ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
 • TIMP CITIRE: 10 MIN

  Escapadă italiană de noiembrie în Cinque Terre. Romanticul Riomaggiore și ceva sfaturi de călătorie

  Ilustrație video-muzicală
  TIPĂREȘTE URM de aici

  Deși se spune că luna noiembrie nu e chiar cea mai potrivită pentru a călători pe meleaguri italiene, fiindcă ar fi cea mai ploioasă din an, noi n-am prea ținut seama de „gura lumii” și am cumpărat bilete de avion la Pisa pentru un weekend din prima decadă. După ce ne-am ales cu acestea, ne-am dat seama că n-ar fi rău să tragem o fugă și în Cinque Terre, de fapt să începem cu ele, considerând că o zi întreagă pentru Pisa ar putea fi îndeajuns la un prim contact cu orașul lui Galileo Galilei.

  Așadar, am ajuns la Pisa într-o zi de vineri, în jurul prânzului și, judecând după băltoacele de pe jos, din aeroport, plouase zdravăn de curând, dar ne-am prefăcut că suntem viteji și în stare să depășim neplăcerile de genul acesta. Ne blindaserăm de acasă cu haine antiproof, pelerine, umbrele, iar pe norii prevestitori de november rain (vorba cântecului celebru al trupei Guns N’Roses) încercam să-i ignorăm.

  Studiasem pe trenitalia.com (trenitalia.com) care ar fi posibilitățile optime de a ajunge cu trenul de la Pisa-Stazione Centrale la La Spezia, orașul din care se abordează cel mai bine ținutul Cinque Terre. Aveam un tren cam într-o oră, suficient de a sosi de la aeroportul din Pisa, la gara din Pisa. Cum am ajuns? Cu trenul rapid, fără conductor, PISAMOVER (pisa-mover.com/en) care pleacă la interval de 7 minute și a cărei călătorie durează în jur de 5 minute. Prețul călătoriei este de 5 €/persoană/sens (bilete cumpărate de la automatul din stație), iar programul de funcționare al vagoanelor este între orele 06,00-24,00. Ups, asta însemna că, pentru întoarcere, nu mai puteam lua trenulețul fără conductor, căci aveam avion la orele 07,00.

  Odată ce am sosit în gara din Pisa (Stazione Centrale), ne-am încadrat fix la linia pe care urma să vină trenul care avea să ne ducă la La Spezia și de la unul dintre automatele de pe peron am cumpărat cu cardul biletele (11€/persoană) pe care a trebuit să le validăm într-unul dintre aparatele montate în acest scop tot la peron. Atenție la acest aspect, altfel amenzile sunt usturătoare foc, iar controlorii n-au milă!

  După aproximativ o oră de călătorit cu un tren similar unuia personal de la noi doar la denumire, dar în condiții deloc asemănătoare, ci, evident, superioare, am sosit în La Spezia. Pe traseu ne-a atras atenția stația Carrara, adică locul celebrei cariere de marmură din care se exploatează și astăzi strălucitoarea marmură albă, excelent material folosit din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.

  Imediat după ce am coborât în gara centrală-Stazione Centrale-din La Spezia, ne-am dus întinși să ne cazăm, alegând în acest scop o cazare foarte aproape de gară pentru a ne fi foarte ușor în deplasările către Cinque Terre.

  Am ieșit destul de repede după ce ne-am luat camera în primire și ne-am lăsat bagajele și direcția gară, punctul info Cinque Terre, de unde citisem eu că trebuie să luăm carduri de acces pentru două zile, plus alte materiale informative și, eventual, hărți.

  În gară, la punctul info am găsit o doamnă cam acră care ne-a cam „făcut din vorbe”, în sensul că, deși eu îi cerusem carduri pentru două zile consecutive în parc, ea nu a vrut să ne vândă decât fix pentru acea zi pe motiv că ploaia era amenințătoare, iar a doua zi dacă ar fi plouat, accesul ar fi fost nepermis spre sate (oare?!) și n-ar mai fi putut să ne dea banii înapoi. În condițiile acestea am cedat, fiindcă riscul de ploaie plana clar, nu puteam s-o contrazicem, și așa ne-am ales cu o mică țeapă, cel puțin pentru prima zi. Dar, odată ce ești acolo, făcutul socotelilor mărunte nu-și are rostul, fiindcă pierzi pe o parte și evident, câștigi pe alta, iar în vacanță nu stăm să contabilizăm fiecare cent, că ne-ar durea capul și nu e cazul! Am plătit 13€/persoană în prima zi și iar câte 13€/persoană pentru a doua zi, adică 52€ versus 46€ cât ar fi costat cardurile pentru două zile consecutive. Dar, mai rea decât cheltuiala mai mare a fost coada de a doua zi de dimineaţă de la punctul info pe care a trebuit să o luăm pentru a cumpăra cardurile, coadă la care am mai stat încă vreo jumătate de oră. Pe deasupra, am pierdut trenul pe care am fi vrut să-l luăm, implicit și ceva timp, foarte prețios pentru noi.

  Ne-a dat odată cu abonamentele o broșurică despre parc, un orar al mersului trenurilor între La Spezia și Levanto-capetele „feroviare” ale ținutului celor cinci sate, ne-a menționat clar că acestea sunt valabile numai pentru trenurile reggio, clasa a doua, ne-a indicat să ne scriem numele pe ele și cam atât.

  Mai citisem eu câte ceva și aflasem că abonamentele îți conferă și alte avantaje: wi-fi, acces la toaletele din stațiile de tren, acces pe potecile montane (traseul albatru), acces la unele muzee din areal, acces la autobuzele locale din sate (un fel de microbuze), acolo unde există. Cardurile trebuie validate în fiecare stație, altminteri amenzile pot fi o reală amenințare pentru portofel. Noi chiar am fost controlați într-una dintre stațiile de tren, în sensul că ni s-a cerut cardurile pe care controlorul s-a uitat cu atenție să vadă dacă sunr valabile și validate.

  Câteva cuvinte despre Cinque Terre

  Despre Cinque Terre, cel mai mic parc natural al Italiei, inclus în patrimoniul UNESCO din anul 1997, se spune că este unul dintre locurile cel mai vizitate de turiștii din toată lumea grație frumuseții cu care l-a înzestrat divinitatea. Se compune din cinci sate (pământuri în traducere) ce se înșiră pe Coasta Ligurică agățându-se abrupt pe dealurile stâncoase spre mare: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore, de la nord la sud. Evident, parcul se întinde pe o arie de circa 4.500 ha, cuprinzând și zonele dintre sate, cu o mulțime de poteci montane aruncate pe înălțimile dealurilor, drumuri dificile, greu de parcurs. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au muncit la terasarea dealurilor accidentate, în dorința de a cultiva viță-de-vie, măslini, pomi fructiferi și ce le-ar mai putea fi de folos în decursul existenței lor, în afara îndeletnicirii lor de bază: pescuitul. Peisajele cu munte-mare la un loc îți taie efectiv răsuflarea, iar casele colorate cocoțate pe dealuri încântă privirile oricui dorește s-și încarce memoria cu imagini bucolice.

  Cinque Terre sunt destul de dificil de abordat cu mașina, practic de nerecomandat, în schimb cu trenul este foarte ușor să te plimbi între sate, fiecare dintre acestea având gară, distanța dintre stațiile consecutive trenul putând-o parcurge în circa 5 minute, așa că stabilirea unui plan de vizitare nu e greu de făcut. Trenul circulă mai mult prin tuneluri, mare lucru neputându-se vedea pe geam când călătorești, deși peisajele cred că ar fi minunate, însă te bucuri de avantajul că există un orar foarte des al curselor feroviare pe această rută. Distanța aproximativă dintre satele situate la extremități este de numai 15 km, dar aceasta este numai orientativă, atunci când deplasarea se face cu trenul, acesta face cam o jumătate de oră de la primul către ultimul.

  Satele sunt mici așezări cocoțate pe coamele dealurilor stâncoase, până jos la mare, având case simple, colorate strident, deliciul oricărui aparat foto. Evident că cele cinci localități pot fi abordate și dinspre mare, atunci când condițiile meteo o permit, în niciun caz în sezonul cu ploi și furtuni în care ne-am nimerit și noi pe acolo. De asemenea, Cinque Terre este raiul iubitorilor de poteci montane, parcul având o mulțime de trasee marcate, de diverse dificultăți, pe unele dintre ele, credeam noi că am fi putut să le parcurgem și noi. De altfel, se spune că dealurile terasate din Cinque Terre ar fi cele mai bune pentru hiking din toată Italia. Dar, le-am găsit închise, vremea urâtă, solul moale, îmbibat cu apa de la multele ploi căzute recent au determinat autoritățile să nu permită accesul pe potecile ce leagă satele pe la înălțime.

  Pentru cine dorește să afle mai multe informații poate consulta erre.eu.com/en/http://www ... it/?id_lingue=1

  Un apus de soare romantic în satul Riomaggiore

  Cu cardurile în buzunar, ne-am îndreptat spre peron pentru a ne bucura de puținul timp rămas până la căderea serii, știut fiind faptul că se înnopteză destul de repede în noiembrie. Am hotărât să fim eficienți și să începem cu Riomaggiore, primul sat, adică cel mai sudic, gândindu-ne că pe celelalte patru să le abordăm ziua următoare. Zis și făcut, între timp vremea se îmbunase de-a binelea, iar norii se spărseseră dând voie soarelui să mai strălucească din când în când. De la La Spezia la Riomaggiore, trenul face nici zece minute, că abia ai găsit loc și te faci comod, că trebuie să cobori.

  Gara este ea însăși un punct de unde se pot surprinde imagini frumoase asupra mării, se află fix lângă capătul potecii Via dell'Amorre, din păcate închisă de câțiva ani buni, în urma unor ploi distrugătoare care s-au lăsat cu alunecări de teren, și cu șanse reale de redeschidere abia în 2021. Via dell'Amorre, celebră pentru vederile uluitoare pe care le oferă, leagă pe o distanță de circa 1,3 km Riomaggiore de Manarola, următorul sat și ar fi fost construită de muncitorii ce lucrau la tunelul de cale ferată, pe când aveau nevoie să se deplaseze între sate. În schimb, numele l-a căpătat de la un ziarist inspirat care susținea că pe această cărare îndrăgostiții din cele două sate se întâlneau să-și declare iubirea, el știe dacă și cât era de adevărat.

  Apoi ne-am lansat pe străduțele satului spre inima sa.

  Se apropia așa-numita de către fotografi „oră de aur” și soarele dădea semne că va fi prezent în peisaj până la apus, iar noi zburdam pe ulicioare, dând de biserica San Giovanni Battista, construită încă din 1346 în stil gotic. Clădirea Primăriei se află și ea în apropiere, apoi am tot urcat și coborât pe niște trepte care erau de fapt ulițele dintre case. Unele se numeau Scalinata Della Tagliata 33. Pe urmă am dat în Via de Gasperi, undeva sus, într-o parcare de unde am asistat la cel mai frumos asfințit, când soarele a „intrat” în mare la orizont într-o adevărată înflăcărare. Nu numai noi, ci toți turiștii prezenți la acea oră ne-am îngrămădit în acea parcare în căutarea celor mai romantice peisaje de apus de soare. Apusul acesta a fost cu atât mai prețios cu cât nu speram nici pe departe să vedem fața soarelui, prognoza fiind destul de pesimistă, dar acolo sus cineva ne iubește, clar! Ne-a părut rău că nu am mai putut ajunge în port și la plajă, adică Spiaggia di Riomaggiore, dar rămâne pe altă dată, căci ne-am promis că vom mai călca pe acolo, rămânându-ne multe de văzut și făcut.

  Ne hotărâm să mai colindăm pe străduțe până la venirea definitivă a întunericului fiindcă idilicul sat pare parcă rupt din poveste. Urci, cobori și te minunezi aproape tot timpul. Când am simțit că nu prea mai vedeam mare lucru la lumina rețelei publice, îndreptându-ne spre gară, am dat de Castelul Riomaggiore ce asigură cu vederi foarte frumoase asupra mării. Alături se găsește și Oratorio di San Rocco, amândouă închise, dar bune de fotografiat din exterior.

  Contrar voinței noastre, întunericul ne prinde pe Via Telemaco Signorini, noi rămânem cu regretul adânc că trebuie să ne desprindem prea repede din poveste, apoi mergem frumușel în gară să așteptăm trenul pentru a ne întoarce în La Spezia. La un prim contact cu cel mai apropiat sat din parc, am concluzionat că e musai să ne întoarcem într-o bună zi pe vreme mai prietenoasă când am putea să ne bucurăm pe îndelete de frumusețea locului care este o realitate, nu doar o legendă...

  Vă rog, atașați următorul videoclip:

  youtube

  Citește și CONTINUAREA aici

  [fb]
  ---
  Trimis de irinad in 21.12.19 10:22:29
  Validat / Publicat: 21.12.19 11:30:09
  INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Sicilia

  VIZUALIZĂRI: 6015 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  SESIZEAZĂ
  conținut, limbaj

  14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P04 Alte nuanţe, acelaşi apus în Riomaggiore
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
  [1300 PMA] [600 PMA]
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67600 PMA (din 51 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  14 ecouri scrise, până acum

  webmaster26 [21.12.19 11:29:49] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ===

  Mutat în rubrica "Excursii opționale din Pisa, PISA" (nou-creată pe sait)

  webmaster [21.12.19 12:04:10] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  irinad [21.12.19 12:25:26] »

  @webmaster şi @webmaster26: Mulţumesc!

  mecut [21.12.19 14:40:51] »

  @irinad:

  O destinatie care imi face si mie, de mult " cu ochiul" ... desi am vizitat-o in 1999, venind din Elvetia…. Imi amintesc, ca, pentru o noapte, am avut cazarea pe plaja, in saci de dormit, pretul pentru noi, la acel moment fiind prohibitiv…. recunosc si ca nu imi mai amintesc pe ce plaja, dar a fost undeva langa Portofino, iar in Corniglia, am mancat pentru prima oara focaccia.

  Sunt insa nehotarata cate zile sa ii aloc zonei si daca sa merg in extra sezon sau nu. As vrea sa revad Portofino dar fara a inchiria masina …

  Astept cu interes continuarea, dar mai ales cazarea!

  Vacante frumoase in continuare si toate gandurile bune!

  irinad [21.12.19 15:23:38] »

  @mecut: Şi eu am tânjit mereu după cele cinci pământuri, dar abia acum am reuşit să luăm un prim contact, şi asta datorită unei curse ieftine de avion cu Ryanair la Pisa care ne-a picat mănuşă. Mereu m-au atras prin frumuseţea şi naturaleţea peisajelor, dar mai ales că se pot face drumeţii pe poteci montane. Din păcate, momentul nostru n-a fost unul propice pentru aşa ceva, plouase mult de câteva zile bune şi solul era îmbibat de apă, potecile închise.

  De aceea, cred că ideal e să vizitezi ţinutul fie începând cu mijlocul lui aprilie, fie în mai, septembrie, chiar octombrie, iar vara am înţeles că este destul de cald şi foarte aglomerat. Până la urmă, am fost extrem de norocoşi că nu a plouat deloc, deşi prognoza era complet descurajatoare. A mai fost şi dezavantajul că în noiembrie ziua e mai scurtă, înserându-se destul de repede, dar aici ţinem neapărat să ne întoarcem fiindcă am rămas cu sentimentul că am mai avea multe de făcut şi văzut, iar acum pare a fi mai simplu, după o primă experienţă.

  Cazarea noastră a fost una fără mari pretenţii, dar drăguţă şi cu amplasare bună. Ea urmează la rând, în ordine cronologică.

  Mulţumesc mult de vizită, ecou, îmi face plăcere să-ţi întorc toate urările de bine şi te salut cu drag!

  maryka [21.12.19 18:43:01] »

  Ei da, așteptam articolul, acum deja abia le aștept pe celelalte!

  Foarte frumos, apusul superb și foarte romantic!

  Cu adevărat zona este vizitată de foarte mulți turiști, probabil că și noi ne-am duce tot undeva în extrasezon, nu ne place deloc îmbulzeala, poate nu chiar noiembrie; îmi aduc aminte cât a fost de aglomerat în iulie pe coasta Amalfi.

  Pozele sunt spectaculoase, voi visa frumos la noapte!

  crismis [21.12.19 18:49:30] »

  @irinad: Noi am ajuns vara, în plin sezon, dar ce folos, căci am nimerit într-una din puținele mele zile rele, din cauza unei indigestii rebele?! Deși aveam planuri mari (cam nerealiste totuși pentru o singură zi alocată ????), n-am putut vedea decât Monterosso și Portovenere (considerat de unii, cel de-al 6-lea sat). Ne-am propus să ne întoarcem cândva, desigur. Scurta vizită n-a făcut decât să ne aprindă imaginația și mai tare!

  Felicitări, pozele sunt de colecție, în special cele cu apusul!

  irinad [21.12.19 19:48:05] »

  @maryka: Mă bucur că ceea am scris s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor tale! Da, apusul acela a fost cea mai frumoasă recompensă după ce ne-am lovit de vremea închisă cu nori grei, dar care s-au risipit ca prin farmec chiar la momentul asfinţitului, însă nu pentru multă vreme. Noaptea care a urmat a dat o răpăială de ploaie, dar dimineaţa era un cer limpede-limpede, chit că pe jos era cam ud, apoi s-a zvântat.

  Noiembrie e cam târziu, cam riscant în privinţa vremii, dar până la urmă e chestie de noroc. Un lucru e sigur: nu este prea aglomerat, dar nici prea liber nu e! Fiindcă şi vouă vă plac drumeţiile montane, sunt sigur că v-ar plăcea traseele din Cinque Terre, deci vă puteţi gândi să le aveţi în vedere.

  Mulţumesc mult pentru aprecieri, ecou, vizită, te îmbrăţişez cu drag! O seară liniştită!

  irinad [21.12.19 19:56:27] »

  @crismis: Da, Cristina, am citit articolele tale şi încă altele pe când mă documentam despre zonă. Nici noi n-am prea avut timp, dar ne-am zis că acum doar mirosim zona, cândva ne vom întoarce, măcar pentru potecile ţinutului, fiindcă tare ne-ar fi plăcut să ne cocoţăm şi să privim totul de la înălţime!

  Noi am trecut prin toate satele (cele cinci), voi scrie şi despre celelalte patru, însă nu le-am abordat aşa cum aş fi vrut, dar să sperăm că va mai exista o altă dată!

  Mulţumesc, mă bucur că ţi-au plăcut fotografiile, acolo e greu să nu iasă pozele bine când eşti înconjurat de atâta frumuseţe!

  Te pup!

  mihaelavoicu [21.12.19 20:52:09] »

  @irinad: Eu am fost în luna Mai anul trecut și a fost o vreme superbă. Am aterizat la Pisa și cazarea am avut-o tot la Pisa. În fiecare zi, mergeam în altă direcție. Cinque Terre este un tărâm de vis deși foarte aglomerat. Este ”ofertant” în peisaje. Lucca a meritat, cu vârf și îndesat!

  Un an cu bine!

  irinad [21.12.19 21:16:00] »

  @mihaelavoicu: Prima noastră vizită aici, în zonă, a fost scurtă, noi am vrut să cuprindem Cinque Terre şi Pisa, alocând două zile în prima destinaţie şi o zi în cea de-a doua. Altă dată vom şti cum să împărţim timpul, între ce locuri, acum a fost oarecum de prospecţie. Am avut noroc şi de data aceasta cu vremea, aşa cum aţi spus, sunt convinsă că luna mai este una dintre perioadele cele mai bune pentru a vizita Cinque Terre. Eh, cu aglomeraţia e o problemă, dar cu un plan bun te strecori. Şi eu voi avea în vedere Lucca pe viitor.

  Mulţumesc pentru vizită, aprecieri, şi eu vă urez călătorii frumoase oriunde şi oricând!

  webmaster [22.12.19 13:09:46] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  irinad [22.12.19 14:23:24] »

  @webmaster: Mulţumesc frumos, mă înclin!

  webmaster [25.12.19 15:02:09] »

  Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Cinque Terre, LA SPEZIA" (deja existentă pe sait)

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  crismis, irinad, maryka, mecut, mihaelavoicu
  Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cinque Terre:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.070245981216431 sec
  ecranul dvs: 1 x 1