ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Reviewul meu nr. 300 e despre valuri alb-albastre, ape turcoaz și nisip roz

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

„Ia-ți pensula și acuarelele, pictează paradisul, apoi cufundă-te în el”.

Nikos Kazantzakis

Bun îndemn, mi-am zis atunci când am găsit acest citat din Kazantzakis, tocmai potrivit de pus drept motto la cel de-al 300-lea review al meu pe AFA, review care - întâmplător sau nu - e despre Grecia. Și mai precis, despre Creta...

OK, dar ce te faci atunci când ești lipsit nu de har, ci de orice fel de îndemânare de a trasa o linie care să aducă, măcar îndepărtat, cu ceva sau cineva? :-?? Ce te faci atunci când, ca și mine, ai avut toată viața ta de școlar probleme la orele de desen din care nu te-au scos decât verișoara ta cea talentată ori colegii de clasă binevoitori (băieți cu toții, ce coincidență ;)), care de-a lungul anilor ți-au manufacturat cu drag atâtea planșe? Recunosc, am obținut note satisfăcătoare la această materie prin fraudă; tare urât din partea mea!

Of, tare mi-am dorit să pot picta și eu, mai ales după ce, crescând, am ajuns să prețuiesc enorm artele frumoase, să citesc despre ele, să vânez opere faimoase prin muzee, pe străzi, prin piețe.

N-a fost să fie! :(

Deci cum să fac să pictez paradisul? Căci de văzut, l-am văzut! Și m-am cufundat în el!

Prin poze, cum altfel? Și prin cuvinte, un domeniu la care parcă-parcă mă pricep ceva mai bine. :) Să-i dăm drumul, așadar, la povestire.

Paradisul despre care voi face acum vorbire se află pe coasta de vest a Cretei și deși cuprinde 2 (două) bucăți, vi-l prezint la pachet, pentru simplul motiv că le-am cunoscut în aceeași zi.

El, paradisul, se cheamă Falassarna și Elafonissi, locuri des pomenite și descrise aici, pe AFA, la care mă încumet să adaug niște impresii personale, plus poze multe și - sper eu - mai edificatoare decât orice o mie de cuvinte, cum se zice.

Pornim deci din Agia Marina spre vest cu Fiețelul închiriat. Avem la dispoziție două variante: cea mai rapidă e New National Road (E45), șoseaua care, în nordul insulei, leagă Kissamos în vest de Sitia în est, trecând pe lângă orașele Chania, Rethymno și Heraklion. Deocamdată, deși e anunțată drept autostradă, șoseaua e în mare parte cu o singură bandă pe sens, dar înțeleg că se intenționează lărgirea pe toți cei 330 km ai săi.

A doua variantă, Old National Road, se prelinge pe țărm, străbătând localitățile întâlnite în cale și oferind panorame superbe. La dus rulăm pe acesta, pentru ca la întoarcere să ne grăbim spre „casă” pe E45.

Ținta intermediară este orășelul Kissamos, aflat la vreo 30 km vest de Agia Marina, dar până să ajungem acolo trecem prin Platanias și alte stațiuni estivale, înșirate ca niște mărgeluțe pe malul mării: Gerani, Maleme, Tavronitis, Kolymbari, toate bine echipate pentru a satisface doleanțele turiștilor.

După Kalidonia drumul o ia nițel „pe răgălie” prin niște munțișori (prin comparație cu ceea ce aveam să descoperim ulterior), prilej însă să ne bucurăm privirile cu câteva sătuce drăgălașe pe care le zărim în depărtare. Traversăm apoi întreg Kissamos, dar fără a ajunge în portul de unde aveam să ne îmbarcăm în ziua următoare în croaziera către Gramvousa și Balos, căci la ieșirea din oraș, un indicator plasat un pic prea discret ne îndrumă la stânga spre Falassarna.

Ne conformăm și după încă vreo 10 km de drum ceva mai îngust și crăpat ici-colo, dar încă practicabil, ajungem la Platanos, un sat ce pare să fi prosperat mulțumită apropierii de plajă: câteva taverne, magazine și vile cu camere de închiriat își fac apariția. Depășim taverna Spilios și purcedem să urcăm - pantele (încă) nu sunt atât de abrupte cât să-mi dea palpitații, dar n-am idee ce mă așteaptă... :(

Ceva serpentine și gata!, în față ni se așterne panorama mării, cu o livadă de măslini în vârf de deal, o „pădurice” de solarii la bază, iară în dreapta și în stânga câteva stânci golașe ce încadrează golful.

Falassarna, bine te-am găsit! E cazul să bifăm „valurile alb-albastre” din titlu.

Nu le scap nicio clipă din ochi, chiar dacă facem mai întâi un tur foarte scurt, și nu fiindcă ne-am grăbi, ci pentru că mare lucru nu e de văzut aici în afara plajei, Falassarna nefiind practic o stațiune. Remarc totuși două sau trei mici hoteluri și ceva mai multe cafenele și taverne. Și animație aproape egală cu 0 (zero) ! O mână de turiști trăgând cu nesaț în piept aerosolii... :D și cam atât.

Și totuși în multe ghiduri Falassarna e prezentată drept una dintre cele mai frumoase plaje cretane. Descopăr repede secretul: e preferată de o anumită categorie de vizitatori, amatorii de sporturi nautice. Pentru ei, aici e paradisul: valurile puternice și vântul, care înțeleg că nu prea se odihnește niciodată, asigură condiții optime pentru practicarea de surfing, paragliding, paratriking, parakiting și tot felul de alte „para-” cu iz misterios pentru mine.

Cum nu ne numărăm printre deținătorii unei condiții fizice de invidiat și nici aventuroși nu prea suntem din fire, nu ne dăm în nicio drăcie de-aia de zboară :), ci ne mulțumim să studiem plaja lungă, lată, cu nisip nemaipomenit de fin, și excelent amenajată: șezlonguri și umbrele de stuf, cabine de schimb și pentru salvamari, dușuri, coșuri de gunoi.

Pășim pe covorașul de lemn ce duce către mare și admirăm în trecere niște ditamai bolovanii acoperiți de un strat gros din nisipul suflat de vânt. Priviți (și pozați) în contrejour, jur... că au un aer aproape selenar.

Marea Libiei nu are aici cine știe ce nuanțe formidabile, e de o culoare ceva mai deschisă la țărm și mai întunecată în depărtare. Spectacolul e însă dat de valurile înspumate ce se izbesc cu forță de stânci, ca și de surferii care le iau în piept sub îndrumarea unui nene de la centrul de parașutism aflat pe plajă. Ne vârâm și noi picioarele în apa care se adâncește brusc, nu mi se pare rece, dar deja la doi-trei metri de mal simt forța valurilor care mă trag în larg, așa că renunț la ideea de a face baie. Fac în schimb poze, multe poze, locul are ceva în el, o magie, și pot să înțeleg de ce e preferat de cei ce vor liniște absolută, rupere totală de lume.

Nu e și cazul nostru, noi suntem mai conservatori, ne plac distracțiile mai cumințele...=)) Bem așadar un frappé la terasa goală pușcă... (e totuși final de sezon) și o luăm din loc. Nu înainte de a-i chestiona pe cei doi băieți de la bar, foarte drăguți și amabili, cu privire la starea drumului către Elafonissi. E OK, ne asigură ei, deși ne privesc ușor sceptici.

Peste 10 (zece) minute aveam să înțeleg de ce. ;)

De cum ieșim iar la șoseaua așa-zis principală, drumul ne poartă șerpuind pe țărm, pe lângă golfuri pe care le găsesc pe hartă sub nume precum Sfinari, Kambos sau Stomio. Distanța de la Falassarna la Elafonissi nu e mare, probabil în jur de 30 km, dar o parcurgem într-o oră, cu tot cu două popasuri absolut necesare, căci simt cum mă roade răul de mișcare.

Șoseaua, îngustă, peticită, dar din fericire pustie - căci ce nebuni s-ar supune de bunăvoie unui asemenea calvar?!! :-?? - urcă și coboară, urcă și coboară în ac de păr, și la fiecare cotitură am senzația că mă rostogolesc în gol. Mai încet! îi tot strig lui Adrian, săracul, care nu depășește 40 km/oră și îmi arată din cinci în cinci minute, încântat (sau doar ca să-mi distragă atenția), ba o stâncă ciudată ca formă, ba un pâlc de măslini sălbatici. Dă-l naibii de peisaj, of Doamne, aici o să-mi las oasele, cine m-a pus?!! :((:((:((

Chiar și așa, înspăimântată cum sunt, cu inima cât un purice, tot mă amuz când văd din loc în loc indicatoare de localitate, și după 20 de metri suntem înștiințați că s-a terminat satul. Bine-bine, dar unde sunt casele? :-?? Cum unde? Jos, în prăpastie. Mă întreb cum se descurcă oamenii ăia de au ales să locuiască în asemenea pustietate.

În fine, după peripețiile unui drum de munte care părea că nu se mai termină, ne stabilizăm pe o zonă joasă și ceva mai plată, semn că ne apropiem de destinația finală. Așa și este, dar mai întâi trecem pe lângă Mănăstirea Chrysoskalitissa, cunoscută (și numită) astfel după cele 90 de trepte, una din ele fiind, zice-se, din aur („chryso” în grecește), vizibilă numai celor cu credință în suflet. În mod normal m-aș fi oprit s-o văd măcar de afară, însă mă simt așa de stoarsă de vlagă, încât abia aștept să mă prăbușesc pe un șezlong și să închid ochii.

Nicio șansă însă pentru un dram de odihnă, atât de meritată, căci după încă un kilometru sau doi ne înscriem pe un drum de pământ prăfuit și coborâm spre plajă. Lăsăm Fiatul în parcarea fără plată, încăpătoare și surprinzător de aglomerată, plină inclusiv cu autocare, trecem pe lângă niște tarabe cu flecuștețe (colaci, șlapi etc.) și o construcție improvizată, cu rol de bar, și iată!

Elafonissi ne așteaptă cu brațele deschise!

De cum văd plaja mă cuprinde o euforie pe care nu reușesc și nici nu vreau s-o stăpânesc sunt fericită aici e paradisul meu cu ape turcoaz verzui azurii bleu albastre ce amintesc sau cel puțin așa umblă vorba de exoticele Maldive habar n-am dacă-i așa ori nu de mânecă mă trage nisipul roz înspumat ca un cappucino care desparte întinderea nesfârșită a mării de laguna cu apă până la genunchi unde mă bălăcesc și eu Adrian râde ai dat în mintea copiilor și ce dacă chiar văd o grămadă de țânci pe mal fac castele aleargă ca nebunii de colo-colo se zbenguie au și unde plaja e enormă are terase-baruri și șezlonguri cu umbrele 7 euro fără consumație ce să-i faci e totuși Elafonissi plaja a mai instagramată din Creta trag și eu poze la foc continuu ba cu aparatul foto ba cu telefonul cum se nimerește surprind o chestie de-aia para- nu știu cum verde dă bine în fundal în stânga sunt munți în dreapta ridicături de pământ cu pâlcuri de vegetație arsă de soare cerul e presărat cu nori pufoși ce zi perfectă nici măcar o adiere poate că am avut noroc colțul ăsta sud-vestic al insulei citisem că e bătut zdravăn de vânturi tăioase dar nu și acum tratație specială pentru mine simt o simt cu toată ființa mea intru în apă dau alene din brațe fac pluta ca să privesc cerul în voie îmi vine să cânt dar mă abțin totuși ar fi prea de tot ies și mă arunc pe un șezlong dar nu închid ochii n-am cum prea e minunat peisajul din jur nu mă mai satur de atâta frumusețe mai intru o dată în apă ies intru din nou pierd șirul băilor ce contează...

Au! Ce paragraf lung și obositor, oare l-o mai citi cineva în afară de mine? Și unde sunt semnele de punctuație?!! :-?? Le-am uitat, le-am rătăcit, le-am pierdut furată de poveste, tocmai eu, pedantă până la sânge, așa cum mă știți unii din voi...

Dă-le încolo de virgule și puncte și semne de întrebare și de exclamație, să exclamăm în sinea noastră, să ne bucurăm de tot ce a creat natura, e cel mai iscusit constructor din câți există...

Ce aș putea să mai adaug? Nimic, poate doar să vă invit să priviți pozele.

După-amiaza vine totuși repede, ne luăm rămas bun de la Elafonissi, iubita mea :* , ce plăcere că te-am cunoscut, nu știu dacă ne vom revedea cândva, ce știu e că te voi păstra în amintire, ți-am rezervat un loc de cinste într-un sertăraș al minții mele.

Revenind la chestii (doar un pic) mai prozaice, la întoarcere o luăm pe drumul bătătorit de mașini și autocare ce trece prin Elos, un sat-orășel simpatic. Deși șoseaua nu urcă și coboară la fel de vertiginos ca cea pe care am rulat la dus, nu scap de munți și de spaimă: străbatem Cheile Topolia și jos se vede albia râului Tyflos, unde legenda zice că ar fi sălășluit niște zâne. Talos (un gigant din bronz creat fie de Zeus, fie de Dedal sau Hefaistos la porunca lui Big Boss peste zei) venea aici ca să se odihnească într-o peșteră și să le asculte muzica divină. Să fi fost, de fapt, foșnetul frunzelor legănate de vânt? Cine știe?

Cert e că pe șosea dăm din loc în loc de taverne și de tonete cu „Family traditional products”, adică miere, ulei de măsline și raki. Iar la un moment dat ne intersectăm cu o turmă de capre kri-kri.

Bună, fetelor! :)

Mă delectez cu priveliștea satelor cu case albe și acoperișuri roșii, a munților împăduriți, a livezilor de măslini, și după vreo 40 km de pante și cotituri mai blânde totuși cu stomacul meu, dăm în New National Road și parcurgem cu 100 km/oră cei 20 km care ne despart de Agia Marina. Facem o oprire la Lidl, înainte de intrarea în Platanias, pentru o aprovizionare mai serioasă.

Ajunși acasă la Kalimera Hotel, mă declar prea obosită ca să ies să iau masa „în oraș”, sau prea copleșită de cele văzute, așa că încropim rapid o cină cu salată grecească și vin, pe care le savurăm pe terasă, privind visători apusul care se lasă peste mare.

̶ Măi, daʼ frumoasă mai e Creta asta! zice Adrian.

Îi dau dreptate, cum nu?!! Văzusem paradisul (chiar dacă nu-l pictasem eu, neisprăvita de mine =)) ), îl privisem cu ochii larg deschiși, îi ascultasem muzica, îi adulmecasem miresmele și mă cufundasem în el.

Există paradisul pe pământ, eu îl descoperisem pe al meu; fiecare din noi are paradisul său, nu trebuie decât să-l căutăm. Și uneori îl găsim mai aproape decât ne-am fi putut imagina.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 26.02.20 16:37:48
Validat / Publicat: 27.02.20 06:28:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Plaja Falassarna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [27.02.20 06:28:19] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema [27.02.20 06:45:51] »

@Carmen Ion:

urcă și coboară, urcă și coboară în ac de păr, și la fiecare cotitură am senzația că mă rostogolesc în gol

Am crezut ca iti este rau la drum pe serpentine si urmeaza sa ne faci o reclama la ce antidot exista ca votam de 2 ori articolul! Stiu ca nu ma lasa aplicatia, dar eu il votam! ????

Dupa aceea am crezut ca ne vei spune cum se nunesc in limba romana multe din cele 256 nuante ale spectrului de culori. Sa nu imi spui ca exagerez dar un titlu ce face referire la culori, imi da curaj sa plusez la... plaja de culori existenta.

Ce este clar, este ca te-a fascinat!

Ma bucur ca am dat start vot la articolul tau jubiliar si iti urez articole fara de sfarsit, la cat mai multe! Numai de bine! ????

crismis [27.02.20 07:18:39] »

@Carmen Ion: Minunat început de zi pentru mine, să-mi acompaniez cafeluța cu asemenea imagini de vis! Și da, am citit pe nerăsuflate (inclusiv) paragraful cu pricina , un pic contrariată la primele rânduri, apoi din ce în ce mai amuzată și încântată! Face bine din când în când o mică rupere de ritm, o schimbare " colorată" și alertă de stil! Mi-a plăcut, nu m-ar deranja s-o mai faci!...

Felicitări pentru cel de-al 300-lea articol și îți doresc motive să mai scrii încă... de 10 ori pe atât! Și, desigur, ocazii să descoperi alte și alte paradisuri terestre!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 07:35:18] »

@Carmen Ion: Felicitări şi din partea mea pentru numărul 300 al articolelor cu care ne-ai încântat, îţi doresc să scrii de aici înainte cel puţin încă pe atâtea şi, da, mă bucur că acesta este despre Grecia, o ţară pe care o iubeşti şi tu cel puţin cât o iubesc şi eu!

Plajele Cretei şi, în special, cele din regiunea Chania sunt adevărate minuni naturale. Nu ai cum să nu rămâi impresionat de frumuseţea lor şi să nu " vorbeşti" despre ele.

Toate cele bune!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 08:52:35] »

@webmaster45: Mulțumesc.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 09:07:01] »

@Dan&Ema: Asta e tehnica, Dane: să dai impresia că faci recomandări de leacuri pentru rău de mișcare, apoi să enumeri câteva nuanțe pentru ca cititorul să creadă că vei susține o dizertație doctă despre spectrul de culori, iar la final, să fentezi și... să bați câmpii cu sau fără grație și fascinație...

Mersi de lectură, ecou și urări. Asemenea!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 09:18:25] »

@crismis: Mersi de ecou și vot, Cristina, mă bucur că reviewul meu ți-a fost acompaniament plăcut la cafeluța de dimineață.

Și mai tare apreciez faptul că ai avut răbdare să parcurgi paragraful împricinat: tocmai începusem să cred că în viteza cu care trăim, nimeni nu mai citește un text pe AFA de la început până la sfârșit, eventual doar se uită la poze. M-ai încurajat!

De 10 ori mai multe articole decât cele de până acum n-am cum să scriu, ar însemna să-l depășesc ca vârstă pe Matusalem, dar ceva paradisuri terestre tot îmi propun să mai descopăr. Așa că îți întorc ție urarea!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 09:27:26] »

@irinad: Chiar n-am premeditat, s-a nimerit ca reviewul cu numărul 300 să fie despre Grecia, așa figura în ordinea firească a lucrurilor în micul meu serial cretan.

Tu ești o mai bună cunoscătoare a insulei decât mine, ai cotrobăit-o de mai multe ori și știi ce fascinantă e. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, iar la începutul toamnei voi recidiva: pasiunea pentru Grecia e boală fără leac. Dar ce zic eu, sigur că știi și asta!

Mulțumesc pentru ecou, vot și urări. Toate cele bune și vouă!

Michi [27.02.20 09:57:02] »

Creta e de neuitat şi dacă scrie Carmen despre ea chiar că e. Felicitări şi la mai multe că ai tot timpul din lume şi talent cu carul!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 09:59:02] »

@Michi: Sărut mâna. Aprecierile tale mă onorează.

crismis [27.02.20 10:14:34] »

@Carmen Ion: Eu nu votez niciodată fără să citesc! Nu văd rostul!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 10:27:58] »

@crismis: Nici nu mă îndoiam!

krisstinna [27.02.20 11:08:21] »

@Carmen Ion: Felicitări pentru tot!

Și da, am citit de doua ori paragraful fără semne de punctuație, prima data nu înțelegeam ce e cu el, a doua oară am înțeles: entuziasmul a pus stăpânire pe o iubitoare de frumos, de parcă nici nu doreai sa respiri in timp ce povesteai, de frică să nu omiți vreo laudă adusă plajei Elafonissi

Și te înțeleg, am fost acolo, am colindat toată plaja, am fost și la dunele de nisip-protejate de un “gărduleț” din sârmă.

Eu am fost acolo in plin sezon - vezi impresii, observ ca Falassarna era înspumată, mici valuri erau și la Elafonissi.

Ei bine, in pozele mele, in special 10,25 și 26 se poate observa lipsa valurilor, de-aia m-am îndrăgostit de ea, de Falassarna. Bine, un plus fata de Elafonissi ar fi lărgimea și lungimea plajei dar și intrarea in mare, lină dar se adâncește repede.

La Elafonissi in plin sezon nu aveai unde arunca un ac, inclusiv in zona de prosoape era plin, abia am găsit atunci un locșor pentru un prosop. După dunele de nisip era o plaja mai mică, cu nisip dar cu stânci in apa, marea era ca cerneala, diferită de cea incoloră de la nisipul roz.

Cât privește drumul de coasta, am văzut ceva din el, am pus și poze, sincer eram in fibrilatii și la îndemnul soțului mai deschideam din când in când ochii, mai făceam poze. Culmea e ca până la Elafonissi și-au făcut efectul medicamentele și zaharul și am putut sa inspectez toată plaja aia super aglomerata

Oricum, Creta este o super destinație, merită mai multe vizite, are de toate pentru toți

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 11:41:21] »

@krisstinna: În pregătirea sejurului în Creta am citit și recitit mare parte din reviewurile postate aici pe această temă, inclusiv cel despre ”două plaje sexi” al tău (apropo, în veci nu m-aș fi gândit să etichetez o plajă ca fiind sexi ).

Profit de ocazie ca să mulțumesc tuturor celor care au scris despre Creta, impresiile lor mi-au fost de mare ajutor.

De altfel, de pe AFA m-am inspirat, în principal, în alegerea excursiilor făcute din Agia Marina, singurul meu regret fiind că n-am apucat să cercetez zona de dealuri cu sătuce aflată, cum s-ar spune, chiar în spinarea noastră, deasupra stațiunilor Agia Marina și Platanias.

Am fost conștientă de la bun început că n-aveam cum să descopăr locuri noi pe o insulă atât de bătută de colegi înainte, așa încât m-am mulțumit să merg pe urmele lor. Și bine am făcut!

Experiențele noastre la Falassarna și Elafonissi nu seamănă întru totul, în mare parte - bănuiesc - din cauza perioadelor diferite în care le-am vizitat: eu am prins o Fallasarnă cu mare agitată în care m-am temut să intru și o Elafonissi suficient de goală ca să nu ne călcăm pe picioare cu alți turiști.

Tu ai poposit și la Chrysoskalitissa, ai intrat și într-o grotă, ați făcut o oprire și în Elos; deși am parcurs același traseu, ai văzut mai mult decât mine. Te invidiez... Eu nu prea reușesc să îl conving pe Adrian să facem opriri în drum, el are în minte o destinație și vrea să ajungă cât mai repede la ea...

Ai dreptate, Creta merită mai multe vizite, și anul ăsta voi merge (sper să nu mă împiedice coronavirusul) și în partea sa de est.

Mulțumesc pentru ecou, vot și urări. Toate cele bune!

mprofeanu [27.02.20 13:34:02] »

@Carmen Ion: Felicitări pentru cele 300 de articole scrise pe AFA, măcar încă pe atâtea!

Felicitări pentru frumoasa excursie în Creta! Este pe lista mea scurtă, voi avea de unde să mă documentez.

Până atunci citesc cu plăcere și mă documentez virtual!

Ce bine că nu ai avut talent la desen, așa am descoperit prin tine și pozele tale atâtea nuațe de albastru, mi-ar plăcea și niște nuanțe de verde!

Cu drag, !

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 14:14:33] »

@mprofeanu: Mulțumesc pentru comentariu și aprecieri.

Da, din păcate nu am talent la desen, dar pozele sunt conforme cu realitatea. Verdele nu lipsește decât din titlu, Creta e o insulă muntoasă cu vegetație bogată, chiar dacă- din cauza spaimei și răului de mișcare - n-am prea reușit să o surprind în poze. Nici serpentinele nu m-au ajutat...

Sunt absolut convinsă că-ți va plăcea la nebunie.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel [27.02.20 16:19:41] »

Felicitări pentru review-ul cu nr. 300 și pentru că i l-ai dedicat Greciei celei iubite!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 16:20:33] »

@Rodel: Mulțumesc mult, Rodica.

mireille [27.02.20 16:36:36] »

@Carmen Ion:, mes felicitations' ' Carmen pentru articolul 300, ce poftă de viață, ce amintiri tușante, m-am înecat în betia de cuvinte din paragraful cu plaja aia demential de fermecătoare, parcă aș mișca un tablou, am căzut victimă preaplinului de senzații și culori, chiar că ți vine să-ti iei lumea în cap... mi-a plăcut articolul scris cu chef de vorbă, o adevarată terapie pentru zilele astea virusate... să călătorim sănatosi si sa visam frumos.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [27.02.20 18:19:39] »

@mireille: Merci, Mireille, pentru aprecieri. Sunt cu atât mai... tușată, cu cât vin din partea unei doamne al cărei stil inconfundabil îl admir.

S-a nimerit să scriu reviewul într-o perioadă într-adevăr puternic virusată, deși n-am urmărit asta: pur și simplu, anul trecut am făcut mai multe excursii la intervale mici între ele și n-am apucat să le ”imortalizez” pe AFA.

Și acum am ajuns să mă lupt să strecor impresiile din Creta printre alte activități care îmi consumă mult timp, nu de alta, dar vreau să termin până la începerea sezonului turistic 20 20...

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.02.20 19:38:42] »

în primul rând felicitări pentru articolul cu nr 300, la cât mai multe!

Și eu mă bucur că a fost despre un paradis din Grecia! ????

Scuze pentru ecoul întârziat, am citit încă de atunci, pozele m-au fermecat, dar abia acum reușesc să " respir" .

Cu gândul la vară, cu așteptarea întâlnirii de la Sâmbăta, cu toată nebunia care ne înconjoară, pur și simplu un astfel de articol te poartă în paradisul albastru. Îmi doresc să ajung acolo, real, sper că îi va veni rândul...

Chiar de nu pictăm, natura o face splendid pentru noi! ????

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.02.20 20:15:26] »

@maryka: Nu-i bai, orice feedback, oricât de întârziat, e binevenit. Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Așa e, natura pictează pentru noi sau în locul nostru...

Numai bine!

Mika [11.03.20 15:13:57] »

@Carmen Ion: Superb! Felicitări pentru cel de al 300-lea review și pentru toate cele 300. Foarte frumos, parcă m-am văzut pe plaja Elafonissi lenevind pe nisipul roz. Felicitări!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.03.20 16:58:00] »

@Mika: Mulțumesc mult. Ce n-aș da să fiu acum pe o plajă cretana...

mishu [01.04.20 21:47:28] »

@Carmen Ion: Nimic nu este intamplator, articolul tau trebuia sa fie semnificativ, si uite ca asa a fost. Nu are rost sa spun, minunat, articol (cu tot cu acel paragraf lung), poze minunate, o raza de soare in cenusiul zilelor astea.

Felicitari, votat cu are drag, sper sa spun asta si la articolul 3000.

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [01.04.20 22:32:47] »

@mishu: Mersi frumos pentru aprecieri

3000? Prea mult, pot doar să sper la 400, hai 500...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, Dan&Ema, irinad, maryka, Michi, Mika, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098461151123047 sec
    ecranul dvs: 1 x 1