ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2008
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: satu mare
ÎNSCRIS: 14.06.08
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 1 zile
familie cu copii
[?] AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O zi in care am descoperit o frantura din minunile Tunisiei si mai ales oamenii ei extraordinari

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Rememorand excursia si sentimentele incercat aici, simt ca-mi vine sa spun:

FRATI ROMANI! NU MAI TOLERATI PROSTIA. Trebuie sa luptam impotriva ei cu orice mijloace. Am revenit dintr-o tara Africana din lumea a treia si nu pot sa nu ma gandesc la PROSTIE ridicata la Rang de FUDULIE. SUNT FUDUL CA SUNT ROMAN. Sa luam metodic.

Excursia spre EL JEM.

Astia din tarile astea subdezvoltate sunt atat de inapoiati si saraci (ca sa nu spun prosti) ca-si permit sa angajeze persoane la informatii si casa de bilete la SNCFT (CFR la noi) persoane care vorbesc franceza , engleza si germana(mai slabut).Vocabularul, CURSIVITATEA englezei vorbite m-au facut sa ma simt mic de rusine la cum vorbeam eu (si totusi vorbesc bine limba asta bine) aveam impresia ca sunt undeva in state ca accent "inglis "nu era de loc.

Asta ca asta dar sa vedeti ce prosti sunt ca-si pierd timpul cu tine cand iti dau o brosurica cu mersul trenurilor si-ti explica cum sa te descurci cu ea. Si fac asta cu multa rabdare dand intre timp explicatii scurte in araba altor clienti sau trimitandu-i catre casele de bilete pentru informatiile cerute. Totul cu zambetul pe buze si dupa ce termina te mai intreaba cu zambetul ala stupid pe buze daca iti mai pot fi de folos cu ceva asta doar ca sa-ti aminteasca de enervantul operator de la orange sau vodafone sau rds care folosesc aceleasi fraze. UNDE ESTE ACREALA NOASTRA TIPIC ROMANEASCA, UNDE-I INCULTURA NOASTRA (MANDRI CA SUNTEM ROMANI SI STIM VORBI ROMANESTE CA LIMBA INTERNATIONALA) SI UNDE SUNT INTREBARILE IMPERTINENTE "CE DRACU VREA SI ASTA". UNDE-S CALATORII CARE-S ENERVATI DE EXPLICATIILE PREA MULTE DE PARCA PENTRU FIECARE INTREBARE AR TREBUI SA STAI DINNOU LA COADA?

Plecam pana la urma din SOUSSE spre EL JEM dupa ce cumparam bilete la clasa I (cu doua zile inainte caci daca astepti pana in ultimul moment risti sa mergi la clasa II). Cum spuneam, in 8.07 plecam intr-un vagon cu un fel de bar la capat, fara cabine, dar cu scaune frumos tapitate si comode (mai comode si frumoase decat in autocarele moderne). Aici un alt monument al prostiei tarilor din lumea a treia aveau AER CONDITIONAT(ulterior am aflat ca si la clasa a II-a au AC).

Controlorul amabil glumeste cu fiul meu daca si-a adus spada de gladiator sau numai tata participa la luptele din Colosseum. Ne recomanda unele lucruri (sa cumpara apa inainte de a ajunge la colosseum si ne atrage atentia sa avem grija de bilete care sunt valabile si la muzeul de mozaicuri!!!!!.foarte util) INTR-O ENGLEZA FLUENTA DAR NU LA STANDARDELE DIN GARA (uitasem sa specific ca discutam cu persoane aprox. 35ani in gara si controlor aprox. 50 ani)

Toaleta curata dar nu am putut face poze ca si asa se uitau putin la noi cu curiozitate si incercau amabil sa intre in vorba cu noi.

Toti sunt amabili si vor sa-ti fie de ajutor fara sa fie insistenti ci doar amabili.

Vine sefu cu caruciorul dupa el si-i da fiului meu o sticla de Bouga insist sa o platesc dar el refuza. Ma simt penibil ii arat ca am bani dar el spune ca nu e vorba de bani ca in religia lor amabilitatea si ospitalitatea este mai presus decat orice si-mi povesteste despre profet care ajunge in desert noaptea la cortul unui beduin si ca atunci capul familiei trimite sa se taie unica capra care datea lapte familiei, pentru a-si ospata musafirul. Asta este ospitalitatea lor. (Tot in aceeasi idee se imi povestea cineva ca atunci cand iti vine un musafir si daca ai numai o gaina o tai si o dai musafirului).

Am coborat din tren (la ora exacta) cu o senzatie ciudata, dar fericit ca fac cu fiul meu de 7 ani prima noastra excursie "de barbati", fericit de bucuria lui in urma primei calatorii cu trenul din viata lui.

Din gara vedem Colosseumul ne indreptam spre el si platim doar pentru mine 6 DT intrare si 1 DT taxa foto. Renuntam la plata unui ghid 6 DT ca oricum juniorul era atat de agitat ca nu avea nici un rost, oricum pe parcurs am profitat de unele explicatii date de ghizi diversilor turisti.

Va recomand sa nu mergeti cu excursiile organizate, toti sunt grabiti in carduri ca oile si dupa ora 12 nu mai gasesti pe nimeni, abia atunci ai vreme sa glumesti si sa vorbesti cu oamenii, sa cauti linistit bazarurile cu artizanat si antichitati sau chiar antichitati autentice. (mi s-au oferit monede si diverse vase de lut si mi-au aratat diferenta intre autentic si fals oricum ceva habar aveam ca parca v-am mai aratat interesul meu pentru istorie)

Nu va recomand sa va obositi sa vedeti vila romana, caci este greu de ajuns la ea putini stiu despre ce e vorba si primiti tot felul de informatii aiurea; eu m-am descurcat cu harta luata de la ag.de turism din Sousse; si se afla langa o groapa de gunoi pazita de un soldat care nu-ti da voie sa faci poze si tot ce ar fi interesant a fost dus la muzeul mozaicurilor. Am avut ocazia sa cunosc un alt tunisian, Jamel, care locuia in zona si care ne-a condus pana acolo si cu ajutorul lui am convins soldatul sa ne lase sa facem poze. (schema vilei si pozitia initiala a mozaicurilor o regasiti in muzeu). Aici mai avem parte de o portie de amabilitate tunisiana si suntem invitati sa ne racorim in casa lui. Nu ma lasa in nici un fel sa refuz oferta lui atat era de insistent si asa ajung sa mananc prima data in viata mea fructe de cactus. Excelente la gust dar nu e voie sa mancam prea multe pentru ca daca nu esti obisnuit au un efect laxativ. Cu greu ma stapanesc sa nu mananc mai mult de trei bucati ,iar pe junior il trateaza cu limonada facuta din lamai proaspete si apa rece (ceea ce mi-a dat putin fiori caci toata lumea spunea despre apa curenta care este potabila dar nu este recomandata turistilor). Dupa ce ajung sa-i cunosc toata familia si junior isi etaleaza cunostintele la jocul de dame cu baiatul lor care era cam de aceeasi varsta, cam dupa o ora plecam cu greu caci insistau sa ramanem sa ne serveasca cu mancare traditionala.

Revenim in zona Colosseum unde nu mai zareai picior de turist fiind cam orele 14, ne plimbam linistiti si decidem sa mancam la un restaurant vizavi de Colosseum. Buna alegere caci am mancat boiereste la un pret de nimic adica 18 DT. Recomand restaurantul care se numeste EL HANA si pe patron NAOUFAL (se pronunta NOFAL). Comandam frigarui de pui si frigarui de miel cu garnitura de cartofi si salata de rosii, ardei si castraveti, salata mechouia cu paine proaspata, masline si limonada proaspata.

Junior este incantat de mancare si limonada si atentia acordata caci la ora aia eram singurii musterii si-i spune lui NAOUFAL "this is a 5* restaurant" la care omul ne aduce bonus o inghetata si alte limonade. Insist sa le platesc, la care omul imi explica ca sunt obligati de religie sa respecte musafirii si pentru ca i-am facut o impresie buna, caci i-au intrat in restaurant oameni care apreciaza munca lui si mai ales laudele din gura unui copil, imi mai aduce niste paste tipice Tunisiene cu sos de carne de oaie foarte bune la gust dar prea iuti, iti lua foc gura. Ne explica cum de RAMADAN timp de o luna dau mancare gratis oamenilor saraci. Facem poze si apoi plecam spre Muzeu si suntem atentionati si de NAOUFAL sa folosim aceleasi bilete valabile de la Colosseum.

Mergand pe jos printre stradute intortocheate cu case cu fatada faiantata sau albe in stil tipic arab ajungem la muzeu care nu este departe de gara pe drumul spre Sfax. Aici ne asteapta o surpriza fantastica, sali pline de mozaicuri si resturi de vile cu mozaicuri originale. Mult peste muzeul mozaicurilor din Istambul. Dupa ce ne minunam la mozaicuri si cateva busturi din perioada romana (vreo 2 ore), trecem strada si calea ferata sa vedem amfiteatrul care este o ruina aproape totala si foarte aproape de a deveni o groapa de gunoi.

Ne asteapta drumul spre casa (Sousse) si mergem spre statia Taxi Louage, 200 de metri spre gara putin deviat stanga cu reper minaretele de la o moschee. Urcam in taxi, in 15 minute se umple microbusul de 8 locuri (Toyota) si pornim la drum cu AC in functiune. Nu-mi ia nimeni banii asa ca intreb cand trebuie sa platesc cei 3,7 DT pe scaun (7,4 DT total) si mi se raspunde ca inainte de a ajunge la destinatie toata lumea plateste. Am avut ocazia sa cunosc dinnou amabilitatea tunisiana, fiind serviti de o doamna cu prajituri facute in casa foarte dulci dar cu gust extraordinar. Prajituri facute cu smochine, cu curmale si una cu migdale crude care mi-a placut cel mai mult. Migdalele crude au un gust foarte apropiat cu gustul samburelui de caisa. Erau foarte mirati de gesturile de afectiune dintre mine si junior, cu atat mai mult cu cat acesta era fericit pentru ziua petrecuta impreuna. Asa aflam ca sotul doamnei si ea plecau la Sousse sa-si vada nepotii si ca sotul caruia ii spuneam MON GENERAL era foarte dur cu nepotii si doamna ii tot atragea atentia la gesturile noastre de afectiune. Din pacate MON GENERAL a devenit cam posac si ursuz si conversatia a continuat cu alti calatori toti dornici sa-ti dea un sfat sau sa-ti spuna ceva despre obiceiurile lor.

Ajungem in Sousse unde descopar statia TAFALA imensa cat cel putin 6-8 sali de sport polivalenta. Constructia tipica de hala metalica si acoperita.

Am terminat o zi superba fericit ca am descoperit o farama din Tunisia si oamenii ei minunati. Nu cred ca este alt mod mai placut de a descoperi o tara decat in acest fel. Fericit ca am petrecut cea mai frumoasa zi cu juniorul meu care are deja in sange gustul pentru istorie. Fericit ca am descoperit oameni minunati, simpli dar deschisi sa converseze cu un strain si sa-ti impartaseasca aspecte din viata lor.

CU TOATE ACESTEA NU POT SA NU MA GANDESC CUM AR FI FOST ACEEASI EXCURSIE CA STRAIN PE MELEAGURILE ROMANESTI.

De aceea am inceput cu "NU MAI TOLERATI PROSTIA " pentru ca trecem nepasatori zi de zi pe langa ea si face parte din cotidianul nostru.

Vorba cuiva "TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL"...



ps: ma folosesc de ocazie pentru a scrie cateva sfaturi - sper eu utile - pentru cei care doresc sa inchirieze o masina, organizandu-si singuri excursiile in Tunisia.

- carnetul de conducere Ro este acceptat daca este in perioada de valabilitate.

- se face asigurare CASCO. ATENTIE la fransiza daca se poate 0% dar nu cred ca va cobora sub 10%.

- fiti atenti daca este si asigurare de persoane inclusa; renuntati la ea ca oricum avetii asigurare, dar verificati clauzele din asigurarea din Romania.

- card de credit EMBOSAT pe care vor face zip-zap pentru garantie in caz de accident pentru suportarea banilor aferent fransizei.

- ORICUM DACA AVETI DATORII IN TUNISIA NU PUTETI PLECA PANA NU SE ACHITA DATORIILE, SUNTETI BLOCAT LA AEROPORT.

- recomand fotografierea masinii la ridicare in special la zonele care prezinta urme de dauna pentru a nu avea surprize ulterioare.

- daca receptia hotelului ofera servicii de inchiriere recomand aceasta evitind astfel pierderea de timp pentru a cauta la agentii unde puteti avea surpriza ca cele ieftine nu sunt disponibile (oricum lucreaza cu comision). Puteti obtine un pret mai bun pentru mai multe zile sau o masina cu standard mai ridicat la pret mai mic.

- A NU SE UITA ZIP-ZAPUL DE PE CARD LA PREDAREA MASINII.

- am citit pareri cum ca masinile inchiriate nu sunt oprite de Politie. Fals!! DE OBICEI SUNT INCHIRIATE DE LIBIENI SI PENTRU ASTA AVETI RISC MAI MARE DE A FI OPRIT. Radare tip pistol rapide si performante ,de obicei scapi ca la noi cu mita.(tot aceeasi mama de politisti este si acolo)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de sorin6669 in 14.06.08 17:08:21
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sorin6669); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest review

11 ecouri scrise, până acum

dragos.gros
[28.07.08 12:01:14]
»

FOARTE FRUMOS !!!! Bravo!

dragos.gros
[11.08.08 00:41:59]
»

Vazand cat de bine ai petrecut la El Jem, nu ma pot abtine sa nu iti propun sa traiesti asemanator, de aceasta data in Sahara si sudul tunisian. Nu este vorba despre de acum "celebra" plimbare cu camila pe dune, ci despre desert asa cum este el, o experienta cu adevarat inedita in mijlocul desertului si cu vizite asa cum am facut si noi: Mides, Tamerza, Chebika, Douz, Ksar Ghilane, Tataouine, Chenini, Douiret, Jerba. Desigur, acest parcurs este impanat cu toate acele activitati care te fac sa simti cu adevarat desertul. Experienta sahariana, cu painea facuta in nisip, nopti petrecute in desert in corturi berbere (dar si la hotel), plimbarile cu ATV-urile pe dune si vizitele inedite din interiorul desertului, toate acestea te vor face sa nu uiti niciodata frumusetea sublima a Saharei. Iti stau la dispozitie cu amanunte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[19.12.09 20:33:41]
»

Aceeasi impresie buna mi-au lasat-o si mie tunisienii, desi am fost cu un grup organizat. Aici povestea cu alergatul, cred ca depinde mult si de ghid. Al nostru a fost super.

Foarte tare experienta ta cu pustiul, "voi doi, barbatii prin lume".

Apropooo... daca te saturi de prostia romaneasca si iti da prin gand sa te stabilesti acolo sa stii ca un apartament mediu costa 25.000 $ in Sousse (pe vremea cand in Bucuresti costau 85.000 - 100.000 Eur).

lizuk
[19.12.09 22:32:57]
»

Foarte fain scris, foarte viu. Iar ideea de a pleca tu cu juniorul, ca baietii, e grozava!

dragos.gros
[20.12.09 11:56:58]
»

Diaura, cand o sa gasesti tu un apartament mediu la pretul ala de 25.000$, da-mi si mie de stire sa iau vreo 2-3, ok? Informatia ta are vreo 5 ani vechime si nu se aplica nici atunci apartamentelor de nivel mediu ca suprafata si amplasament.

Diaura*
[20.12.09 13:04:22]
»

pentru Dragos.

Informatia o am de la ghidul pe cara l-am avul la sfarsitl anului 2007. El a cumparat unul.

dragos.gros
[20.12.09 13:18:15]
»

Da, nu am zis ca nu se poate gasi, dar acolo unde dincolo de imobil e campul cu maslini. Asa am gasit si eu o vila p+1 mobilata modern (altfel frumos si cu gust) la 85. 000$ nenegociat. Dar ca amplasament e departe de a fi de nivel mediu. In zona respectiva se vand apartamentele/vilele din an in paste, dar cineva tot trebuia sa se pacaleasca, nu? ! Pretul de nivel mediu e dublu aproape, de la 43. 000$ incolo.

webmaster13
[16.07.10 21:38:37]
»

Impresii de top, nu stiu cum le-am ratat pana acum, bravo!

Sper sa placa melodia atasata insa se poate si schimba!

costin1968
[19.12.10 20:43:07]
»

Interesant review, dar opinia mea de calator ce a fost (si) in tarile arabe, este ca amabilitatea lor, cunostiintele de limbi straine, etc, au izvorul in nevoia acuta de a-si castiga existenta intr-un mediu care nu ofera... mai nimic, decat saracie; nu are mare legatura nici cu religia (toate religiile propovaduiesc ospitalitatea), nici cu "prostia" romaneasca. De fapt romanii nu sunt mai prosti, sunt mai "rasfatati" de soarta, desi n-ar recunoaste in ruptul capului...

Diaura*
[19.12.10 20:59:25]
»

@costin1968 Acolo unde "rasfatul" si imbina cu mandria si cu lenea... turismul moare. Degeaba avem de toate ca relief si ca istorie, daca nu vrem sa facem bani din ele. Altii stiu si mai ales vor sa isi vanda istoria... noi doar ii invidiem, dar nu prea le urmam exemplul.

costin1968
[20.12.10 08:38:22]
»

Exact, asa am spus si eu. In timp, aceasta atitudine a incremenit in "inabilitate turistica", in Romania, dar in Tunisia, de exemplu, eforturile de a scapa de saracie au evoluat din ce in ce spre bine, spre un turism care, uneori, ne incanta pe noi turistii romani.Partea buna a lucrurilor este ca daca nu era "prostie" in Romania nu prea aflam ce bine este prin alte parti...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costin1968, Diaura*, dragos.gros, lizuk
Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047909021377563 sec
    ecranul dvs: 1 x 1