ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Rm .Valcea
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 7 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Septembrie, in Creta

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu mai este nici un secret. Am spus in nenumarate randuri = ador marea! In ultimii 60 de ani nu am lipsit de la nici o intalnire cu ea. Imi place sa stau o zi intreaga pe un sezlong la malul marii, sa o privesc, sa-i ascult povstile, dar iubesc in aceeasi masura si croazierele... In aer sau pe apa nu am rau de miscare.

E greu sa imparti cele 8 zile de sejur, astfel incat sa te bucuri de tot ce ti se ofera. Am cautat sa imbinam cat mai bine utilul cu placutul si am ales cateva locuri minunate ale Cretei. Le voi trece rapid in revista pentru ca aceasta insula este extrem de vizitata si s-a scris foarte mult despre ea. Nu doresc sa va plictisesc, ci doar sa fac cateva recomandari, mai ales pentru seniorii mai linistiti si mai **lenti **.

 

Stiam de acasa faptil ca ajungand in Creta, va trebui sa nu ratez insula indragostitilor - Santorini., poate cea mai impresionanta insula a Grecei. Mereu mi-am dorit sa vad in realitate, ceea ce vedeam in clipuri sau fotografii.

Excursia care a durat peste 12 ore, a costat 90 euro. Ne-am imbarcat pe un feribot, din portul Heraklon. Distanta maritima dintre cele doua insule este de aproximativ 180 de kilometri, parcursi in 2 ore si 30 de minute. (cam 5 ore dus-intors), dar cum eu ador si plimbarile pe mare, timpul a trecut destul de repede... In program am avut de vizitat cele doua orase cele mai importante ale insulei =

Fira - capitala, situata pe marginea craterului vulcanului la 250 metri altitudine.

Oia - cel mai pitoresc oras, celebru pentru casele sale albe, bisericile cu acoperisuri albastre si panorama asupra golfului. Se spune ca aici poti vedea cel mai frumos apus de soare din lume. Noi nu l-am vazut de pe insula, ci de pe mare, la intoarcerea acasa. Am stat pe punte si am filmat 30 de minute, pana ce aparatul foto si mainile mi s-au acoperit cu un strat de sare. Am surprins imagini unice, si imi pare rau ca nu pot sa vi le arat.

Pe insula am facut zeci de fotografii, inclusiv cu magarusii, care totusi mi-au inspirat mila., motiv pentru care scarile le-am coborat si urcat pe langa ei. Sunt 600 de trepte pana la mare. (eu am antrenament. Am locuit intr-un bloc turn si adesea liftul nu functiona).

Santorini ne-a prezentat un spectacol extraordinar atat de pe mare cat si de pe uscat, spectacol pe care nu cred ca il voi uita vreodata. Demn de mentionat este faptul ca Santorini este ultimul loc in care a trait Homer.

 

O alta excursie **obligatorie ** pentru mine, a fost vizitarea INSULEI GRAMVOUSA si a LAGUNEI BALOS... Excursia a durat aproximativ 10 - 11 ore, a costat 40 de euro fara masa inclusa, dar acest lucru nu a fost o problema, pe vapor exista un restaurant cu tot ce iti doreai la aproximativ 12 euro.

Ne-am imbarcat pe vaporul (300 de persoane) GRAMVOUSA EXPRES din portul Kissamos... Gramvousa este o insula nelocuta, cu multe pasari si plante ocrotite de lege, cu renumitele capre Cri - Cri, cu un peisaj deosebit, cu apa in superbenuante de albastru - turcoaz. La 162 metri altitudine se afla o cetate venetiana la care se ajunge relativ usor, existand trepte sapate in stanca. Timpul de sedere aici fiind limitat, am urcat doar pana la jumatatea drumului unde se afla o bisericuta cu hramul ** Cei 12 apostoli**. Chiar si de aici, privelistea spre mare este greu de descris in cuvinte.

Parasim insula Gramvousa (supranumita si Insula Piratilor) si ne indreptam spre LAGUNA BALOS (cam 15 minute cu vaporul), destinatie renumita pentru apele turcoaz si a nisipului roz... Este cu adevarat un loc magnific, unic, loc de fuziune a celor 3 mari = Marea Egee, Marea Ionica si Marea Liberiei Libiei. Printul Charles si lady Daiana vizitau acest loc cu un yaht privat.

 

Asa cum se spune ca daca mergi la Paris si nu vizitezi Turnul Eiffel inseamna ca nu ai fost, pot asa se spune si daca ai fost in Creta si nu ai vizitat PALATUL KNOSOS. Deci o alta excursie optionala a fost vizitarea acestui palat construit in sec. 17 I. H., descoperit de Sir Artur Evens - arheolog englez - in anul 1894, resedinta a legendarului REGE MINOS. Aici am putut admira picturi murale, primul sistem de canalizare - incalzire centrala prin intermediul unor tevi subterane, prin care curgeau izvoare termale, apartamentele regale, sala tronului ce se bucura de o fresca impresionanta, camere de cult, etc. Multe din exponate nu sunt originale, acestea aflandu-se in Muzeul Arheologic din Heraklyon, pe care din lipsa de timp, nu l-am putut vizita.

 

Trebuie sa va spun ca la achizitionarea a minim 3 excursii optionale se beneficiaza de 10% reducere si de o excursie gratuita (care in mod normal costa 10 euro).

Excursia noastra gratuta a fost in capitala insulei Creta - Heraklyon - un oras modern, plin de viata si culoare. Ne-am plimbat pana in portul venetian de unde se vad zidurile fostei cetati venetiene - Fortareata Koules - sec. XV- care are pe frontispiciu **Leul di San Marco **, am vazut Fantana Morosini - 1628- ce rivalizeaza cu Fantana Rimondi din Rethmnon, Logia venetiana, Biserica Sf. Titos -sec. X, protectorul Cretei, si am avut timp pentru a savura o cafea in Piata Elephterios, intr-o atmosfera relaxanta.

 

O excursie mai scurta am facut-o in insula Spinalonga. Am ajuns cu autocarul in satul de pescari Elounda, de unde ne-am imbarcat pe un vapor mai mic, cu destinatia Spinalonga, astazi o insula nelocuita, unde gasim dovada ocupatiei venetiene - o fortareata ce imprejmuieste satul abandonat. In 1903 si pana in 1957, insula a fost transformata in colonie de leprosi. De pe mare am putut admira frumusetea peisajelor de coasta ale Golfului Mirabello.

 

Spuneam mai devreme ca statiune Platanias se afla la 4 km. de incantatorul oras Rethymnon., pe care l-am vizitat pe conf propriu. Am intrat in orasul vechi prin Poarta Goura si am ramas incantati de frumusetea acestui oras. Atactia principala a fost Portul Venetian, Fortezza, Fantana RIMONDI (care mi s-a parut mai putin frumoasa decat Fantana Morossini), ne-am plimbat pe faleza si ne-am oprit la o taverna pentru a savura un delicios peste -spada si bineinteles o bere Mithos.

 

Nu puteam parasi acesta minunata insula (in care ne-au ramas nevazute inca multe locuri ca sa amintesc aici doar de orasul Chania aflat la doar 8o km de Platanias, dar 8 zile sunt atat de putine) fara a perece o seara cretana intr-un sat traditional cu muzica din folclorul cretan, si cu tot felul de specialitati din bucataria greceasca traditionala. Dansatori imbracati in costume populare ne-au invatat sa dansam Sirtaki, Sirtos. Sousta si Pidihtos. Dansurile traditionale grecesti sunt dansuri tematice pentru ocazii religioase, dansuri pentru razboi, pentru nunti sau sunt inspirate din mitologia antica.

Am parasit Creta cu regretul ca nu am descoperit-o in totalitate Au ramas atatea locuri nevizitate, dar cine stie??? poate anul viitor vom reveni.

Adios Creta! Yamas!


[fb]
---
Trimis de bica adriana in 10.12.19 08:26:00
Validat / Publicat: 10.12.19 10:18:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Corfu _Moraitika, Zakynthos - Argassi., Tassos

VIZUALIZĂRI: 1953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Platanias- plaja la 50 m de hotel i
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.12.19 08:38:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Creta, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - I. CRETA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Trefon Hotel Apartment & Family Suites [Platanias]]

--

Eliminat nota de la ”CAZARE”, nu este proprie aici.

--

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 43&ridAnt=97972

mondo_76
[11.12.19 14:41:40]
»

@bica adriana: Foarte bun articol. Felicitari, se vede cat de mult iubiti marea. Mi s-a facut un dor de Creta...

2 mici corecturi. Vorbim de marea Libiei, nu a Liberiei. Iar florile alea superbe, nu sunt de ficus ci de Plumerie (Frangipane). Se spune ca mirosul lor este cel mai frumos din lume, baza multor parfumuri celebre.

bica adrianaAUTOR REVIEW
[12.12.19 11:59:18]
»

@mondo_76: Multumesc, aveti dreptate. Am scris review-ui pe telefon, și adesea mi se intampla una sa scriu di alta sa iasa. Da, este vorba despre Marea Libiei,

iar despre flori, chiar am crezut ca sunt de ficus. Frunzele artiștilor semănau cu cele de ficus. Multumesc frumos.

bica adrianaAUTOR REVIEW
[12.12.19 15:15:12]
»

@bica adriana: Scuze! Frunzele arbustilor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bica adriana, mondo_76
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074170112609863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1