ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Sanmartinu de Campie, Raciu, Mures

TIPĂREȘTE

Un monument istoric, un mic lacas de inchinare crestineasca din cele mai vechi timpuri, se gaseste in apropierea Tg. Muresului, la aproximativ 20-25 km de oras. La iesirea din Tg. Mures prin cartierul Unirii, trecem prin Santana de Mures - Ceausu de Campie – Raciu.

Comuna Raciu este o localitate multimilenara, in care desi nu s-au facut sapaturi arheologice sistematice, s-au descoperit ocazional multe vestigii. Tot aici s-a nascut Gh. Sincai, patriot roman, reprezentant al Scolii Ardelene, autorului lucrarii « Hronicul romanilor si a mai multor neamuri ».

De comuna Raciu apartine si mica localitate Sanmartinul de Campie, aflata la 4 km, in care se afla si Manastirea cu acelasi nume.

Se spune ca prin secolul IV, in aceste locuri a poposit un calugar Martin, care si-a construit o coliba in apropierea locului de rugaciune. Era bun si indragit de catre vechii locuitori proaspat crestinati, astfel ca pentru viata lui exemplara, locuitorii au dat satului numele acelui calugar, Sanmartin.

Mica biserica, cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, se afla in incinta Manastirii Sanmartinul de Campie, unde se gaseste atat biserica veche, de lemn, dar si biserica nou ridicata.

Biserica de lemn este o adevarata piesa de muzeu. Ea impresioneaza nu prin marime, ci prin vechime. Ridicata pe o fundatie din piatra, cu pereti din barne de brad si acoperis din sindrila, are dimensiunile unei incaperi, avand o suprafata de numai 40 mp.

Pe cat de mica este biserica, pe atat de multe sunt elementele traditioanle. Pridvorul din lemn protejeaza bancutele din lemn aflate la intrarea in biserica. Deasupra usii se gaseste un tablou al Maicii Domnului cu Pruncul, incadrata de un stergar traditional romanesc.

La intrare, intre icoane pictate pe lemn, se gaseste un mic istoric al acestui lacas de cult. Mi se atrage atentia ca acesta trebuie actualizat.

“Viata” acestei biserici incepe din cele mai vechi timpuri.

Crestinismul s-a raspandit in Transilvania prin soldatii Legiunii a V-a Macedonica, cu sediul la Potaissa – Turda si prin legiunea XII-a Gemina, de la Apulum (Alba Iulia). Oamenii il slaveau pe Isus prin utilizarea unor opaite cu semnul crucii, cruciulite si geme.

Se crede ca in acest loc a existat un asemenea loc de rugaciune, care a fost o autoritate asupra comunitatilor din zona centrala a Campiei Transilvaniei, de aceea a fost locul a fost denumit “manastire”.

Prestolul (masa altarului), este conceput in stilul crestinismului primitiv, avand aceeasi configuratie cu cele descoperite in zona Dobrogei, care dateaza din sec. IV-V. De altfel, in aceasta zona s-au facut descoperiri arheologice din perioada neoliticului, din perioada romana, iar vestigiile descoperite se gasesc in Muzeul Judetean Mures.

Inca o dovada a vechimii acestei biserici o constituie vizita unor calugari francezi care au daruit manastirii Moastele Sfantului martir episcop Martin de Tours, din sec. IV.

Satul a fost atestat documentar in 1305, iar biserica a fost ctitorita la sfarsitul sec. XIII sau inceputul sec. XIV. Biserica a fost aparata si ocrotita de catre cnejii romani Dan, Ioan, Pop, Stefan si Mihai, acestia punandu-se rau cu autoritatile regesti care doreau sa o distruga. Din acest motiv au fost persecutati si decazuti din functia de cneji. Mai multe informatii se pot vedea aici

In toate satele din imprejurimi au existat asemenea biserici, dar ele nu au reusit sa dainuiasca pana in zilele noastre.

Si aceasta biserica a suferit de-a lungul timpului, fiind distrusa, dar s-a putut reconstrui. In forma actuala a fost ridicata in sec. XV – XVI.

Iconostasul din lemn sculptat este “imbracat” in icoane pictate pe lemn, care dateaza din sec. XVII – XVIII, adevarate valori nu doar datorita vechimii ci si indemanarii cu care au fost pictate. Ele au culori calde, iar chipurile pictate sunt luminoase, fiind obiecte de cult menite sa aduca linistea celor pe care ii supravegheaza.

Traditia cere ca inainte de intrarea in biserica, aceasta sa fie inconjurata de trei ori.

In documente se mentioneaza in sat existenta unei parohii inainte de 1500. A fost desfiintata in 1782, dar in anii 1800 reapar informatii despre manastire.

Biserica a avut de suferit si in 1848, in timpul revolutiei, cand a fost jefuita si batjocorita, distrugand totul din ea. S-au salvat 10 icoane din sec. XVII-XVIII. In 1902 se mentioneaza ca biserica era “fara vietuitori”. S-a reconstruit in 1977 si a fost reinfiintata in 1992.

click aici.

Biserica noua este construita, dar interiorul inca nu e pictat. Pe timp de iarna, costurile de incalzire fiind ridicate, slujbele se tin in biserica veche, aici spatiul fiind mai mic.

Pe langa aceasta biserica de lemn, cei care calatoresc de la Tg. Mures la Raciu, vor putea admira la intrarea in localitate, pe “Grui”, in vechiul cimitir, Monumentul Eroilor “Calea Crucii”, o lucrare realizata de artistul muresean Vasile Muresan in cinstea eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale: 72 de tarani in primul razboi mondial, si 31 din cei 101 participanti in cel de-al doilea razboi modial.

Monumentul este astfel realizat incat sa fie inteles de cat mai multi romani iar locul ales pentru o vizibilitate cat mai buna din mai multe directii si pe o distanta cat mai mare. Acest monument consta intr-o cruce inalta de 10 m si lata de 5 m, din care este decupat Isus rastignit. Dupa spusele artistului, prin decupaj se pot vedea “cerul si norii, padurea, iarba, copacii, stelele”. La baza crucii a fost asezata placa decupata, in jurul careia cresc iarba si flori, avand crucea la capatai. Toate aceste lucruri semnifica contopirea omului in natura dupa trecerea in nefiinta. Sunt montate corpuri de iluminat intre placi, astfel incat sa creeze o “imagine cristica de lumina”. (V. Muresan).

Un alt monument este Biserica de lemn din Bozed, o biserica adusa de pe Valea Gurghiului, despre care nu se cunosc insa prea multe. (click aici pt.detalii) Nu am reusit sa vizitam aceasta biserica din cauza indicatoarelor care nu sunt bine plasate. Multi au plecat din sat, astfel ca satul se stinge, incet, incet.

Comuna Raciu, insa, «merge» inainte! Aici, timpul nu a stat in loc!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 06.04.11 12:41:29
Validat / Publicat: 06.04.11 13:18:21

VIZUALIZĂRI: 4790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Raciu, Mures - Monumentul Eroilor din vechiul cimitir, la intrarea in comuna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[25.04.20 09:41:27]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057038068771362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1