ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Valldemossa – un oraș muzeu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă în review-ul anterior, vezi impresii, rămăsesem la Son Marroig, acum voi continua plimbarea și povestea cu cele văzute în Valldemossa, un orășel superb, un muzeu în miniatură, al cărui nume provine de la Wali Musa, (wali, guvernator în țările islamice) care a avut o acolo o moșie.

Se află la circa 20 kilometri de Palma de Mallorca, de la Sineu, de unde plecasem dimineața, sunt circa 45 kilometri.

Este mic, circa 2.000 de locuitori, dar apreciat pentru climatul plăcut, s-a făcut cunoscut mai întâi prin Mănăstirea Cartuziană Regală, apoi ca locul natal al Sf. Catalina Tomás, primul mallorcan sanctificat, astăzi fiind căutat anual de mai mult de un milion de turiști care vin să vadă și locul în care Frederic Chopin și George Sand au trăit o iarnă din povestea lor de dragoste, printre vizitatori nume celebre, Bill Clinton, președintele american.

Se pot face drumeții, ciclism, alpinism, golf și călărie, are restaurante și hoteluri de până la 4 stele, mai multe informații pe site-ul orașului, ajvalldemossa.net/ca.

Venind de la Son Marroig, circa 7 kilometri, am oprit în Parcarea din Avinguda Palma, 13, am achitat 3 euro taxa pentru 2 ore de staționare, pentru o oră taxa este de 2 euro, bilet ce asigură o reducere de 1,5 euro la Real Cartuja din Valldemossa și am plecat spre Plaça de Santa Catalina Tomàs.

Am mers pe mai multe străduțe, pavate cu dale de piatră, cu case tradiționale în culoarea mierii, cu acoperișuri de țiglă și obloane colorate, cele mai multe verde smarald, fiecare străduță având ceva deosebit, Carrer Rei Sanxo cu L' Abeurador, (Jghebul) , din care animalele beau apă cu mulți ani în urmă, o străduță cu Ghivece mari cu verdeață, o alta cu Ghivece cu flori fixate pe pereții caselor și am ajuns la L' Església de Sant Bartomeu, aflată pe Carrer Rectoria, 10.

Atestată pe la jumătatea secolului 13 ca închinată Sf. Maria, în secolul următor a fost extinsă și închinată Sf. Bartolomeu protectorul orașului, s-au făcut mai apoi și alte renovări, extinderi, s-au construit Orga, Turnul – Clopotniță și Fațada principală a bisericii dar a rămas tot mică, o mică bazilică.

Interiorul este simplu, cruce latină cu o Navă destul de îngustă, Altarul baroc cu „Retablul Încoronarea Maicii Domnului” , o statuie a sfintei și alte picturi și mai multe Capele, de menționat fiind Capela Sf. Ioan Botezătorul cu „Retablul” baroc vechi de peste 300 de ani și cea mai mare și mai importantă pentru mallorcani, Capela Preasfintei cu Statuia Sf. Catalina Tomás și scene din viața și minunile ei.

De aici am plecat la Casa Natal de Santa Catalina Thomàs, la circa 20 metri, pe Carrer Rectoria, 5, casa în care acum aproape 500 de ani s-a născut cea care a fost beatificată la sfârșitul secolului 18, devenind „beateta” pentru mallorcani și sanctificată cu circa 100 de ani în urmă. Acolo este o Capelă deschisă cu o Statuie a Sfintei, astfel oricine poate veni oricând să se roage. Devotamentul mallorcanilor față de Sfânta lor este atât de mare încât pe fațadele caselor au montat câte o mică „azulejo” , placă ceramică decorativă cu scene din viața Catalinei ce diferă una de alta. Am privit, am pozat și am plecat spre Plaça de Cartoixa din mijlocul orășelului unde se află Cartoixa, un monumental complex înconjurat de o piață pe o parte și de o grădină pe cealaltă parte, cea mai mare atracție turistică din Valldemossa.

Complexul Cartoixa ce cuprinde un palat regal, o mănăstire cu o frumoasă biserică, grădini și terase cu spectaculoase vederi asupra Văii Valldemossa, o veche farmacie, un muzeu se poate vizita de luni până vineri între orele 10 și 17, sâmbăta între 10 și 16 contra unei taxe de 9,50 euro, biletul de acces putând fi achizițional de la Casa de bilete sau de pe site-ul complexului cartoixadevalldemossa.com. Noi am achiziționat biletele de la Casa de Bilete din Piață unde s-a aplicat reducerea de la parcare, tot aici achitând și biletele de intrare la Celda Chopin, 5 euro biletul. Din Plaça Cartoixa se merge mai întâi la Palatul Regelui Sancho care are intrare separată de celelalte obiective.

Am mers mai întâi la Palatul Regelui Sancho construit în anul 1309 de Regele Jaume II și extins mai apoi de fiul și succesorul lui Sancho II, dar, după 90 de ani, cedat de regele Martin I Călugărilor Cartusieni care au întemeiat Cartuja (denumire castiliană pentru Cartoixa catalană).

Transformarea din Palat în „Mănăstire” s-a făcut schimbând destinația spațiilor: Piața principală în „Claustru și Cimitir” , Camerele în „Chilii” , Închisoarea în „Trapeză” , Mănăstire ce a funcționat aproape 450 de ani, până când statul spaniol a confiscat-o și vândut-o fragmentată, astăzi având mai multe destinații.

Printr-o Poartă de lemn cu un frumos ancadrament am intrat într-o mică Grădină, apoi în Palat. Se poate urca la etaj, sunt mai puține camere, apoi se coboară și se vizitează parterul, locul era format doar dintr-o sufragerie, patru dormitoare și o capelă. Camerele prezentate au fost recreate folosind mobilier mallorcan și picturi din epocă. În Sufragerie masa aștepta musafirii și bucatele. Nu am fost invitați, așa că am mers mai departe ajungând la Cancelaria Mănăstirii unde l-am salutat pe Călugărul Grămătic care ne-a dat binecunvântarea lui, apoi am mers la Salonul elegant și frumos mobilat. Era gol așa că am plecat mai departe trecând pe la Camera Ruben Dario, numită așa după poetul nicaraguan, inițiatorul modernismului în literatura spaniolă, care a locuit o perioadă acolo și apoi la Sala de Spectacole aflată la parter, în stânga intrării principale.

De aici ne-am întors iar în Plaça Cartoixa pentru a intra în partea dreaptă a pieții la celelalte obiective. Am văzut Claustrul, am mers pe indicator și primul obiectiv vizitat a fost Farmacia Monahală, una dintre cele mai vechi din Mallorca și una dintre cele mai bine conservate din Europa. Întemeiată acum trei sute de ani, a servit inițial ca farmacie pentru comunitatea religioasă, apoi pentru toți oamenii din oraș, astăzi fiind o expoziție cu dotări, ustensile și medicamente străvechi. Am continuat plimbarea și ne-am oprit la intrarea în Biserică unde mai aștepta să intre o familie de uriași enoriași, ne-am oprit și noi, dar statuile ne-au invitat să intrăm și am intrat.

Biserica are plan în cruce latină, este construită în stil neoclasic și colorată în tonuri de alb și auriu. De la prima vedere se remarcă frumoasa podea și imensul Pupitru din centrul ei, dar interesant este „Retablul Pogorârea de pe cruce” din Altarul principal. Am privit și admirat Domul central cu cupola acoperită cu figuri feminine, dar mai ales frescele realizate de Manuel Bayeu, cumnatul lui Goya.

Am părăsit Biserica și ne-am îndreptat spre Chiliile de odinioară, astăzi spații cu alte destinații. Am mers mai întâi la Celda Chopin, cele trei camere în care cunoscutul compozitor a locuit cu scriitoarea George Sand (pe numele real Amantine Lucile Aurore Dupin), în care este amenajat Muzeul Chopin unde sunt expuse multe obiecte personale. În Prima Cameră am văzut „Pianul” la care Chopin a cântat și a compus în Valldemosa, sunt expuse mai multe din lucrările lui și câteva imagini cu el. Aici a compus câteva din cele „24 Preludii, Op. 28” printre care „Picătura de ploaie” , cum este numit „Preludiul nr. 15” unul dintre cele mai cunoscute și apreciate preludii ale lui Chopin și „Preludiu în mi minor nr. 4” , „Ce lacrimi se varsă din adâncurile mănăstirii umede” , sufocant, disperat și întunecat ce a fost interpretat împreună cu „Requiem” de Mozart la înmormântarea compozitorului. A Doua Cameră este cea în care prozatoarea George Sand a scris „O Iarnă în Mallorca” , roman autobiografic ce vorbește despre ea și Chopin în iarna petrecută acolo, acum prezintă lucrări și imagini cu scriitoarea franceză. A Treia Cameră este rezervată memoriei Compozitorului fiind expuse printre altele „Masca Mortuară” și „Mormântul lui din Cimitirul parizian Pere Lachaise” . Am ieșit și am pozat și Terasa, era o bancă acolo, îmi imaginam pe cei doi privind muntele. Aici pozatul nu este permis, dar fiind singură pe acolo am folosit telefonul…, mea culpa!!

Am mers apoi la Muzeul Municipal unde am văzut Galeria de artă Serra de Tramuntana cu picturi inspirate de frumusețile pe care le admirasem în cele patru zile de plimbare prin Mallorca și Colecția de Artă Contemporană, cu multe opere ale pictorului mallorcan Joan Fuster Bonnin, dar și ale altor pictori europeni din secolul 20. Am stat mai mult la parter în Sălile S’Arxiduc dedicate Arhiducelui Lluis Salvador d’Habsburg-Lorena cel care venit în Baleare să scrie o carte despre gândaci dar a rămas în Insula Mallorca și a scris „Die Balearen, Insulele Baleare” o monografie medaliată cu aur la Expoziția Mondială de la Paris din 1878, șapte volume, circa 6000 de pagini, ce conține descrieri de plante și animale, istorie, folclor și arhitectură, descrieri de peisaj și, de asemenea, descrieri detaliate ale populației cu obiceiurile, cântece și poeziile lor, făcând cunoscută în Europa frumusețea acestor zone, multe din ele unice.

Sunt expuse picturi, ceramică și efecte personale, fotografii, documente, inclusiv o scrisoare a verișoarei sale, Împărăteasa Sissi ce s-a inspirit de la el după ce i-a văzut reședința Son Marroig, având și ea o reședință de vară în insula Corfu. Am văzut și obiecte rare precum colecția sa de papioane și ustensilele de cult folosite pe Nixe, iahtul său cu aburi. „A acționat ca un om de știință curios și enciclopedic, condamnat la cele mai fabuloase aventuri, ca un erou Jules Verne” spunea un cunoscut poet, activist cultural, editor mallorcan.

De aici am coborât în Parcul, Grădinile Regelui Joan Carlos, am trecut pe la Ajuntament (Primăria) Valldemossa, i-am spus La revedere!! lui Frédéric Chopin care ne-a răspuns de pe Soclul lui din parc și ne-am întors la mașina pe care o părăsisem în urmă cu circa trei ore.

Din parcare am mers direct la Leasys, firma de închirieri auto de lângă Aeroport, apoi cu microbuzul firmei la Aeroport și de acolo cu autobuzul A2 am ajuns în jurul orei 19 în Playa de Palma, la Hotelul Timor.

Plimbarea prin micul oraș a fost unică, foarte plăcută, Valldemossa are un farmec aparte, iubirea dintre Chopin și George Sand trăiește și astăzi! Mergeți acolo și nu veți regreta!!

Am rugămintea să atașati videoclipul youtube, Preludiu în mi minor nr. 4. Mulțumesc webmaster!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, un orășel superb, un muzeu în miniatură...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Complexul Cartoixa ce cuprinde un palat regal, o mănăstire cu o frumoasă biserică, grădini și terase cu spectaculoase vederi asupra Văii Valldemossa, o veche farmacie, un muzeu dar mai ales Chiliile unde au stat într-o iarnă Chopin și George Sand...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 28.08.22 16:50:52
Validat / Publicat: 28.08.22 18:07:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid, Toledo, Cordoba, Sevilla, Cadiz, Puerto Banus, Torremolinos, Granada, Valencia, Barcelona

VIZUALIZĂRI: 1239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 1Mallorca, Valldemossa, Poarta unei case, oblonul verde, micul hol și „azulejo” cu o scenă din viața Santa Catalina Tomás
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.08.22 21:24:11]
»

Cu scuze pt întârziere, Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanuAUTOR REVIEW
[28.08.22 21:55:26]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!!

mishu
[04.09.22 21:30:53]
»

@mprofeanu: Minunat! Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[04.09.22 22:08:15]
»

@mishu: Te îmbrățișez cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' prin/din Mallorca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061707973480225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1