ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
SEP-2019
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în Preveza?

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pescărie-meserie și alte cele de-ale gurii în Preveza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Înconjurată pe trei sferturi de ape, Preveza nu poate fi decât raiul amatorilor de pește și fructe de mare, iar pe lângă barbuni și dorade, sardine, calamari și creveți, vedeta incontestabilă a gastronomiei locale este avgotaraho, adică icre uscate de chefal de mare sau laban (grey mullet în limba engleză), o delicatesă cunoscută în bazinul mediteranean și care în Italia poartă numele de bottarga.

Rețeta, foarte sofisticată, se pare că provine din Egiptul antic și constă din uscarea icrelor la soare, în briza mării, și conservarea prin acoperirea cu un strat de ceară naturală de albine, care îi păstrează în interior umiditatea, urmată de modelarea în forma unui fel de calup.

În Preveza, familia Trikalinos produce din 1856 ceea ce specialiști precum Jamie Oliver sau Ferran Adrià Acosta au etichetat drept „cea mai fină bottarga din lume, echivalentul caviarului rusesc”. De altfel, despre această delicatesă noi am aflat dintr-o emisiune culinară de pe TV Paprika și eram foarte curioși să o gustăm. Din păcate însă, nu am avut noroc: deși figura în meniurile mai multor taverne, nicăieri unde am încercat nu era disponibilă.

În reviewul anterior vezi impresii am precizat că Preveza nu duce deloc lipsă de taverne, ouzerii și cafenele, majoritatea fiind situate pe faleză ori puțin mai în spate, la doi pași de țărm, în micul cartier comercial Seitan Bazaar. E o adevărată plăcere ca după o plimbare în tihnă, admirând vasele de agrement și familiile grecești ieșite la promenada ritualică de seară, să te așezi la o masă pentru a savura specialitățile locale.

Și asta am făcut și noi. Iată unde am poposit:

Il Mondo di Mare, strada Spiliadou nr. 10. Aici am nimerit întâmplător după prânz în prima zi petrecută în Preveza, când după cazare, am pornit într-un tur de recunoaștere, lăsând mașina în zona de pe faleză permisă circulației.

Era pe la 3 după-amiaza, ora siestei, și mai nimeni pe stradă. În timp ce căscam ochii la iahturi, am observat într-un loc niște pești tolăniți pe gheață și i-am făcut semn lui Adrian. Oricum aveam de gând să cumpărăm pește în dimineața următoare pentru a-l frige pe grătarul din curtea apartamentului închiriat, așadar de ce să nu scăpăm acum de grijă? i-am propus eu.

Zis și făcut. Am intrat și am ales două dorade - 12 euro/kg, un preț normal. Dar între timp am sesizat că la una din mesele lungi de lemn de afară un cetățean se înfrupta de zor dintr-o farfurie cu calamari. Fiindcă era destul de târziu și ni se făcuse foame, am întrebat un tânăr care servea clienții dacă puteam lua și noi masa. Sigur, ne-a răspuns el, numai că la prețul produselor se adaugă o taxă de 3 euro pentru gătit și servit. OK!

N-aveau meniu, Il Mondo di Mare e de fapt pescărie, și de aceea se și închide la 4 după-amiaza (când am plecat noi tocmai terminau de strâns și făcut curat). Servesc captura zilei și ce le mai rămâne de pe o zi pe alta, nu mai mult, din câte ne-a explicat tânărul, foarte bun vorbitor de engleză. Am observat însă că discuta cu ceilalți în ceea ce cred că am recunoscut a fi dialectul sicilian - asta ar explica denumirea italiană a localului.

Bun, ce aveți proaspăt? Avem doradă sălbatică, costă 24 de euro/kg, dar v-o recomand, merită.

Am comandat, bineînțeles, o porție, plus o alta de sardine la grătar și două porții de cartofi prăjiți tăiați de mână și presărați cu ierburi. Dorada a fost sublimă, n-am cuvinte s-o descriu, gustul era într-adevăr mult peste cel al peștelui de crescătorie. Sardinele se topeau în gură, dar le-am ajutat un pic să alunece pe gât cu câte o sticluță de bere de 330 ml și câte una de vin - nefiind propriu-zis o tavernă, n-aveau băutură decât la dozaje modeste. Întreg acest festin ne-a costat 35 de euro și a meritat fiecare cent!

Esperisma Tavern, strada Andrianoupoleos nr. 3. Acest local se află în zona veche pietonală, chiar în umbra Turbului venețian cu ceas. Ne-au atras aici culorile vesele și vii (roșu, galben și alb) ale meselor și scaunelor, dar mai ales promisiunea icrelor, preparate sub formă de „pasta a la bottarga”, care figurau în meniu dar absentau din bucătărie...

Deși dezamăgiți, până la urmă ne-am așezat la o masă și am comandat calamari prăjiți și hamsii prăjite, o jumătate de litru de vin alb și o sticlă de soda water. Porțiile au fost suficient de mari și mâncarea bună, deși nu remarcabilă. Total consumație: 19,50 euro. Surpriza a venit la final, când ne-a fost oferită din partea casei o carafă de 250 ml din același vin. L-am lăsat pe Adrian să combată de unul singur...

Taverna Symposio, strada El. Venizelou nr. 13, este unul dintre cele mai populare restaurante de pe faleză. (Apropo, câteva din ele au meniurile scrise și în limba română; nu și Symposio). Localul are destul de multe mese și pe la 9.30 seara, când am plecat noi, toate erau ocupate.

Eram în ultima seară la Preveza și am decis că vrem altceva decât pește și fructe de mare. Așa că am comandat o salată grecească pe care am împărțit-o, după care frigărui de porc și șnițel de porc, ambele servite cu garnituri de cartofi prăjiți și orez. Am băut o carafă de vin de 500 ml și o sticlă de soda water. Porțiile au fost prea mari, n-am reușit să le dovedim, și la final am plătit 26,50 euro.

Nu îmi rămâne decât să vă recomand tavernele din Preveza: mâncarea e bună, porțiile generoase și prețurile decente. Și poate că veți avea voi noroc să gustați avgotaraho... Doamne ajută!

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Carmen Ion in 20.12.19 17:51:01
Validat / Publicat: 20.12.19 19:17:34
VIZUALIZĂRI: 1288INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Il Mondo di Mare: sardinele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [20.12.19 19:17:57] »

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Preveza?, PREVEZA" (nou-creată pe sait)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ANILU [20.12.19 19:35:45] »

@Carmen Ion: Am deschis articolul tău să văd ce ați mâncat voi la Preveza... dar m-am oprit din citit pentru că la tv rula un reportaj cu târgul de Crăciun de la Colmar!!!... trebuia să văd cum este acolo de Crăciun... vara am văzut cum este după ce am citit articolele tale.

Dar să revenim la mesele voastre... pește, fructe de mare... yammyyy... bune, bune... și la prețuri foarte decente.

Să vă fie de bine.

Spor la scris mai departe... eu te urmăresc.

Toate cele bune.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [20.12.19 21:13:42] »

@ANILU: Ha-ha, am văzut și eu reportajul despre târgurile de Crăciun din Colmar, sunt foarte spectaculoase. Am recunoscut cu mare plăcere multe locuri, deși acum arătau diferit.

Deci, du-te în Alsacia! Vara sau iarna, când vrei tu...

Cât despre tavernele din Preveza, așa e, mâncarea este bună și prețurile OK. Păcat de bottarga...

webmaster [20.12.19 21:27:31] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinna [20.12.19 21:36:20] »

@Carmen Ion: Of, după atâta “porcine” vii cu dorada și sardine

De doua săptămâni văd numai carne de porc in față, deja sunt sătulă de mirosuri de sarmale, cârnați și caltaboș

Aseară am făcut și chiftele

Te citeam și mi se umplea gura de apă, cele mai bune sardine le-am mâncat in Creta și cea mai bună dorada in Turcia-anul acesta, pe râu.

Am niște baby hering in congelator, îi scot pe ei și îi pregătesc, așa fac și loc pentru cârnațoii care stau la uscat pe balcon

Pentru mine, nu exista mâncare mai bună decât peștele

Sa va fie de bine

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [20.12.19 22:17:25] »

@Carmen Ion: Carmen, realmente m-ai omorât la ora asta cu mâncarea grecească de care mi-e foarte dor şi până la vară mai este destul! Mă bucur că mai sunt şi alţii ca noi care se uită la Paprika TV, mi se pare tare deconectant şi chiar aflu lucruri noi şi interesante şi nu toate despre mâncare la postul ăsta.

Nu ştiam de avgotaraho şi de corespondentul italian bottarga, voi fi mai atentă când voi mai merge în Grecia să găsesc aşa ceva la taverne.

Am înghiţit în sec de câteva ori, mă duc la culcare cu gândul la peşti şi kalamari!

Noapte bună!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [20.12.19 23:17:56] »

@webmaster26: Mulțumesc

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [21.12.19 00:43:32] »

@webmaster: Mulțumesc

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [21.12.19 00:54:48] »

@krisstinna: Ai dat deja iama în " porcării" ? Noi nu ținem post dar înaintea Crăciunului mâncăm mai dietetic, mai o supă de legume, mai o tocăniță de ciuperci...

Nu-mi place decât peștele de mare și numai proaspăt. Știu că e un moft dar asta e..., când văd pește congelat mi se face scârbă.

Din cauză de prospețime nu prea mănânc pește acasă iar fructe de mare aproape niciodată.

Îmi scot parleala în Grecia sau Italia. Iar în circuitul ăsta am testat diverse vietăți marine și mi-au plăcut toate.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

Numai bine!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [21.12.19 01:35:49] »

@irinad: Mă bucur că ți-am trezit dorul de Grecia și de mâncarea grecească, te înțeleg perfect. Și eu am înghițit în sec când am postat pozele.

Din câte am citit, avgotaraho e o raritate, zona asta din jurul Prevezei cu golfuri și lagune, e prielnică chefalului, iar modul cum sunt preparate icrele aici, învelită în ceara de albine, e foarte special.

Mulțumesc pentru aprecieri ecou și vot.

krisstinna [21.12.19 08:39:18] »

@Carmen Ion: Ei, de două săptămâni tot primesc pulpe de porc, am stat cu nasul in ele, am tot pregătit una și alta, sunt sătulă de mirosuri porcești.

Am gustat pomana porcului de 3 ori, șorici la fel, am pregătit totul, îl aștept pe moșulică cel frumos.

Azi fierb slănina. să scap și de asta...

Am obosit deja, mă odihnesc de Crăciun când pun masa, strang masa, spăl vase și fac ordine

crismis [21.12.19 09:21:41] »

@Carmen Ion: De acord cu tine în ceea ce privește dorada sălbatică, gustul ei nu se compară cu al celei de crescătorie! Am " pățit-o" și noi acum câțiva ani, la o taverna din Thassos, unde, văzând că poftim la dorada, ospătărița ne-a recomandat-o pe cea sălbatică, cu același argument: " E puțin mai scumpă, dar merită! " Noi n-am scăpat fără 50 de euro porția, dar a fost un pește atât de mare, că ne-am săturat amândoi, cu vârf și îndesat! Iar gustul... hmm, și acum salivez!...

Hai, să ne fie de bine!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [21.12.19 09:30:39] »

@crismis: Mi se pare normal ca peștele sălbatic de orice fel să fie mai scump decât cel de crescătorie. Din păcate, prea rar îl găsești la taverne, dar și când îl găsești...

Mersi pentru comentariu și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, crismis, irinad

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0901780128479 sec
ecranul dvs: 1 x 1