ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumeție pe Vârful Grecului

TIPĂREȘTE

Cu gândul la drumețiile planificate in această perioadă și anulate din cauza acestui virus cu nume de bere, m-am apucat să scriu. Am multe restanțe, atât la scris, cât și la citit. Dar acum am timp, chiar mai mult decât aș vrea, deși incă mai merg la serviciu trei zile pe săptămână.

Pentru că mi-e deja dor de munte, voi scrie azi despre o drumeție la Vârful Grecului, pe care am făcut-o in luna ianuarie, când virusul cel rău era departe, când părea că pe noi nu ne va atinge, când viața noastră iși depăna cursul normal.

Intrarea in traseu se face prin Azuga. Trecem calea ferată și, puțin mai departe de gară in direcția Bușteni, veți găsi un indicator care spune că dacă urmați marcajul ”triunghi galben” ajungeți la Vârful Grecului și Cabana Diham.

Intrăm pe un drum forestier, pe Valea Grecului, unde incepem să urcăm susținut. Zăpada căzută in zilele trecute inghețase pe cărare, făcând urcușul destul de anevoios. Dar, aveam soluție și pentru alunecușul pe cărări de munte, m-am echipat cu niște minicolțari, foarte potriviți pentru ture montane pe trasee mai ușoare.

Vremea era splendidă, soarele strălucea printre copaci, speram la priveliști minunate odată ajunși pe vârf.

Cărarea urmează firul apei, susurul pârâului Grecului auzindu-se din când in cînd, acolo unde soarele topise gheața care il incorsetase.

După prima parte mai solicitantă, a urmat un urcuș mai ușor, in serpentine, după care am ieșit din pădure și am avut o plăcută surpriză. Abruptul Bucegilor, cu crestele inzăpezite, se ridica semeț deasupra Vârfului Grecului. Eram in Șaua Grecului, la 1385 m altidudine, mărginită de două vârfuri, Leuca Mare (1442 m) și Grecului (1432 m).

Deși nu era in drumul nostru, am urcat și pe Leuca Mare, de unde speram să avem și mai frumoase priveliști. Zăpada era mult mai mare pe drumul spre vârf, era pufoasă și făcea urcușul puțin mai greu. Dar era splendid, in sfârșit urcam pe zăpadă, ne bucuram puțin de frumusețea unei adevărate drumeții de iarnă. Cred că in maxim 15 minute am ajuns sus, iar efortul ne-a fost răsplătit. Am ajuns pe Vârful Leuca Mare, care, contrar denumirii lui, este mai mic decât Leuca Mică (1448 m), vârf care se vedea in dreapta noastră, pe drumul care merge spre Cabana Diham. In față se vedea Vârful Grecului iar in spatele lui se ridica partea stâncoasă a Bucegilor. După câteva fotografii am coborât ca să urcăm pe partea cealaltă a Șeii Grecului, pe Vârful Grecului. Pe această parte nu era așa multă zăpadă, culmea este mai expusă vântului pe care incepusem să il simțim și noi, dar fără să ne creeze probleme.

Am ajuns pe vârf, care nu este marcat, este doar o ridicătură care ne arată că acolo este cea mai inaltă parte a culmii pe care am urcat-o. Priveliștea merită orice efort. De jur imprejur puteam vedea: in partea stângă, in depărtare Măgura Codlei iar in planul mai apropiat Vârful Postăvaru; in față se vedea Vârful Leuca Mare, pe care tocmai il urcasem; in dreapta erau Munții Baiului iar in spate, abruptul Bucegilor. Se vedea in depărtare Crucea Caraiman, apoi releul de pe Coștila și abruptul Coștilei. De la releu parcurgem cu privirea Cerdacul Obârșiei ca să ajungem apoi laColții Morarilor, Valea Morarului și Vârful Bucșoiu. Incă o dată m-am convins că nu contează inălțimea vârfului pe care urci, că nu trebuie să ”vânezi” numai vârfuri de peste 2500 m. Orice parte a muntelui pe care mergi poate să-ți ofere priveliști minunate și poate in același timp să te facă fericit că ai putut să ajungi acolo, mai greu sau mai ușor.

Deși nu ne mai săturam de priveliștile inconjurătoare, a trebuit totuși să părăsim vârful, continuând traseul spre Cabana Diham, pe același marcaj „triunghi galben”. Am coborât ușor, am intrat in pădure, am trecut de o cabană militară, nedeschisă turiștilor, și am ajuns la Cabana Diham. Era foarte multă lume la cabană, ziua frumoasă și zăpada prezentă in acese locuri i-a făcut pe mulți să facă o mică plimbare, cabana fiind destul de accesibilă. Am făzut un popas de cca o oră, după care am plecat mai departe.

De la Diham se poate ajunge in aproximativ o jumătate de oră la Poiana Izvoarelor (marcaj cruce albastră) sau la Mălăiești, pe singurul traseu de iarnă marcat cu triunghi roșu. Se mai poate cobori in Predeal sau in Bușteni pe traseul care merge pe la Cabana Gura Diham pe marcajul ”triunghi albastru”. Spre Gura Diham ne-am indreptat și noi, pe un drum foarte frumos, care coboară prin pădure și trece peste mici pârâuri. Din nou și-au dovedit utilitatea micii colțari, cărarea fiind extreme de alunecoasă. La un moment dat, pe un panou de lemn era o atenționare care ne avertiza de pezența urșilor in zonă. Nu am văzut niciunul, am văzut numai o urmă fiziologică, dar nu proaspătă. Eram destul de gălăgioși iar lui Moș Martin nu prea ii place prezența oamenilor, așa că s-a ascuns undeva in pădure. După aproximativ două ore am ajuns la Cabana Gura Diham, unde ne aștepta autocarul care urma să ne ducă inapoi acasă.

Traseul este unul ușor, accesibil in orice anotimp, și il recomand tuturor celor care vor să petreacă o zi la munte.

Am parcurs 7 km de la Azuga la Cabana Diham in aproximativ 3 ore pe marcaj ”triunghi galben” la care s-au adăugat cei 6 km de la Cabana Diham la Cabana Gura Diham pe marcaj ”triunghi albastru”.


[fb]
---
Trimis de Mika in 22.03.20 16:15:21
Validat / Publicat: 22.03.20 16:47:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 731 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Spre Vârful Grecului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[22.03.20 17:28:43]
»

@Mika:

Inca o tura foarte frumoasa. Bravos! ????????????

Imi amintesc ca am comunicat dupa ce ai fost pe Grecului intr-un moment in care incercam sa rup si eu de-o drumetie de 1 zi in ianuarie / februarie si mi-ai dat recomandarea asta plus niste sfaturi despre starea zapezii in padure si pe culme.

Eu nu am mai ajuns in zona. Asta este un traseu pe care nu l-am abordat niciodata si pana la urma o veni si randul lui. Este usor cum scrii si ofera peisaje superbe cand ajungi in zona neimpadurita.

Excelent! Numai bine! ????

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.03.20 18:01:17]
»

@Mika: Foarte frumos! Mulțumim pentru recomandare!

În această iarnă noi am ieșit doar pentru un weekend, la Comandău, ca să ne bucurăm de o partidă de săniuș și de peisaje înghețate de care nu am avut parte acasă. La început de primăvară însă, am făcut vreo două ture în Munții Buzăului și prin Munții Vrancei, dar a venit nebunia asta și ne-a blocat în case. Ne-om revanșa noi cândva, cel mai important lucru este să trecem cu bine peste situația specială în care ne aflăm cu toții.

Peisajele sunt de vis! Mă simt ca și cum aș evada în natură! Numai bine!

MikaAUTOR REVIEW
[22.03.20 18:07:41]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc! Este un traseu lejer, tocmai bun de făcut ca să ne incălzim după ce trece nebunia asta. Se poate ajunge și cu trenul, până in Azuga la dus și de la Bușteni (sau Predeal) la intors. O trecem pe listă!

MikaAUTOR REVIEW
[22.03.20 18:10:30]
»

@Crazy_Mouse: Eu am apucat să fac câteva drumeții in această iarnă, nu atâtea câte aș fi vrut, dar oricum, am dat nasul puțin cu zăpada și muntele.

Aveam planificate ture săptămânal, abia așteptam să văd floricele de munte cum răsar. Dar, va fi timp și pentru asta, poate planificăm ceva după ce se liniștește totul.

Mulțumesc de aprecieri.

Dan&EmaPHONE
[22.03.20 18:29:36]
»

@Mika:

Ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062231063842773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1