ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Catedrala Buna Vestire si Piata Victoriei din Tg. Mures

TIPĂREȘTE

Piata Victoriei este un loc incarcat de istorie! Foarte multe evenimente din trecutul mai indepartat sau mai apropiat s-au desfasurat aici. Evenimente revolutionare sau postrevolutionare, dar si evenimente culturale sau de divertisment au considerat potrivit acest loc.

A fost « camp » de batalie in 1989, cand multe cladiri si magazine au fost distruse iar 6 targumureseni si-au pierdut viata, in cinstea carora s-a ridicat Troita Eroilor Martiri, constand din mai multe cruci din lemn sculptat de mana. Intotdeauna in decembrie Troita este acoperita de coroane de flori.

In apopierea Troitei un mic parc “vegheat” de Nicolae Balcescu permite calatorilor relaxare pe bancile din jur.

Inainantand spre centru se face remarcata, tot in Piata Victoriei, o frumoasa biserica, nu foarte mare dar impunatoare, de piatra, cu o arhitectura eleganta, constructie care strajuieste intrarea in zona centrala a orasului.

Este vorba de una din cele doua biserici romanesti ridicate dupa Unire, Biserica “Buna Vestire” (Catedrala Mica) . La capatul opus se afla Catedrala Mare - Biserica Ortodoxa Inaltarea Domnului din Piata Trandafirilor (click aici), cele doua biserici delimitand centrul orasului.

Asa cum spuneam si mai sus, Biserica Buna Vestire are o constructie aparte! Nu multi stiu ca aceasta biserica este o “ miniatura fidela a Bazilicii Sf. Petru de la Vatican” (click aici). Construita de catre greco-catolici intre anii 1926-1936, reprezentantii bisericii au purtat discutii intense, obtinandu-se in final o dispensa papala care a permis constructia unei replici a celebrei biserici din Roma, dar la o scara de 1 la 8.

La ceremonia de sfiintire au asistat personalitati ale vremii, dar dupa ce centrul orasului a fost inchis iar jandarmii au stat de paza.

Din 1948 si pana in prezent, biserica adaposteste o parohie ortodoxa. Intre reprezentantii celor doua religii au fost deseori discutii si litigii. Dar, indiferent cui apartine biserica si cum se va rezolva, sa nu uitam ca Dumnezeu este al tuturor. Un citat cunoscut spune ca: ”Pentru ca fiecare om sa-l poata cunoaste, Dumnezeu a renuntat la orice religie. .

Ne apropiem deci de biserica, ale carei coloane flancheaza intrarea. Din departare se observa cupola tipica, identica cu cea a bazilicii proiectata de Michelangelo Buonarroti, inspirata din arhitectura templului roman Pantheon. Priviti asemanarea!

Cel care intra in aceasta biserica va fi uimit de eleganta ei! Chiar daca asteptam curioasa sa studiez interiorul, prima data ne-am inchinat in fata altarului dupa care ne-am asezat mai in spate, sub privirile angelice ale sfintilor si ingerilor pictati pe pereti. Nu doream sa-i deranjam pe cei ce ascultau smeriti liturghia. Picturile sunt frumoase, pictate in culori calde.

Insa ccea ce m-a impresionat in special au fost arcele multiple sustinute de coloane, vopsite in alb imaculat care aproape ca stralucesc, scotand in evidenta motivele in relief. Fiecare bolta este iluminata, iar in afara arcelor, felinarele lumineaza interiorul.

Eleganta bisericii este data de aceste arce si de balcoanele suspendate, aflate in spatiul care se gaseste sub cupola, de asemenea vopsite in acelasi alb imaculat, decorate cu motive florale! Balcoanele sunt sustinute de coloane late imbracate in marmura turcoaz. Combinatia este de efect si atrage privirile.

Iconostasul este tipic perioadei, din lemn sculptat, iar cupola cu multiplele ferestre permite luminii sa patrunda.

De aici, din fata bisericii se vede toata Piata Victoriei, precum si anumite cladiri reprezentative din zona: Primaria Tg. Mures, Cladirea Prefecturii si a Consiliului Judetean, Palatul Culturii si Statuia ostasului roman.

In fata acestui monument istoric se gaseste un parculet, in mijlocul caruia se remarca un monument impunator, Statuia lui Emil Dandea. Ma pun in situatia unui turist: « Vad o statuie, un nume si anii intre care a trait. Dar cine a fost oare si ce rol a avut in acest oras, ca doar muresenii nu i-au facut degeaba statuie? ! » Cine vrea sa afle mai multe... sa caute pe internet, caci de la fata locului nu va afla nimic! Langa statuie sau pe soclu nu este nici un panou informativ, nici o explicatie, nimic, doar numele sau. Este trist sa adaug ca si o mare parte din targumureseni nu stiu cine a fost el, multi nici macar nu au auzit de el, iar altii, daca au auzit, cunosc prea putin din activitatea lui. Bineinteles ca sunt si oameni care stiu mai multe, dar acesti oameni nu sunt multi! De aceea as adauga cateva cuvinte despre el.

Cine a fost Emil Dandea? In afara rolului activ din primul razboi mondial, la care a participat direct, conducand armata romana, a fost primarul orasului in doua mandate: 1922-1924 si 1934-1937. A fost o persoana ilustra, jurnalist, om politic si unul din cei mai importanti primari ai orasului. A avut un rol important in dezvoltarea orasului, ocupandu-se de toate domeniile, incepand « reforma » in oras, printre care: a introdus gazul metan, a reorganizat administratia, a revigorat cultura romaneasca, a infiintat scoli (Liceele Alexandru Papiu Ilarian, Unirea, etc.), a achizitionat carti romanesti pentru Biblioteca Municipala, a conlucrat la ridicarea celor doua biserici romanesti, a adus Monumentul Latinitatii, s-a ridicat Statuia ecvestra a lui Avram Iancu, si Statuia ostasului roman , l-a sustinut pe Aurel Filimon la infiintarea Muzeelor de Etnografie, Istorie, Arheologie si pe Aurel Ciupe la realizarea Pinacotecii Municipale prin achizitia unor tablouri valoroase s. m. a. S-a refugiat la Bucuresti in 1940 la inceperea razboiului iar mai tarziu a fost inchis si trimis la munca fortata la canalul Dunare – Marea Neagra. Viata lui s-a sfarsit la Bucuresti si chiar daca era originar din judetul Alba, si-a dorit sa fie inmormantat la Tg. Mures. Statuia lui a fost ridicata abia in 1996, dupa 59 de ani de la ultimul mandat de primar si la aproape 30 de ani de la trecerea lui in nefiinta. O strada mica, laturalnica, intr-un cartier marginas din oras ii poarta azi numele. In cinstea fostului primar, la Palatul Culturii Tg. Mures s-a deschis o Casa Memoriala Emil Dandea, dupa cum am scris si aici. Tot ce s-a realizat datorita lui Emil Dandea sau in perioada in care a fost primar, exista si azi! Mai multe amanunte despre activitatea lui aici.

De la Biserica am luat-o spre centru, trecand prin fata Primariei. Vantul adie usor si aduce cu el un miros placut de la florile din fata sediului. Cladirea Primariei este cea mai importanta cladire construita in perioada interbelica (inceputa in 1922) in stil neoromanesc, cu multe elemente traditionale neobrancovenesti si multiple decoratiuni din piatra naturala cioplita: frunza de acant, loggia cu colonade, torsada sculptata de la intrare, etc. In 1940 toate elementele traditionale romanesti au fost inlaturate. Cladirea a fost reabilitata abia in 1991-1992 cand o mare parte din elementele si decoratiunile initiale au fost refacute.

Langa Primarie se afla Prefectura si Consiliul Judetean Mures, in aceeasi cladire, o cladire construita la inceputul sec. XX, in stil renascentist, dupa modelul primariei din Sienna. Aceasta cladire a fost sediul Primariei timp de 55 de ani. S-a construit si Turnul cu Ceas, inalt de 60 m, inspirat din bisericile de lemn din Transilvania. Turnul are cate un ceas pe fiecare din cele patru laturi. Intreaga cladire are o constructie eleganta, cu multiple decoratiuni in relief si este ridicata in stilul secesionist vienez, ca si Cladirea Palatului Culturii, o alta cladire impresionanta din oras.

In fata Palatului Culturii, dar cu vedere de la toate obiectivele descrise aici, se afla Monumentul Ostasului Roman, ridicat in memoria romanilor cazuti in toamna anului 1944 pentru apararea Transilvaniei. Intregul ansamblu are o inaltime de 11 m. Monumentul are pe laterale doua basoreliefuri din marmura alba, reprezentand scene din razboi precum si o placa comemorativa in cinstea celor care si-au dat viata in razboi.

Cu ocazia anumitor evenimente (Zilele orasului Targu Mures) aici se monteaza scena pe care urca mari artisti, asa cum a fost si anul acesta cand orasul a fost plin pentru a o intampina pe Sandra. Multe oficialitati au fost prezente, urmarind concertul de la ferestrele cladirilor din jur pentru a o putea vedea mai bine. Zona a fost plina, ca de obicei la asemenea actiuni.

Targu Mures este un centru multicultural, cu origini vechi, avand un patrimoniu arhitectural variat, din diverse perioade. Foarte multe cladiri sunt in stilul secesionist vienez, Art Nouveau. Istoria sa a fost zbuciumata, acest fapt punandu-si amprenta pe teritoriul intregului oras, in diferite perioade.

Un oras este, printre altele, expresia gandirii celor care l-au condus. Orasul este trecutul, prezentul dar si viitorul! Charles Abrams spunea ca “Un oras este produsul viu al mainii si mintii umane, reflectand istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate dar si egoismul si erorile sale. ”.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 05.07.11 00:42:02
Validat / Publicat: 05.07.11 06:19:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Targu Mures - Monumentul Ostasului Roman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

georgiana
[05.07.11 10:10:54]
»

Nu am fost niciodata la Targu Mures, dar din reviews-urile tale si mai ales privind fotografiile realizez pe deplin ca este un oras frumos, de care poti fi mandra! Mai ales acum, vara, arata superb, cand totul este impodobit cu flori.

biancutaAUTOR REVIEW
[15.07.11 01:00:54]
»

Multumec, @georgiana, pentru cuvintele frumoase! Intr-adevar, vara cand totul e plin de verdeata e altfel. De fapt, fiecare loc cred arata diferit, avand "o haina" de vara sau primavara, in mijlocul florilor si "alta haina" in anotimpurile reci.

webmaster26
[25.04.20 09:41:17]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, georgiana
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10682010650635 sec
    ecranul dvs: 1 x 1