile doar).

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 15:31:13]
    »

    Eu am muncit la acest review si, dupa cum se vede daca este citit cu atentie, cuprinde si impresiile mele personale. Eu nu am trait pe vremea imparatului roman Sever Alexandru pentru a putea descrie, personal, ce s-a intamplat atunci. Mi se pare firesc sa ma documentez. Apoi, cifrele si datele istorice raman aceleasi indiferent de unde sunt luate!!! Sunt date in textul care contrazic articolul la care ati facut referire. Eu m-am inspirat dintr-un pliant si din spusele ghidului. Am adus si impresii personale si date noi: pasajul elefantilor care carau pietrele, provenienta pietrelor, numarul corect al capacitatii, numele imparatului care l-a construit, date care in textul mentionat lipsesc sau sunt incorecte. Si nici nu am numit acest amfiteatru "Colosseum", cum este numit in textul la care ati facut referire, pentru ca nu este un "Colosseum", acesta din urma fiind unic.

    Imi cer scuze daca nu am pus ghilimele acolo unde ar fi trebuit dar, am incercat sa relatez cat mai exact ce inseamna El Jem, un loc care nu este la indemana oricui si care este atat de putin mediatizat (arata mult mai bine decat Colosseumul din Roma).

    Intentiile mele au fost bune si am pus mult suflet si in acest review, si in altele pe care le-am scris. Daca aceste review nu este folositor nimanui va rog sa-l stergeti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Admin
    [17.12.09 16:58:53]
    »

    Stiu, stiu prea bine, ancamariagadea, ca asa stau lucrurile. Si personal nu doar ca gasesc util review-ul, ci chiar apreciez stradania si sufletul pus in el. Dar regulile sunt reguli si trebuie respectate.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 17:05:16]
    »

    Intr-adevar, regulile sunt reguli.

    Va rog sa-mi spuneti daca, pe viitor, cand folosim pasaje din anumite carti, pliante sau de pe internet, si le punem in ghilimele si mentionam si sursa, incalcam vreo regula? Este permis?

    Multumesc.

    Admin
    [17.12.09 17:35:12]
    »

    Sigur ca este permis. Contributiile proprii trebuie insa sa ramana substantiale, esenta reveiw-ului.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [20.12.09 13:49:44]
    »

    Aici nu am gasit o tema muzicala care sa se potriveasca foarte foarte bine. M-am gandit la muzica bizantina dar... este dintr-o perioada mai tarzie.

    Pentru ca unul dintre instrumentele preferate de romani era harpa/lira recomand, daca considerati potrivit, urmatorul fragment muzical:

    http://www.trilulilu.ro/carmenviorica/e511b9194c7743

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [20.12.09 14:13:52]
    »

    Am gasit si unul dintre soundtrack-urile din filmul "Gladiatorul". O melodie semnata Enya.

    Alegeti-o pe cea care vi se pare mai potrivita, va rog:

    http: //www. trilulilu. ro/curdeurs/ 63b07243a84203

    Admin
    [20.12.09 21:22:21]
    »

    desi-mi place chiar mult enya, am preferat prima varianta. Atasat ilustratia muzicala propusa de autoare ca fond muzical de ascultat pe timpul citirii / vizionarii pozelor.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, crima
    Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045265913009644 sec
    ecranul dvs: 1 x 1