ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sute de ani de artă sub același acoperiș - Vechea Pinacotecă, Munchen

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vreau sa am un moment de sinceritate si nu vreau sa ma judecati pentru asta. Acest muzeu nu era inclus in planurile mele acum ci asteptam un moment mai bun pentru asta. Ce inseamna un moment mai bun? Eram inca dezamagita de faptul ca nu putusem pleca in excursie ca pur si simplu nu voiam sa vad vechea pinacoteca (mie imi place pictura clasica mult de tot insa trebuie sa ai si starea necesara ca sa o admiri).

Insa uneori planurile nu decurg asa cum vrem asa ca dupa ce am iesit din Muzeul de Geologie vezi impresii pasii m-au dus exact langa pinacoteca si mi-am zis ca e un semn, trebuie sa intru aici. La acea data pe langa expozitia permanenta era si o expozitie speciala, Florenta si pictorii ei. Am zis ca pentru moment expozitia permanenta e suficienta.

Am platit biletul (7 euro, audio ghid gratuit) este bine de stiut ca duminica biletul este 1 euro (dar daca vreti audio ghid acesta costa 4.5 euro si zau ca merita sa profitati de el) si am fost sfatuita sa incep cu etajul, asa ca am luat scarile la picior (cand am ajuns sus am constatat ca exista si lift) asa ca acest muzeu poate fi accesibil tuturor persoanelor), si am intrat in prima incapere (un fel de anticamera) si in dreptul primului tablou am tastat numarul indicat si am ascultat explicatiile. Nu sunt oferite explicatii tuturor tablourilor (doar vreo 100 sunt explicate, si daca va ganditi ca explicatiile tin cateva minute calculele le faceti voi), daca erau toate 700 explicate plecam peste o saptamana de acolo. Apoi am intrat in prima dintr-un sir de sali imense si acolo mi-a scapat un wow, nu mai fusesem pana atunci in nici o astfel de expozitie imensa, sau cel putin asta este impresia mea.

Ca si in cazul Muzeului de Geologie, nici aici nu poti povesti ceea ce vezi, insa pot sa va spun ca am ascultat destul de des explicatiile oferite de audio ghid si mi-am promis ca la primavara sa ajung din nou si sa petrec aici chiar mai mult timp. Audio ghidurile sunt disponibile in germana, engleza, franceza, spaniola, italiana.

Despre aceasta cladire am citit ca a fost ridicata de Leo von Klenze la comanda regelui Ludovic I al Bavariei, si a fost inaugurata in 1836, fiind astfel unul dintre primele muzee din Germania. Cladirea a fost avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si reconstruita in 1957 lasand la exterior caramida aparenta netencuita care sa aminteasca astfel de razboi.

Ar mai fi un alt amanunt bine de stiut si anume, este recomandat sa va lasati bagajele in dulapioarele puse la dispozitie (sa aveti marunt moneda de 1 sau 2 euro pentru dulapior, va recuperati moneda la final), iar hainele le puteti lasa la garderoba. Este bine sa fiti cat mai lejer si sa va puteti misca in voie. Trebuie sa va mai spun ca prin sali aveti si canapele pe care va puteti odihni in timp ce ascultati explicatiile audio ghidului, sau puteti sa platiti serviciile unor ghizi profesionisti (am vazut un grup asiatic si un grup vorbitor de germana iar ghizii respectivi se vedea chiar ca si-au invatat lectiile).

De asemenea pe fiecare canapea se afla cate o carte (groasa dar doar in germana) care va prezinta muzeul si lucrarile.

Aici vedeti muzeul pinakothek.de/en/visit/alte-pinakothek si ce este cel mai interesant este ca puteti studia lucrarile expuse asa cum sunt ele in fiecare camera, site-ul este bine structurat si va puteti bucura de aceste lucrari pana ajungeti acolo.

La modul general (adica pe cele 2 etaje) sunt expuse 700 de lucrari din secolele XIV – XVIII, in 19 sali si 47 cabinete, si dintre aceste lucrari asa cum am spus 100 dintre cele mai importante sunt prezentate audio, trebuie doar sa tastati cele 3 cifre si sa asteptati explicatiile. Explicatiile sunt oferite de multe ori cu lux de amanunte insa in mod sigur veti mai dori sa le mai ascultati o data, pentru ca este greu de retinut tot.

Nu o sa incep acum sa va spun ce lucrari veti gasi in fiecare camera, si daca am sa descriu cate ceva va fi destul de pe scurt, va voi spune insa ca aici gasiti lucrari ale unor pictori celebri precum: Bruegel cel Batran, Cranach, Durer, Leonardo, Raffael, Botticelli, Tizian, Tintoretto, Veronese, Van Dyck, Rubens, Rembrandt, Velasquez, si multi altii. Am spus, este greu sa povestesti ce aflai cu fiecare explicatie, insa printre cele retinute nu pot sa nu remarc una dintre lucrarile de referinta ale lui Rubens, Judecata de Apoi, o lucrare de dimensiuni impresionante (circa 6 metri inaltime si 4,5 metri latime), aceste dimensiuni fiind motivul pentru care aceasta sala a fost conceputa de o inaltime potrivita pentru a adaposti aceasta lucrare si ca urmare si celelalte camere au trebuit sa fie asemanatoare cu aceasta. Lucrarea nu a fost mutata nici o data din locul in care a fost amplasata de la inaugurarea acestui muzeu in 1836.

Audio ghidul ne ofera si detalii privind lucrarile astfel incat vezi tabloul si amanuntele oferite. Nu voi putea descrie fiecare tablou, dar de exemplu Judecata de apoi a lui Rubens chiar o intelegi altfel explicata fiind si chiar ajungi sa vezi detalii peste care ai fi sarit altfel.

Ca sa prindeti macar putin (ca nu prea am retinut tot) am sa va descriu cateva tablouri (pe care o sa le vedeti si in poze), astfel incat incepem cu: Jakob Jordaens si lucrarea sa Satirul si taranul, o parabola pentru a arata dualitatea oamenilor, un tablou in care satirul stand cu taranul si vazandu-l ca sufla in maini l-a intrebat de ce face asta, raspunsul taranului a fost ca asa isi incalzeste mainile. Mai tarziu l-a vazut radicand farfuria cu mancare calda si sulfand in ea, la fel, satirul l-a intrebat de ce o face, raspunsul a fost ca o face ca sa o raceasca, moment in care sairul ii spune ca asa nu mai pot fi prieteni.

Rubens, aici am sa comentez pe scurt doua lucrari (desi aici se gasesc multe lucrari executate de Rubens), una dintre lucrari care asa cum am spus a fost cea care a definitivat dimensiunile muzeului, fiind Judecata de apoi. Nu veti regreta ascultand explicatiile, deoarece va este explicat (eu doar in cateva cuvinte, cele retinute) cum in partea superioara a tabloului se afla Isus Cristos avand-o alaturi pe Fecioara Maria si binecuvantandu-i pe cei meritusi, iar in partea de jos cum sunt trasi spre focul vesnic cei nevrednici, cu toata impotrivirea lor fiind trasi (asa cum se vede mai ales in partea dreapta) fie de mijloc, fie de par. Doar privind tabloul diferenta dintre cei merituosi si cei nevrednici este perfect prezentata.

Cel de-al doilea tablou al lui Rubens care pot spune ca m-a luat de ochi (si fara sa fiu specialista, poate ca aceste elemente m-au indemnat sa acord mai multa atentie tabloului) a fost tabloul numit Madona intr-o coroana de flori si asta deoarece este o colaborare intre Rubens si Bruegel cel Batran, prima data Rubens pictand tabloul propriu zis, iar Bruegel (aceasta fiind sa spunem specialitatea lui) adaugand apoi coroana de flori. Si o sa vedeti tabloul este chiar spectaculos.

Am spus ca am sa comentez doar doua tablouri pictate de Rubens, insa uitandu-ma la poze, am mai remarcat un tablou a carui descriere m-a impresionat. Este vorba de Masacrul inocentilor, prin care este aratata acea noapte in care Irod a dispus uciderea tuturor copiilor cu varsta mai mica de doi ani, avand in vedere profetia pe care o auzise. Tabloul prezinta furia soldatilor de a ucide sau de a scapa de mamele disperate sa-si apere pruncii. Si vedem mame in furie, disperate, chiar ranite, care incearca sa-si apere fara nici o sansa copiii. Si totusi tabloul prezinta si sansa copiilor prin acei ingeri care apar in coltul tabloului.

Cred ca am sa ma opresc aici cu cele ascultate la audio ghid, vreau doar sa intelegeti cat de util este sa luati audio ghidul. Am spus ca toate aceste lucrari se gasesc in 19 sali si 47 de cabinete, si nu as vrea sa intelegeti ca in cabinete se gasesc lucrari mai putin importante, ci se gasesc lucrari chiar valoroase, insa de dimensiuni mai mici, asa ca luati fiecare camera la rand si vedeti tot.

Dupa ce ati vazut toate lucrarile la etaj coborati la parter, aici aveti mai putin de vizitat si asta deoarece o parte din spatiul disponibil este destinat expozitiilor temporare.

Tot la parter aveti si o mica cafenea unde puteti lua chiar micul dejun (pana spre pranz chiar, si destul de bogat, gen bufet suedez) asadar o mica pauza inainte de a porni mai departe la drum.

Tot la drum am pornit si eu spre urmatorul obiectiv, incantata de acest muzeu caruia i-am promis ca ma intorc la el si pe care vi-l recomand cu mare drag iar ca argument suprem am sa il rog pe web sa insereze acest filmulet de prezentare youtube si va invit sa vedeti si pozele, o mica parte din toată aceasta superba expozitie.

Si ca sa revin putin la inceput cand am intrat putin cam abatuta in acest muzeu, acum la final pot sa spun ca a fost balsam si hrana pentru suflet. Bucurati-va de el.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 05.12.18 18:49:55
Validat / Publicat: 05.12.18 20:49:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 735 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Vechea Pinacoteca, Munchen - Rubens, Batalia amazoanelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.12.18 20:49:06]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[06.12.18 13:31:59]
»

@mishu: Doamne cate frumuseti ai descoperit! M-a-nfiorat frumusetea de expozitie pe care-ai descoperit-o intamplator! Ce bine-ai facut c-ai descoperit-o!

Superba! Nu ma mai satur privind-o!

Rodel
[06.12.18 19:10:58]
»

Câtă frumusețe! Nu pot decât să te felicit pentru aceste impresii și pentru că ne-ai oferit și nouă bucuria de a fi, virtual, acolo.

mishuAUTOR REVIEW
[08.12.18 19:59:29]
»

@Zoazore: Ma bucur ca ti-a placut, si pe mine m-a impresionat. Multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa sa ai.

mishuAUTOR REVIEW
[08.12.18 20:02:15]
»

@Rodel: Ma bucur ca astfel va am si pe voi alaturi de mine in aceste calatorii si daca va si plac, cu atat mai bine.

Multumesc de vzita si aprecieri, o seara linistita sa ai.

mihaelavoicu
[08.12.18 22:07:52]
»

Dragă Mishu, cum să găsești întâmplător Vechea Pinacotecă!!! Este unul din cele mai mari și mai vestite

muzee de artă.

Aș fi stat o zi întreagă acolo.

Cred că la P19, cel cu Madona între flori, s-a strecurat o mică greșeală. Colaborare poate cu Bruegel cel Tânăr care a fost contemporan cu Rubens. Cel Bătrân a murit în 1569, iar Rubens s-a născut în 1577. Dar nu asta contează. Important e că ai văzut un mare muzeu și meriți un vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.12.18 22:21:03]
»

@mihaelavoicu: Stiam ca este in zona, doar ca incercam sa o ocolesc acum, insa cred ca regretam daca nu vizitam muzeul. Multumesc frumos de corectie, normal ca nu puteam retine toate comentariile ascultate, insa cum pe placuta alaturata tabloului scria "Brueghel d. A" m-am gandit la der Altere si de aici greseala. Multumesc frumos pentru corectie, vizita si aprecieri.

giuliani
[10.12.18 12:02:36]
»

Recomand si Neue Pinakothek

Ambele sunt frumoase, dar parca mi-a ramas mai mult in minte Neue Pinakothek. Exista inclusiv o camera plina de van Gogh

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.18 20:51:59]
»

@giuliani: Oricum in zona trebuie sa mai ajung, mai sunt ceva muzee care mi s-au parut interesante, asa ca retin si propunerea ta.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara linistita.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
giuliani, mihaelavoicu, mishu, Rodel, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Munchen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059516906738281 sec
    ecranul dvs: 1 x 1