ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Frumusete si arta in inima orasului - Resedinta Regala Munchen

TIPĂREȘTE

In cele cateva vizite prin Munchen am ocolit (oarecum intentionat) Resedinta Regala, si asta doar pentru ca o vizita acolo iti ocupa toata ziua, adica mai poti vedea ceva, insa informatia pe care ai primit-o aici este atat de bogata incat ar fi pacat ca mai apoi sa nu va retrageti la o bere pe terasa. Eu am ajuns acolo dintr-o intamplare, voiam sa iau trenul de ora 7 spre Munchen iar mai apoi sa schimb si sa ajung la Nuremberg despre care v-am povestit in articolele anterioare, unde printre altele voiam sa iau masa la un restaurant romanesc unde aflasem ca pot gasi ciorba de burta. Am avut surpriza neplacuta sa constat ca de abia la ora 9 am tren (vara se efectueaza de obicei lucrari si nu am verificat pentru acel weekend), asa ca dezamagita am venit acasa si am schimbat planul, merg in Munchen (deja imi luasem biletul de tren deci nu voiam sa renunt) dar trebuie sa gasesc si un restaurant romanesc cu ciorba de burta. Am ales repede sa vizitez Resedinta Regala si am identificat si un restaurant romanesc.

Asadar la ora 10 eram in Munchen, am luat metroul si destul de repede ma aflam in Piata Mariei (Marienplatz) de unde se ajunge repede la palat. Aici am achizitionat biletul complet care cuprinde Resedinta Regala, Trezoreria si Teatrul Cuvilliés biletul fiind 13 euro.

In acest articol va voi povesti doar resedinta, avand in vedere ca este un subiect foarte vast si sunt multe multe camere de vazut (in total se pare ca sunt 120 de camere, dar nu stiu cate am vazut), si nu stiu daca exista o regula anume de vizitare, eu am sa povestesc dupa cum am pozele, deci prima incapere vizitata este una care m-a frapat, “Curtea Grotei” (o traducere ciudata pentru Grotto Courtyard) si care mi s-a parut atat de ciudata, exista niste panouri explicative, nu neaparat langa lucrari dar cate ceva am reusit sa prind. A fost construita la sfarsit de secol XVII sub ducele Albrecht al V-lea ca o sala in care sa -si expuna colectia de antichitati, si refacuta ulterior in 1730. Lucrarea centrala este o fantana pozitionata intr-o grota cu stalactite si stalacmite, desupra caruia se afla statuia din bronz aurit a lui Mercur. In principiu grota este colorata si decorata cu cristale si scoici, dar nu pot spune ca acest loc mi s-a parut unul placut insa am mers mai departe, intr-o sala care avea sa ma impresioneze, Antiquarium, o sala in stil renascentist care are o lungime de 69 m, impodobita cu picturi printre care sunt si reprezentari ale oraselor bavareze, sala a fost finalizata in anii 1600. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial bolta a fost distrusa de o bomba insa refacuta ulterior. Aceasta sala este folosita astazi pentru evenimente culturale sau receptii. Aici se gaseste colectia de statui apartinand imparatilor romani.

Am ajuns intr-o alta sala spectaculoasa, Galeria Ancestrala, unde sunt 121 de portrete reprezentari ale casei regale (incadrate de rame aurite si o multime de decoratiuni aurite, si de asemenea aici regasim arborele genealogic al casei Wittelsbach. Picturile de pe tavan dunt din 1730.

In centrul acestei incaperi se gaseste una dintre cele mai mari lucrari, portretul ducelui Theodo, primul duce al Bavariei, primul rege al casei Wittelsbach.

Urmeaza o incapere in care se gasesc vesminte bisericesti, sau alte astfel de obiecte, pentru ca sa ajungem intr-o incapere (foarte bine securizata, deci obiectele sunt foarte valoroase) unde se gasesc antichitati, relicve, piese de colectie din secolele XVI-XVIII.

Si ajungem sa vedem de sus interiorul Capelei de la curte, construita pe la 1600, cu explicatia vechimii fiecarei piese.

Intalnim si o alta capela, provenienta tot din jurul lui 1600, cu peretii frumos ornamentati, culoarea imitand marmura, picturi prezentand scene din viata Fecioarei Maria si realizate de Albrect Duhrer.

Fiecare sala prin care treceam purta un nume celebru la vremea lui sau numita dupa anumite specificatii, eu doar admiram exponatele, unele fiind explicate, mai multe am sa spun la fiecare poza in parte (unde pot). Uitandu-ma acum la poze imi dau seama ca este greu sa le descriu aici si cel mai bine va fi cand voi atasa pozele.

Intalnim de asemenea o serie de camere care poarta nume de culori deoarece asa sunt si decorate. Si o alta incapere pe care o ghicesti dupa cum arata a fost “Cabinetul chinezesc” , foarte bogata in miniaturi si colorata destul de puternic in rosu.

Secolul XVIII este marcat de o noua dezvoltare in cultura aristocratiei si ajungem la o perioada dominata de argint, asadar toate obiectele de aici erau din argint, majoritatea pieselor provenind din Augsburg care era un furnizor de argintarie inca din 1550.

Dar secolul XVIII-XIX inseamna si portelan, asa ca am coborat o scara unde erau o multime de exponate din portelan care infrumusetau mesele.

Si tot aici gasim o multime de statuete ornamentale din portelan, colectie ce cuprinde circa 500 de piese din Asia.

Ce nu mi-a placut aici a fost ca dupa ce ai trecut prin toate aceste incaperi nu exista o a doua iesire, asa incat trebue sa faci drumul inapoi pentru a urca scara.

O alta serie de sali aveau nume tematice dupa lucrarile de pe pereti: Sala Casatoriilor, Sala Tradarii, a Razbunarii, si altele.

Alte cateva sali erau dedicate artei, lucrari pe pereti, o multime de farfurii din portelan care infatiseaza castele, …... apoi sali in care erau expuse copii ale unor lucrari din vechea pinacoteca, si nu erau explicatii in dreptul fiecareia, dar era un panou in care tablourile erau numerotate si explicate.

Citind cele de mai sus imi dau seama ca am povestit foarte pe repede ‘nainte, insa am vazut atat de multe incat daca chiar as fi povestit cu amaunte, as fi scris de cel putin 5-6 ori mai mult.

Este foarte greu sa explici acesta resedinta si poate ca pozele vor spune mai multe, insa daca aveti ocazia sa ajungeti acolo, nu ezitati sa vizitati acest loc, va asigur ca merita, este usor de ajuns si sigur nu v ava dezamagi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 01.08.20 20:16:13
Validat / Publicat: 02.08.20 18:42:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 513 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Resedinta Regala - Antiquarium, sala care ma fermecase de cand vazusem poza pe net, poza care m-a convins ca trebie sa ajung aici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dana2008scris / TELEFON [03.08.20 15:35:38] »

@mishu:  Felicitări!

Să știi că am să țin cont de acest obiectiv când voi trece prin Munchen.

Mulțumesc frumos!

Călătorii plăcute și sănătate!

Numai bine! ​​​

webmasterX [03.08.20 15:40:07] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Muzee în Munchen, MUNCHEN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Munchen și împrejurimile]

webmasterscris / TELEFON [03.08.20 17:05:51] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [03.08.20 17:35:33] »

@webmaster:  Mulțumesc frumos! O săptămâna liniștita.

mishu [03.08.20 17:39:52] »

@Dana2008:  Înainte de a posta articolul l-am citit din nou, și încă o data am realizat cât de puțin am povestit și prezentat prin poze, este atât de complex încât trebuie trecut la “Must see” . Este ușor de ajuns și sunt atât de multe de văzut, eu am avut sute de poze din care mi-a fost greu sa aleg, și exista multe explicații in fiecare camera, o sa îți placa in mod sigur. ​​

​​Mulțumesc pentru vizita și aprecieri. ​​

doinafil [04.08.20 21:10:26] »

Este impresionantă această Reședință Regală! Opulența și grandoarea se vede peste tot, în unele locuri chiar deranjează - pe mine, cel puțin!

​Cred că toate reședințele regale europene - și nu numai ele - se luau la întrecere în a-și afișa bogățiile!

​Pe alocuri unele săli seamănă cu grandoarea celor de la Louvre sau Versaille.

Mă bucur că poți vedea  locuri atât de interesante acolo, departe de țară!

Felicitări, am votat, ca de obicei, cu drag!

​​

Zoazore [04.08.20 21:29:43] »

@mishu:  In principiu grota este colorata si decorata cu cristale si scoici, dar nu pot spune ca acest loc mi s-a parut unul placut

Acuma și tu! Era mai kitch-os omul! Și nu voia să uite de unde a plecat! ​

Ce nu mi-a placut aici a fost ca dupa ce ai trecut prin toate aceste incaperi nu exista o a doua iesire, asa incat trebue sa faci drumul inapoi pentru a urca scara.

​Cârcotașă mai ești! Așa a vrut omul să-și construiască locuința!

Lasând gluma deoparte, cum spunea și @doinafil, cam prea multă opulență afișată! Adevărul e că ei, suveranii, se vizitau între ei și se inspirau la construirea și decorarea reședințelor. Ba-și mai împrumutau și arhitecții!

Este impresionantă în sine ​​construcția, decorațiunile, conform” trendului” acelor vremuri sunt bogate. Și dac-au rezistat vremurilor și-au ajuns până la noi, merită admirați pentru trăinicia lucrurilor!

Galeria Ancestrală mi-a plăcut de departe! ​

mishu [05.08.20 10:14:04] »

@doinafil

Opulența și grandoarea se vede peste tot, în unele locuri chiar deranjează - pe mine, cel puțin!

aceasta opulenta inca nu este nimic fata de opulenta cu care a vrut sa isi "orneze" castelele regele Ludwig al II-lea in castelele sale (cele pe care le-am vazut, respectiv Neuschwanstein despre care am povestit aici, dar si cel de pe Chiemsee despre care am sa povestesc). La aceste castele nu ai voie sa faci poze in interior, insa auriul de care s-a dorit inconjurat la un moment dat te ia de ochi rau de tot.

La Chiemsee eu si prietena mea deja ne ingretosasem de atata auriu, era insa un cuplu de americani (mamam si fiu) erau numai WOW!

Si intradevar, a fost un loc care totusi merita vizitat si azi voi pune si partea a doua a acestui loc si care va finaliza vizita mea in viata regilor. ​ ​

Multumesc de vizita si aprecieri. ​

mishu [05.08.20 10:19:39] »

@Zoazore:  Despre opulenta am povestit mai sus, asa ca sa stii ca se poate si mai rau. Si m-am gandit daca doar aceasta opulenta ii faceau sa nu ne dea voie sa facem poze, insa am mai vazut un castel, intr-un alt oras, insa nu am apucat sa povestesc, un castel cu cateva secole mai vechi, apartinand primului rege al acestei familii.

Acesta dat fiind epoca, este insa mul mai sobru, ​insa mi-a facut placere sa il vizitez, a fost chiar o surpriza placuta.

Si ai dreptate, Galeria Ancestrala chiar era minunata, si puteai scrie un articol doar despre aceasta camera la bogatia obiectelor care se gaseau aici, si detaliile care o aceau speciala, mie imi place sa fac cat mai multe poze, si cand este sa aleg imi este foarte greu sa o fac.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Munchen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.31034588813782 sec
    ecranul dvs: 1 x 1