EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Musikverein, cladirea Filarmonicii din Viena
Cine nu a urmarit cu placere, mai ales cei "over sixty", celebrul Concert de Anul Nou, transmis de la Viena?
Orchestra Filarmonica din Viena organizeaza (si transmite in direct), in fiecare prima zi a unui An Nou, un concert de muzica clasica, sub conducerea unui dirijor renumit. Acest concert are loc in cladirea Musikverein, o cladire minunata care este sediul Filarmonicii din Viena.
Muzica aceea face sa-mi vibreze tot corpul si inima sa tresalte de bucurie la acordurile pe care instrumentisti de valoare, le fac sa ne patrunda in suflet. In fiecare an, ascultam ValurileDunarii, Dunarea Albastra, precum si multe alte melodii cunoscute ale unor autori celebri, precum Johann Strauss fiul si tatal, sau Iosif Ivanovici.
Concertul se incheie in fiecare an cu bine-cunoscutul mars al lui Radetzky de Johann Strauss.
Biletele pentru Concertul de Anul Nou se pun in vanzare a doua zi dupa Anul Nou spentru anul urmator, si se epuizeaza in cateva zile.
 
Cladirea Musikverein a fost construita in 1870, fiind apreciata si in zilele noastre, de catre iubitorii muzicii, drept cea mai frumoasa cladire de concerte din lume.
Constructia cladirii a fost posibila, urmare a unui decret al Imparatului Franz Joseph, care in 1857, dorind sa puna bazele unui modern bulevard, numit Ringstrasse, i-a atribuit un "spatiu"generos, fata in fata cu Karlskirche.
Un proiect ambitios a fost demarat pentru a ridica o cladire magnifica, printre cele mai frumoase cladiri de pe Ringstrasse.
Arhitectul caruia i-a fost incredintata lucrarea, D. Hansen, a lucrat si studiat in Atena vreme de 8 ani, inainte de a se muta in Viena. De aceea a devenit un exponent al "renascentismului grec", care este vizibil in cladirea Musikverein.
In cea mai mare sala, cea in care are loc Concertul de Anul Nou, sunt caryatide, iar pe tavanul salii se afla Apollo si muzele. Peste tot, pe holuri, in sala Brahms, pe fatzada se afla elemente ale Renasterii grecesti.
Sala Mare (Sala de Aur ) este considerata, datorita acusticii sale, una dintre cele mai bune sali de concerte din lume, alaturi de Teatro Colon din Buenos Aires (pe care colega mprofeanu tocmai l-a vizitat), de Konzerthaus din Berlin si Symphony Hall din Boston.
Are aproximativ 50 m lungime, 19 m latime si 18 m inaltime. Are 1700 de locuri pe scaune si 300 de locuri in picioare.
Acustica sa este asigurata de forma si proportiile salii, precum si de sculpturile, asezate astfel incat sa reflecte armonios sunetele. Echipamentul original a cuprins si o orga, la care primul concert a avut loc in 1872. In 1907 a fost instalata orga actuala, care a fost reconditionata in 2011.
Sala Brahms este ceva mai mica, in ea incapand doar 600 de spectatori.
Incepand din 2001 au mai fost amenajate la subsol, 3 sali de repetitii: Sala de Sticla, Sala de Metal, Sala de Piatra.
 
Intr-un city-break la Viena, am avut o surpriza din partea fiicei mele: bilete la un Concert la Musikverein.
In ziua aceea, dupa ce am umblat de dimineata pana (aproape) seara, prin Viena, care este un oras minunat, am revenit la hotel, sa ne imbracam pentru concert si ne-am indreptat spre Musikverein.
Intrarea este impresionanta. Eram fascinata: culorile pastelate te intampina de cum pasesti in interior, apoi culoarele, scarile si... Sala de Aur (nu stiu daca e doar aurita, dar"sclipeste").
Spectacolul a inceput la ora 20 si a avut 2 parti, cu o pauza de un sfert de ora. S-a teminat la 22:15.
Biletele au fost cumparate "on line"cu aproape doua luni inainte si au costat 70 euro/pers, la balcon, in primul rand. Jos, la categoria VIP, era 115 euro/pers, iar cele mai ieftine bilete erau sus „la galerie": 50 euro/pers.
Nu am avut voie sa facem poze in timpul spectacolului.
Au fost doua ore pline, cu muzica "live", cu piese, majoritatea cunoscute, unele interpretate de solisti vocali, acompaniati de Orchestra Filarmonicii din Viena.
Publicul i-a aplaudat indelung, ei oferindu-ne cateva "bisuri".
Mi-am umplut sufletul de bucurie. Totul mi-a placut: surpriza, Palatul Musikverein, Sala de Aur, muzica, muzicienii.
A fost o seara minunata.
Acum, la fiecare Concert de Anul Nou, ma gandesc ca si eu, impreuna cu fiica mea, „am fost acolo", in acea Sala de Aur (Goldener Saal, sau Grosser Musikvereinssaal).
 
Trimis de Dorina9 in 06.05.20 01:31:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Tonomat AFA, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
--
Când ați fost la concert, în care an? (întreb pt a putea seta corepunzător câmpul DATA - s-a memorat acolo, acum, MAY-2020, ceea ce nu e, cred, corect)
@Dorina9: Cata incantare!
Ascult concertul in fiecare an, din 2004! Adesea valsez pe muzica asta! Dar s-o asculti acolo, live, e... fara cuvinte!
Am vazut sala la televizor, am vazut-o si-n pozele tale si parc-as fi fost si eu cu voi! Poate, vreodata... Eu imi doresc multe...
Frumos copil ai! Si cu sufletul la fel de frumos!
Ferice de tine! Nu-i de colea să vezi”pe viu” sala de concerte, dar să mai și participi la un concert! Felicitări fiicei tale pentru asemenea surpriză! Și mulțumesc pentru un asemenea review!!
Am revăzut cu plăcere „sala de aur”, pe care o văd, de mulți ani, la TV, în prima zi a fiecărui nou an! Este splendidă, cu policandrele și cu cariatidele din jurul sălii, pe care cameramanii insistă cu obiectivele, să le vedem cât sunt de frumoase!
Ce frumos arată scena cu interpreții costumați „de epocă”, să fie „în ton” cu arhitectura sălii!
Cum spune și Zozo mai sus, fata ta este un copil frumos, să-ți trăiască și să-ți mai facă asemenea surprize plăcute!
Felicitări, am votat cu drag!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Viena, VIENA" (deja existentă pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) Locuri 'musai de văzut' în Viena, VIENA" (deja existentă pe sait)
@Zoazore: Muzica clasica are frumusetea ei, pastrata de-a lungul veacurilor.
Cladirea este monumentala, ca de altfel multe cladiri din Viena. Doar a fost capitala de imperiu
Si, daca poti sa le imbini pe amandoua... ce ti-ai putea dori mai mult?
Va multumesc pentru vizita si apreciere.
Sper sa se termine cu virusul ucigas si sa va puteti lua bilete la concert.
Toate bune!
@doinafil: Multumesc mult pentru vizita si aprecieri. Aveti dreptate, in legatura cu fiica mea . Este un copil foarte bun.
Acum despre concert: tematica a fost de fapt"Mozart", de aceea cred ca erau costumati asa muzicienii. Din pacate, in timpul spectacolului, nu aveai voie sa faci poze sau sa filmezi.
Filarmonica are mai multe spectacole pe saptamana, in diversele sali, fiecare avand tematica proprie.
Trebuia ca spectacolul ales sa fie in week-end, pentru ca asa era excursia si mai ales, trebuia sa fie in Sala de Aur asa incat "Mozart"a fost alesul.
Am avut ca bonus "Dunarea Albastra"si "Marsul lui Radetzky".
Excursii frumoase va doresc!
@mihaelavoicu: A fost totul minunat :surpriza, sala, concertul!
Multumesc pentru vizita si apreciere!
După ce am citit rewievul, cele 3 ecouri, am vizionat fotografiile și am ascultat videoclipul, am fost plăcut impresionat. Sunt fan al acestui concert și de mulți, mulți ani îl ascult cu regularitate. Dintre toate acestea cât și din punctul meu de vedere, cel mai mult mi-a plăcut cconcertul transmis la 1 ian uarie1994, la pupitru fiind dirijorul indian Jubit Mehta. Acel concert a avut un repertoriu de excepție și a fost asociat cu scene de balet încântătoare. Îl am înregistrat video și transferat pe DVD pe care le vizionez cu multă plăcere.
Viața mi-a oferit șansa să ajung și eu acolo, să vizitez sala dar nu am intrat și la concert deoarece nu aveam ținuta vestimentară adecvată (doar eram turist).
Mulțumesc @Dorina9 pentru inspirația de a posta acest rewiev.
@Mihai18: Multumesc pentru vizita si apreciere.
Tinuta nu este obligatorie. Poti fi imbracat decent, astfel incat sa te "simti bine".
Am vazut si doamne cu rochii lungi, de seara, si unele cu rochite normale, dar si domni in pantaloni (chiar blugi) si cu o camasa. Erau foarte multi "asiatici", care sunt "turisti convinsi". Nu erau cu pantaloni scurti, ce-i drept, dar nici eleganti nu erau.
Problema la aceasta sala este rezervarea din timp a biletelor, mai ales daca preferi un anumit raport pret/calitate
Rezervarea noastra a fost facuta cu aproape doua luni inainte.
Oricum a fost minunat!
Va doresc numai bine!
@Dorina9: Am votat de dimineata, insa nu am putut osta ecou, asa ca am asteptat cuminte sa ajung acasa. Locul este minunat dar inca nu am reusit sa vad un spectacol live, asa ca m-am bucurat de concertele vazute la televizor.
De asemenea, in centrul Vienei este "Haus der Musik"un muzeu minunat, as putea sa il numesc un must see pentru Viena, nu sunt cunoscatoare de muzica clasica si atunci sunt doar o modesta admiratoare (aici pe AFA m-as numi chibit), insa acest muzeu este interactiv si nu poti ca in final arta sa nu te fascineze.
Acolo insa exista o mica incapere (inauntru este intuneric) si asisti la un concert ca si cand ai fi in sala, iar eu am asistat la finalul unui astfel de concert asadar si la Marsul lui Radetky.
Cum la ultimul concert insa nu m-am uitat stiu insa ca a fost un scandal legat de aceasta ultima melodie pe care dirijorul (un leton) nu a dorit-o in concert, considerand-o cu tenta nazista, si aici puteti citi un articol legat de acest scandal romaniatv.net/concert-anu ... tvr_502824.html
Insa sala este minunata, poate am sa ajung si eu acolo la un concert, felicitari pentru surpriza facuta de fata, dar felicitari si pentru articol, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc mult pentru vizita si apreciere.
Este foarte placut sa participi live.
Am incercat sa impuscam doi iepuri dintr-odata : sa vedem si Grosse Saal, si minunata cladire Musikverein, la fatza locului si sa participam si la un concert.
Tema concertului a fost "Mozart", ceea ce explica costumele de epoca, surprinse la sfarsitul spectacolului in foto. Nu am avut voie sa filmam sau sa fotografiem, in timpul spectacolului.
Am uitat sa mentionez in articol ca Musikverein, ca si opera din Viena pot fi vizitate, in tururi organizate, la fatza locului, cu ghizi locali, de diverse limbi.
Alegeri inspirate (dupa ridicarea restrictiilor)
P.S.Am pe tel mobil,cateva poze si o inregistrare cu "Marsul lui Radetsky",de la Concertul de Anul Nou,din acest an(2020),facute dupa televizor ,si dirijorul este foarte"prins" in reactiile cu sala.De cateva zeci de ani,de cand ma uit la TV,la acest concert, Marsul lui Radetsky ,n-a lipsit niciodata.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Am fost la Viena (2) — scris în 24.08.17 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Din nou despre Viena — scris în 17.10.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Muzica Vienei — scris în 28.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Palatele Vienei — scris în 21.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Viena - prestanta si orgoliu imperial — scris în 01.05.16 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Biserica Votiva - de multumire — scris în 02.08.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Primaria din Viena — scris în 22.07.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ