ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Plimbare prin Mallorca de vest – ziua a patra

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a patra petrecută în Mallorca a fost dedicată unei plimbări spre coasta vestică a insulei, dar nu circuit ca cele trei făcute anterioare, ci un traseu cu plecare din Sineu pe la Jardines d' Alfàbia, Cala și Satul Deià, Mirador de Sa Foradada, Son Marroig, Valldemossa, Aeroport Palma de Mallorca, oprire în Playa de Palma la Hotel Timor, circa 100 de kilometri, timp de rulaj circa 2 ore, spunea Google maps, nouă ne-au fost necesare mult mai multe.

Dimineața, pe la ora 9, am plecat din Sineu, de la Can Serrete Hotel, spre Jardines d' Alfàbia, o elegantă Reședință maură alcătuită din Casă, Grădină și Livadă, la circa 40 kilometri est, în lanțul muntos Sierra de Trumatuna. Se vizitează zilnic de la ora 9:30 - 18:30 din martie la 1 noiembrie, accesul se face cu mai mult de o oră înainte de închidere. Costul biletului este de 8 euro, poate fi achiziționat și pe site-ul grădinilor jardinesdealfabia.com, unde se găsesc și alte informații despre acest obiectiv.

Alfàbia, (Borcan de lut în traducere), este o zonă plină de apă, susurul apei fiind prezent peste tot în grădini, în fântâni, în iazuri sau plimbându-se pe canalele de irigații. Datează din secolul 13, din timpul dominației arabe în Spania, are fântâni arteziene, pereți și ziduri de piatră, balustrade, statui, chioşcuri, poteci pietruite, iazuri, scări.

Am intrat în Grădină pe o alee largă, mărginită de platani uriași care ne-a condus la intrarea în curtea conacului unde în partea dreaptă este „Clădirea administrativă” cu cele specifice, oficiu de bilete, grup social. Am plecat în partea stângă apoi pe o impresionantă scară de piatră bordată cu palmieri am ajuns la fațada pe care este atașată o Fântână, cu un frumos basorelief „Hercules Invictus” .

În dreapta se află vechea Cisternă, cunoscută și sub numele de Baia Reginei, unde este stocată apa ce umblă prin grădină, ingenious mod de irigare, în continuare am ajuns la Bucătăria veche, tradițională unde masa era așezată. Am trecut pe sub cel mai emblematic element al grădinii, Pergola cu „72 Coloane” și la un capăt cu „24 Hidre” sculptate în piatră, fântâni ce aruncă jeturi de apă care se intersectează și amestecă arcadele de apă printre cele de flori.

„Se pare că natura și arta sunt opera din aceeași mână. Nu se știe unde se termină grădina și începe muntele; ambele par a fi una și aceeași” scria cronicarul reginei Elisabeta a II-a a Spaniei în urmă cu mai mult de 160 de ani.

Ne-am continuat plimbarea spre Livada de portocali și lămâi despărțită de munte de un zid înalt, dacă n-ar fi zidul grădina și muntele „ar fi una și aceeași".

Am trecut apoi pe lângă Barul-terasă, clădire din secolul 19, printre imenși arbori, „Pini Cementari” , „Cedrii de Liban” , pe la Grădina Reginei, de unde pe o mică alee cu bambus și pe alte alei cu palmieri am ajuns la Iazul dintre Palmieri, la Iazul cu Nuferi și, apoi, la Casa în care, pe vremuri, locuia familia.

Casa, amestec de diferite stiluri, arab, gotic, renascentist, baroc, romantist, rococo, chiar și englezesc în decorarea unor camere, are câteva camere reprezentative.

Am văzut Camera Reginei cu o frumoasă „Ușă franceză” rococo cu vitralii, dormitorul în care regina Elisabeta a II-a a Spaniei a petrecut o noapte în anul 1859, a urmat Sala de la Cadira, cu un fotoliu mare din lemn de stejar „La Cadira del rei moro” adică „Scaunul regelui maur” , lucrat în Flandra în secolul 15 împodobit cu cinci panouri cu oameni și animale păziți de doi lei așezați în partea lui superioară. Am mers în Sala Gran, unde Pedro de Santacilla, Amiral în Castilia secolului 17, ne-a salutat de pe calul lui dintr-un imens „Tabloul” , apoi am trecut în Biblioteca mare și valoroasă, deține peste 2.000 de volume și lucrări tipărite în secolele 16 – 18 printre care și o copie veche de peste 675 de ani a „Llibre de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, Cartea Francizelor și Privilegiilor Regatului Mallorca” date Regatului Mallorca de Regele Aragonului și urmașii lui.

Am părăsit Biblioteca și Casa și ne-am oprit la Marele Portal pentru a vedea și poza impresionantul Tavan, din secolul 14, sculptat în stil mudejar în lemn de pin și stejar, unic în Insulele Baleare. Am trecut apoi în Curtea Centrală, mare cu o frumoasă Fântână și o Presă de ulei, (Tafona) , le-am pozat și am mers la Grajduri, bine păstrate ce au diferite obiecte specifice și la Capela, mică, frumoasă, funcțională. Ne-am întors la Clădirea administrativă și apoi la mașină.

A fost o plimbare plăcută, deconectantă, printr-un muzeu cu unicități în Mallorca, un loc ce mi-a amintit de Andaluzia, văzută în 1996, și de amprentele lăsate de cultura arabă în Spania, l-am părăsit cu păreri de rău. După circa o oră și un sfert plecam spre coasta vestică a insulei, dar gândurile îmi erau tot în grădină.

Cala Deià aflată la circa 17 de kilometri, drum bun, ultimii doi kilometri, pe Carretera de Deià, fiind destul de dificili, cu urcușuri și coborâșuri, cu multe curbe strânse. Am lăsat mașina într-o parcare gratuită la patru-cinci sute de metri de Cală și am plecat pe jos pe poteca pavată cu piatră spre mica plajă cu pietriș situată într-un pitoresc mic golf stâncos. Se spune că este cea mai frumoasă plajă cu pietriș din Mallorca. Este locul în care Torrent Major se varsă în mare.

Am ajuns repede la Plaja lungă de doar 70 de metri, lățimea maximă cam 10 metri, cea mai mare parte fiind acoperită cu pietre de toate formele și mărimile, zone mici cu pietriș. Nu are facilități, șezlonguri, dușuri, doar două terase – restaurant, ce oferă și acces la băi, dar apele sale verzi turcoaz, limpezi, calme, cristaline oferă condiții excelente pentru înot și snorkeling. Cele două restaurante au vederi spectaculoase ale golfului, Ca' s Patró March, fiind situat chiar pe stâncile din partea stângă a golfului, și sunt cunoscute pentru preparatele lor din fructe de mare.

Am văzut, mi-a plăcut, am pozat și am plecat continuându-ne plimbarea….

Deià, sat tradițional mallorcan aflat la circa 3,5 kilometri, drum îngust și întortocheat, a fost următoarea noastră destinație, micul sat fiind unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă. Vechi de o mie de ani, cocoțat pe o râpă de la poalele muntelui Teix, înconjurat de frunziș luxuriant, cu peisaje idilice, livezi de măslini și portocali pe stâncile abrupte, cu vederi deosebite la Marea Mediterană, Deià a atras mulți străini, artiști celebri, scriitori și alți oameni creativi. Poetul, romancierul și savantul englez Robert Graves unul dintre primii străini care s-au stabilit în sat este și astăzi viu în memoria locuitorilor care au transformat casa în care a locuit în Muzeu Memorial, pe care, cu părere de rău, nu l-am văzut. În secolul nostru Deià a devenit locul preferat de multe vedete rock.

Are mai multe mici galerii, magazine frumoase și restaurante, câteva hoteluri, pentru amatori există un restaurant cu o stea Michelin și un hotel de 5. Pe site-ul deia.info se găsesc mai multe informații….

Am lăsat mașina în Parcare gratuită de pe Camí son Ripoll, 2B și am plecat spre satul ce se vedea pe deal ca un castel în mai multe trepte.

Ajunși în sat am început să urcăm străzile înguste, fermecătoare cu lămâi și portocali, chiparoși și palmieri, cu case tradiționale din piatră aurie cu acoperișuri de țiglă și obloane colorate, cele mai multe verde smarald, cu mici grădini cu flori.

Mergem spre Iglesia San Juan Bautista aflată încă din secolul 14 în vârful dealului. A fost reconstruită în secolul18 la câțiva ani după ce a fost devastată de un puternic incendiu. Biserica are o singură Navă pătrată flancată de o Clopotniță – Turn de apărare și două intrări, Portalul mare (Portalul femeilor) și Portalul lateral (Portalul bărbaților) , intrarea obișnuită în Biserică. Interiorul este simplu, are patru Capele laterale separate prin stâlpi ionici, Cor și Altar. Am mers la Punctul de belvedere ce oferă vizitatorilor priveliști uluitoare asupra împrejurimilor și apoi la Cimitirul Satului unde se află Mormântul lui Robert Graves, o placă de piatră pe care e scrijelit numele poetului, simplu, dar îngrijit. Erau turiști și toți căutau piatra funerară, era ascunsă de verdeață.

Alte poze, o ultimă privire spre sat și am început coborârea pe aceleași pitorești alei..., iar după circa o oră și un sfert eram în mașină, oprind după 3 kilometri, 5 – 6 minute de mers, la Mirador de Sa Foradada, (forad, gaură în catalană), un cunoscut și frumos punct de belvedere în Mallorca, emblematică fiind Fereastra din Stânca. Câteva poze, aș fi coborât până la ea, este un drum care duce acolo jos, dar timpul!?!? m-a convins să merg la Son Marroig, Reședința Arhiducelui Louis (Ludwig) Salvador de Hasbourg, autorul primului ghid despre Mallorca, aflată în imediata vecinătate. Reședința constă într-un Conac și o Grădină și oferă vederi spectaculoase spre munte și spre mare.

Astăzi este un muzeu închis duminica, în celelalte zile vizitabil între orele 9:30 – 14:00 și 15:30 – 16:30, contra unei taxe de 4 Euro, copii au gratuitate. Am mers mai întâi la Conacul construit la începutul secolului 16 de familia Marroig, arhiducele cumpărând în secolul 19, clădirea mare din piatră, cu un Turn de pază, în care speram să urc pentru poze, era încuiat, l-am pozat pe el și m-am plimbat prin conac. Am văzut Camera de zi, Sufrageria și Livingul cu multe obiecte legate de studiile arhiducelui, caiete vechi, hărți, desene, cu picturi pe pereți dar cu puține explicații despre cele expuse. Am ieșit apoi în Grădina cu pomi și verdeață, alei și bazine cu apă, totul frumos aranjat, în care se remarcă Pavilionul alb din marmură de Cararra, amplasat pe un spectaculos fundal de munte și mare. Am părăsit grădina, am părăsit reședința, am mers la mașină și la drum. Făcusem pentru Mirador și Son Marroig o pauză cam de trei sferturi de oră….

Am continuat plimbarea spre Valldemosa, o destinație de top din Mallorca, o altă poveste, plimbarea făcută a fost plină de frumuseți, unele create de natură, altele create de oameni, care de care mai frumoase, mai spectaculoase. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, Mirador de Sa Foradada, Cala Deià, Jardines d' Alfàbia, Satul tradițional Deià...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Jardines d' Alfàbia, grădini, conac, livezi înconjurate de munte, Son Marroig, reședința Arhiducelui Louis Salvador de Hasbourg, autorul primului ghid despre Mallorca...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.08.22 18:11:43
Validat / Publicat: 24.08.22 19:45:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Mallorca, Jardins d'Alfàbia, Mult verde la început de aprilie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

maryka [27.08.22 18:24:54] »

Minunată și această zonă, m-am plimbat alături, am citit și văzut pozele de când au apărut, dar nu știu cum se face, parcă nu mai am timp să scriu nimic. Acum am reluat, m-am uitat din nou la poze și spun răspicat că tare îmi doresc să ajung și eu acolo. Nu știu când, dar e pe listă...

Grădina este magică, îmi place enorm, foarte frumoasă și relaxantă plimbarea, nu? Apoi golfurile acelea, stâncile, totul este spectaculos!

Felicitări și pentru acest articol, iau cuminte lecții! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuscris / TELEFON [27.08.22 19:12:25] »

@maryka: Și mie mi-a plăcut grădina, în sezonul de vară cred că este mult mai vie, mai colorată! Mă bucur dacă vei ajunge acolo, merită! Mulțumesc frumos pentru ecou! Drumul este spectaculos, este o zonă tare frumoasă! Voi mai scrie separat despre Valldemossa pentru a termina ce am văzut eu acolo mergând cu mașina.

Te îmbrățișez cu drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [04.09.22 14:23:03] »

@mprofeanu: Ce frumos! M-am plimbat alaturi de tine in aceasta poveste apoi am plutit cu ajutorul pozelor. Spectaculos totul, cred ca m-as fi plimbat pe acolo ore in sir, o atmosfera placuta, departe de lumea dezlantuita , ceea ce iti asigura portia de zen .

Cred ca toate aceste locuri sunt motive intemeiate sa iti doresti sa ajungi acolo.

Minunat totul, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuscris / TELEFON [04.09.22 18:15:44] »

@mishu: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' prin/din Mallorca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078495025634766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1