ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 4 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Literatură de calitate sub un singur acoperiș – CASA POGOR (secție a Muzeul Literaturii Române din Iași)

TIPĂREȘTE URM de aici

Originea Junimii se perde în noaptea timpurilor… (Iacob Negruzzi)

Cele câteva zile petrecute la Iași mi-au permis să văd locuri despre care doar citisem: muzee, clădiri, parcuri, mănăstiri – locuri unde s-a scris istorie în multe domenii. În aceeași zi în care am vizitat arhicunoscuta Bojdeucă a lui Ion Creangă vezi impresii și interesantul Muzeu al Universității „Al. I. Cuza” din Iași vezi impresii am încheiat cu o frumoasă incursiune în lumea literaturii: Casa Pogor – Muzeul Literaturii Române din Iași.

Poziționare și acces. La câțiva pași distanță de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și Parcul Voievozilor, din bulevardul Carol I se intră pe strada Vasile Pogor (există indicator) și după nici 50 metri observăm poarta de acces în parcul reședinței Pogor. Partea cea mai grea va fi cu parcarea autoturismului deoarece pe stradă și la muzeu nu există locuri de parcare, peste tot sunt amplasate semne de „Interzis” . Accesul în muzeu se face după ce traversați curtea, pe latura vestică a clădirii. Programul de vizitare este între 10.00-17.00 (luni închis); prețul unui bilet pentru un adult este 5 lei. În ceea ce privește fotografiatul aici e „jale” : chiar și pentru amatori trebuie aprobare de la conducere și taxa de 20 lei/oră. Datorită acestui fapt am reușit să fac „pe ascuns” doar câteva fotografii la parter – apoi am fost însoțiți de o doamnă muzeograf și nu am mai putut poza nimic. Există un circuit de vizitare (parter + etaj 1), iar la intrare ești rugat să tragi peste încălțări niște botoși de unică folosință.

Scurt istoric. Casa Pogor a fost construită prin 1850 de Vasile Pogor tatăl, pe locul altei vechi case boierești moștenite de soția sa. Vasile Pogor fiul o preia de la tatăl său și o transformă într-un adevărat „cuib literar” , loc pe unde au poposit multe personalități ale vremurilor de atunci. Situată cumva la înălțime și fiind una din primele case boierești unde a fost introdus iluminatul electric în Iași (vizibilă noaptea de la depărtare) a fost numită și „casa cu ferestre luminate” . La începutul secolului al XX-lea imobilul este cumpărat de principesa Maria Moruzi, moștenit de fiul său Gheorghe I. Brătianu, iar din 1945 a găzduit diverse instituții ale statului. Abia în 1968 este trecută în rândul monumentelor istorice și se hotărăște deschiderea aici a unui muzeu. Casa a fost refăcută de Maria Moruzi, care i-a schimbat fațadele și intrarea principală în stil neoclasic. De-a lungul timpului s-au mai efectuat reparații, cea mai amplă restaurare desfășurându-se între 1994-2006.

Era o figură măreață a Iașilor, o figură pe care s-o cauți astăzi cu multă trudă și n-o s-o găsești. Era o podoabă a elitei inteligente a Iașilor, unde a strălucit acea pleiadă de tineri care a făcut odinioară fala acestei a doua capitală a României. Vasile Pogor s-a adăpat la soarele civilizației franceze. Reîntors în țară, a pus un umăr din cele mai puternice, a pus chiar bazele literaturei românești moderne, participând la formarea unei societăți literare, cu scop de a purifica limba românească și a-i da forma adoptată astăzi de întreaga suflare a țărei – scria despre Vasile Pogor ziaristul Rudolf Suțu în lucrarea „Iașii de odinioară” , în 1923.

Casa Pogor - muzeul. După încălțarea în botoșii obligatorii turul muzeului începe cu încăperile de la parter. Mobilierul din camere, obiectele plasate în diverse locuri, corpurile de iluminat și perdelele, sobele, cărțile și ziarele expuse ne dezvăluie o altfel de lume, o lume unde ideile erau exprimate liber, literatura de orice fel se făcea auzită între pereții casei primarului Iașilor, discuțiile se purtau aprinse în fața unui pahar de vin bun. Junimea și Convorbirile Literare și-au găsit în Casa Pogor un teren propice dezvoltării și afirmării iar oamenii de cultură de prim rang (Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, A. D. Xenopol și mulți alții) au descoperit un loc unde nu le îngrădea nimeni expunerea ideilor. Încăperile muzeului au primit numele personalităților asupra cărora se concentrează exponatele: sala „Costache Conachi” (unde remarcăm bastonul din lemn de abanos și inserții de argint), sala „Gheorghe Asachi” , sala „Mihail Kogălniceanu” (cu mobilier original ce a aparținut acestuia). Din holul larg de la parter urcă o scară de lemn spre etaj. Camera cea mai importantă de aici este salonul mare în care aveau loc întrunirile Junimii, cu ferestre luminoase și acces în balcon. Mai găsim la etaj sala „Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă” , camere dedicate revistelor Convorbiri literare, Dacia literară și Viața Românească, încăperea „Garabet Ibrăileanu” . Sobele sunt deosebite, la fel tablourile și marile tapiserii înrămate. Doamna muzeograf care ne-a însoțit la etaj ca o umbră, fiind singurii vizitatori în momentul acela, ne-a răspuns cu amabilitate la întrebări. În muzeu există și o cameră unde se organizează expoziții temporare (cu bilet plătit separat) și o încăpere unde sunt expuse Rarități: inelul sigilar al lui Mihai Eminescu, poșeta de argint a Veronicăi Micle, ceasul lui Ion Creangă, bijuterii, manuscrise etc.

Curte exterioară. O mică grădină în pantă se întinde în fața Casei Pogor. Mai multe busturi sunt înșirate în curte: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Conta, Ioan Slavici, I. L. Caragiale, A. D. Xenopol, etc. Un autoturism Dodge (al poetului Mihai Ursachi) este „expus” printre spațiile verzi.

Concluzii. Casa memorială Vasile Pogor, parte a Muzeului Literaturii Române Iași, este un obiectiv ce trebuie vizitat atunci când ajungeți la Iași. Ca și la celelelate muzee ieșene m-am lovit și aici de lipsa vederilor/ilustratelor și a unei broșuri de prezentare. De asemenea, trebuie să spun că expoziția de bază, deși reamenajată și redeschisă în anul 2006, nu prea a fost modernizată după standarde muzeografice actuale - încă poartă o amprentă ușor învechită. Însă exponatele și întâmplările ce s-au desfășurat între aceste ziduri sunt de neprețuit.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.01.16 09:07:18
Validat / Publicat: 26.01.16 10:01:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2401 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Grădina Casei Pogor...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

mishu
[26.01.16 10:05:54]
»

Felicitari, o fila de istorie nu numai literara care te face sa-ti mai bucuri sufletul si cu astfel de ganduri, vorbe si ochii cu poze. Votat cu mare placer.

Mitica49
[26.01.16 15:33:48]
»

@tata123 - Un articol pe care l-am citit cu mare emoție. Emoția aducerii aminte a celor mai minunați ani, cei ai studenției. Zic minunați pentru că în acea perioadă (sfârșitul anilor '60 - începutul anilor '70) studenția chiar era frumoasă.

Articolele ce le-ai publicat despre Iași (vreo 5 parcă) ne-au (mie și soției mele) purtat cu nostalgie pașii imaginației prin locurile atât de dragi nouă și ne-au determinat să luăm hotărârea finală privind locurile pe unde vom hălădui în această vară în excursia noastră anuală. Gândul nostru de a vedea Iașul anul acesta a trecut astfel de la faza de proiect tehnic la cea de proiect de execuție. După bogăția de informații ce ai oferit-o în review-urile tale, sigur vom mai găsi și noi câte ceva de scris pentru că Iașul este o sursă nemărginită de inspirație.

Excursii inspirate și drumuri bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.01.16 10:23:30]
»

@Mitica49 - Mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că am adus în prim planul minții Dvs. amintirile plăcute din anii studenției. Sper să regăsiți Iașul așa cum vi-l amintiți, deși s-au schimbat multe în câteva zeci de ani. Orașul moldav este o sursă inepuizabilă de inspirație, mulțimea de obiective de toate felurile oferind clipe de neuitat pentru gusturile oricui. Îmi doresc să revin în Iași la un moment dat, au rămas destule locuri neexplorate, atât în oraș cât și în împrejurimi.

@mishu - Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.01.16 09:54:27]
»

@all - Muzeul Literaturii Române Iași a primit în toamna anului trecut titulatura de muzeu de importanță națională oferindu-i-se astfel posibilitatea schimbării numelui și accesarea mai ușoară a fondurilor europene. Mai multe detalii aici: adevarul.ro/cultura/patri ... efe7/index.html

webmaster26
[01.12.19 15:19:17]
»

Mutat în rubrica "[Alte] Muzee în Iași, IAȘI" (nou-creată pe sait)

adso
[05.07.21 12:26:50]
»

@tata123: Spuneți (în 2016):

„De-a lungul timpului s-au mai efectuat reparații, cea mai amplă restaurare desfășurându-se între 1994-2006.”

Ei bine, în presa locală, în 2018, a apărut următurul anuț:

„Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Romeo Olteanu, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au demarat lucrările în cadrul unui proiect ce vizează restaurarea Muzeului "Vasile Pogor" Iaşi. Potrivit sursei citate, lucrările urmează a fi terminate în 24 de luni, valoarea acestora fiind de 6,5 milioane de lei.

Lucrările de reparaţii la Muzeul Vasile Pogor sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite. Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca, ulterior, aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.”

Casa Pogor nu este gata, bineînțeles, nici până acum. Mai mult, Muzeul Literaturii Române din Iași se va redeschide, după trei ani, într-un alt sediu: noua Casă a Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6.

Când se va finaliza restaurarea, Casa Pogor va primi o nouă funcțiune, se pare că tot muzeală.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.07.21 09:45:33]
»

@gpopa: Mulțumesc pentru info. Chiar am parcurs luna trecută strada Vasile Pogor și am observat șantierul din curtea Casei Pogor. Se pare că autoritățile doresc concentrarea cât mai multor muzee în noua Casă a Muzeelor (citesc că pe lângă muzeele deja amenajate acolo apar și Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Poeziei și Muzeul Copilăriei în Comunism).

În restaurata Casă Pogor se va deschide Muzeul Junimii - cred că s-a făcut o „viceversa” , după ce inițial acest muzeu al Junimii era preconizat a fi înființat în clădirea din str. Vasile Alecsandri.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[06.07.21 15:40:25]
»

@tata123: Despre Casa Muzeelor se tot spune de mai bine de un an că se deschide. Așteptăm...

Sigur e că se deschide Muzeul Pogromului de la Iași. Am spus câte ceva despre el duminică.

Cu „vițăvercea” ... iarăși așteptăm. Am citit și eu ceea ce ați aflat dvs, dar am mai citit multe altele în ultimii ani (fiind mai aproape de evenimente). Lucrurile se mai pot schimba de vreo șapte ori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[01.10.21 18:21:04]
»

Urmare a inaugurării „Casei Muzeelor” — și a mutării în „casă nouă” a Muzeului Literaturii Române din Iași:

- articolul a fost mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Iașul și împrejurimile sale]

webmaster
[01.10.21 18:55:16]
»

Am revenit asupra mutării anunțate anterior - pe moment articolul rămâne în secțiunea „Alte Muzee ieșene”

Am nevoie de mai mult timp pentru a reflecta asupra subiectului „Muzeul Literaturii Române din Iași”

webmaster
[01.10.21 19:29:57]
»

Am schimbat, ușor, TITLUL review-ului

- din „Literatură de calitate sub un singur acoperiș – Muzeul Literaturii Române din Iași (Casa Pogor)”

- în „Literatură de calitate sub un singur acoperiș – CASA POGOR (secție a Muzeul Literaturii Române din Iași)”

pentru o claritate mai bună a subiectului

-

Muzeul Literaturii Române (pe scurt MLRI) din Iași este organizat / expune în mai multe clădiri din Iași (în plus, are secții și-n alte localități).

Vom păstra, în titluri, evidențierea „Muzeul Literaturii Române din Iași” doar pentru articolele care se referă la muzeul cu același nume din Casa Muzeelor.

Recenziile despre diverse alte amplasamente, distincte geografic, vor sublinia, prin titlu, că sunt despre o SECȚIE a MLRI — distinct amplasată geografic față de „nucleul” MLRI din Casa Muzeelor.

Sintagma „secție a MLRI” va fi aplicată și pentru denumirea eventualelor rubrici noi create (dedicate secțiilor distincte geografic de Casa Muzeelor)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.03.22 11:31:44]
»

@all: Mâine, 22 martie 2022, se redeschide după 3 ani de restaurare Casa Pogor (agerpres.ro/cultura/2022/ ... enajare--887140).

Muzeul „Vasile Pogor” a trecut și printr-o operațiune de reamenajare a colecțiilor care acum se axează pe activitatea societății culturale „Junimea” . Expoziția de bază reprezintă o îmbinare între modul clasic de exunere și utilizarea tehnologiilor moderne, digitale.

Vă invit să vizitați muzeul „Vasile Pogor” !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sau secții muzeale în Iași:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056504964828491 sec
    ecranul dvs: 1 x 1